Candea_Mihai
Jul 22 2008, 12:54
Cine imi da schema (sa fie foarte simpla) pentru un alimentator?
miron1947
Jul 22 2008, 13:07
Ce tensiune,ce curent,de unde preia curentul(redresor existent)?
Candea_Mihai
Jul 22 2008, 13:12
De la 220 V la 1,5 - 9V
miron1947
Jul 22 2008, 13:17
Cu ce transformator,il aveti?Ce curent?
Candea_Mihai
Jul 22 2008, 13:41
Fara transformator, as vrea ceva simplu. Mai demult am vazut ceva pe internet.
miron1947
Jul 22 2008, 13:43
QUOTE (Candea_Mihai @ Jul 22 2008, 14:41)

Fara transformator,
La ce doriti sa-l folositi,montajele fara transformator,nu sunt izolate de reteaua de 220V si sunt periculase in exploatare.
radurus
Jul 22 2008, 16:54
Subscriu si eu. Alimentatoarele direct din retea sunt periculoase.
Probabil ca ceva de genul incarcatoarelor de telefon cu sursa in comutatie ar fi ok.
Candea_Mihai
Jul 22 2008, 20:39
Ma refeream la asa ceva:
miron1947
Jul 22 2008, 21:09
Aceasta este o schema de redresor cu transformator.Daca asa doriti,trebuie cunoscut ce tensiune are in secundar.
Candea_Mihai
Jul 24 2008, 12:45
As vrea ca in secundar sa aiba 12 V, sa fie ca un incarcator pentru telefon
miron1947
Jul 24 2008, 13:05
Transformatorul,il aveti?Ce curent trebuie sa asigure?Tensiunea trebuie sa fie stabilizata?
tehnics
Jul 24 2008, 13:15
cred ca ati zapacit omu. cu tensiunile si curentii
Mai inticat era sa spuna la ce vrea sa il foloseasca, daca e ceva care nu cere mult curent , poate sa ia un traf reglabil din comert. si gata.
Candea_Mihai
Jul 24 2008, 15:59
Am un alimentator nestabilizat, reglabil intre 1,5 V - 12 V.
Cum as putea face sa fie stabilizat?
De ce componente am nevoie?
Dar dintr-o sursa de calculator s-ar putea face un alimentator?
tehnics
Jul 24 2008, 20:36
Da
se poate face, ii pui o punte redresoare si un condensator de filtraj de cel putin 4700 uF/25V si gata.
mister_rf
Jul 24 2008, 20:41
Doar atat pentru a fi ''stabilizat''?
PS: atentie la intrebare...
Candea_Mihai
Jul 26 2008, 10:08
Ce e aia o punte redresoare?
Aveti o scema pentru asa ceva?
mister_rf
Jul 26 2008, 10:14
Puntea redresoare este un montaj din 4 diode care permite transformarea tensiunii alternative in tensiune continua pulsatorie. Aceasta tensiune este adusa la o tensiune continua prin filtrarea cu o capacitate.
Citeste te rog aici
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...hl=stabilizator
http://www.indinf.pub.ro/catalinp/surse/surse.htm
sau mai multe detalii aici
http://forum.softpedia.com/index.php?s=&am...t&p=3899596
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...hl=stabilizator
Morgoth
Jul 26 2008, 10:37
Aaaaaaaaaaaaaa cred ca omul vrea ceva dde genul:
mister_rf
Jul 26 2008, 10:41
Cred ca trebuie sa citesti tot...
Morgoth
Jul 26 2008, 11:09
QUOTE (mister_rf @ Jul 26 2008, 11:41)

Cred ca trebuie sa citesti tot...

Pai am aruncat putin okii si am observat ca la inceput vrea ceva si la sfarsit vrea altceva atat am inteles si am pus ceva ce il poate satisface:
Un trensformator, o punde , cond de filtrare, si un stabilizator extrem de simplu la care ii poti comuta diodele zenner daca tot vrea ceva extrem de simplu
mister_rf
Jul 27 2008, 02:47
In afara de faptul ca are deja cateva link-uri cu mult mai multe detalii, unde ai vazut tu complicatia asta despre comutarea diodelor zenner?
Nu este mai simplu un LM317 sau un montaj cu doua tranzistoare la care zennerul este referinta si tensiunea de iesire este comparata cu o parte din tensiunea de referinta? Daca tot vrem sa dam sfaturi, atunci acestea sa fie aplicabile in practica si nu doar asa ca sa ne aflam in treaba.
Morgoth
Jul 27 2008, 11:07
QUOTE (mister_rf @ Jul 27 2008, 03:47)

In afara de faptul ca are deja cateva link-uri cu mult mai multe detalii, unde ai vazut tu complicatia asta despre comutarea diodelor zenner?
Nu este mai simplu un LM317 sau un montaj cu doua tranzistoare la care zennerul este referinta si tensiunea de iesire este comparata cu o parte din tensiunea de referinta? Daca tot vrem sa dam sfaturi, atunci acestea sa fie aplicabile in practica si nu doar asa ca sa ne aflam in treaba.
Nu vreau sa jignesc omul dar tu ai observat ca nu stie nici ce e aia punte redresoare ? Asa ca am atasat cea mai si cea mai simpla schema care sa practicat din toate timpurile 
Scheama asta inca se mai practica si la unele console de joc Terminator deci nu e expirata
Si incearca sa nu mai fi asa critic pls
ca la un moment dat omul trebuie sa aiba de unde sa aleaga nu? Ca de asta se numeste forum de electronica, omul intreaba si altii care stiu dau variante de unde sa aleaga sa isi faca treaba
mister_rf
Jul 27 2008, 11:15
Nu vreu sa te jignesc eu pe tine, dar tu consideri ca aceea este cea mai buna solutie pentru: ''un alimentator reglabil stabilizat 1.5 -12V''?
Care este legatura dintre nivel de cunostinte si solutia corecta/aplicabila? Tu asa ai face un alimentator/stabilizator variabil?
SI FARA ''QUOTE '' INUTIL CA DOAR AI RASPUNS IMEDIAT DUPAS MINE! OK?
Morgoth
Jul 27 2008, 11:16
Pai pe cand eram necunoscator sa vezi ce bune erau aceste tipuri de alimentatoare
De fapt tot ce era simplu era bun 
Nu este cea mai buna solutie dar este cam cea mai la indemana solutie
mister_rf
Jul 27 2008, 12:02
Si acum nu vrei sa depasesti aceasta etapa si sa propui una schema cu rezultate si in practica?
Discutam ca sa ne aflam in treaba...
Si pentru ca discutia sa nu mai fie OFF TOPIC, uite cum este implementata solutia practic la o schema cu un LM317 la care pentru variatia tensiunii se comuta rezistentele din divizor.
Sursa ofera reglarea de la 3V la 12V in cateva trepte. Acest tip de reglaj este mai comod in practica decat unul variabil deoarece nu se pot produce accidente la atingerea involuntara a potentiometrului de reglaj. Totusi din fabrica este prevazuta o treapta de 4.5V pe care am modificat-o la 5V prin adaugarea suplimentara a unei rezistente.
Deoarece volumul sursei este mic, se prefera alimentarea in secundar trepte de tensiune pentru a se evita supraincalzirea circuitului la tensiuni mici.
Click to view attachment
Click to view attachment
Sursa desfacuta.
Click to view attachment
Click to view attachment
Click to view attachment
Click to view attachment
Amplasarea componentelor
Click to view attachment
Click to view attachment
Click to view attachment
Click to view attachment
Click to view attachment
Morgoth
Jul 27 2008, 12:11
Dap este frumos mic si extrem de eficient unui electronist
mister_rf
Jul 27 2008, 12:42
Si pentru completare schema folosita
Click to view attachment
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.