Lampa de semnalizare bicicleta (3Vcc) alimentata la 15Vcc, Cum?

ieseanul

Am o lampa de iluminat de siguranta pe timp de noapte pt. biciclete, cu urmatoarele caracteristici:

• Culoare: carcasa neagra, lumini rosii
  • Se potriveste oricarei biciclete si usor de instalat
  • Rezistenta la apa
  • 5 LED-uri rosii luminoase
  • Vizibilitate: 800 metrii
  • 7 moduri diferite de lumina: unul stabil si 6 intermitente
  • Alimentare: 2 X Baterii AAA (de 1,5V ce nu sunt incluse)
  • Durata de utilizare: pana la 150 ore
Vreau sa alimentez aceasta lampa permanent, ea fiind montata undeva afara la o casa, ca lampa decorativa. Eu am un alimentator (trafo + punte redresare) de 15Vcc pe care as vrea sa il folosesc pt. alimentarea acestei lampi. Nestiind cat consuma aceasta lampa, nu stiu ce rezistenta trebuie sa ii inseriez, ca ea sa functioneze la 15Vcc. Stiu ca lampa are 5 leduri care in f. de comanda se pot aprinde toate odata sau pe rand/intermitent etc., fiind alimentate de la 2 baterii de 1,5V (3V).

1. Daca pun prima functie a lampii, cea in care toate ledurile se aprind continuu, pot considera ca montajul are 5 leduri de 3V/20mA alimentate in paralel, ceea ce inseamna ca ar avea o rezistenta echivalenta de 30 Ohm. Atunci ar trebui sa inseriez o rezistenta de 120 Ohm/1,2W (150 Ohm/2W).
  2. Daca pun a doua functie a lampii, atunci un led se "plimba" aprins de la stg la dr. deci in orice moment practic am doar un led aprins, in acest caz rezistenta echivalenta a montajului ar fi de 150 Ohm. In acest caz ar trebui sa inseriez o rezistenta de 600 Ohm/240mW.
  3. s.a.m.d. pana la ultima functie.
Cat ar trebui sa fie rezistenta pe care trebuie sa o inseriez, ca sa mearga toate cele 7 functii?
Prima functie are toate 5 leduri aprinse permanent, iar celelalte functii au niste jocuri de la stg la dr, in care teoretic doar un led este aprins. Si mai este o functi ca uitasem in care toate cele 5 leduri se aprind si se sting, ca la lampa de semnalizare auto. As fi trecut mai multe date, dar am multimetrul electronic ars pe mA.......
Orice sugestie utila este binevenita.
Orice sugestie inutila la fel coolspeak.gif .

bit 61
Poti foarte bine sa folosesti un LM317 pentru obtinerea tensiunii de +3V.
Se gaseste pe "toate drumurile".

ionioni2000
QUOTE (bit 61 @ Jul 22 2008, 07:06) *
Poti foarte bine sa folosesti un LM317 pentru obtinerea tensiunii de +3V.
Se gaseste pe "toate drumurile".

Sau un 7805 si apoi in iesire 2 doide 1n4001 inseriate....
ieseanul
Nu am calificare de electronist, desi am participat pe la cateva cursuri de electronica, dar "nu s-au prins de mine". V-as ruga daca se poate o schema-ceva cu piesele respective, facuta chiar si de mana si apoi fotografiata sau ceva explicatii pt. necunoscatori. As vrea sa fac eu montajul respectiv.

miron1947
Este o mare risipa de energie,obtinerea de 3V din 15V.Nu aveti o sursa de tensiune(transformator)mai mica?
ieseanul
QUOTE (miron1947 @ Jul 22 2008, 19:09) *
Este o mare risipa de energie,obtinerea de 3V din 15V.Nu aveti o sursa de tensiune(transformator)mai mica?

Corect. I-as inseria un alt concumator, de ex un bec pe care sa il folosesc de asemeni pt. iluminat artizanal (ca sa nu am teoretic pierdieri), dar daca nu am o rezistenta echivalenta a montajului nu stiu ce bec sa folosesc. Oricum momentan incerc sa ma documentez despre 7805(ce-o fi ala) si despre LM317 (asta vad ca e folosit pe la stabilizatoare).
miron1947
QUOTE (ieseanul @ Jul 22 2008, 23:58) *
Corect. I-as inseria un alt consumator, de ex un bec

Da,unul de 12V,incepeti cu cel de bord(1-2W) si ulterior mai puteti incerca si cu wataj mai mare daca este prea slaba lumina.

ieseanul
In ceea ce priveste LM 317 ma aflu la stadiul din figura nr. 2.Click pentru a vizualiza atașamentul
Voi incerca si cu un bec de 12Vcc/2W (la sugestia D-lui. Miron1947) sa vedem ce iese la urma urmei lampa e de 9-10 lei. Apreciez raspunsurile, avand in vedere ca eu nu m-am gandit la nici una din solutiile prezentate pana acum. Eu am zis ca daca pun o simpla rezistenta am scapat, ce ma supara ca nu reusesc sa calculez valoarea acestei rezistente, caci odata aflata pot sa o inlocuiesc cu un bec cu incandescenta. Daca schema cu LM 317 sau cea cu 7805 este simpla, o sa incerc sa le fac, intrucat voi avea 3V indiferent de consum (ma refer la plaja 0-1000mA, ca atat am citit ca duce LM 317). Acum sa vedem daca primesc vreun ajutor in acest sens.
\
miron1947
QUOTE (ieseanul @ Jul 23 2008, 01:03) *
Eu am zis ca daca pun o simpla rezistenta am scapat, ce ma supara ca nu reusesc sa calculez valoarea acestei rezistente,

Daca masurati consumul de curent al lampii,poate fi calculata.
bit 61

Consumul fiind variabil nu se poate rezolva problema cu o simpla rezistenta.
Continuarea stadiului din fig.2.
Click pentru a vizualiza atașamentul
Prien
Un transformator care sa iti ofere 3 sau 5 V si care sa iti reziste la consumul exorbitanta, hi, hi, cerut de atatea leduri, costa undeva intre 5 si maxim 10lei(noi).
Dar la traf se adauga pretul unei punti redresoare, a unui cond de filtraj, etc, ca sa nu mai zic de fire si stecher de retea +carcasa. Practic iti recomand sa iti cumperi o sursa gata facuta. Chiar, testeaza si una de la telefoanele mobile..
Oricare varianta va arata mult mai profii..
Am bricolat multe la viata mea. Dar nu mai merita sa iti construiesti chiar toate nimicurile. A, daca aveai nevoie e o sursa care sa iti de 20-40A si care in magazine costa cateva sute de ron...iar piesele le puteai cumpara cu cativa lei, chiar ar fi fost pacat...
In alta ordine de idei, cred ca cifra de 800m la bataia becului e cam prea mare..
ieseanul
QUOTE (Prien @ Jul 23 2008, 10:42) *

Alimentatorul existent (traf + punte redresare + condensator de filtraj) imi da 15Vcc, din aceasta cauza nu vreau sa cumpar altul.
Cand au scris aia 800m cred ca s-au referit la faptul ca lampa respectiva aprinsa e vizibila de la 800m, nu ca vezi la 800m, sa citesti o carte de ex.. Acum stim cu totii ca noaptea pe intuneric complet si o tigara aprinsa este vizibila tot de la cca. 800m, deci ......
P.S. Pt. bit 61, merg sa iau piesele si sa vedem ce iese. Am inteles ca mi-ar trebui:
  1. o rezistenta de 240 Ohm si una de 330 Ohm;
  2. un condensator de 0,1 microF(100nF) si unul de 1 microF;
  3. LM 317;
Poti sa imi dai o toleranta pt rezistente sau puterea aproximativa (de ex. sa fie de 1/4 W sau de 1/2W?);
La condensatori in afara de capacitate nu e si o tensiune dupa care trebuie sa ii cumpar/comand?

bit 61
Nu cred ca este cazul sa folosesti rezistente cu toleranta de 1%.
Pot fi de 1/4 sau 1/2 W.Cum gasesti.Daca vrei sa obtii 3.00V atunci pune in locul rezistentei de 330 Ohmi un semireglabil multi-tur de 500 Ohmi.O sa poti regla tensiunea de iesire foarte exact.
C-ul de 100nF/50V si 1micro/10 sau 16V.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.