Adevarul despre Revoluția din 1989 de la Timișoara
Pages: 1, 2, 3

radumiki
Am aflat oficial adevărul despre Revoluție!

Zvonurile conform cărora Securitatea a tras în oameni în decembrie 1989 sunt pentru prima dată confirmate. Informațiile apar în Jurnalul de luptă al Ministerului Apărării, din perioada 16-22 decembrie. Acesta a fost azi făcut public de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Documentul a fost desecretizat în urma solicitării avocaților din dosarul în care generalii Stănculescu și Chițac sunt acuzați de faptul că au ordonat armatei să tragă în revoluționari la Timișoara. El a fost depus la cauză în urmă cu câteva săptămâni și conține descrierea pe ore, a evenimentelor de la Timișoara.
Din document reiese că trupe ale Securității, Miliției și Unității Speciale de Luptă Antiterorism s-au infiltrat printre militari. Acești militari sub acoperire, dacă putem spune așa, ar fi tras asupra manifestanților, in special în momentele în care armata trăgea focuri de avertizare. Prezența acestor forțe, specializate în acțiuni represive, apare și în declarațiile unor locotenenți care spun că printre militari s-au strecurat persoane necunoscute, dar în uniformă, care aveau lanterne foarte puternice cu care luminau balcoanele blocurilor, după care trăgeau asupra lor. De asemenea, pe parcursul jurnalului de luptă apar informații despre persoane rămase încă neidentificate, care trăgeau asupra militarilor.
În acea perioadă, zeci de soldați au fost uciși sau răniți. În documente se menționează că armata nu a atacat niciodată mulțimea iar ordinele primite se refereau doar la apărarea obiectivelor.
sursa

ca securistii au fost cei ce au tras, se stia...
mai era necesara o confirmare oficiala...
o avem...
din pacate mortii cu mortii iar criminalii-s printre noi! huh.gif
romaximusro
intrebarea e : cine a dat ordinul acelor oameni pentru actiunile respective? Nu cumva aia ce erau pe baricade la televizor si ne umpleau cu zvonuri, ca se otravesc sursele de apa etc etc?
fum
QUOTE (romaximusro @ Jul 9 2008, 22:39) *
intrebarea e : cine a dat ordinul acelor oameni pentru actiunile respective? Nu cumva aia ce erau pe baricade la televizor si ne umpleau cu zvonuri, ca se otravesc sursele de apa etc etc?

Conducerea de partid,conducerea MI.Aia cu televizoru` erau mai dupa `22.
Mosotti
nu cred o iota, da e buna manevra. de la niste acuzati palpabili, acuma se trece la chestii abstracte, securitatea, militia etc laugh.gif
xdaniel
QUOTE (radumiki @ Jul 9 2008, 18:34) *
din pacate mortii cu mortii iar criminalii-s printre noi! huh.gif

Criminali de toate felurile sunt peste tot, in orice societate. La fel si victime. Problema reala sunt fostii secretari de partid putrezi moraliceste care inca trag sforile in toata societatea romaneasca si o împut, nu "Securitatea", care este un concept abstract. Un exemplu notoriu fiind chiar Ion Iliescu. Pentru unul ca mine, cu parinti care nici macar membri simpli PCR n-au fost, e foarte frustrant sa-i vad zilnic pe strada pe fostii secretari de partid, liberi si prosperi, actionari la tot felul de firme (publicitate, constructii, edituri, furnizare de energie etc.).
Si mai frustrant este ca tampitii mei de "vecini" (locatari ai unui bloc comunist) ma considera pe mine un fel de Costanda si ma dusmanesc si sunt orbi relativ la ceilalti fosti comunisti de langa ei, in conditiile in care am luat o bucata de numai 180 mp din spatiul verde al blocului [comunist] construit pe si langa proprietatea familiei de 400 mp (mai precis bunicului negustor) si fac acolo o casa (intre mai multe blocuri jegoase) in care sa locuiesc eu insumi. Asta in conditiile in care mi-am vandut proprietatea din blocul comunist in care stateam ca sa am bani sa pot construi (acum stau inca cu chirie). Alti bani venind dintr-un credit pe patruzeci de ani.
Poporul roman isi merita soarta, cea mai mare parte a lui fiind oarba si proasta. Si inerta. Desteptarea vine, ce-i drept, insa prea lent sa mai profite din plin in timpul vietii naturale astia ca mine, de peste treizeci de ani.
Ca sa spalam societatea, avem nevoie de mai mult decat de cativa oameni curajosi (procurori, judecatori, oameni de presa etc.). Astia pot fi lichidati fizic sau moral, sunt prea putini. Avem nevoie de EDUCATIE si IDEALISM iar asta ne lipseste cu desavarsire. Planul fostilor prim-secretari comunisti a fost prea bun si n-avem scapare; aproape douazeci de ani de marginalizare sociala a profesorilor prin subfinantarea Învățământului ne-au "aranjat" pana murim, oricat de longevivi am fi.

Din document reiese că trupe ale Securității, Miliției și Unității Speciale de Luptă Antiterorism s-au infiltrat printre militari. Acești militari sub acoperire, dacă putem spune așa, ar fi tras asupra manifestanților, in special în momentele în care armata trăgea focuri de avertizare.

http://www.ziua.net/display.php?data=2008-...4&id=238805
O marturie inedita intrata in posesia investigatorilor arata urmatoarele: "Aparent inexplicabil si cu o precizie matematica, aproape la fiecare rafala de mitraliera cad cate patru-cinci persoane, lovite "chirurgical" de cate un glonte in cap sau in gat. Un ARO de culoare albastru metalizat aparea de fiecare data si ridica cadavrele pe care le ducea undeva in apropiere, caci se intoarcea foarte repede... In doar cateva minute au fost impuscate 12 persoane sub ochii mei... Cel care tragea se afla in foisorul cladirii aflate vis-a-vis de Libraria Eminescu; era un lunetist inarmat cu o PSL de 7,62 mm, care, pe fondul zgomotului facut de catre cel care tragea razant cu mitraliera, isi alegea victimele si le impusca precis in cap sau in gat."
nicuabc
QUOTE (xdaniel @ Jul 10 2008, 00:17) *
http://www.ziua.net/display.php?data=2008-...4&id=238805
O marturie inedita intrata in posesia investigatorilor arata urmatoarele: "Aparent inexplicabil si cu o precizie matematica, aproape la fiecare rafala de mitraliera cad cate patru-cinci persoane, lovite "chirurgical" de cate un glonte in cap sau in gat. Un ARO de culoare albastru metalizat aparea de fiecare data si ridica cadavrele pe care le ducea undeva in apropiere, caci se intoarcea foarte repede... In doar cateva minute au fost impuscate 12 persoane sub ochii mei... Cel care tragea se afla in foisorul cladirii aflate vis-a-vis de Libraria Eminescu; era un lunetist inarmat cu o PSL de 7,62 mm, care, pe fondul zgomotului facut de catre cel care tragea razant cu mitraliera, isi alegea victimele si le impusca precis in cap sau in gat."

Foarte adevarat, am un prieten ce a participat la revolutie si exact in acest fel se petreceau lucrurile, a vazut cu ochii lui cum mureau oameni, la 1-2 metri in fata lui cadeau oameni impuscati in cap dupa care aparea o Dacie si-i lua, si acum il citez "unde-i ducea dracu stie".
Mosotti
sint curios la ce distanta statea si ce ochi avea ala de vedea in foisor ce PSL avea lunetistul, fara sa mai luam in considerare faptul ca lunetistii, nici macar aia romani, nu sint atit de idioti incit sa fie descoperiti in halul asta fluturindu-si arma la vedere si nici nu trag cu luneta de la 50 de metri. si mai este problema morala: unde s-au gasit acei lunetisti fara scrupule care sa impuste in cap oameni nevinovati si care sa fi fost motivatia lor? si iar ajungem la "teroristi", "mercenari" si "agenturili straine". si mai este o chestie: nici cel mai genial lunetist din lume nu poate omori 4-5 persoane deodata

Aparent inexplicabil si cu o precizie matematica, aproape la fiecare rafala de mitraliera cad cate patru-cinci persoane, lovite "chirurgical" de cate un glonte in cap sau in gat. [...] Cel care tragea se afla in foisorul cladirii aflate vis-a-vis de Libraria Eminescu; era un lunetist inarmat cu o PSL de 7,62 mm, care, pe fondul zgomotului facut de catre cel care tragea razant cu mitraliera, isi alegea victimele si le impusca precis in cap sau in gat."

de fapt exista o gramada de marturii de soldati carora superiorii le-au ordonat sa traga in multime, chestia asta cu sniperi e doar sf
colt45
cand o sa dea publicitatii ordinele de zi pe fiecare unitate armata/militie/securitate implicata in acele evenimente mai stam de vorba .... altfel nu-i de cat un joc la miza nula pana la prescrierea prescrierii si decesul pe cai naturale a tuturor participantilor cursing.gif

ca despre cei omorati atunci .... sa-i aiba Dumnezo in paza sleep.gif
lucian2retec
Iar un topic SF despre Teoria conspiratiei. Iar motiv pentru unii aplaudaci de a incerca deturnarea adevarului in scopuri propagandiste.
La Timisoara, Armata a tras sigur in demonstranti. Ca o fi fost si militieni, securisti, demnitari comunisti, etc. care au tras si ei in demonstranti, posibil, dar asta nu disculpa armata. Dupa scandalul cu Tokes, inclusiv unitati MApN aveau soldati imbracati in civil. Era destul de ciudat sa vezi civili cu pistolul mitraliera agatat de gat ziua, la fiecare colt de strada. Cum se strangeau mai mult de 3 persoane sa discute pe strada, cum venea cate un civil inarmat care "spargea" grupul.
I-am vazut si am stat de vorba cu unii dintre cei care au tras in demonstranti si erau soldati in termen sau cadre militare.
Daca doriti sa va faceti o idee despre revolutie, cititi: http://www.timisoara.com/newmioc/0.htm
Sunt marturiile celor ce au participat la revolutie si au dorit sa-si impartaseasca parerile si fac mai mult decat o suta de declaratii demagogice facute de Stanculescu, Basescu sau alti politicieni.
tekila82
pe vremuri locuiam in calea lipovei exact unde sint bazele militare,aveam vedere in curtea lor am vazut cine a tras in populatie nici decum militari de termen fiindca erau in virsta,grasi cu burta,imi aduc aminte cu scîrba aceleasi imagini cind au aparut ca niste fantome si sau pregatit sa traga in populatie eram in casa la prima rafala toti ne-am culcat pe burta dupa care am auzit urlete si vitrinele de magazin cum cad la care cumnatul meu a iesit din casa pentru a se alatura celor care erau deja afara,in goana care a urmat am vazut la a doua rafala de mitraliera(am spus bine mitraliera!!!) un om care sa oprit in loc si a cazut brusc cu toti am paralizat pe moment ne-am trezit repede cind cineva striga culcat fratilor ne omoara,am tras omul dupa noi dar din pacate era deja mort avea o rana in piept mica la intrare dar mare in spate unde a iesit glontul unul singur,a doua zi in ziare si la presa spuneau ca era terorist saracul nu avea nici o arma,asta e adevarul prin ce am trecut si ce am vazut nu ce îti scriu în ziare sau la televizor nu va asteptati sa aflati intregul adevar,jocurile politice nu sint pentru noi,noi sîntem prea mici si nici o data nu o sa cunoastem adevarul cine au fost cei care au tras in populatie si din pacate cosmarul meu nu sa oprit aici sint multe de povestit ce a ce am vazut
nicuabc
QUOTE (tekila82 @ Jul 10 2008, 09:44) *
pe vremuri locuiam in calea lipovei exact unde sint bazele militare,aveam vedere in curtea lor am vazut cine a tras in populatie nici decum militari de termen fiindca erau in virsta,grasi cu burta,imi aduc aminte cu scîrba aceleasi imagini cind au aparut ca niste fantome si sau pregatit sa traga in populatie eram in casa la prima rafala toti ne-am culcat pe burta dupa care am auzit urlete si vitrinele de magazin cum cad la care cumnatul meu a iesit din casa pentru a se alatura celor care erau deja afara,in goana care a urmat am vazut la a doua rafala de mitraliera(am spus bine mitraliera!!!) un om care sa oprit in loc si a cazut brusc cu toti am paralizat pe moment ne-am trezit repede cind cineva striga culcat fratilor ne omoara,am tras omul dupa noi dar din pacate era deja mort avea o rana in piept mica la intrare dar mare in spate unde a iesit glontul unul singur,a doua zi in ziare si la presa spuneau ca era terorist saracul nu avea nici o arma,asta e adevarul prin ce am trecut si ce am vazut nu ce îti scriu în ziare sau la televizor nu va asteptati sa aflati intregul adevar,jocurile politice nu sint pentru noi,noi sîntem prea mici si nici o data nu o sa cunoastem adevarul cine au fost cei care au tras in populatie si din pacate cosmarul meu nu sa oprit aici sint multe de povestit ce a ce am vazut

Pai si ce te opreste sa povestesti? S-au intamplat multe si n-are importanta daca au fost impuscati cu luneta sau nu cum isi face Mosoti griji, cu o mitraliera nu trebuie decat sa apesi pe tragaci ca sa se transforme in stropitoare de gloante si daca esti si putin antrenat faci genocid cu ea, nu trebuie sa fii sniper.
Mosotti
draga, eu ma refeream la "marturia" aluia care a vazut lunetistul in foisor si tipul armei, esti total pe linga subiect. pentru cine a deschis threadul mai tirziu sau inca nu s-a trezit, subiectul nu este faptul ca au fost impuscati oameni cu pistolul mitraliera (nu cu mitraliera cum se tot abereaza unii pe-aici, pentru ca ma indoiesc ca erau cuiburi de mitraliere peste tot), ci ca niste LUNESTI geniali si fara inima au dat headshoturi sub acoperirea zgomotului facut de "mitraliere"
sarac.lipit
revoluție a fost numa'n 1907. Cine mai crede că și ultima a fost populară.... încă mai copilărește.
Unei securități de temut în ioropa, îi era IMPOSIBIL să-i 'scape'.
Mosotti
in 1907 a fost rascoala laugh.gif

n-ar fi facut fata nici o securitate, insa intr-adevar numarul de victime ar fi fost urias, daca cineva din "umbra", sa-l numim iliescu, fara legatura cu persoane reale, nu i-ar fi temperat
colt45
PSListii lucrau cu radical de ordinul 10 wink.gif
nicuabc
QUOTE (Mosotti @ Jul 10 2008, 10:06) *
draga, eu ma refeream la "marturia" aluia care a vazut lunetistul in foisor si tipul armei, esti total pe linga subiect. pentru cine a deschis threadul mai tirziu sau inca nu s-a trezit, subiectul nu este faptul ca au fost impuscati oameni cu pistolul mitraliera (nu cu mitraliera cum se tot abereaza unii pe-aici, pentru ca ma indoiesc ca erau cuiburi de mitraliere peste tot), ci ca niste LUNESTI geniali si fara inima au dat headshoturi sub acoperirea zgomotului facut de "mitraliere"

Ce importanta are cu ce au fost impuscati? daca vrei sa stii termenul sniper nu inseamna ca cineva omoara numai cu o arma cu luneta. In Vietnam erau numiti sniper-i si vietnamezii care trageau cu Mosin Nagant (asta nu avea luneta) nu doar cei cu Dragunov. Poti sa tintesti foarte bine si cu AK mai ales ca in orase lupta se da de aproape.

PS: Marturia aluia nici nu prea conteaza, important e faptul ca au murit oameni si nimeni nu a raspuns pt asta iar noi ne agatam de detalii.
lucian2retec
QUOTE (tekila82 @ Jul 10 2008, 09:44) *

E ceva ciudat in ce zici, anume ca cei care au tras erau "in virsta, grasi cu burta" si ca aveau "mitraliere".
Poate nu ai vazut bine. Sau faci confuzie cu filme gen "Rambo". Singurele mitraliere pe care le-am vazut erau cele de pe TAB-uri, care au tras foc de avertisment (la 45 grade) cu trasoare cand au intrat in Piata Operei, iar mai tarziu, deasupra Complexului Studentesc. Restul militarilor (si militienii) aveau clasicul PM. Iar despre cum aratau, pot sa cred ca erau ori militieni ori ceva "granguri" din partid, conditia fizica excelenta este obligatorie in toate serviciile militare care se respecta.
Dar ca sa vezi militarii in termen si cadrele militare cum au tras in populatie, trebuia sa iesi in strada, in Piata Operei. Din casa, pe intuneric, in panica pe care o descrii, nu stiu ce ai vazut tu.
Despre aflarea intregului adevar, probabil nu o sa-l cunoastem niciodata, serviciile secrete gen CIA sunt renumite pentru schimbarea multor guverne in lume si probabil au avut si ele o anumita contributie la evenimente. Plus dezinformarea puternica facuta cu posturile de radio "Europa Libera" si "Vocea Americii" care au avut un rol important in "inflamarea" evenimentelor.
Mosotti
QUOTE (nicuabc @ Jul 10 2008, 09:21) *
Ce importanta are cu ce au fost impuscati? daca vrei sa stii termenul sniper nu inseamna ca cineva omoara numai cu o arma cu luneta. In Vietnam erau numiti sniper-i si vietnamezii care trageau cu Mosin Nagant (asta nu avea luneta) nu doar cei cu Dragunov. Poti sa tintesti foarte bine si cu AK mai ales ca in orase lupta se da de aproape.

PS: Marturia aluia nici nu prea conteaza, important e faptul ca au murit oameni si nimeni nu a raspuns pt asta iar noi ne agatam de detalii.

hai omule, ma lasi cu timpeniile? tu ai citit despre ce este vorba aici? mai mult, mosin nagant putea bine mersi sa aibe si luneta. si mai mult, n-am zis ca sniper ar insemna ca omori numai cu luneta, ma refeream la "marturia" respectiva, unde zicea ca era un individ cu un PSL. stii ce dracu inseamna PSL (hint: L vine de la luneta)? evident ca poti sa tintesti foarte bine cu orice, in afara de pistolul carpati. asta cred si eu, ca n-au fost nici un fel de lunetisti si nici macar n-a tintit nimeni. s-a tras in gramada, ca in vite

nu, nu e important doar ca au murit oameni, este la fel de important si sa se afle cine i-a omorit. daca tu omori pe cineva politia n-o sa zica "important este ca a fost omorit un om. case closed", ci o sa zica "important este sa-l prindem pe dobitoc"
colt45
QUOTE (Mosotti @ Jul 10 2008, 12:35) *
hai omule, ma lasi cu timpeniile? tu ai citit despre ce este vorba aici? mai mult, mosin nagant putea bine mersi sa aibe si luneta. si mai mult, n-am zis ca sniper ar insemna ca omori numai cu luneta, ma refeream la "marturia" respectiva, unde zicea ca era un individ cu un PSL. stii ce dracu inseamna PSL (hint: L vine de la luneta)? evident ca poti sa tintesti foarte bine cu orice, in afara de pistolul carpati. asta cred si eu, ca n-au fost nici un fel de lunetisti si nici macar n-a tintit nimeni. s-a tras in gramada, ca in vite

nu, nu e important doar ca au murit oameni, este la fel de important si sa se afle cine i-a omorit. daca tu omori pe cineva politia n-o sa zica "important este ca a fost omorit un om. case closed", ci o sa zica "important este sa-l prindem pe dobitoc"

haleluia ... in cazul asta au zis .... important e sa-i scapam pe dobitoci confusedsmiley.png .... si pana acum au reusit cursing.gif
Mosotti
ei rahat, doar nu credea cineva ca o sa-i vada pe respectivii condamnati la ani grei de temnita grea laugh.gif asta e tara in care daca ai bani nu patesti nimic nici daca omori pe cineva ziua, cu martori, ce dracu sa te astepti la o imbirligatura de-acum 20 de ani?
colt45
ei cum sa nu.... doar au fost condamnati sa-si cumpere case de protocol cu 15000 de dolari si sa primeasca pensii de jda milioane laugh.gif

haleluia rolleyes.gif
nicuabc
QUOTE (Mosotti @ Jul 10 2008, 12:35) *

Si care e problema daca in marturia avea PSL? Pusca semiautomata cu luneta poate dobara rapid cativa insi, trebuie doar un pic antrenament. Mosin poate avea si el luneta dar vietnamezii foloseau fara pt ca era mai ieftin asa si oricum erau f buni tintasi.

Oare eu nu am spus acelasi lucru domnu curu? scuzati, e domnu guru.
Mosotti
helpsmilie.gif sa inteleg ca esti lunetist pe bune sau joci cauntar in retea? doar un pic de antrenament laugh.gif refuz sa mai comunic cu absurzii helpsmilie.gif

oare eu nu am spus acelasi lucru domnu curu? scuzati, e domnu guru.

nu, n-ai spus, esti confuz, minca-mi-ai guru, scuzati, curu wacko.gif incep sa cred ca esti un copil cretin. mars la caunter, sint sigur ca esti antrenat laugh.gif
nicuabc
QUOTE (Mosotti @ Jul 10 2008, 15:44) *
helpsmilie.gif sa inteleg ca esti lunetist pe bune sau joci cauntar in retea? doar un pic de antrenament laugh.gif refuz sa mai comunic cu absurzii helpsmilie.gif

nu, n-ai spus, esti confuz, minca-mi-ai guru, scuzati, curu wacko.gif incep sa cred ca esti un copil cretin. mars la caunter, sint sigur ca esti antrenat laugh.gif

important e faptul ca au murit oameni si nimeni nu a raspuns pt asta

Oare mai sus n-am spus acelasi lucru?

Cand am spus un "pic de antrenament" ar fi trebuit sa intelegi ce vreau sa zic dar nu ma mir....

Nu sunt lunetist (nu zic ca nu mi-ar place) si nici counter nu joc ca nu-mi place, preferam alte shootere. Cat priveste varsta mea nu m-ar mira sa fie mai mare decat a ta.
tekila82
QUOTE (lucian2retec @ Jul 10 2008, 10:49) *
E ceva ciudat in ce zici, anume ca cei care au tras erau "in virsta, grasi cu burta" si ca aveau "mitraliere".
Poate nu ai vazut bine. Sau faci confuzie cu filme gen "Rambo". Singurele mitraliere pe care le-am vazut erau cele de pe TAB-uri, care au tras foc de avertisment (la 45 grade) cu trasoare cand au intrat in Piata Operei, iar mai tarziu, deasupra Complexului Studentesc. Restul militarilor (si militienii) aveau clasicul PM. Iar despre cum aratau, pot sa cred ca erau ori militieni ori ceva "granguri" din partid, conditia fizica excelenta este obligatorie in toate serviciile militare care se respecta.
Dar ca sa vezi militarii in termen si cadrele militare cum au tras in populatie, trebuia sa iesi in strada, in Piata Operei. Din casa, pe intuneric, in panica pe care o descrii, nu stiu ce ai vazut tu.
Despre aflarea intregului adevar, probabil nu o sa-l cunoastem niciodata, serviciile secrete gen CIA sunt renumite pentru schimbarea multor guverne in lume si probabil au avut si ele o anumita contributie la evenimente. Plus dezinformarea puternica facuta cu posturile de radio "Europa Libera" si "Vocea Americii" care au avut un rol important in "inflamarea" evenimentelor.

nu m-am inselat deloc in ce am spus mai devreme sint martori care au fost de fata ERAU IN VIRSTA SI GRASI la inceput nu a fost panica fiindca noi sarbatoream o aniversare,panica a inceput cind au tras prima rafala si inca mai fac diferenta intre un pistol sau mitraliera iar in centrul orasului am fost fiinca pe vremuri lucram in centru si daca îti aduci aminte la iesirea din timisoara spre dumbravita cind au transformat o masina in sita ca nu sa oprit la control ai vazut-o???eu dat ,atunci erau soldati in termen, dar la prinz tot de lipovei vorbesc cind un barbat era pe blocuri cu arma in mina si a ripostat armata unde ai fost,sau nu ti-ai vazut mama niciodata intrind in casa plina de singe ca transporta raniti la spital si dupa aceea nu mai dormea noptile cind citea in presa sau auzea la radio si tv ca sint morti si spuneau ca erau teroristi,defapt erau simpli cetateni care manifestau,voi credeti ca numai in centrul orasului sau intimplat lucruri grave???inseamna ca nu ati participat la revolutie decit pe jumatate daca nu cunoasteti aceste evenimente
romaximusro
QUOTE (lucian2retec @ Jul 10 2008, 09:27) *
Iar un topic SF despre Teoria conspiratiei. Iar motiv pentru unii aplaudaci de a incerca deturnarea adevarului in scopuri propagandiste.
La Timisoara, Armata a tras sigur in demonstranti. Ca o fi fost si militieni, securisti, demnitari comunisti, etc. care au tras si ei in demonstranti, posibil, dar asta nu disculpa armata. Dupa scandalul cu Tokes, inclusiv unitati MApN aveau soldati imbracati in civil. Era destul de ciudat sa vezi civili cu pistolul mitraliera agatat de gat ziua, la fiecare colt de strada. Cum se strangeau mai mult de 3 persoane sa discute pe strada, cum venea cate un civil inarmat care "spargea" grupul.
I-am vazut si am stat de vorba cu unii dintre cei care au tras in demonstranti si erau soldati in termen sau cadre militare.
Daca doriti sa va faceti o idee despre revolutie, cititi: http://www.timisoara.com/newmioc/0.htm
Sunt marturiile celor ce au participat la revolutie si au dorit sa-si impartaseasca parerile si fac mai mult decat o suta de declaratii demagogice facute de Stanculescu, Basescu sau alti politicieni.

da dom'le a fost o revolutie autentica. armata tinea cu dictatorul, au facut corp comun impotriva ei, iar aia de la televiziune erau in pericol adevarat atunci, saracii cat si-au riscat ei pielea pentru noi. Mai ales unu zis iliescu..
xdaniel
QUOTE (romaximusro @ Jul 10 2008, 21:26) *
da dom'le a fost o revolutie autentica. armata tinea cu dictatorul, au facut corp comun impotriva ei, iar aia de la televiziune erau in pericol adevarat atunci, saracii cat si-au riscat ei pielea pentru noi. Mai ales unu zis iliescu..

Ce dau din gura aia care habar n-au ce s-a intamplat in Bucuresti! Adevaru' e ca ii cam compatimesc. Eu, desi aveam numai vreo paispe ani pe atunci, eram constient 100% de ceea ce se intampla. Nici un regim din lume nu ar fi rezistat zilele alea. Jumatate din populatia Bucurestiului era hotarata sa-l dea jos pe ceausescu sau sa moara. Era atata emotie in jur incat incep sa ma gandesc daca nu cumva manipulatori telepati de calibrul celor intalniti in romanele ciclului Fundatia lui Asimov nu exista cumva in realitate. Ori asta ori natura umana e magnifica uneori prin curajul de care da dovada. Toate frustrarile traitului in saracie cumplita timp de paisprezece ani in comunism aproape ca s-au compensat in momentele alea.
A fost o revolutie autentica! Cel putin in Bucuresti a fost. Probabil ca si in Timisoara, asta n-o stiu, o stiu mai bine banatenii care au trait-o. Ca Iliescu i-a manipulat ulterior pe aia care n-au participat si stateau ascunsi sub pat si i-a facut sa voteze cu el (adaugand la multele voturi falsificate in mai '90) e altceva.
De fapt, daca ma gandesc bine, probabil ca NUMAI Bucurestiul si Timisoara au facut revolutie. Si motivul pentru care ea nu a reusit a fost ca au fost singurele orase care au facut-o.
lucian2retec
QUOTE (tekila82 @ Jul 10 2008, 17:36) *
nu m-am inselat deloc in ce am spus mai devreme sint martori care au fost de fata ERAU IN VIRSTA SI GRASI la inceput nu a fost panica fiindca noi sarbatoream o aniversare,panica a inceput cind au tras prima rafala si inca mai fac diferenta intre un pistol sau mitraliera iar in centrul orasului am fost fiinca pe vremuri lucram in centru si daca îti aduci aminte la iesirea din timisoara spre dumbravita cind au transformat o masina in sita ca nu sa oprit la control ai vazut-o???eu dat ,atunci erau soldati in termen, dar la prinz tot de lipovei vorbesc cind un barbat era pe blocuri cu arma in mina si a ripostat armata unde ai fost,sau nu ti-ai vazut mama niciodata intrind in casa plina de singe ca transporta raniti la spital si dupa aceea nu mai dormea noptile cind citea in presa sau auzea la radio si tv ca sint morti si spuneau ca erau teroristi,defapt erau simpli cetateni care manifestau,voi credeti ca numai in centrul orasului sau intimplat lucruri grave???inseamna ca nu ati participat la revolutie decit pe jumatate daca nu cunoasteti aceste evenimente

Eu cred ca nu faci diferenta dintre pistol, pistol mitraliera si mitraliera. Erau inarmati cu pistoale mitraliera AKM: http://en.wikipedia.org/wiki/AKM sau cu mitraliere RPK: http://en.wikipedia.org/wiki/RPK ? Sau aveau PSL: http://en.wikipedia.org/wiki/Pu%C5%9Fca_Se..._cu_Lunet%C4%83 ? Sau era "celebrul" pistol Carpati calibrul 7,65?
Orice pifan care a facut armata poate sa faca diferenta, tu ori nu ai facut armata ori erai prea tanar la vremea respectiva.
Ce ai vazut matale, indivizi in civil in varsta si grasi inarmati cu pm-uri AKM erau militieni.
Mosotti
QUOTE (nicuabc @ Jul 10 2008, 15:33) *
Cand am spus un "pic de antrenament" ar fi trebuit sa intelegi ce vreau sa zic dar nu ma mir....

Nu sunt lunetist (nu zic ca nu mi-ar place) si nici counter nu joc ca nu-mi place, preferam alte shootere. Cat priveste varsta mea nu m-ar mira sa fie mai mare decat a ta.

tu traieste in lumea ta imaginara in care impusti cu mausu monstri la greu dupa 5 minute in care inveti cum sa sari si sa te pui pe burta cu 2 taste. macar ai habar ca numai cei mai tragatori ajung lunetisti? poti concepe ca un lunetist nu e desconspirat de un manifestant daca se afla in misiune de vinat manifestanti? ala e jobul lui sa isi gaseasca o pozitie ascunsa si sa luneteze. un lunetist descoperit e un lunetist mort. de-aia povestile cu lunetistul din foisor care omoara 4-5 oameni deodata sint destul de penibile

ai facut armata? ce ai nimerit de la 100 de metri? erau grupate loviturile? laugh.gif

Ce dau din gura aia care habar n-au ce s-a intamplat in Bucuresti! Adevaru' e ca ii cam compatimesc. Eu, desi aveam numai vreo paispe ani pe atunci, eram constient 100% de ceea ce se intampla. Nici un regim din lume nu ar fi rezistat zilele alea. Jumatate din populatia Bucurestiului era hotarata sa-l dea jos pe ceausescu sau sa moara.

da, diferenta este ca daca nu ar fi fost cineva care sa le dea alora cu arme pe loc repaos, chiar ar fi murit jumatate din populatia bucurestiului. probabil unii mai naivi cred ca s-a trezit constiinta in generalii de armata si de securitate w00t.gif

A fost o revolutie autentica! Cel putin in Bucuresti a fost. Probabil ca si in Timisoara, asta n-o stiu, o stiu mai bine banatenii care au trait-o. Ca Iliescu i-a manipulat ulterior pe aia care n-au participat si stateau ascunsi sub pat si i-a facut sa voteze cu el (adaugand la multele voturi falsificate in mai '90) e altceva.

e buna asta. deci jumate de bucuresti era in strada si iliescu i-a manipulat pe aia care au stat acasa (evident cealalta jumatate) sa il voteze. atunci cum iti explici ca a avut 90% din voturi? laugh.gif

De fapt, daca ma gandesc bine, probabil ca NUMAI Bucurestiul si Timisoara au facut revolutie. Si motivul pentru care ea nu a reusit a fost ca au fost singurele orase care au facut-o.

sigur ca da, si aia impuscati in alte orase au murit de fapt in accidente de vinatoare
xdaniel
QUOTE (Mosotti @ Jul 11 2008, 00:56) *
atunci cum iti explici ca a avut 90% din voturi? laugh.gif

Esti copil. Alegerile din mai 1990 au fost o farsa. Mai ales in Bucuresti, unde era o miza foarte mare si prejudiciul de imagine ar fi fost imens pentru Iliescu si FSN. Atunci nu era ca acum, cu comisie in fiecare circumscriptie cu membru din partea fiecarui partid care sa numere voturile si sa le centralizeze in paralel la partid. Alegerile din '90, numarate corect, ar fi avut rezultatul celor din '92.

QUOTE (Mosotti @ Jul 11 2008, 00:56) *
da, diferenta este ca daca nu ar fi fost cineva care sa le dea alora cu arme pe loc repaos, chiar ar fi murit jumatate din populatia bucurestiului. probabil unii mai naivi cred ca s-a trezit constiinta in generalii de armata si de securitate w00t.gif

Da, ar fi murit jumate din populatia Bucurestiului iar securistii fideli lui Ceausescu ramasi s-ar fi trezit intr-o Coree de Nord in cel mai bun caz pentru ei. In cazul cel mai probabil insa, ar fi intrat rusii si i-ar fi curatat pe criminali si ar fi instalat un regim marioneta de perestroika cu Iliescu in frunte. Din fericire pentru... dracu' stie cine ca pentru romani in general in nici un caz, Iliescu n-a mai avut nevoie ca rusii sa intre PE FAȚĂ in Romania (ca pe ascuns au intrat destui si au avut un rol insemnat).
g_force
QUOTE (Mosotti @ Jul 10 2008, 10:11) *
n-ar fi facut fata nici o securitate, insa intr-adevar numarul de victime ar fi fost urias, daca cineva din "umbra", sa-l numim iliescu, fara legatura cu persoane reale, nu i-ar fi temperat

Mossotti, da-mi voie sa te contrazic. In Brasov, in 1987, a fost un fel de repetitie pentru Timisoara 1989. Citeva mii de oameni, carora nu li se platisera salariile de vreo citeva saptamini, in locuintele carora se lua curentul citeva ore pe zi, apa le curgea la robinet tot citeva ore pe zi iar gazul metan avea presiune cit intr-o bricheta goala, acesti oameni zic, au incercat ceea ce s-a reusit la Timisoara. Stii cite cartuse au fost trase pentru dispersarea lor? Zero! Stii cit a durat toata tevatura? Asta nu o stiu nici eu exact, biggrin.gif dar seara era deja "liniste". Ideea este ca daca se vrea, se poate! biggrin.gif

@Lucian Retec si altii:
Daca vreti sa intelegeti ce s-a intimplat in decembrie 1989, incepeti si studiati situatia incepind din 15 noiembrie 1987. De asemenea, studiati modul de organizare si functionare al statului RSR precum si ce sistem de relatii era intre diversele nivele ale societatii de atunci. Toate acestea dublate de studiul documentelor militare elaborate atunci, ca tot s-au desecretizat. ( hint: Registrele istorice precum si Ordinele de Zi in partile ce privesc actiunile, am curaj sa fac pariu ca au fost redactate "post eveniment".) Altfel, o sa repetam la nesfirsit povesti cu "armata a tras", "lunetistii trageau numai la cap si git" si alte asemenea bla, bla-uri.
xdaniel
QUOTE (g_force @ Jul 11 2008, 01:51) *
In Brasov, in 1987, a fost un fel de repetitie pentru Timisoara 1989. Citeva mii de oameni, carora nu li se platisera salariile de vreo citeva saptamini, in locuintele carora se lua curentul citeva ore pe zi, apa le curgea la robinet tot citeva ore pe zi iar gazul metan avea presiune cit intr-o bricheta goala, acesti oameni zic, au incercat ceea ce s-a reusit la Timisoara. Stii cite cartuse au fost trase pentru dispersarea lor? Zero! Stii cit a durat toata tevatura? Asta nu o stiu nici eu exact, biggrin.gif dar seara era deja "liniste". Ideea este ca daca se vrea, se poate! biggrin.gif

Esti un ignorant. Nu poti compara Brasovul cu Bucurestiul si nu poti compara 1987 cu 1989. Si nu poti compara motivele celor care au iesit in strada in Bucuresti (nu stiu in Timisoara, eu stiu de Bucuresti) cu lipsa de curent sau de apa calda.
Hai sa-ti explic ce simtea tata, ce simteam eu, ce simteau STUDENTII si chiar unii dintre muncitorii care iesisera cu tata si cu mine in strada : vrem LIBERTATE pentru ca suntem cam ultimii care n-o avem (est-germani, polonezi, unguri etc.), stim ca nu suntem singuri (urlau si Vocea Americii si Europa Libera si BBC-ul s.a.m.d.), nu vrem sa-i lasam singuri pe timisoreni si alte d-astea.
S-a demonstrat stiintific ca cea mai mare parte dintre barbati este dispusa sa moara daca este in pericol sa-si piarda ultima farama de demnitate. Stiintific, am vazut asta intr-un documentar chiar acum cateva luni!!! Noi asta simteam: ca suntem in primejdie sa devenim rusinea Europei. Ca noi, ca bucuresteni, suntem ultimii lasi daca ii lasam pe timisoreni sa fie masacrati. Si nu puteam lasa asta sa se intample. Nu mai era vorba de foame, nu mai era vorba de frig. Simteam ca, daca nu vom reusi, vom deveni doar niste taratoare dispretuite de toata lumea. NU SUNT LOZINCI, nu inventez nimic. Am fost acolo. Asa simteam toti.
edit:
Si nici nu ne gandeam ca nu vom reusi! Nu exista esec in mintea noastra. Am stiut tot timpul ca vom reusi sau vom muri.
g_force
QUOTE (xdaniel @ Jul 11 2008, 02:11) *
Esti un ignorant. Nu poti compara Brasovul cu Bucurestiul si nu poti compara 1987 cu 1989. Si nu poti compara motivele celor care au iesit in strada in Bucuresti (nu stiu in Timisoara, eu stiu de Bucuresti) cu lipsa de curent sau de apa calda.

Adica, de ce nu-l poti compara? Fiindca bucurestenii traiau mai bine decit "provincialii", aveau ratiile mai mari si posibilitatea de a descurca?biggrin.gif Da, ai dreptate, nu poti compara Brasov 87 cu Timisoara si Bucuresti 89. Perceptia brasovenilor care au iesit la demonstratie( prilejuite de alegerile locale) era ca le este amenintata existenta, pe cind in Timisoara s-au strins vreo citiva ca sa nu-l mute pe Tokes. Ha, ha, tare! In tara unde se darimau bisericile si nu zice nimeni nici "pis", incepe "revolutia" pentru ca un preot a fost stramutat. Sa-mi zici daca a fost prinsa si chestia asta in documentarul ala! Iar bucurestenii, "au fost scosi" la demonstratie.
In caz ca nu ai prins ideea, brasovenii voiau sa-si exercite un drept, dar voiau sa si-l exercite cu adevarat. Chiar voiau sa aleaga. Inca o data, iti dau dreptate, nu se pot compara din punctul acesta de vedere cele doua evenimente.

Hai sa-ti explic ce simtea tata, ce simteam eu, ce simteau STUDENTII si chiar unii dintre muncitorii care iesisera cu tata si cu mine in strada : vrem LIBERTATE pentru ca suntem cam ultimii care n-o avem (est-germani, polonezi, unguri etc.), stim ca nu suntem singuri (urlau si Vocea Americii si Europa Libera si BBC-ul s.a.m.d.), nu vrem sa-i lasam singuri pe timisoreni si alte d-astea.

Daca erati asa jderi, de ce nu ati iesit cind s-a desfasurat Congresul al XIV-lea, sa protestati in fata Salii Palatului sau unde dreaq s-a tinut? Tot asa, nu ati fi fost singuri, ar fi urlat VA, BBC, EL, etc. ,

S-a demonstrat stiintific ca cea mai mare parte dintre barbati este dispusa sa moara daca este in pericol sa-si piarda ultima farama de demnitate. Stiintific, am vazut asta intr-un documentar chiar acum cateva luni!!! Noi asta simteam: ca suntem in primejdie sa devenim rusinea Europei. Ca noi, ca bucuresteni, suntem ultimii lasi daca ii lasam pe timisoreni sa fie masacrati. Si nu puteam lasa asta sa se intample. Nu mai era vorba de foame, nu mai era vorba de frig. Simteam ca, daca nu vom reusi, vom deveni doar niste taratoare dispretuite de toata lumea. NU SUNT LOZINCI, nu inventez nimic. Am fost acolo. Asa simteam toti.
edit:
Si nici nu ne gandeam ca nu vom reusi! Nu exista esec in mintea noastra. Am stiut tot timpul ca vom reusi sau vom muri.
Cu faza asta mi-aduci aminte de Pistruiatul, pe bune! smile.gif)

"Ma faci sa ma rid!" Hai, nu pe bune, s-a dat si la documentar ca asa simteati atunci, ca fara libertate, mamito, mai bine mor? biggrin.gif Ca sa te linistesc, rusinea Europei am cam fost dintotdeauna, cel putin incepind cu 23 August 1944. Ceausescu a reusit sa-i "traga in piept" pe europeni si pe americani, cind cu '68-ul, dar nu i-a tinut figura prea mult. Exceptind momentul acela, "am fost si-om fi" asa cum ai zis tu ca era pericol sa fim. Bine ca nu ai murit, nu te-ai fi rasucit in mormint sa afli ca tot rusinea Europei am ramas? biggrin.gif
xdaniel
QUOTE (g_force @ Jul 11 2008, 03:08) *
"Ma faci sa ma rid!" Hai, nu pe bune, s-a dat si la documentar ca asa simteati atunci, ca fara libertate, mamito, mai bine mor? biggrin.gif
Bine ca nu ai murit, nu te-ai fi rasucit in mormint sa afli ca tot rusinea Europei am ramas? biggrin.gif

Nu se glumeste cu lucruri sfinte, fiule! Ai grija unde repeti chestiile astea si pe ce ton, ca s-ar putea sa te trezesti cu un picior pe grumaz cat ai zice peste! Rusinea Europei?! Numai in mintea ta, poate. Uiti ca noi n-am avut granita cu occidentalii, meritul romanilor este cel putin la fel de mare ca al altor natiuni care au realizat mai multe decat noi. Mai studiaza putina istorie contemporana, ca sa inveti ce insemna o granita cu o tara libera (sau un papa) pentru cauza anticomunista! In viata, ca in poker, joci cu cartile care iti pica. Daca nu ai as (papă de natia ta) sau popa/dama/valet (granita cu Germania, Austria, Italia, diaspora puternica in SUA etc.) , joci si cu carti mici si... astepti si SPERI. Si lupti in continuare daca nu ti-a iesit cum ai vrut: mergi zilnic in Piata Universitatii, te bati cu minerii, te inscrii intr-un partid istoric si bati fesenistii in alegeri etc. Si vin si succesele, chiar daca mai greu: pe plan colectiv devii tara NATO, UE, Schengen s.a.m.d, pe plan personal iti faci o firma micuta la care te ocupi cu pasiune de ce stii mai bine si, incet-incet, vin si banii. Eu sunt EXTREM de mandru de mine si de realizarile mele. Ca sa-ti faci o idee aproximativa cine si ce sunt, afla ca n-as vrea sa schimb locurile cu NIMENI DE PE PLANETA, ma simt foarte bine fiind EU. E loc de mai bine, bineinteles, dar cred ca sunt "in grafic". Eu personal si noi, ca natiune. Au existat momente grele insa tot ce a fost mai rau a trecut.
Mosotti
QUOTE (xdaniel @ Jul 11 2008, 00:22) *
Esti copil. Alegerile din mai 1990 au fost o farsa. Mai ales in Bucuresti, unde era o miza foarte mare si prejudiciul de imagine ar fi fost imens pentru Iliescu si FSN. Atunci nu era ca acum, cu comisie in fiecare circumscriptie cu membru din partea fiecarui partid care sa numere voturile si sa le centralizeze in paralel la partid. Alegerile din '90, numarate corect, ar fi avut rezultatul celor din '92.

Da, ar fi murit jumate din populatia Bucurestiului iar securistii fideli lui Ceausescu ramasi s-ar fi trezit intr-o Coree de Nord in cel mai bun caz pentru ei. In cazul cel mai probabil insa, ar fi intrat rusii si i-ar fi curatat pe criminali si ar fi instalat un regim marioneta de perestroika cu Iliescu in frunte. Din fericire pentru... dracu' stie cine ca pentru romani in general in nici un caz, Iliescu n-a mai avut nevoie ca rusii sa intre PE FAȚĂ in Romania (ca pe ascuns au intrat destui si au avut un rol insemnat).

nu sint copil deloc. din pacate stiu ca nimeni cunoscut n-a votat cu altcineva decit cu iliescu. rezultatele au fost cit se poate de corecte la momentul respectiv si nu era absolut nici o nevoie de vreo falsificare a alegerilor. ca dovada stau urmatoare 2 mandate pe care le-a avut iliescu wink.gif

rezultatul alegerilor din 90 a fost direct proportional cu popularitatea candidatilor. eu chiar ma intreb cine dracu a votat cu 2 ciudati aterizati din boscheti ca sa dea lectii de democratie? laugh.gif

QUOTE (g_force @ Jul 11 2008, 00:51) *
Mossotti, da-mi voie sa te contrazic. In Brasov, in 1987, a fost un fel de repetitie pentru Timisoara 1989. Citeva mii de oameni, carora nu li se platisera salariile de vreo citeva saptamini, in locuintele carora se lua curentul citeva ore pe zi, apa le curgea la robinet tot citeva ore pe zi iar gazul metan avea presiune cit intr-o bricheta goala, acesti oameni zic, au incercat ceea ce s-a reusit la Timisoara. Stii cite cartuse au fost trase pentru dispersarea lor? Zero! Stii cit a durat toata tevatura? Asta nu o stiu nici eu exact, dar seara era deja "liniste". Ideea este ca daca se vrea, se poate!

pai si eu zic ca numai un dobitoc poate sa creada ca "revolutia" romana a pornit de la o revolta laugh.gif spontana laugh.gif , determinata de ce? de evacuarea unui... unui... POPA UNGUR lol.gif

am incercat de multe ori sa-mi imaginez, dincolo de abstract, cum dracu a pornit revolta aia spontana. adica treceau oamenii pe-acolo si intrebau
"no, ce se intimpla aici?"
"pai l-au evacuat pe pastorul tokes"
"hai no, chiar? mama lor de comunisti, sa faca una ca asta. ce ziceti, incepem sa urlam impotriva comunismului?"
"ok, hai"
"HUOOOOOOOOO HUOOOOOOOOO"

death.gif

QUOTE (xdaniel @ Jul 11 2008, 01:11) *

s-a demonstrat pe dracu. iti spun eu ce sa faci cu documentarul ala: sa te bip bip bip pe el. ai auzit de holocaust? ai auzit de pogromuri? de epurari de toate felurile? de deportari? de milioanele de prizonieri de razboi care au crapat fara nici o farima de demnitate? adevarul, care nu trebuie demonstrat stiintific, este ca majoritatea oamenilor se agata de viata cu disperare. si e si normal sa fie asa, pentru ca oamenii sint animale si asta e un instinct de baza

in primejdie sa DEVENIM rusinea europei? asta e cea mai tare laugh.gif noi ERAM rusinea europei si ghici ce? SINTEM rusinea europei, evident din cu totul alte motive

lucian2retec
Stiu ca unii au greutati in a intelege cum de a fost posibil pornirea unei revolte de la un popa ungur, dar a fost destul de simplu si logic. Enoriasii lui Tokes erau destul de putini, spatiul in piata era destul de mic, iar curiosii s-au strans foarte repede. Cand e vorba de scandal si politie imediat se strang sute de oameni biggrin.gif Greseala a fost facuta de militienii care au incercat dispersarea curiosilor, mizand pe puterea si autoritatea pe care o aveau. Masa de curiosi fiind mare, la adapostul anonimatului, oamenii au devenit mai curajosi, asa ca, tinand cont de nemultumirea generalizata, in momentul in care s-a incercat imprastierea fortata cu tunuri de apa si gaze lacrimogene, a izbucnit scandalul. In spirit de fronda s-au spart geamurile la toate magazinele pe kilometri intregi de strada dar nu a fost furat nimic. Dupa asta conflictul a fost escaladat, s-a strigat "Jos Dictatorul", etc. O importanta majora a avut faptul ca romanii stiau ca regimul comunist a picat in multe tari europene, deci, practic, trebuia sa vina si randul nostru. Daca oamenii nu aveau motiv sa iasa in strada si sa-si exprime nemultumirea, nu avea loc revolutia, indiferent de diferitele scenarii vehiculate.
Mosotti
scenariul de mai sus este mai putin credibil decit "bruce willis si o echipa de sapatori de puturi se transforma in citeva zile in astronauti si zboara pe un asteroid de marimea statului texas, care are gravitatie ca pamintul, unde sapa un put de 100 de metri, plaseasza o bomba atomica si asteroidul se rupe in doua, fix de la mijloc, exact la timp pentru ca bucatile rezultate sa treaca razant pe linga pamint. bruce willis moare"

s-au spart geamurile la toate magazinele pe kilometri intregi de strada dar nu a fost furat nimic

ce dracu sa se fure, crevetii?

abancor
Cei care cred in revolta spontana au impresia ca a fost o coincidenta faptul ca la Iasi, pe 14 decembrie, se punea la cale o manifestatie in centru, dejucata si oprita de Militie si DSS? Sau cumva Iasi era planul A, Timisoara planul B? Ce naiba, sunt aproape 20 de ani de atunci, rasturnarea regimului si preluarea puterii de catre Ilici a fost o treaba planificata cu citiva ani inainte de 89, si infaptuita cu ajutorul armatei (care a participat inclusiv la inscenari). Da, s-a vrut minjirea securitatii, doar ca astia nu erau prosti nici ei, au stat la locul lor. Acu armata incearca din nou sa isi spele imaginea.
xdaniel
QUOTE (Mosotti @ Jul 11 2008, 08:44) *
1) nu sint copil deloc. din pacate stiu ca nimeni cunoscut n-a votat cu altcineva decit cu iliescu. rezultatele au fost cit se poate de corecte la momentul respectiv si nu era absolut nici o nevoie de vreo falsificare a alegerilor.
[...]
2) s-a demonstrat pe dracu. iti spun eu ce sa faci cu documentarul ala: sa te bip bip bip pe el. ai auzit de holocaust? ai auzit de pogromuri? de epurari de toate felurile? de deportari? de milioanele de prizonieri de razboi care au crapat fara nici o farima de demnitate?

1) Inseamna ca stateai intr-un cartier de comunisti cu stare. In blocul meu din Bucuresti dintr-un cartier muncitoresc numai O PARTE din femei votau cu Iliescu. Adica babele care erau primele la coada la carne, unt, ulei, portocale, capsule si alte chestii. Si ceva din betivii lor de barbati. Restul erau oameni cu care mergeam impreuna aproape zilnic sau cel putin saptamanal in Piata Universitatii sa strigam "Jos I-li-es-cu!", "Jos fe-se-ne-u'!", "Jos co-mu-nis-tii!" s.a.m.d. De-aia sunt absolut sigur ca alegerile au fost falsificate. Iliescu a castigat prin FURT, manipulare cu ajutorul TVR"L"-ului (daca mai tii minte de la ce venea cica "L"-ul) si infiltrare cu securisti a partidelor politice istorice.
2) I-ai comparat pe romani cu evreii? huh.gif NU o mai face! In caz ca ai uitat, am fost singura tara cu rezistenta armata anticomunista. Ca pe urma KGB-ul s-a ocupat in mod special de noi (ca si in perioada interbelica, de fapt) si a obtinut ceva succese notabile in prelucrarea poporului roman nu e o rusine. Fuseseram abandonati de toata lumea. Dar, cu prima ocazie, ne-am scuturat de jegul si jugul comunist.
Si eu nu cred ca romanii au murit toti fara vreo farama de demnitate. Mai citeste carti scrise de detinutii politici si documente ale Securitatii! Vei fi surprins.

QUOTE (Mosotti @ Jul 11 2008, 11:26) *
ce dracu sa se fure, crevetii?

Creveti erau la vedere. In spate, in depozit, in lazile frigorifice, gaseai de toate. Lucratorii din comertul alimentar erau niste semizei. Doamne, ce m-am bucurat ca s-au dus dracului! Si m-am bucurat si mai tare cand i-am vazut someri pe unii dintre ei la un an doi dupa Revolutie.

QUOTE (lucian2retec @ Jul 11 2008, 09:42) *
O importanta majora a avut faptul ca romanii stiau ca regimul comunist a picat in multe tari europene, deci, practic, trebuia sa vina si randul nostru.

Exact! La asta ne gandeam!

QUOTE (lucian2retec @ Jul 11 2008, 09:42) *
Daca oamenii nu aveau motiv sa iasa in strada si sa-si exprime nemultumirea, nu avea loc revolutia, indiferent de diferitele scenarii vehiculate.

Corectura: daca oamenii (ca tata si ca mine si ca unii dintre studentii (si elevii) de la noi din bloc) nu ieseau in strada ca sa-si exprime disperarea si furia, nu ar fi avut loc nici un fel de revolutie, indiferent de scenariile lui Iliescu si gasca.

QUOTE (Mosotti @ Jul 11 2008, 08:44) *
am incercat de multe ori sa-mi imaginez, dincolo de abstract, cum dracu a pornit revolta aia spontana. adica treceau oamenii pe-acolo si intrebau
"no, ce se intimpla aici?"
"pai l-au evacuat pe pastorul tokes"
"hai no, chiar? mama lor de comunisti, sa faca una ca asta. ce ziceti, incepem sa urlam impotriva comunismului?"
"ok, hai"
"HUOOOOOOOOO HUOOOOOOOOO"

death.gif

Nu stiu cum a pornit la voi, in Timisoara. Eu iti zic cum a pornit la noi: intr-o mare de oameni care striga "Traiasca Ceausescu!" si "Uraaaaa!" s-au gasit oameni ca Nica Leon care au inceput sa strige si mai tare "Jos Ceausescu!" si "Huoooo!". Nica Leon asta: http://www.jurnalul.ro/articole/116783/cir...;esti-o-puslama!
Bogdan R
QUOTE (xdaniel @ Jul 11 2008, 12:55) *
...am fost singura tara cu rezistenta armata anticomunista.

Gresesti, vezi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Forest_brothers
Compara efectivele miscarii de partizani cu populatia tarilor baltice ca sa vezi ce amploare a avut acolo rezistenta anticomunista.

Rezistenta armata anticomunista semnificativa a mai existat si in Ucraina : http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Insurgent_Army

...ca sa nu ma mai refer la Revolutia maghiara din 1956, etc
xdaniel
QUOTE (Bogdan R @ Jul 11 2008, 13:50) *
Gresesti, vezi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Forest_brothers
Compara efectivele miscarii de partizani cu populatia tarilor baltice ca sa vezi ce amploare a avut acolo rezistenta anticomunista.

Rezistenta armata anticomunista semnificativa a mai existat si in Ucraina : http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Insurgent_Army

...ca sa nu ma mai refer la Revolutia maghiara din 1956, etc

OK, sa zicem ca ai dreptate, desi eu cam cred ca se compara mere cu pere.
Atunci ma multumesc cu asta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_anti...stance_movement
The Romanian resistance was one of the longest lasting armed movement in the former Soviet bloc.
edit:
Apropo de revolte spontane in care unii de aici nu prea cred:
Rather than a planned action, the resistance movement was a spontaneous reaction in response to the wave of terror initiated by the authorities after the seizure of power in early 1948
Tocmai din cauza caracterului spontan sunt eu mandru, ca roman. O actiune organizata, condusa de elemente antrenate ale unui stat muribund in fata unui invadator este mai putin de laudat ca atitudine decat actiunea cetatenilor indignati de nedreptati care pun mana pe arme si lupta singuri cu trupele de represiune.
Mosotti
QUOTE (xdaniel @ Jul 11 2008, 11:55) *
1) Inseamna ca stateai intr-un cartier de comunisti cu stare. In blocul meu din Bucuresti dintr-un cartier muncitoresc numai O PARTE din femei votau cu Iliescu. Adica babele care erau primele la coada la carne, unt, ulei, portocale, capsule si alte chestii. Si ceva din betivii lor de barbati. Restul erau oameni cu care mergeam impreuna aproape zilnic sau cel putin saptamanal in Piata Universitatii sa strigam "Jos I-li-es-cu!", "Jos fe-se-ne-u'!", "Jos co-mu-nis-tii!" s.a.m.d. De-aia sunt absolut sigur ca alegerile au fost falsificate. Iliescu a castigat prin FURT, manipulare cu ajutorul TVR"L"-ului (daca mai tii minte de la ce venea cica "L"-ul) si infiltrare cu securisti a partidelor politice istorice.
2) I-ai comparat pe romani cu evreii? NU o mai face! In caz ca ai uitat, am fost singura tara cu rezistenta armata anticomunista. Ca pe urma KGB-ul s-a ocupat in mod special de noi (ca si in perioada interbelica, de fapt) si a obtinut ceva succese notabile in prelucrarea poporului roman nu e o rusine. Fuseseram abandonati de toata lumea. Dar, cu prima ocazie, ne-am scuturat de jegul si jugul comunist.
Si eu nu cred ca romanii au murit toti fara vreo farama de demnitate. Mai citeste carti scrise de detinutii politici si documente ale Securitatii! Vei fi surprins.

1) sint sigur ca cartierul tau ala anticomunist e foarte reprezentativ pentru populatia romaniei. "blocul exemplu", ar trebui sa se numeasca blocul tau. manipulare cu ajutorul televiziunii a fost, furt de alegeri in nici un caz. pur si simplu n-a avut contracandidati decit doi ciudati care nici nu vorbeau bine romaneste. asta e realitatea cruda smoke.gif

2) am fost pe dracu. tu prin niste amariti ascunsi prin paduri asteptindu-i pe americani intelegi rezistenta? aia se pot numi rezistenta poate doar pentru ca au rezitstat prin munti si paduri atita timp, nu pentru ca au rezistat in fata comunistilor. ca sa nu mai zic ca era vorba de un documentar vazut de tine, care nu cred ca se referea in special la barbatii romani

si singurul motiv pentru care "ne-am scuturat" de jugul lui peste si alte limbaje de lemn este ca ne-au lasat altii s-o facem. uita-te la unguri care au incercat sa se scuture in 56, uita-te la cehi care au incercat sa se scuture in 68. aia n-au asteptat 50 de ani ca sa cada toate regimurile din jur, au incercat ceva, n-au stat prin paduri sa faca rezistenta. evident degeaba

cit despre carti, citeste tu "fenomenul pitesti" si vezi cum mincau cacat la propriu in timp ce povesteau cum s-au fubiptut cu mama, sora etc, dupa care incepeau sa preamareasca sistemul comunist si in final ajungeau fix tortionari si ei, numai ca mai rai decit aia initiali. simplul fapt ca te lasi legat, bagat dupa gratii, indopat cu laturi si scuipat de toti ciudatii inseamna ca nu mai ai demnitate, a fost inlocuita cu speranta ca poate o sa se termine cumva, eventual inainte sa crapi

Creveti erau la vedere. In spate, in depozit, in lazile frigorifice, gaseai de toate. Lucratorii din comertul alimentar erau niste semizei. Doamne, ce m-am bucurat ca s-au dus dracului! Si m-am bucurat si mai tare cand i-am vazut someri pe unii dintre ei la un an doi dupa Revolutie.

well, maica-mea a fost vinzatoare si intr-adevar erau multi dobitoci care credeau ca undeva prin spate exista munti de potoale si urlau sa li se dea laugh.gif adevarul este ca NU erau. singurul avantaj era ca nu trebuia sa stai la coada. si referitori la cozi, nu de multe ori cind se bagau de exemplu ciocolata si banane era asa o nebunie si o isterie incit se facea un comitet "spontan" care mergea dupa tejghea si supraveghea sa nu se ascunda nimic. al dracului semizei erau aia din comert

semizei erau aia de la depozite si sefii de magazine, aia erau chiar zei w00t.gif

Corectura: daca oamenii (ca tata si ca mine si ca unii dintre studentii (si elevii) de la noi din bloc) nu ieseau in strada ca sa-si exprime disperarea si
furia
, nu ar fi avut loc nici un fel de revolutie, indiferent de scenariile lui Iliescu si gasca.

asta e rationament imbirligat? nici n-am sustinut altceva. tot ce-am zis esta ca cineva a LASAT multimea sa isi exprime blablabla. si nu a fost nimic spontan. intr-adevar, e destul de nasol sa ti se zica ca ai fost manipulat, cind tu credeai si te mindreai ca ai facut revolutie spontan smoke.gif

Nu stiu cum a pornit la voi, in Timisoara. Eu iti zic cum a pornit la noi: intr-o mare de oameni care striga "Traiasca Ceausescu!" si "Uraaaaa!" s-au gasit oameni ca Nica Leon care au inceput sa strige si mai tare "Jos Ceausescu!" si "Huoooo!". Nica Leon asta: http://www.jurnalul.ro/articole/116783/cir...;esti-o-puslama!

eu am o alte idee cum a inceput. intr-o mare de oameni adunati pentru miting s-au plasat niste agitatori care sa strige "jos ceausescu" si "huo". la fel cum si la timisoara, printre amaritii aia care strigau "micinals ioregelt ioi ishtenem tokes" s-au plasat niste agitatori care sa strige "jos regimul" etc w00t.gif si asta fara sa fiu adeptul vreunei conspiratii, doar mi se pare mai palpabil, si unul dintre motive este faptul ca am avut timp sa observ comportamentul oamenilor si n-am vazut nici o revolta spontana. am fost pe stadion la cintarea romaniei, toti injurau, dar nici unul n-a inceput sa urle. am vazut lumea stind 8 ore linga sosea ca sa-l astepte pe tovaras, nimeni n-a inceput sa urle nici o lozinca. de ce? pentru ca nici macar nu le trecea prin cap ca ar fi posibil asa ceva. ca revolta "spontana" a fost determinata si de situatia politica in tarile din jur e vrajeala. oamenii in general habar n-aveau. tinerii aia care s-au dus si au fost impuscati nu ascultau vocea americii, aflasera ca comunismul in tarile din jur e pe duca si au hotarit "spontan" sa lupte etc etc etc. whatta fuck, am cunoscut o gramada de tineri si nu faceau decit ce fac si acum, mergeau la discoteca, dadeau din cur pe sisi checi si modern toching si se babardeau si ei cum puteau laugh.gif

poporul roman in general si putinii oameni care umblau pe strazi iarna pe vremea aia, fiindca nu aveau motiv, nu erau religiosi, religia prinzind noi avinturi mai tiziu. pe ei ii dureau fix in cur de nus ce popa ungur evacuat, din moment ce nici nu stiau ce o sa mince a doua zi. de-aia toata desfasurarea aia de evenimente nu este deloc plauzibil. de 1000 de ori mai plauzibl ar fi fost daca s-ar fi zis "in 16 decembrie 1989, la o alimentara din timisoara, unde stateau la coada aproximativ 100 de persoane s-a terminat uleiul. in acel moment s-a pornit o revolta spontana, lumea a inceput sa scandeze lozinci anticomuniste, iar trecatorii indignati de faptul ca s-a terminat uleiul au inceput sa adere la manifestantii initiali etc etc". revolta spontana anticomunista pornita de la evacuarea unui popa ungur? mor de ris laugh.gif

xdaniel
well, maica-mea a fost vinzatoare

singurul avantaj era ca nu trebuia sa stai la coada

Cumetre, ai dus-o bine, sa fii fericit! Inseamna ca tu, de fapt, nici n-ai trait comunismul. Deci aveai cat de cat mancare si nici nu stateai la coada pentru ea.
Eu am ca amintiri din comunism CARE INCA MA CHINUIE din cand in cand:
1) o dantura de toata jena (m-a costat multe mii de Euro s-o fac sa arate bine);
2) cozile la care mai visez si acum uneori noaptea ca stau
3) senzatia CONTINUA de FOAME.
se facea un comitet "spontan" care mergea dupa tejghea si supraveghea sa nu se ascunda nimic

N-am auzit in viata mea de asa ceva in Bucuresti.
-----
De restul nu mai discut cu tine. Ai niste idei fixe (si profund gresite) si n-am de gand sa ti le scot din cap pentru ca stiu ca n-am cum.
edit:
Am citit Fenomenul Pitesti. Dar, de asemenea, am citit cartile lui Paul Goma si altele de acelasi gen. Ti le recomand.
nicuabc
Mosotti mai taci, prea le stii pe toate dar mai cred ca esti si pe dinafara.
Mosotti
QUOTE (xdaniel @ Jul 11 2008, 14:57) *
Cumetre, ai dus-o bine, sa fii fericit! Inseamna ca tu, de fapt, nici n-ai trait comunismul. Deci aveai cat de cat mancare si nici nu stateai la coada pentru ea.
am mai spus-o si o repet. pentru mine comunismul n-a fost rau pentru ca nu era mincare. pentru mine NU mincarea inseamna o viata fericita. se pare ca majoritatea numai friptane viseaza. oricum ironia este ca mai mult am profitat DUPA revolutie, al inceput, cind au venit importuri masive de toate chestiile

Eu am ca amintiri din comunism CARE INCA MA CHINUIE din cand in cand:
1) o dantura de toata jena (m-a costat multe mii de Euro s-o fac sa arate bine);

aici te contrazic direct. in scoala era un cabinet dentar, asa cum era el. in clasa a I-a ne-au dus pe toti la control si mi-a gasit o plomba pe care mi-au plombat-o, asa cum erau plombele, absolut gratuit. sa vad asa ceva intimplindu-se astazi.

bun, prin clasa a 2-a s-a hotarit ca am dintii strimbi. ok, mers la policlinica, facut sirme dintr-alea penibile, gratuit, purtat un an, indreptat dintii brici. dupa care intrat cu mecla intr-o chestie si spart dintii, reparat tot gratuit, dar asta nu conteaza

ce vreau sa zic ca stiu pe cineva care si-a pus o smecherie de indreptat dintii in ziua de azi si a costat numai un chilipir de vreo 20+ milioane. total accesibil omului de rind laugh.gif

2) cozile la care mai visez si acum uneori noaptea ca stau

daca te incinta cu ceva am stat si eu la cozi. ironia din nou este ca DUPA revolutie. de exemplu avea maica-mea un fix cu sifoanele si toate sifonariile aveau cozi kilometrice, dracu stie de ce. apoi imi amintesc ca odata m-am dus sa iau piine, prin 91 parca. piine nu era. am stat la coada. nu mai venea piinea, ce dracu se intimpla. ok, au zis alea, du-te la fabrica si vezi ce-i cu piinea laugh.gif m-am dus la fabrica "ba, unde e piinea aia" "vine, vine" si a plecat piinea. m-am intors inapoi, acolo deja era revolta spontana laugh.gif m-am bagat in fata evident, doar io eram omu care aduce piinea, fucking gavroche. au inceput aia sa zbiere "baiatu ce te bagi in fata?". femeile de-acolo "lasa-l ca a fost aici". aia "huoooooooooo" laugh.gif

3) senzatia CONTINUA de FOAME.

ei rahat, nici chiar asa. asta depindea de la oras la oras. si chiar si asa se mai aruncau bunicii pe tren cu niste plase, daca chiar era criza

N-am auzit in viata mea de asa ceva in Bucuresti.

pai poate nu aveau destula demnitate. sau poate ca erau mai putin paranoici laugh.gif
-----
De restul nu mai discut cu tine. Ai niste idei fixe (si profund gresite) si n-am de gand sa ti le scot din cap pentru ca stiu ca n-am cum.
edit:
Am citit Fenomenul Pitesti. Dar, de asemenea, am citit cartile lui Paul Goma si altele de acelasi gen. Ti le recomand.

problema revoltei spontane este fara demonstratie. fiecare crede ce vrea. nici eu nu incerc sa schimb nimic, doar zic ce cred eu, nu vreau sa creez o revolta spontana pentru a ii face pe oameni sa blabla smile.gif

xdaniel
aici te contrazic direct. in scoala era un cabinet dentar, asa cum era el.

Eu tin minte ca dupa 1985 mancam aproape numai spanac, ciorbe de legume si ștevie. Aveam unghiile moi si albite de la lipsa de calciu iar dintii NECARIAȚI pur si simplu ii pierdeam cand muscam din paine. Nu asistenta dentara era problema ci organismul slabit de lipsa vitaminelor. Am fost si eu la stomatolog si nu prea stia ce sa-mi faca. Imi prescria vitamine care nu se puteau cumpara de nicaieri.
ei rahat, nici chiar asa

Ba chiar asa. Din '88 devenise chiar sinistru. Parintii mei nu puteau sta la coada pentru ca aveau serviciu de opt-zece ore pe zi si nici nu lucrau la Alimentara, ca ai tai. Cand nu imi era foame, imi venea sa vomit de scarba ce-mi era de plantele alea care nu mai aveau nici un gust pentru mine. Precizare importanta: n-am putut niciodata in viata sa mananc oua. Daca mananc un ou, ma umplu de urticarie.
edit:
Si uite asa, din argument in argument, ajungem poate si la adevarul adevarat: te-ai gandit ca iesisera oameni in strada care nu mai aveau nimic de pierdut si simteau ca oricum vor muri si macar sa moara cu comunistii de gat? Ca mine? Ca tatal meu, care nu mai stia ce sa faca cu mine si vedea ca ma duc dracului sub ochii lui de parinte? Ca altii, care nu aveau medicamente in farmacii sa-si trateze (lor sau sotiilor/copiilor) afectiunile mai mult sau mai putin rare vizavi de care sistemul comunist de sanatate era neputincios?
Marius1989
Zvonurile conform cărora Securitatea a tras în oameni în decembrie 1989 sunt pentru prima dată confirmate. Informațiile apar în Jurnalul de luptă al Ministerului Apărării, din perioada 16-22 decembrie. Acesta a fost azi făcut public de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Documentul a fost desecretizat în urma solicitării avocaților din dosarul în care generalii Stănculescu și Chițac sunt acuzați de faptul că au ordonat armatei să tragă în revoluționari la Timișoara. El a fost depus la cauză în urmă cu câteva săptămâni și conține descrierea pe ore, a evenimentelor de la Timișoara.
Din document reiese că trupe ale Securității, Miliției și Unității Speciale de Luptă Antiterorism s-au infiltrat printre militari. Acești militari sub acoperire, dacă putem spune așa, ar fi tras asupra manifestanților, in special în momentele în care armata trăgea focuri de avertizare. Prezența acestor forțe, specializate în acțiuni represive, apare și în declarațiile unor locotenenți care spun că printre militari s-au strecurat persoane necunoscute, dar în uniformă, care aveau lanterne foarte puternice cu care luminau balcoanele blocurilor, după care trăgeau asupra lor. De asemenea, pe parcursul jurnalului de luptă apar informații despre persoane rămase încă neidentificate, care trăgeau asupra militarilor.
În acea perioadă, zeci de soldați au fost uciși sau răniți. În documente se menționează că armata nu a atacat niciodată mulțimea iar ordinele primite se refereau doar la apărarea obiectivelor.
sursa

Nu cred că documentele astea aduc ceva nou. Dacă a tras și Miliția sau Securitatea asta nu absolvă de vină armata (adică pe Stănculescu și Chițac).
Cel puțin în cazul Calea Lipovei - Timișoara, avem o hotărîre judecătorească definitivă și irevocabilă care confirmă că Armata a tras. Au fost condamnate 3 cadre ale Armatei - general Rotariu, lt. col. Păun și căpitan Gheorghe. Faptul că apoi respectivii au fost grațiați de Ion Iliescu nu micșorează autoritatea de lucru judecat al acelei hotărîri judecătorești.
Tot din hotărîri judecătorești definitive și irevocabile avem cel puțin 2 cazuri de milițieni care au tras la Timișoara: Iosif Veverca, care l-a împușcat pe Ianoș Paris, și Vasile Bandula, care l-a împușcat pe Vasile Moldovan http://procesulcomunismului.com/marturii/f...cs/04altpro.htm

Nimic nou cu documentele astea, care e foarte posibil să fi existat deja la dosarul primului proces al revoluției din Timișoara http://procesulcomunismului.com/marturii/f...cs/0200cupr.htm. Justiția judecă doar pe baza actelor de la dosar. Cînd s-a făcut primul proces cu revoluția de la Timișoara au fost depuse acolo o mulțime de acte (rapoarte ale Armatei, Securității, Miliției, Jurnale ale Acțiunilor de Luptă etc.) care NU au ajuns automat și la dosarul Chițac-Stănculescu. În mod normal nu trebuiau să se facă procese separate, Chițac și Stănculescu trebuiau inculpați în primul proces (s-a cerut asta din 1990), dar pe atunci respectivii aveau funcție de miniștri. Acuși o să aflăm că actele din primul proces au fost distruse perfect legal, la expirarea termenului de păstrare (așa cum s-a întîmplat cu documentele legate de pretinsul "război radio-electronic din decembrie 1989").

Mossotti, ai dreptate, printre enoriașii ăia de la Tokes "s-au infiltrat" unii "agitatori" care au prins prilejul ca să strige împotriva regimului. Nu înțeleg însă de unde convingerea asta fermă că "agitatorii" respectivi erau legați de nu-știu-ce conspirații și servicii secrete? De ce n-ar fi putut fi agitatori și simpli studenți sau fierar-betoniști?
romaximusro
eu is curios pe ce baza i-a gratiat iliescu pe indivizii aia de la armata care au ordonat foc impotriva populatiei.. ce motiv o pus? Ca au servit comunismul ?
GeorgeM
QUOTE (xdaniel @ Jul 11 2008, 16:31) *
Ba chiar asa. Din '88 devenise chiar sinistru.

Da chiar asa era. mai tineti minte seceta aia de prin '86?

Venea bunica-mea de la tara sa cumpere.....un sac cu porumb si statea o saptaman la noi cu ocazia asta.

Imi amintesc o faza, disperare mare, aveam o colega la scoala careia nu-i placeau bananele. Asa ca i-a adus maica-sa doua banane dintre care a mancat una si una a aruncat-o pe geam sa nu o vada ai ei. Vreau sa va zic ca parintii au fost atat de innebuniti de chestia asta, dupa ce statusera nu-stiu-cate-ore-la-coada pentru bananele care se bagau fix o data pe an, incat au mers la scoala si au rugat-o pe diriginta sa faca ceva s-o convinga pe fisa sa nu mai faca treaba asta.

Care profesoara a scos-o in fata clasei si a facut publica chetia asta, iar noi, ceilalti, am fost atat de oripilati de gestul ei incat am urat-o pe loc, am avut colegi care au batut-o si cred ca a suferit saraca mai mult decat sufera astea care isi vad filmele intime pe intenet. Nu va spun ca au scos-o si la careu, a fost un bulgare de zapada care nu se mai oprea, nu ne venea sa credem ce sacrilegiu a facut. A fost o senzatie ca la mineriade, mai aveau putin si o spanzura "societatea civila".

Sau, alta faza, am fost in excursie la govora cu trenul si am gasit acolo halvita turceasca! A fost o sarbatoare atat de mare, si asa de mult a fost impactul asupra noastra, incat dirigintele ( se schimbase intre timp, era un tip) a incercat sa faca ordine si a hotarat sa punem toti bani mana de la mana sa luam una intreaga, care costa vreo 90 de lei si sa mancam fiecare cate o bucata. ( se vindea la bucatele mici de 15 lei inghititura.). Eu ca nehalitul am cotizat la portia comuna dar in paralel mi-am dat toti banii pe care ii mai aveam pe o bucata mare pe care sa o iau acasa. Asa ca nu am mai luat din portiile de la comun, servite in tren, insa am facut greseala sa musc din bucata aia mare proprietate privata. Ei bine, cand m-a vazut bulangiul ala de diriginte (pe care culmea, il iubeam la nebunie) a inceput sa ma faca albie de porci ca sunt un magar , porc care nu se gandeste la celilalti care nu au avut cum sa-si cumpere separat ( lucru care m-a mirat mult pentru ca eu chiar facusem sacrificii pentru halvita aia, iar majoritatea colegilor mei aveau cam aceeasi suma de bani la ei) .

Asa ca pentru ca am avut tupeul sa iau separat ceva de mancare, si nu brelocuri , artizanat, gentute, si poze cu bruce lee precum colegii , mi-a scazut nota la purtare, nu m-a luat la olimpiada si m-a facut sa ma simt ca un taran. Jegosu dracu' de comunist imputit.
nicuabc
QUOTE (romaximusro @ Jul 11 2008, 19:59) *
eu is curios pe ce baza i-a gratiat iliescu pe indivizii aia de la armata care au ordonat foc impotriva populatiei.. ce motiv o pus? Ca au servit comunismul ?

Intrebarea este retorica? Caci daca n-ai fost in stare sa-ti dai seama pana acum mai bine nu mai dezbati problema.
Pages: 1, 2, 3
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.