Ucraina & Romania

terratec

Urmaresc cu interes evolutia evenimentelor de la Kiev.
Nu mi-am putut inchipui niciodata ca sub L. Kucima se poate intampla asa ceva.
Tot nu realizez cum au permis organizarea acestor demonstratii.
Sa, inceapa, oare o schimbare in Ucraina ?

Paralel urmaresc si lupta electorala de la noi.
Tiparul parca incepe sa se apropie de cel ucrainean.
Diferente mici de procente intre tabere, iz de fraudare, miza comuna (intrarea in gratiile Europei).
Pana si culoarea opozitiei din ambele state e aceeasi (portocaliu).
Oare sa traim acum momente instorice de mare importanta ???
Sa fie un fel de 1989 ?
vektor12
NU.

a_lexu
Si eu cred ca sunt multe asemanari. Totusi, situatia Ucrainei este mult mai importanta decat cea a Romaniei. Daca ar castiga opozitia, Rusia ar pierde o zona extrem de importanta de influenta pe care ar castiga-o UE si SUA. Nu cred ca Putin va lasa asa usor sa ii scape din mana Ucraina, iar cat despre Kucima & Co, cred ca ei sunt constienti ca, odata ajunsi pe dinafara Puterii, vor trebui sa plateasca pentru toate magariile pe care le-au facut.

La noi, influenta rusa se va diminua f. mult odata cu "retragerea" Bunicutzei... nu va dispare de tot pt. ca Ilici e el destul de versat ca sa isi pastreze oameni infiltrati in conducere. pe Base cred ca nimeni nu poate sa il suspecteze de concubinaj cu rusii, iar Bombo vrea si el in Europa pt. ca "la noi nu a ramas nik de furat".

O deosebire ar fi ca, atunci cand a fost intrebat de Cristoiu death.gif , Basescu a declarat ca in cazul in care va pierde, nu va indemna oamenii sa iasa in strada. 'om trai si 'om vedea ce se va intampla. Eu unul sper ca hotii astia de la putere vor fi taxati de votanti pentru nesimtirea si furtaciunile lor.
Huuuuuooo......parerea mea!
D-ale carnavalului
Vis a vis de tendintele cotropitoare ale Ucrainei fata de pasnica noastra tara, ar fi bine sa castige opozitia altfel nu se stie. Oricum, fiindca occidentul in frunte cu Bush nu recunosc rezultatul alegerilor din Ucraina, cred ca vom fi martorii unor evenimente interesante.
sarmiro
Situatia din Ucraina e asemanatoare cu cea din Romania, dar cu Romania anilor '90 atunci cand cineva i-a chemat pe mineri la noi si a castigat, acelasi cineva care are stranse legaturi la Moskova. Sa speram ca la Kiev nu vor castiga de data asta tot minerii si mai ales ca nu va iesi cu un razboi civil acolo. Putin nu da din mana Ucraina, iar americanii isi baga si ei coada cat pot - e ca un butoi de pulbere si din pacate al naibi de aproape de noi
Diogene
Eu resping orice paraleleism între criza politică din România și cea din Ucraina.

În România este o luptă între sistemul pieței și al democrației și o clică de îmbogățiți ai tranziției, căror le este frică să se confrunte cu electoratul ca și cu guvernarea.

În Ucraina este luptă între ucrainenii-ucraineni de vest (galițieni) care se cred o națiune separată față de ruși și rușii (malorușii) din Ucraina de Est (mai dezvoltată economic) și care se cred parte a (viitoarei) națiuni ruse. Galițienii ar vrea să impună punctul lor de vedere și Estului. Estul Ucrainei pare resemnat, ar accepta și separarea. Această luptă este pigmentată de aspecte economice (Estul depinde mai mult de energia importată din Rusia)

Parlamentul Ucrainei nu vrea să se supună decretului președintelui Yushchenko (fost economit de colhoz în Galiția) de dizolvare și organizare de alegeri parlamentare anticipate. Mii de protestanți sunt deciși să apere parlamentul prorus. Yushchenko a convocat pentru mâine Consiliul de Securitate al Țării.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6525143.stm
Dan Gogoncea
Nu stiu daca sunt multe asemanari, insa sper din tot sufletul sa castige opozitia la ei si Basescu la noi. Nu va obositi sa ma quotati. Nu e un topic din care sa-mi pierd eu somnul, deci oricum nu cred ca voi raspunde. smile.gif

Nemo1
Domnul Yushchenko si-a propus un plan in care Ucraina sa adere la Nato si la UE,dar acest lucru este practic imposibil acum.Ca Ucraina sa mearga in UE mai intai trebuie sa-i convinga pe rusii sa accepte planul lui si acestlucru este cum am mai spus IMPOSIBIL!
ILoveMyBunny
Nemo,Iuscenko nici nu stie pe ce lume e . A reusit sa piarda din electorat doldora dupa ce-a castigat alegerile.Problema Ucrainei e alta:
In Ucraina situatia e totalmente diferita. Problema e ca o parte importanta din aceasta tara este majoritar locuita de rusi(zona Harkov in NE ,zona de SE si Crimeea).
Eu cred ca problema Ucrainei,care e mult mai adanca, s-ar rezolva prin cedarea de drept a partii cu populatie majoritar rusa Rusiei si statul Ucraina - stat national unitar,unde pro-europenii sa aiba parlamentul lor si partidele lor.
apropos,partidul lui Ianukovici in traducere inseamna ''Partidul Pe Regiuni''
Nemo1

QUOTE(ILoveMyBunny @ Apr 13 2007, 01:44) [snapback]2691644[/snapback]
Nemo,Iuscenko nici nu stie pe ce lume e . A reusit sa piarda din electorat doldora dupa ce-a castigat alegerile.Problema Ucrainei e alta:
In Ucraina situatia e totalmente diferita. Problema e ca o parte importanta din aceasta tara este majoritar locuita de rusi(zona Harkov in NE ,zona de SE si Crimeea).
Eu cred ca problema Ucrainei,care e mult mai adanca, s-ar rezolva prin cedarea de drept a partii cu populatie majoritar rusa Rusiei si statul Ucraina - stat national unitar,unde pro-europenii sa aiba parlamentul lor si partidele lor.
apropos,partidul lui Ianukovici in traducere inseamna ''Partidul Pe Regiuni''

Intreresant..mersi ca mi-ai spus.
La un moment acum cateva luni am citit intr-un ziar o declaratie a unui politician ucrainean extrem de dur sau mai bine zis care seamana foarte bine cu Vadim.Am uitat cum il cheama.
Deci acesta a declarat ca a recunoscut Basarabia ca fiind pamant romanesc(nu ma refer doar la Moldova ci si regiunea din Basarabiei,pana la Odessa),de asemenea a zis ca autoritatile trebuie sa-i cedeze toata regiunea asta Romaniei.

La inceput m-a surprins de ceea ce a zis dumnealui dar am apreciat modul sau de a spune aproape tot adevarul.smile.gif..Iar la sfarsit a fost intrebat despre Cernauti daca ar trebui sa apartina Romanie si surpriza....cernauti apartine "rusilor"!
Rákóczi II
naughty.gif
Ce este Ukraina AZI?
Un stat care curand se va dezmembra in Vestul pro-occidental, cel aflat sute de ani sub influenta Polona si apoi Austriaca si Estul Rusofon si pro-Moskovit.
---------
La mai "mare". coolspeak.gif
Nemo1
QUOTE(Rákóczi II @ Apr 13 2007, 10:27) [snapback]2692329[/snapback]
naughty.gif
Ce este Ukraina AZI?
Un stat care curand se va dezmembra in Vestul pro-occidental, cel aflat sute de ani sub influenta Polona si apoi Austriaca si Estul Rusofon si pro-Moskovit.
---------
La mai "mare". coolspeak.gif

Dar tu ma scoti din sarite si de fiecare data o vorba de a ta reprezinta o sageata care a ratat tinta.

PS:Nu se Ukraina ci Ucraina,iar Moskovit se scrie moscovit... Si vreau sa-ti reamintesc ca tu nu traiesti in tara ta...
falbi
QUOTE(Nemo1 @ Apr 13 2007, 10:33) [snapback]2692362[/snapback]
Dar tu ma scoti din sarite si de fiecare data o vorba de a ta reprezinta o sageata care a ratat tinta.

PS:Nu se Ukraina ci Ucraina,iar Moskovit se scrie moscovit... Si vreau sa-ti reamintesc ca tu nu traiesti in tara ta...

DAR ma rog in tara cui traieste? huh.gif
ILoveMyBunny
According to the Ukrainian Census of 2001, ethnic Ukrainians make up 77.8% of the population. Other significant ethnic groups are Russians (17.3%), Belarusians (0.6%), Moldovans (0.5%), Crimean Tatars (0.5%), Bulgarians (0.4%), Hungarians (0.3%), Romanians (0.3%), Poles (0.3%), Jews (0.2%), Armenians (0.2%), Greeks (0.2%) and Tatars (0.2%).[5]

Avand in vedere ca si cetateni de nationalitate ukrainiana privesc spre est, Ucraina intreaga nu poate privi spre Vest. Populatia rusa este de peste 17% si cum multi ucrainieni il prefera pe Ianukovich,sunt doua variante : Ori toata Ucraina priveste spre est,ori partile locuite de rusi se unesc cu Rusia si cele locuite de ucrainieni privesc spre Europa
Nemo1
QUOTE(ILoveMyBunny @ Apr 13 2007, 16:02) [snapback]2693953[/snapback]
According to the Ukrainian Census of 2001, ethnic Ukrainians make up 77.8% of the population. Other significant ethnic groups are Russians (17.3%), Belarusians (0.6%), Moldovans (0.5%), Crimean Tatars (0.5%), Bulgarians (0.4%), Hungarians (0.3%), Romanians (0.3%), Poles (0.3%), Jews (0.2%), Armenians (0.2%), Greeks (0.2%) and Tatars (0.2%).[5]

Avand in vedere ca si cetateni de nationalitate ukrainiana privesc spre est, Ucraina intreaga nu poate privi spre Vest. Populatia rusa este de peste 17% si cum multi ucrainieni il prefera pe Ianukovich,sunt doua variante : Ori toata Ucraina priveste spre est,ori partile locuite de rusi se unesc cu Rusia si cele locuite de ucrainieni privesc spre Europa

Oare vom vedea o ucraina divizata in doua in viitor,asa cum a fost Germania inainte de caderea zidului berlin?

ILoveMyBunny
Nemo,ca o comparatie ,in Republica Moldova 2%s-au declarat romani. Ia spune,daca intr-o tara s-ar afla o populatie de 17% romani majoritari in anumite regiuni,care ar fi atitudinea ta?
Nemo1
QUOTE(ILoveMyBunny @ Apr 13 2007, 16:15) [snapback]2694003[/snapback]
Nemo,ca o comparatie ,in Republica Moldova 2%s-au declarat romani. Ia spune,daca intr-o tara s-ar afla o populatie de 17% romani majoritari in anumite regiuni,care ar fi atitudinea ta?

Eu nu o sa fac nimic,ei au ales sa traiasca in tara respectiva si nu am nimic impotriva lor.Ei oricand pot veni in Romania si vor fi primiti cu bratele deschise.

Asa si cu Moldova,daca exista acolo sa zicem cel putin 100000 de romani ei pot sa sa vina oricand aici.
Morosanul
QUOTE(Nemo1 @ Apr 13 2007, 09:17) [snapback]2692285[/snapback]
La un moment acum cateva luni am citit intr-un ziar o declaratie a unui politician ucrainean extrem de dur sau mai bine zis care seamana foarte bine cu Vadim.Am uitat cum il cheama.
Deci acesta a declarat ca a recunoscut Basarabia ca fiind pamant romanesc(nu ma refer doar la Moldova ci si regiunea din Basarabiei,pana la Odessa),de asemenea a zis ca autoritatile trebuie sa-i cedeze toata regiunea asta Romaniei.

Mai, asta nu e un extremist, dimpotriva e un politician extrem de realist ! smile.gif
El isi da seama, ( si nu e singura declaratie a unui ucrainean in sensul asta, si de asta ii respect ) ca poti avea o pozitie stabila si o cooperare buna daca unele tensiuni sint rezolvate si se ajunge la un echilibru firesc.

Acum ca sa obtii un teritoriu cam ar fi bine sa ai indeplinite 2 conditii: majoritate romaneasca in cazul nostru si drept istoric. Daca una din aceste conditii nu sint indeplinite, principiul puterii va prima.

Vezi ca e greu da gandit ca vom putea recupera curind Bucovina de Nord, desi dreptul istoric e incontestabil, dar nu mai avem majoritate.
La fel, (asta raspunde si la intrebarea ce am zice de o tara cu 17% romani) pot sa ajunga romanii chiar majoritari in regiuni din Spania ori Canada, ca nu vom obtine teritorii p-acolo biggrin.gif si cred ca nici nu e logic.

Oricum, cel mai mult se confrunta cu probleme din astea fostele imperii care si-au bagat oamenii peste tot.
E o surpriza placuta ca au parasit unele colonii de ex. unde erau majoritari, dar pana cand problema Tarii Bascilor si a Irlandei de Nord nu se rezolva, inseamna ca si occidentali mai treaba.

ILoveMyBunny
Acel politician este un extremist de dreapta si este vazut ca un om instabil(un fel de Vadim,intr-adevar)
Morosanul
M-am referit strict la acea afirmatie, nu-l cunosc pe cel care a facut-o. smile.gif

Deci corectez, prin acea afirmatie el nu e extremist ci realist
tihomir
Din pacate astfel de ucrainieni sunt in minoritate...
Morosanul
Stiu ca sint in minoritate, si din pacate nu in pozitii importante. E doar din bunul simt si cunostintele de istorie a unora.

Tot sper ca intr-o zi oamenii nu vor mai crede ca patriotism inseamna a tine cu dintii de o bucata de pamant castigata intr-o conjunctura favorabila in detrimentul altora, si vor deveni rezonabili.
Asa cum Insulele Aland pot sa fie la Finlanda chiar daca “Suedeza este unica limbă oficială. Finlandeza este vorbită doar de puținii finlandezi care locuiesc în insule și asta numai între ei” dreptul istoric, acolo unde e inciontestabil ar trebui sa primeze.

Dar pentru asta e nevoie ca lumea sa se mai civilizeze mult...

Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.