Adenium (Desert Rose), Plumeria
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

oanap24

Tocmai mi-am comandat niste seminte de Desert Rose. Este o planta foarte frumoasa, se face copac mare. Cand e tanara arata ca un bonsai cu flori roz, foarte frumoase. Creste cineva aceasta planta? Cum se planteaza? Cum se creste?
gomez99
nu am avut asa ceva, desi caut si eu (de unde ai luat-o?)
din cite stiu despre ea se cheama adenium obesum si este de foarte multe ori prezentata ca bonsai, aratind - atunci cind e mai batrina, ca un baobab in miniatura. e foarte rezistenta, necesita f putina intretinere si multa lumina. fiind o suculenta probabil ca reactioaneaza cam la fel cu crasula. se zice ca e toxica. mai multe nu stiu, dar in pozele pe care l-am vazut arata f frumos.

oanap24
Am luat-o de pe ebay. In ce sens este toxica?
gomez99
QUOTE (oanap24 @ Jul 1 2008, 13:54) *
Am luat-o de pe ebay. In ce sens este toxica?

nu stiu. poate seva sau frunzele contin ceva substante. tin minte ca am citit asa ceva cind ma interesam de ea. daca gugaluiesti putin o sa dai de vreo fisa a plantei.
antigen
Ce cool!

The plant exudes a highly toxic sap which is used by some peoples, such as the Akie in Tanzania, to coat arrow-tips for hunting. (Wikipedia)
Valentina30
Asa este. gomez are dreptate, seva este foarte toxica dar daca umblati cu grija cu planta, si va spalati bine pe maini dupa manipularea ei, nu patiti nimic. Va spun din experienta.
Planta mea de Adenium, care in limbaj popular se numeste intr-adevar Trandafirul desertului, este la a 4-a inflorire... de fapt inflorirea este pe sfarsit caci ai are doar 2 flori deschise. Florile sunt superbisime, dar ca sa infloreasca trebuie sa o ingrijesti pe masura si sa ai multa rabdare.
Eu pot spune ca am fost un pic mai norocoasa, de mi-a facut flori de cateva ori pana acum. Am cateva amice, la care nu a inflorit deloc sau cel mult o singura daca in decursul unui an.
La momentul de varf arata asa:

oanap24
Asa se pare ca va arata si a mea. Desi nu sunt prea incantata de toxicitatea ei ...

diorama
Faptul ca e toxica nu trebuie sa te sperie. Te speli pe maini dupa ce umbli cu ea si gata. Daca ai copil, o cocoti sa nu ajunga la ea. Si eu am Colocassia care e toxica si nu am absolut nicio problema. Chiar am trait cu ea in casa o perioada buna pana sa aflu ca e toxica dar eu obisnuiesc sa ma spal pe maini din principiu dupa ce umblu la plante.
Valentina30
QUOTE (oanap24 @ Jul 8 2008, 22:20) *
Asa se pare ca va arata si a mea. Desi nu sunt prea incantata de toxicitatea ei ...

diorama are perfecta dreptate.
Nu trebuie sa te sperie toxicitatea unei plante.
Frumusetea florilor Adeniumului recompenseaza acest mic neajuns. Spun "mic" pentru ca este cu adevarat foarte mic, in comparatie cu bucuria enorma pe care ti-o ofera imaginea florilor.
Eu am in colectie, multe plante cu seva toxica... dar le iubesc pe toate la fel de mult.
Am grija sa ma spal bine pe maini dupa ce "trebaluiesc" la ele.
Am Dracaena, Dieffenbachia, Adenium (ca tot era topicul lui wink.gif smile.gif ), Clerodendron philipinum, Zantedeschia, Ficus, Alocasia, Fockea si multe altele... smile.gif
Revenind la subiectul topicului: Ai grija de Adenium-ul tau si el te va bucura cu flori frumoase la timpul potrivit.
oanap24

Va multumesc mult pentru raspunsuri smile.gif O sa pun in august in pamant semintele, sper sa-mi incolteasca. Apropo de asta, ii trebuie pamant special, apa speciala (sau pur si simplu apa de la chiuveta)? Desi semintele sunt mult mai sensibile decat planta. Poate voi gasi pe internet niste instructiuni bune. Am avut mai demult niste seminte de Dionaea care nu au incoltit pentru ca gasisem niste instructiuni gresite de plantare... Sper sa nu se repete.
Valentina30
oana, pentru germinarea semintelor e bine sa folosesti turba in amestec cu putin nisip (eventual si ceva perlit daca ai). Dupa ce puii ajung la cca 10 cm poti sa-i transplantezi in pamtn pentru succulente sau chiar pamant pentru bonsai.
diorama
Mi-au germinat doua dintre semintele de la Gomez clapping.gif . Celelalte sunt umflate si vor germina si ele cu siguranta. Astept cigar.gif . Dar chiar si doua daca se dezvolta si sunt multumita. Va tin la curent.
gomez99
asa repede?! eek.gif e mai tare ca fasolea!
diorama
A germinat si a treia clapping.gif. Still counting... Restul sunt mai puturoase.
Valentina30
diorama, esti o fericita. smile.gif
Eu am primit 3 seminte de Plumeria, semanate si... deja incoltite, tongue.gif dar de adenium nu m-am invrednicit inca. Nu am spatiu disponibil si de aceea tot aman sa le seman. unsure.gif
diorama
Vai, acum am dat un search pe google cu Plumeria si am ramas surprise.gif. De ce nu ai spus mai devreme despre frumusetea asta? Habar nu am avut ca exista. Florile sunt superbe! Nici eu nu stau prea bine cu spatiul... Imagineaza-ti cum am pus semintele de Adenium pe birou, dand la o parte mouse-ul, iar prietenul meu sufera ca nu mai are loc sa se desfasoare la calculator. Nu-mi pasa, florile conteaza laugh.gif! Si acum, pe principiul "regatul meu pentru un cal", spune-ne si noua ce sfori trebuie sa tragem si ce rinichi sa vindem ca sa facem rost de pomul asta.

PS: Evident, faptul ca semintele mele au germinat se datoreaza mainii bune a lui Gomez si generozitatii lui tongue.gif
Valentina30
Inseamna ca se pricepe gomez la adenium. smile.gif
Asteptam sa creasca si sa infloreasca, sa te bucure cu flori si sa ne delectezi cu poze. smile.gif
Cat despre Plumeria, discutam maine pe topic distinct, ca se supara modul pe noi, pt off-topic. wink.gif
gomez99
QUOTE (diorama @ Oct 7 2008, 00:24) *
PS: Evident, faptul ca semintele mele au germinat se datoreaza mainii bune a lui Gomez si generozitatii lui tongue.gif

merci, dar as zice ca se datoreaza generozitatii unuia dintre amicii mei, lucrator pe un vas de croaziera, si vamesilor romani care s-au multumit cu o spaga modica tongue.gif ca sa nu-mi opreasca semintele venite din singapore fara nici un fel de documente.

ca veni vorba de plumeruia si offtopic, va anunt cu durere in suflet ca in loc de plumeria si passiflora, asa cum era anuntat, am primit tot adenium. de data asta impachetat pe caprarii si din fericire mult mai putin decit prima data.

diorama
Ultima strigare. Au germinat doar trei seminte pana la urma. Ultimele doua au scos coltul dar cum nu am fost acasa vreo 4 zile sa le ud, s-au uscat. Abia astept sa se faca mari rolleyes.gif .
lizi2
Sa se faca mari si sa infloreasca bogat
Valentina30
QUOTE (diorama @ Oct 15 2008, 13:39) *
Ultima strigare. Au germinat doar trei seminte pana la urma. Ultimele doua au scos coltul dar cum nu am fost acasa vreo 4 zile sa le ud, s-au uscat. Abia astept sa se faca mari rolleyes.gif .

Sa creasca mari si sa te bucre cu flori cat mai curand! smile.gif

gomez99
sint foarte hazoase cu frunzulitele alea in virf! peste vreo luna le pun si pe ale mele.
adadoi
cele cinci seminte ale mele au incoltit toate, se vede ca mi-au fost date cu draga inima.
le-am pus in apa calda, ma rog, calduta, vreo cinci ore, trei s-au dus la fund si doua inca pluteau cand le-am asezat pe turba amestecata. Le-am pus intr-o tava de chec pe care am acoperit-o cu o punga transparenta, pe post de sera. La mine nu e foarte cald, 22 de grade maxim, le-am udat cand le-am pus (duminica trecuta) si acum trei zile, dar pamantul e inca ud. Scot niste radacinute tare haioase, cu pufulet in varf, acum incepe sa se ridice si plantuta.
gomez99
tocmai am primit un mail de la un guru plantator, care zice ca dupa ce se intremeaza putin - dau 2-3 frunzulite - trebuie usor usor redusa udarea ca altfel nu face caudex. cind e seceta planta pune deoparte apa in caudex, zice-se.
diorama
Multumim de sfaturi, maestre arigato.gif !!!
Valentina si Lizi, multumesc. Abia astept sa mai creasca putin, sa ia o forma simpatica de copacel in miniatura. Deocamdata au venit ploile si nu prea am lumina, stau cu becul aprins in camera. Cred ca si asta le influenteaza. Deci s-a inregistrat, mai usor cu udatul.
Ada, sa-ti creasca si sa-ti infloreasca obezii.
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.