Aparat aer conditionat PORTABIL cu APA - ecologic

Tud0r

Acestia sunt vinovatii:
http://www.elektroline.ro/aparat-condition...bil-p-5257.html
http://www.marketonline.ro/aparate-de-aer-...ma-expert-mobil

Or mai fi si altii pe piata.
Eu caut un aparat de aer conditionat portabil pentru ca nu pot efectua niciun fel de modificari apartamentului in care stau.
Am ajuns la 2 variante. Cele cu agent de racire si unitate interna cu tub de evacuare aer cald si cele pe apa, fara gaurit peretii si fara tevi care sa evacueze aerul cald.

La o prima vedere, acestea par ideale insa sa nu va inselati si sa cumparati. Cautati pe internet inainte Swamp cooling vs. air conditioning si o sa gasiti niste articole foarte bune.
Ideea e asa, aparatele de aer conditionat pe sistem frigo sunt f bune numai daca umiditatea este sub 30-40% in camera unde este pus acest aparat. Daca umiditatea este mai mare de atat, rezultatele sunt atat de slabe ca nu se mai recomanda un astfel de produs. Umiditatea scazuta este o conditie esentiala ca aceste aparate sa functioneze asa cum trebuie. Tinand cont ca in Romania, aproape peste tot, umiditatea sare lejer de 50%, e clar cam cat de bune sunt aceste aparate la noi.
Evident , aceste explicatii nu le veti gasi pe paginile magazinelor si nu veti gasi nici manuale pdf sau linkuri catre site-urile producatorilor. De asemenea, nici comerciantii nu va vor da un manual pdf sau vreun link chiar daca le veti cere. wink.gif
Courage
Pai trebuie sa realizezi un schimb termic, nu ? Unde dracu se duce caldura ?
Daca stii putina fizica si calorimetrie, este clar ca NU e ceva revolutionar.

Daca mergi in Metro vei vedea "smenul" biggrin.gif

E de fapt un ventilator, iar schimbul de caldura se realizeaza incredibil...
Pui in cuva apa mai rece sau gheata; ventilatorul sufla aer peste apa sau gheaza => apa se incalzeste, aerul se raceste, dar randament ff. prost.

Eficienta 0 pe astfel de calduri

Se numesc de fapt... racitoare.

Tud0r
Ar avea eficienta daca ar fi umiditate 1-2% gen desert. Atunci da!
Dar la noi nu e cazul. Sunt minciuni.

Tot aparatele clasice sunt ok. Alea cu furtun la geam sunt oribile. Fac mult zgomot si portabile mai as ca nu vad pe nimeni mutandu-le dintr-o camera in alta.
La revedere cladirilor de patrimoniu, la revedere ecologiei, bun venit confortului.
berserkr
Nu cred c-ar fi asa scump daca ar functiona cu gheata. Cred ca-s doua produse diferite pe piata. Unul simplist dar care costa maxim 200 de lei si care intr-adevar functioneaza cu gheata si unul care foloseste apa ca sa inmagazineze caldura care altfel ar trebui evacuata in exterior. Probabil apa se inlocuieste cand atinge o temperatura destul de mare. Mai pe scurt, un aer conditionat normal, care raceste aerul din incapere si care necesita la cateva ore schimbarea apei din cuva (aruncarea apei fierbinti si incarcarea cu apa la temperatura retelei). Mi se pare ingenioasa ideea. Nu stiu ce eficienta are dar avantajul de a nu avea nevoie de o evacuare "clasica" este foarte mare.
Tud0r
QUOTE (berserkr @ Jul 3 2008, 08:17) *
Nu cred c-ar fi asa scump daca ar functiona cu gheata. Cred ca-s doua produse diferite pe piata. Unul simplist dar care costa maxim 200 de lei si care intr-adevar functioneaza cu gheata si unul care foloseste apa ca sa inmagazineze caldura care altfel ar trebui evacuata in exterior. Probabil apa se inlocuieste cand atinge o temperatura destul de mare. Mai pe scurt, un aer conditionat normal, care raceste aerul din incapere si care necesita la cateva ore schimbarea apei din cuva (aruncarea apei fierbinti si incarcarea cu apa la temperatura retelei). Mi se pare ingenioasa ideea. Nu stiu ce eficienta are dar avantajul de a nu avea nevoie de o evacuare "clasica" este foarte mare.

Intelege omule ca acest fel de aparat (swamp cooler) nu face altceva decat sa sufle aer peste o bucata de gheata. Daca tu ai umiditate peste 30% in camera, poate sa sufle ala si cu un motor de avion ca tot degeaba.

Aparate de aer conditionat care functioneaza cu apa nu EXISTA. Cu termodinamica pe care o cunoastem asa ceva nu se poate.
berserkr
smile.gif Omule, n-am spus ca functioneaza cu apa. Tot cu agent de refrigerare. Doar ca foloseste apa pentru inmagazinarea caldurii care altfel ar trebui scoasa pe geam. Si era o presupunere doar. AM vazut de-astea cu gheata si sunt altceva, au pretruri mult mai mici si nu pot fi numite decat racitoare. Nu la ele ma refeream.
deltaT
QUOTE (Tud0r @ Jul 3 2008, 11:20) *
Intelege omule ca acest fel de aparat (swamp cooler) nu face altceva decat sa sufle aer peste o bucata de gheata. Daca tu ai umiditate peste 30% in camera, poate sa sufle ala si cu un motor de avion ca tot degeaba.

Aparate de aer conditionat care functioneaza cu apa nu EXISTA. Cu termodinamica pe care o cunoastem asa ceva nu se poate.

Swamp cooler mi se pare o idee proasta.

Daca ai 30 de grade in casa, de unde mai iei si gheata ca sa pui in cooler?
Daca o scoti din frigider nu ai facut nimic, pentru ca frigiderul da aer cald in casa ca sa poata produce gheata.

Rezulta ca temperatura pe ansamblu ramane neschimbata (daca nu creste).

Cu alte cuvinte faci cald cu frigiderul si rece cu swamp coolerul.

Adica nu faci decat sa consumi curent degeaba.

Adrian Fx
cauta-ti cu google: evaporative cooling.... se folosesc la multe aplicatii, cabine de tir, hale industriale, etc.
richelieu
Exista sisteme de AC portabile, care merg tot pe freon, practic sunt niste frigidere reversate. Probabil apa se foloseste pentru a imbunatati radamentul si a "stoca" in ea o parte din caldura absorbita din camera. M-am jucat cu asa ceva si chiar raceste....binisor. Nu are randamentul unuia split, dar oricum....e ok. Preturile sunt intre 800 si 1300 ron...cel putin ce-am vazut eu.
domnul_ionescu

Principiul e următorul: un disc metalic este umezit de apă și un ventilator suflă pe el. Apa se evaporă, discul se răcește și aparatul va răci cu câteva grade, dar va crește umiditatea cu 10-20%. Deci n-a-ai făcut nimic la o umiditate ca pe la noi.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.