Nu exista led laser in multisim, am folosit un led normal si am editat parametri adica la "on curent" am pus 300mA si la "forward voltage drop" am pus 3V. Si e adevarat daca scade tensiunea, va scadea si amperajul iar ledul, nu va mai functiona, si deci rezistenta folosita de mine in montajul simplu, trebuie micsorata. Dar in schema postata de tine, daca voltajul scade sub 3.5, ledul nu se mai aprinde; iar daca voltajul creste peste 5.4, ledul iar din nou nu se mai aprinde (in cazurile in care ledul necesita 3V si 300mA, cum mai sus este postat)
Interesant ca ai obs asta. Rezistenta aia ce-am pus-o in versiunea 1.1 mai are un rol. Reactie negativa a curentului in functie de tensiunea de alimentare. Adica la cresterea tensiunii de alimentare scade putin curentul prin led. Ideal ar fi sa fie constant dar mi-a fost lene s-o potrivesc. Ar trebui putin marita. Oricum diferenta data de ea ar fi undeva la 1..2%. Poti testa cu noua valoare, 39K.
La ce foloseste potentiometrul R4, nu merge inlocuit direct cu o rezistenta de 500 ohmi?
Cu ala reglezi curentul prin led.Si mai o intrebare, nu inteleg in imaginea postata de tine la ce folosesc valorile pentru R1: I max si amperajul alocat? I max este curentul care va trece prin dioda luminescenta, cand tensiunea din baterie va scade pana la 0.6V, si akolo dai valorile care trebuiesc date pentru rezistenta R1 pentru a trece un anumit curent (I max) prin LED?Pai si atunci de ce nu ai pus un potentiometru in locul rezistentei R1, pentru ca persoana cand nu i se mai aprinde ledul sa micsoreze rezistenta :-" ? Daca nu imi poti raspunde, macar spunemi te rog daca pot face eu modificarile astea si daca o sa sa imi mearga

.
Poti face ce modificari vrei. Merci
Si eu.