driver laser
Pagini: 1, 2

ghostbuster

sal, vreau sami fac si eu un laser dintrun dvd writter, dar sa mearga pe baterii reincarcabile de 1.2v 2100ma, eu am avut unul pe doua AA normale energizer si a mers bine dar pe reincarcabile de 2500ma sa ars, acuma vreau un regulator sami bage decat 300ma , maxim deci in loc de 2100 cat eu bateriile astea sa scot din ele 300, multumesc
tatarduka
I=U/R i-intensitate, u-tensiune, r-rezistenta

tu zici U=1.2V, i=0,3A => R=4ohm
dioda laser are rezistenta aproape nula.

Deci, daca inseriezi cu dioda laser o rezistenta de 4ohm, la o tensiune de 1,2V o sa treaca un curent de max 0.3A-300mA

ghostbuster
QUOTE (tatarduka @ Jun 17 2008, 07:28) *
I=U/R i-intensitate, u-tensiune, r-rezistenta

tu zici U=1.2V, i=0,3A => R=4ohm
dioda laser are rezistenta aproape nula.

Deci, daca inseriezi cu dioda laser o rezistenta de 4ohm, la o tensiune de 1,2V o sa treaca un curent de max 0.3A-300mA

nu m-am exprimat corect, ami cer scuze, deci dioda laser merge pe 3 volti la 300ma, iar sursa ce o sa o pun, deci doua baterii reincarcabile de 1.2v fiecare au 2100ma, legate in serie scot 2.4 volti, asa la voltaj e bine dar ami trebuie numai 300ma din aia 2100 wink.gif
theMisuser
QUOTE (ghostbuster @ Jun 17 2008, 12:23) *
nu m-am exprimat corect, ami cer scuze, deci dioda laser merge pe 3 volti la 300ma, iar sursa ce o sa o pun, deci doua baterii reincarcabile de 1.2v fiecare au 2100ma, legate in serie scot 2.4 volti, asa la voltaj e bine dar ami trebuie numai 300ma din aia 2100 wink.gif

Din ce DVD ai gasit dioda de 300mA ? Si ca sa-ti raspund si eu, s-ar putea sa fie nevoie de un ridicator de tensiune urmat de un generator de curent constant.
ghostbuster
QUOTE (theMisuser @ Jun 17 2008, 09:26) *
Din ce DVD ai gasit dioda de 300mA ? Si ca sa-ti raspund si eu, s-ar putea sa fie nevoie de un ridicator de tensiune urmat de un generator de curent constant.

dioda din dvd rw merge pe 3v la 300ma maxim si scoate +/- 200mw, nu inteleg ce vrei sa zici tu cu ridicatorul de tensiune, eu decat trebuie sa scat aia 2100 la 300
theMisuser
QUOTE (ghostbuster @ Jun 17 2008, 12:30) *
dioda din dvd rw merge pe 3v la 300ma maxim si scoate +/- 200mw, nu inteleg ce vrei sa zici tu cu ridicatorul de tensiune, eu decat trebuie sa scat aia 2100 la 300

poti sa-mi zici cumva modelul dvdrw ?
problema e ca.. de la 2.4V sursa nu poti sa alimentezi ceva ce necesita 3V decat cu un circuit ridicator de tensiune. De obicei in comutatie. Eventual 3 acumulatori, iese 3.6...4V, si de pe 1V diferenta la 300mA iese o rezistenta de 3.ceva ohm, deci vreo 4Ohm.
intrebarea e - de unde stii tu ca laseru merge la 3V ? poate merge la mai putin
ghostbuster
QUOTE (theMisuser @ Jun 17 2008, 09:35) *
poti sa-mi zici cumva modelul dvdrw ?
problema e ca.. de la 2.4V sursa nu poti sa alimentezi ceva ce necesita 3V decat cu un circuit ridicator de tensiune. De obicei in comutatie. Eventual 3 acumulatori, iese 3.6...4V, si de pe 1V diferenta la 300mA iese o rezistenta de 3.ceva ohm, deci vreo 4Ohm.
intrebarea e - de unde stii tu ca laseru merge la 3V ? poate merge la mai putin

m-am uitat pe un forum de lasere si in general astea rosii de la dvd rw merg toate la 3 volti, si la 2.4 nu ste problema, mie mi-a mergs super pe doud duraccel AA normale, iar pe unele reincarcabile la 2500ma jumate incarcate a mers simai bine dar incarcate la maxim sa ars

theMisuser
QUOTE (ghostbuster @ Jun 17 2008, 12:42) *
m-am uitat pe un forum de lasere si in general astea rosii de la dvd rw merg toate la 3 volti, si la 2.4 nu ste problema, mie mi-a mergs super pe doud duraccel AA normale, iar pe unele reincarcabile la 2500ma jumate incarcate a mers simai bine dar incarcate la maxim sa ars

Nu prea ma am cu laserele astea, nu ca presupun ca-s mai valabili aia de pe forumu' de lasere. Pune si tu o rezistenta, asta de 4Ohm daca zici ca dioda ta e de 300mA la 3V. O sa ma gandesc la un circuit limitator ca poate-mi trag si eu un laser d-asta.
tatarduka
QUOTE (ghostbuster @ Jun 17 2008, 12:23) *

deci daca stii sigur ca ai nevoie de 3V atunci dioda nu va functiona la 2.4. aia 2100 nu sunt mA, sunt mAh-capacitatea acumulatorului. Adica la un curent consumat de 300 mA (in cazul tau), acumulatorul complet incarcat se va descarca in 7h. Limitarea curentului se face, dupa cum ti-am zis cu o rezistenta (R=U/I). Daca legi dioda direct pe acumulator fara nici un fel de limitare a curentului, atunci prin dioda va trece curentul maxim ce poate fi oferit de catre acumulator I=U/R R->0 => I tinde la infinit... deci distrugi dioda.
ghostbuster

QUOTE (tatarduka @ Jun 17 2008, 10:28) *
deci daca stii sigur ca ai nevoie de 3V atunci dioda nu va functiona la 2.4. aia 2100 nu sunt mA, sunt mAh-capacitatea acumulatorului. Adica la un curent consumat de 300 mA (in cazul tau), acumulatorul complet incarcat se va descarca in 7h. Limitarea curentului se face, dupa cum ti-am zis cu o rezistenta (R=U/I). Daca legi dioda direct pe acumulator fara nici un fel de limitare a curentului, atunci prin dioda va trece curentul maxim ce poate fi oferit de catre acumulator I=U/R R->0 => I tinde la infinit... deci distrugi dioda.
ok deci R=3/0.3= 10, ami trebuie o rezistenta de 1kohm sau 10kohm?
bit 61
10 ohmi.
ghostbuster
QUOTE (bit 61 @ Jun 17 2008, 11:02) *
10 ohmi.

ok multumesc mult
theMisuser
QUOTE (ghostbuster @ Jun 17 2008, 13:54) *
ok deci R=3/0.3= 10, ami trebuie o rezistenta de 1kohm sau 10kohm?

Ce socoteala misto smile.gif Noroc ca da rezultatul cat trebuie biggrin.gif
Am facut si eu un driver pt. tensiuni d-astea mici.. teoretic. Ca practic o sa-l fac cine stie cand cand imi iau un laser. Pt. laseru tau de 300mA R1 ar fi buna de 1Ohm si cursorul la mijloc (cursor la mijloc e gandita functionarea optima). Sincer as pune 3 sau 4 Ohm si as vedea cum se regleaza ca n-am auzit des de asa curenti la diodele laser.
theMisuser
Am mai adaugat o rezistenta, pe motiv de contact imperfect cursor reglaj. Daca nu face contact, dispare curentul din consumator. Conditia minima ca sa functioneze e 0.7V pe alimentare fata de dioda laser (cu cursorul la mijloc).
KINDERU56
salut am niste unitati optice de la dvd philips portabile care nu mai citesc dvd se pot repara in vrun fel daca nu la ce as putea folosi dioda laser ,cred ca este cu 4 picioare si ce schema ar tredui sa fac .mersi
miswu13
Imi cer scuze pentru interventie, dar am construit schema lui theMisuser in Multisim, si nu inteleg de ce a folosit restul pieselor daca ar fi mers si cu o simpla rezistenta.
Si a doua intrebare este de ce mai sus ati postat ca e nevoie de 10 ohmi, iar mie in schema imi da ca merge cu 1,66 ohmi? Daca pun 10 ohmi nu se mai functioneaza ledul :|
Am gresit eu, sau? Va rog lamuritzima sad.gif.

Pentru KINDERU56 , uite o posibilitate http://youtube.com/watch?v=CgJ0EpxjZBU wink.gif)
KINDERU56
ok super tare dar are cineva o schema pentru o dioda laser cu 4 pini
theMisuser
QUOTE (miswu13 @ Jun 17 2008, 20:31) *
Imi cer scuze pentru interventie, dar am construit schema lui theMisuser in Multisim, si nu inteleg de ce a folosit restul pieselor daca ar fi mers si cu o simpla rezistenta.
Si a doua intrebare este de ce mai sus ati postat ca e nevoie de 10 ohmi, iar mie in schema imi da ca merge cu 1,66 ohmi? Daca pun 10 ohmi nu se mai functioneaza ledul :|
Am gresit eu, sau? Va rog lamuritzima sad.gif.

Pentru KINDERU56 , uite o posibilitate http://youtube.com/watch?v=CgJ0EpxjZBU wink.gif)

10 Ohm au fost parerile altora. Eu as fi preferat 4 Ohm pt. dioda pe care zice ca o are (am scris pe undeva). Restul ? Pai tu ai tensiune de la baterii. Aia variaza cand se descarca bateriile. Cu o singura rezistenta esti limitat la baterii noi la o valoare a curentului si de acolo doar scade odata cu descarcarea bateriilor. Cu ceva regulator de curent poti avea mai mult timp o lumina apropiata de maxim.
Exista led laser in Multisim ?

QUOTE (KINDERU56 @ Jun 17 2008, 23:50) *
ok super tare dar are cineva o schema pentru o dioda laser cu 4 pini

Daca ai datasheetul laserului, ma pot incumeta sa-ti fac ceva smile.gif
miswu13
Nu exista led laser in multisim, am folosit un led normal si am editat parametri adica la "on curent" am pus 300mA si la "forward voltage drop" am pus 3V. Si e adevarat daca scade tensiunea, va scadea si amperajul iar ledul, nu va mai functiona, si deci rezistenta folosita de mine in montajul simplu, trebuie micsorata. Dar in schema postata de tine, daca voltajul scade sub 3.5, ledul nu se mai aprinde; iar daca voltajul creste peste 5.4, ledul iar din nou nu se mai aprinde (in cazurile in care ledul necesita 3V si 300mA, cum mai sus este postat)
La ce foloseste potentiometrul R4, nu merge inlocuit direct cu o rezistenta de 500 ohmi?
Si mai o intrebare, nu inteleg in imaginea postata de tine la ce folosesc valorile pentru R1: I max si amperajul alocat? I max este curentul care va trece prin dioda luminescenta, cand tensiunea din baterie va scade pana la 0.6V, si akolo dai valorile care trebuiesc date pentru rezistenta R1 pentru a trece un anumit curent (I max) prin LED?Pai si atunci de ce nu ai pus un potentiometru in locul rezistentei R1, pentru ca persoana cand nu i se mai aprinde ledul sa micsoreze rezistenta :-" ? Daca nu imi poti raspunde, macar spunemi te rog daca pot face eu modificarile astea si daca o sa sa imi mearga smile.gif.

Merci
theMisuser
Hai c-ai pus la intrebari.. smile.gif

QUOTE (miswu13 @ Jun 18 2008, 03:19) *
Nu exista led laser in multisim, am folosit un led normal si am editat parametri adica la "on curent" am pus 300mA si la "forward voltage drop" am pus 3V. Si e adevarat daca scade tensiunea, va scadea si amperajul iar ledul, nu va mai functiona, si deci rezistenta folosita de mine in montajul simplu, trebuie micsorata. Dar in schema postata de tine, daca voltajul scade sub 3.5, ledul nu se mai aprinde; iar daca voltajul creste peste 5.4, ledul iar din nou nu se mai aprinde (in cazurile in care ledul necesita 3V si 300mA, cum mai sus este postat)

smile.gif Interesant ca ai obs asta. Rezistenta aia ce-am pus-o in versiunea 1.1 mai are un rol. Reactie negativa a curentului in functie de tensiunea de alimentare. Adica la cresterea tensiunii de alimentare scade putin curentul prin led. Ideal ar fi sa fie constant dar mi-a fost lene s-o potrivesc. Ar trebui putin marita. Oricum diferenta data de ea ar fi undeva la 1..2%. Poti testa cu noua valoare, 39K.

La ce foloseste potentiometrul R4, nu merge inlocuit direct cu o rezistenta de 500 ohmi?

Cu ala reglezi curentul prin led.

Si mai o intrebare, nu inteleg in imaginea postata de tine la ce folosesc valorile pentru R1: I max si amperajul alocat? I max este curentul care va trece prin dioda luminescenta, cand tensiunea din baterie va scade pana la 0.6V, si akolo dai valorile care trebuiesc date pentru rezistenta R1 pentru a trece un anumit curent (I max) prin LED?Pai si atunci de ce nu ai pus un potentiometru in locul rezistentei R1, pentru ca persoana cand nu i se mai aprinde ledul sa micsoreze rezistenta :-" ? Daca nu imi poti raspunde, macar spunemi te rog daca pot face eu modificarile astea si daca o sa sa imi mearga smile.gif.

Poti face ce modificari vrei.

Merci

Si eu.

Am mai pus un condensator sa nu oscileze. Impresii ?

later - asta ar fi versiunea 1.2
KINDERU56
asta ar fi modelu de dioda pe care o am este de dvd player portabil ce schema imi recomandati sa folosesc am alimentato la un acc de 2.4/600mA dioda propriuziza este montata intro carcasa de aluminiu este fara lentila si fasciculu de lumina este dreptunghiular, ce schema imi recomandati sa folosesc sa am randament maxim??
astrixz
si eu mi-am demontat dvd-rw ...insa eu am pus o simpla dioda in serie cu accumulatorii...eu folosesc de 2200 mah NiMH. Erau undeva...pe un site niste scheme....(oof, parca n-ati auzit de google...)... parca la 3 baterii erau 1 sau 2 diode in serie...nu mai stiu exact...dar oricum cade 0,7 volti pe ea .
theMisuser
Cred ca o sa devina asta subiectu' intrebatorilor smile.gif Am facut si eu rost de un DVDRW, din pacate doar 4x. Laserii merg (am pus o hartie deasupra lentilei si se vede cand se aprind). Din cate inteleg, la DVD 4x sunt diode de vreo.. 80mw. Cam subtiri. Cum naiba ii pot determina parametri 'in siguranta' ? In blocu optic sunt conectati cate 2 pini la fiecare dioda. Si circuitul regulator e integrat in el (are si cursoarele alea tot acolo). Idei ?
theMisuser
QUOTE (theMisuser @ Jun 19 2008, 19:54) *
Am facut si eu rost de un DVDRW, din pacate doar 4x.

Ok.. am scos-o.. scrie 8H35 pe ea. Momentan am pus-o la 80mA si pica pe ea 2.5V. Lumineaza ea ceva acolo.. partial neinteresant. Probabil din cuza ca nu-i focalizata. Are cineva idee de vreun datasheet cu dioda asta ? 8H35.
theMisuser
QUOTE (theMisuser @ Jun 20 2008, 12:27) *
Ok.. am scos-o.. scrie 8H35 pe ea. Momentan am pus-o la 80mA si pica pe ea 2.5V. Lumineaza ea ceva acolo.. partial neinteresant. Probabil din cuza ca nu-i focalizata. Are cineva idee de vreun datasheet cu dioda asta ? 8H35.

Am dus-o la 115mA si a ajuns la 2.7V. Mai mult de atat n-am tupeu sa-i dau. Si mai e un J5 scris pe dioda (putin mai incolo). Complet ar fi 8H35 J5. Daca cineva stie ceva despre ea.. worthy.gif O sa-mi iau si un laserPen, testez si driveru' de mai sus pe ea.. in vreo luna va spun eu ce s-a intamplat.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.