Nicanor
26th June 2008, 16:13
Locvacitatea greco-catolică a Vaticanului
Îmi propusesem, din mai multe motive, să nu scriu nimic despre evenimentul petrecut spre sfîrșitul lunii trecute la Timișoara cînd, cu prilejul sfințirii bisericii greco-catolice cu hramul „Sf. Maria – Regina Păcii și a Unității”, la momentul împărtășaniei, Mitropolitul ortodox al Banatului, Nicolae Corneanu a plecat din mijlocul credincioșilor și a intrat în altar, unde a cerut permisiunea de a se împărtăși. „Ca răspuns, Excelența Sa Mons. Francisco Javier Lozano, Nunțiul Papal în Romania, conform tradiției, i-a dat în mîna Înalt Preasfinției Sale Nicolae Sfîntul Trup, după care i-a fost înmînat potirul cu Sîngele Domnului din care Înalt Preasfinția Sa Nicolae s-a împărtășit singur”(cf. comunicatului Bisericii Greco-Catolice redactat de preotul Cristian Terheș, Purtător de cuvînt, sprijinit de d-l Bouleanu Vasile, asistent al Purtătorului de cuvînt). Nu am vrut să scriu nimic, în primul rînd fiindcă respectivul „eveniment”
stîrnise destule comentarii și analize la vremea respectivă, unele aspre, dar indiscutabil competente, altele intelectuale și blond-rubicond-gongorice în bretele, cele mai multe lăutărești și sentimentale după modelul-princeps al euforiei euharistice care i-a dat ghes mierosului Întîi Stătător din Banat să dea buzna la mîna permisivă a Nunțiului Papal. În al doilea rînd pentru că apartenența fondatorului Gazetei de Transilvania, George Barițiu (al cărui bunic și tată au fost preoți greco-catolici), el însuși fiind format la Facultatea de Teologie din Blaj, mă invita – gîndeam în sinea mea - la o minimă decență, dincolo de credința, de opiniile mele și de memoria dureroasă a pămîntenilor din aceste locuri, despre care Nicolae Iorga spunea că „împotrivirea cea mai mare care se sfîrși cu biruință” față de unirea cu Roma de la 1701, „veni din partea brașovenilor” (vezi N. Iorga, „Sate și preoți din Ardeal”); după cum tot acestor locuri aparține și faimoasa polemică dintre Andrei Șaguna și (din nou) „Gazeta de Transilvania” pe care, viitorul Mitropolit al Transilvaniei, o acuza pe la 1855 că slujește interesele greco-catolice în tendința manifestă de extindere a unirii cu Roma în Banat (vezi A.
Șaguna, vol. I „Corespondența”, Cluj, 2005). Așadar, acestea ar fi în scurt, motivele pentru care mi-am zis că ar fi mai nimerit în această problemă, să aștept cuviincios, pînă la pronunțarea Sinodului Bisericii Ortodoxe. N-au izbutit să-mi clintească această hotîrîre nici măcar pițigăiala unor prieteni care își asumă competențe dintre cele mai diverse (de la scrierile Sfinților Părinți pînă la fotbalul euro-județean trecînd frond și pofticios printre telemea și mici, taman la „doctrina”
împărtășaniei devălmașe, ce și-o justifică stuchindu-ne în față conceptul de "eclesiologie euharistică" de pe la începutul anilor '60, concept aparținînd lui Nicolai Afanasiev, dar care, în epocă, a ajutat numai la deblocarea dialogului ecumenic între romano-catolici și ortodocși, nu și la comuniunea euharistică) sau europenele mirări cotidiene ale unui fost ambasador la Vatican (vorba lui Caragiale, „nu că e frizer, da e galant”) cu mari lacune teologice în chestiuni de autocefalie. Pînă deunăzi cînd, hodoronc-tronc, mă trezesc cu un e-mail venit din partea „greco-catolica org.” prin care sînt înștiințat că „aproximativ 500 de persoane - ortodocși, romano-catolici, greco-catolici, protestanți și neoprotestanți
- au participat sîmbătă seara, 14 iunie 2008, la un miting în Piața Operei din Timișoara pentru susținerea IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Ortodox al Banatului, acuzat de mulți din Biserica Ortodoxa Română că a săvîrșit o "crimă" cerînd să primească Trupul și Sîngele Domnului Cristos în cadrul unei Liturghii greco-catolice”. Recunosc că nu am avut pînă deunăzi nici un fel de contacte cu „greco-catolica org.” și am fost curios să aflu mai multe. Astfel am putut constata o efervescentă și neobosită lucrare desfășurată pe un evantai policrom, de la sprijinirea relativismului doctrinar pînă la grija față de limba și literatura română. În legătură cu gestul Mitropolitului Banatului sîntem înștiințați bunăoară că, „pentru cazuri particulare, motivate de întemeiate dispoziții sufletești Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolica, respectă libertatea fraților ortodocși de a se împărtăși la Sfintele Liturghii greco-catolice”. Am fi curioși totuși, să aflăm pasajul vreunui tratat doctrinar-teologic romano-catolic, greco-catolic etc. care să facă vorbire în mod aplicat despre aceste „întemeiate dispoziții sufletești”, eventual să le enumere și să facă trimiterile scripturistice necesare! După cîte știe orice elev de seminar, Sfînta Împărtășanie presupune în prealabil, împărtășirea în credință, adică mai pe limba tuturor, rostirea și asumarea aceluiași Crez.
Or, după cîte știm, există încă unele deosebiri fundamentale ce duc, din perspectiva creștin-ortodocșilor (securiști, firește), pînă la avarierea raporturilor dintre persoanele Sfintei Treimi, ca să nu mai vorbim aici despre Împărtășania propriu-zisă și, vai, oroare! – din ce în ce mai uitata ei dimensiune mistică.
Pentru creștinul-ortodox, Sfînta Taină a Împărtășaniei este expresia cea mai înaltă a unității eclesiale deja existente, nu o etapă, un mijloc, un exercițiu ori vreun tratament naturist spre împlinirea acestui deziderat.
A ne împărtăși liturgic din același Potir, dar a rămîne în continuare Biserici separate dogmatic și canonic reprezintă o absurditate din punct de vedere teologic! Dar ce mai contează toate astea azi cînd, nu-i așa, lumea a evoluat! Totuși, cu smerită încăpățînare credem în continuare că, în cazul de la Timișoara, avem de-a face cu o încălcare a AMBELOR norme doctrinar-canonice, atît ortodoxe cît și romano-catolice. Mai mult decît atît, există încă din 1993, dacă nu mă înșel, niște recomandări clare ale Vaticanului care interzic o așa-numită „provocare la euharistie”, tocmai pentru a nu pune într-o situație delicată dialogul ecumenic între așa-numitele „biserici surori”. Cu toate acestea, iată, de aproape o lună Vaticanul tace. Ar mai putea fi adus aici în discuție și un detaliu al gestului Mitropolitului Corneanu, cu implicații de natură să stupefieze odată în plus. Comunicatul greco-catolic ține să sublinieze că: „Nunțiul Papal în Romania, conform tradiției, i-a dat în mîna Înalt Preasfinției Sale Nicolae Sfîntul Trup”! Despre ce fel de tradiție este vorba aici?
Arhiereul își ia singur Sfînta Împărtășanie arătînd prin aceasta deplinătatea Harurilor din el, „darul cel mai mare și mai desăvîrșit din cîte Haruri avem de la care ni se dă toată dăruirea și luminarea și aceasta este temelia, începătura, izvorul și rădăcina bunei-cinstiri, și pe Însuși Hristos închipuiește”(Sf. Simeon al Tesalonicului), dar și autoritatea sa deplină în Biserica al cărei cap este Iisus Hristos. Or, luînd Mitropolitul Corneanu din mîna Nunțiului Papal, „Sfîntul Trup”, putem spune la rigoare că Vaticanul s-a pomenit hodoronc-tronc cu Mitropolia Banatului ca dioceză extinsă! În ciuda acestei „donații”
sui-generis, Vaticanul continuă să tacă, neaducînd la cunoștința credincioșilor săi din lumea largă, „minunea” ce s-a petrecut la Timișoara. Paradoxal, cu cît tăcerea Vaticanului se adîncește, cu atît crește disponibilitatea la comunicare a „greco-catolica org.”. Astfel, de pe acest site, mai putem lua cunoștință și de profunda nemulțumire ce a stîrnit-o reverența făcută de președintele țării către Varlaam și Dosoftei („ctititori ai limbii și literaturii române moderne”) cu prilejul instalării la Iași a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, Teofan, nesocotindu-se astfel meritele „continuatoare” în domeniu ale Școlii Ardelene, în favoarea slavofililor kaghebiști B.O.R. Slavă Domnului, bieții moldoveni recuperează astăzi eroic, dragii de ei, cu vîrf și îndesat, prin reprezentanții lor cu studii la Sorbona, nemerniciile de ieri și de azi ale „drept-credincioșilor-ortodocși, vajnici apărători ai unei TTTTTradiții clăpăuge” cum ține să ne atragă atenția un astfel de gălăgios truditor. Surprinzător însă, „greco-catolica org.” nu manifestă aceeași vigilență față de limba română atunci cînd dl. Paul Costin bunăoară, președintele Comunității Evreilor din Timișoara, susținătoare a Mitropolitului Corneanu la mitingul din Piața Operei, declară despre acesta că „de mulți ani a practicat ecumenismul în Banat, nu doar pe hîrtie, ci și în practică”... În sfîrșit, să trecem. În general, modalitățile de interpretare ale limbii reprezintă o preocupare, ce-i drept nu mereu încununată de succes, pentru „greco.catolica org.”, care postează ambițios pe prima pagină a site-ul său faimosul pasaj de la Matei 16, 18-19: „Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui. Și ție îți voi da cheile împărăției cerurilor, și orice vei lega pe pămînt legat va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pămînt dezlegat va fi și în ceruri”. În temeiul acestui fragment își întemeiază, desigur, pretenția de a fi „Biserica lui Petru”, scăpînd din vedere „minorul detaliu lingvistic” că Mîntuitorul în pasajul de mai sus a spus, totuși, Biserica mea și nu Biserica ta!
Din legitime convingeri, Biserica Greco-Catolică devine foarte locvace atunci cînd are prilejul să amintească despre istoria ei de la anul 1948, sărind grațios peste începuturi. Deși este evident o Biserică tînără, onestitatea istorică te îndeamnă să începi istoria ei cu anul 1701 și perioada premergătoare. Atunci, aproape fără voie istoria Transilvaniei te obligă să rememorezi abuzuri, șantaj, umilințe, fals în documente, crime, prigoană, Bukow, peste 100 de locașuri dărîmate cu tunul și așa mai departe. Desigur, acele vremuri nu se mai pot întoarce și n-ar trebui să ne lăsăm copleșiți astăzi de tristețea lor. Dar, cînd în cazul Mitropolitului Nicolae Corneanu ești nevoit să constați nu numai spiritul juvenil legitim ci și ipocrizia și locvacitatea greco-catolică a Vaticanului tăcut, îți dai seama că spiritul de acum 300 de ani a rămas, din păcate, intact. Este și motivul pentru care am „retrocedat” site-ului „greco-catolica org.” mesajul trimis deunăzi, cu rugămintea de a face uitată, cel puțin deocamdată, adresa electronică a subsemnatului.
Răzvan IONESCU
IMARY
5th July 2008, 07:18
Sfanta Impartasanie ortodoxa ce semnifica ?– nu cumva trupul Domnului IIsus , iar cea catolica nu cumva inseamna acelasi lucru – ori IIsus nu a fost nici ortodox nici catolic . Cred ca simbolul impartasirii cu painea si vinul reprezentind trupul si sangele Domnului IIsus , este doar crestin .IIsus daca ar trai acum ar fi furios sa vada fratii de credinta certindu-se . Mai mult , stim cu totii ca El a urat tot ceea ce reprezinta traditie .A stricat furios tarabele vanzatorilor de porumbei si prin prin vorbele Lui a incercat sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca nu respectarea orbeasca a traditiei este placuta Tatalui ci DRAGOSTEA conteza . Dar daca toti iubesc pe Domnul nu se pot certa – cearta vine dupa ura , nemultumire ….
Nu va certati , Dumnezeu este cu oricine ii deschide usa atunci cand El bate , indiferent ce fel de crestin este.
Mai mult cred ca ar fi bine sa nu-l mai necajim cu certurile dintre noi.
Cred ca gestul impartasirii in o alta biserica crestina este foarte frumos si arata o intelegere deoasebita a esentei crestine si a poruncilor lui Dumnezeu.
IMARY
7th July 2008, 07:18
QUOTE (IMARY @ Jul 5 2008, 08:18)
Sfanta Impartasanie ortodoxa ce semnifica ?– nu cumva trupul Domnului IIsus , iar cea catolica nu cumva inseamna acelasi lucru – ori IIsus nu a fost nici ortodox nici catolic . Cred ca simbolul impartasirii cu painea si vinul reprezentind trupul si sangele Domnului IIsus , este doar crestin .IIsus daca ar trai acum ar fi furios sa vada fratii de credinta certindu-se . Mai mult , stim cu totii ca El a urat tot ceea ce reprezinta traditie .A stricat furios tarabele vanzatorilor de porumbei si prin prin vorbele Lui a incercat sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca nu respectarea orbeasca a traditiei este placuta Tatalui ci DRAGOSTEA conteza . Dar daca toti iubesc pe Domnul nu se pot certa – cearta vine dupa ura , nemultumire ….
Nu va certati , Dumnezeu este cu oricine ii deschide usa atunci cand El bate , indiferent ce fel de crestin este.
Mai mult cred ca ar fi bine sa nu-l mai necajim cu certurile dintre noi.
Cred ca gestul impartasirii in o alta biserica crestina este foarte frumos si arata o intelegere deoasebita a esentei crestine si a poruncilor lui Dumnezeu.
IMARY, esti primul crestin (poate crestina) care ai reusit sa exprimi frumusetea deosebita a esentei crestinismului in cateva fraze memorabile, ia sa ne lamurim :
1. "Sfanta Impartasanie ortodoxa ce semnifica ?– nu cumva trupul Domnului IIsus"
De fapt semnifica, eu credem ca este. Acum inteleg, ce se petrece la Sfanta Liturghie e ca o piesa de teatru, adica ce ti-e in Biserica ce ti-e pe scena, cam tot aia. Si-au facut Biserici sa nu fie aglomeratie in timpul sesiunilor teatrale, miscare inteligenta pentru crestini pentru ca nu-i deranjeaza nimeni.
RASPUNS
Ma bucur ca apreciezi faptul ca incerc sa aduc pace si sa arat ca daca fratii se impaca nu pot decat sa aduca bucurie Tatalui .
Cred ca este o neintelegere in legatura cu ce intelegi prin simbol .
Niciodata IIsus nu a pus sange adevarat sau nu si-a taiat vreun deget ca sa dea ucenicilor ci gestul facut in Joia Sfanta a fost simbolic ca sa le deschida ochii si sa inteleaga sacrificiul pe care il va face pentru noi.
Imi pare rau , dar aici surprind sarcasm – este trist cand devine singura arma pentru a combate ceva .
2."IIsus daca ar trai acum"
Ratacit am mai fost. Iisus Hristos a fost un om care a murit si ne-a lasat un set de principii printre care si dragostea, de dragul amintirii lui noi facem ritualuri simbolistice si mai ales incercam sa punem in practica invatatura mortului ca sa nu rada necrestinii de noi.
RASPUNS Imi cer scuze ca nu am specificat IIsus daca ar fi din nou om intrupat si ar fi printre noi ca sa ne invete .
Nu am scris niciodata ca IIsus ar fi murit – DUMNEZEU NU POATE SA MOARA–
dar este impreuna cu Tatal si singura noastra legatura cu El este Duhul Sfant,
nu ne mai vorbeste direct si nu mai are infatisarea noastra.
IIsus a fost in lume intrupat om dar dupa rastignirea Lui la 40 de zile s-a ridicat la Dumnezeu Tatal si atunci Duhul Sfant a coborat in lume.
Ioan 16-Cuvinte de ramas bun
“28.Am iesit de la Tatal si am venit in lume ;acum las lumea si ma duc la Tatal”
3."Cred ca gestul impartasirii in o alta biserica crestina este foarte frumos si arata o intelegere deoasebita a esentei crestine si a poruncilor lui Dumnezeu."
Uite cum spun eu pentru ca sa fie o intelegere muuult mai adanca a esentei crestine si a poruncilor lui Dumnezeu si sa nu mai necajim pe nimeni :
-luni ne impartasim cu biserica crestina a mormonilor;
RASPUNS : Eu atunci cand am citit in Catehismul copiilor scria ca mormonii nu sunt crestini ; dar poate sti mai multe despre ei –
-marti ne impartasim cu biserica crestina a mafiotilor puscariasi, indiferent ce crestini sunt;
RASPUNS Daca mafiotii sunt crestini si se roaga din inima – sunt multe exemple de oameni care au facut chiar crime si apoi au devenit sfinti – de exemplu , sa aleg un exemplu romanesc – sfantul Stefan cel Mare ,
bineinteles ca m-as ruga impreuna cu ei . ‘Nu cei bolnavi au nevoie de doctor”
-miercuri ne impartasim cu biserica crestinilor satanisti cunoscuta sub denumirea de "Biserica celor 666 de mii alesi prin tragere la sorti";
RASPUNS Despre satanisti nu cred ca este cazul sa discutam , ma mira doar alaturarea lor aici .
In afara faptului ca isi fac publicitate prin intermediul muzicii rock , principiile si modul lor de gandire este inoculat tinerilor prin textul acestor melodii.
De altfel scria in presa ,sunt chiar cazuri in care formatiile isi fac un fel de slujba satanica inaintea inregistratilor sau concertelor.
Am aflat mai multe despre acest subiect cand profesorul de religie al copiilor ne-a chemat la scoala si a incercat sa ne arate pericolul traducand un simplu text al unei formatii .
-joi ne impartasim cu biserica crestinilor care militeaza pentru contactul cu extraterestrii domiciliati in Calea Lactee;
RASPUNS Daca exista niste crestini care cred asa ceva treaba lor , atata timp cat sunt crestini , de altfel este posibil sa existe si alte forme de viata in univers. Asta nu neaga de loc Creatia ci arata numai limitele noastre de intelegere.
-vineri se impartasesc catolicii cu ortodocsii (fete cu fete si baieti cu baieti sa nu apara vorbe);
RASPUNS Impartasirea este facuta de un preot. Fie ca este la ortodoxi (sau ortodocsi , cum doriti) fie la catolici – ostia este data tot de preot.
Ai fost intr-o biserica in care fetele si baietii se impartaseau intre ei???Cred ca scria la intrare BAR
-sambata se impartasesc ortodocsii traditionalisti cu cei ecumenisti ca sa nu se mai contrazica;
-in sfarsit, Duminica o rezervam rugaciunii ecumenice pentru dragoste si fratietate intre toate bisericile
Trebuie sa recunosti extraordinara contributie a Mitropolitului ortodox al Banatului, Nicolae Corneanu la ecumenizarea crestinilor de pretutindeni.
El a taiat pamblica insa e doar un om si face cat poate, noi avem datoria sfanta sa nu-l mai necajim pe Dumnezeu cu certurile dintre noi si sa desavarsim opera inceputa de legendarul Mitropolit al Banatului. Urmeaza sa ne legalizam intr-o asociatie care sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca nu respectarea orbeasca a traditiei este placuta Tatalui ci DRAGOSTEA e totul si sa votam calendarul actiunilor crestinesti. Orice propunere e binevenita.
RASPUNS Orice discutie construieste atata timp cat oamenii sunt deschisi discutiei , si mai ales sa nu incerce sa loveasca orbeste cu ironii cand nu sunt de accord cu o afirmatie chiar daca altfel nu stiu cum sa o combata.
As dori sa adaug rugaciunea Lui IIsus pentru credinciosi , poate asa intelegem ca El se roaga pentru toti
Rugaciunea Lui este plina de grija si dragoste pentru TOTI credinciosii din aceasta lume in „Rugaciunea lui IIsus” Ioan 17
4.“ Tata a sosit ceasul ! Eu Te-am proslavt pe pamant , am sfarsit lucrar
.Ai Tai erau , si Tu mi i-ai dat ;si ei au pazit Cuvantul Tau
9 Pentru ei Ma rog , nu pentru lume , ci pentru aceeia pe care Mi i-ai dat Tu , pentru ca sunt ai Tai.
10 Tot ce este al Meu este si al Tau
11Eu nu mai sunt in lume , dar ei sunt in lume ,si eu vin la Tine.
Sfinte Tata pazeste-I in Numele Tau pe aceea pe care Mi i-ai dat pentru ca ei sa fie una cum suntem si noi!
12 Cand eram cu ei in lume ii pazeam Eu in Numele Tau
Le-am dat Cuvanul Tau si lumea i-a urat pentru ca ei nu sunt din lume, dupa cum Eu nu sunt din lume“
pentru ca ei nefiind din lume aceasta ii uraste . Ei nu mai pot fi inregimentati in natii , neamuri , rase …etc.
Icekid_ady
7th July 2008, 11:52
Un lucru as vrea sa spun. Dracii au comportament de securisti. Fireste, aceasta este o metafora din cauza inversarii cauzei cu efetul, dar cred ca e o metafora foarte sugestiva. Daca Hristos este Adevarul, atunci diavolul cu siguranta este minciuna. Printre multele proaste naravuri ale securistilor, a fost si acela de a scoate cuvintele cuiva din context si de a le intoarce impotriva lui. Sa nu uitam un lucru despre comunism: se propune ca o organizare similara cu cea a Sfintilor Apostoli, care puneau totul la un loc, iar fiecare lua cat avea nevoie. Asa se intampla si ecumenismul. Reteta e simpla: se ia profetia din Biblia care ne spune ca toate credintele se vor uni la sfarsitul lumii, se interpreteaza INTENTIONAT gresit pe fondul iubirii dintre oameni si pacii din lume si reiese ca religia care va rezulta dupa unificarea tuturor religiilor va fi un fel de medie ponderata. Cu alte cuvinte, vor zice dracii nonsensul ca ADEVARUL E UNDEVA LA MIJLOC. Si toata aceasta miscare e cat se poate de falsa. In primul rand ca in 1054, Biserica Catolica si cea Ortodoxa s-au afurisit reciproc si deci, fundamentul Bisericii din Apus este de ruperea tuturor legaturilor cu Biserica din Rasarit. Iar orice cult care se respecta, isi pastreaza invataturile primordiale si nu, dupa 1000 de ani, propune unificarea. Parerea Parintelui Arsenie Papacioc despre ecumenism este una scurta si la obiect: catolicii daca vor sa se intoarca la dreapta credinta, noi ii primim cu bratele deschise. Insa altfel nu poate fi vorba despre nicio unificare si despre niciun dialog intre cele doua Biserici, asa cum era scris in scrisoarea de raspuns a patriarhiei.