god_wotan
19th June 2008, 19:09
Imi pare rau ca am postat ideile mele despre unire si acceptare interculturala si religioasa... cred ca cel mai bine ar fi sa se bata toti intre ei Crestini Ortodocsi , Catolici Protestanti Mulsulmani Martori etc si sa nu se opreasca pana nu se omoara pana la ultimul si atunci o sa fie pace. Fie ca cel mai puternic si mai credincios sa castige.. fanatici nebuni.
Io nu sunt nici crestin nici musulman nici hindus ... iar cand veti termina lupta asta cretina ce tine de mii de ani cei ca mine o sa le deie de mancare la supravietuitori. Pt ca bunatatea inseamna sa primesti pe oricine sa manance cu tine la masa daca e infometat. Religia care face omenirea sa se lupte cu ea insasi o distruge. pa
AMDG
19th June 2008, 19:15
QUOTE (data @ Jun 19 2008, 19:31)

ba tocmai ei sunt mai periculosi;
Ei as - incearca sa respecti 1 Corinteni 1:13 daca poti
data
19th June 2008, 20:12
QUOTE (god_wotan @ Jun 19 2008, 20:09)

Imi pare rau ca am postat ideile mele despre unire si acceptare interculturala si religioasa... cred ca cel mai bine ar fi sa se bata toti intre ei Crestini Ortodocsi , Catolici Protestanti Mulsulmani Martori etc si sa nu se opreasca pana nu se omoara pana la ultimul si atunci o sa fie pace. Fie ca cel mai puternic si mai credincios sa castige.. fanatici nebuni.
Io nu sunt nici crestin nici musulman nici hindus ... iar cand veti termina lupta asta cretina ce tine de mii de ani cei ca mine o sa le deie de mancare la supravietuitori. Pt ca bunatatea inseamna sa primesti pe oricine sa manance cu tine la masa daca e infometat. Religia care face omenirea sa se lupte cu ea insasi o distruge. pa
nu ai inteles nimic;
am prieteni musulmani, catolici si am cunoscut si hindusi
nu ne dam in cap, vorbim despre religia noastra si .... suntem prieteni
ceea ce am spus este ca nu mi se pare bine sa facem un amestec din toate aceste religii pentru un "ecumenism" prost inteles
god_wotan
19th June 2008, 21:49
QUOTE (data @ Jun 19 2008, 21:12)

nu ai inteles nimic;
am prieteni musulmani, catolici si am cunoscut si hindusi
nu ne dam in cap, vorbim despre religia noastra si .... suntem prieteni
ceea ce am spus este ca nu mi se pare bine sa facem un amestec din toate aceste religii pentru un "ecumenism" prost inteles
Inteleg foarte bine ... eram doar ironic la faza cu "sa se omoare toti intre ei" .. nu exista om normal care chiar sa vrea asa ceva. Si eu am multi prieteni de toate religile si ne intelegem foarte bine si nu intram niciodata in discutii idioate despre care religie e mai buna si care e mai adevarata. Am invatat se ne respectam diferentele si sa nu ne amestecam unul in credinta altuia ...
dar cand vine vorba de crestinism este vorba de aceeasi religie indiferent de confesiune ... nu sunt nici pe departe deacord sa vad un preot crestin cantand in biserica "om mani padme hum" sau la apusul sorelui sa se aseze pe covor rosu si sa faca plecaciune dar Ortodocsii si Catolicii cred in acelasi Dumnezeu (cum am zis si in postul meu anterior) au aceeasi carte sfanta in mare cam aceleasi taine sfinte aceiasi rugaciuni aceeasi sfinti si profeti pre-1054 sunt si cred unul si acelasi lucru. Inclusiv la partea cu "religia mea e cea mai buna" sunt la fel. OK nu suntem deacord ca Papa e autoritate absoluta si ca totdeauna el are dreptate (daaah...ar fi culmea ca doar e om ca toti oamenii) dar e la fel ca si patriarhul nostru doar ca are mai multi adepti si mai multa putere dar aici deja e politica iar religia nu e POLITICA ci e credinta si un mod de viata. A spus vreodata vre-un catolic ca trebuie sa credem in satana sau un Odin sau ca tre sa fim depravati si hoti si sa ne omaram intre noi. Din cate stiu eu invataturile lor sunt exact ca ale noastre cuvant cu cuvant, poruncile sunt la fel, e una si aceeasi lege. Ortodoxismul si Catolicismul si cred ca si celelalte confesiuni Sunt unul si acelasi lucru Crestinism ... asta e parerea mea. Deci pentru mine faptul ca acest Parinte s-a impartasit intr-o Biserica Crestina cu trupul si Sangele Lui Hristos mi se pare ceva absolut normal.
sorin2007
20th June 2008, 07:46
Oare cum s-o termina toata nebunia asta? Inca o luare de pozitie pertinenta, zic eu :
"Criza Bisericii nu ar putea decurge insa decat din incetineala si "pudoarea" Patriarhiei in privinta celor savarsite de Mitropolitul Nicolae. Cativa mari duhovnici au aratat in ce consta cumplitul sau pacat spiritual. De ce nu explica public Patriarhia care este natura faptei mitropolitului Nicolae din perspectiva Marturisirii de credinta ortodoxe si a canoanelor Bisericii noastre? Ca doar are radio, televiziune si impune preotii la birul unui ziar...
Izolarea Bisericii noastre nu poate fi depasita decat in Duh si Adevar. La fel ar putea fi evitata criza care se profileaza."
Sursa.
AMDG
20th June 2008, 13:08
Se pare ca patriarhul Bartolomeu aproba ideea de comuniune a greco-catolicilor cu Constantinopol si Roma in acelasi timp . Cine se ofera pe aici sa-l declare smintit de ecumenism ?
http://www.cwnews.com/news/viewstory.cfm?recnum=59186
data
22nd June 2008, 16:39
QUOTE (AMDG @ Jun 20 2008, 14:08)

Se pare ca patriarhul Bartolomeu aproba ideea de comuniune a greco-catolicilor cu Constantinopol si Roma in acelasi timp . Cine se ofera pe aici sa-l declare smintit de ecumenism ?
http://www.cwnews.com/news/viewstory.cfm?recnum=59186
si cum vei recunoste primatul papal si nu vei recunoaste primatul papal in acelasi timp?
Patriarhul ecumenic Bartolomeu este recunoscut pentru ravna cu care loveste Athos-ul, inima Ortodoxiei;
si nimeni nu "il declara smintit", nici chiar pe Mitropolitul Corneanu; sminteala este a lui proprie si personala; ceilalti doar constata ca s-a smintit prin proprie vointa
AMDG
22nd June 2008, 18:24
QUOTE (data @ Jun 22 2008, 17:39)

Patriarhul ecumenic Bartolomeu este recunoscut pentru ravna cu care loveste Athos-ul,
Wow , inca putin si ii declari schismatici pe toti
data
22nd June 2008, 21:51
QUOTE (AMDG @ Jun 22 2008, 19:24)

Wow , inca putin si ii declari schismatici pe toti

de ce am senzatia ca discutiile cu tine nu sunt serioase? din cauza "zambaretului" care iti incheie fiecare mesaj sau mai degraba din cauza mesajelor in sine?
AMDG
23rd June 2008, 09:47
QUOTE (data @ Jun 22 2008, 22:51)

de ce am senzatia ca discutiile cu tine nu sunt serioase? din cauza "zambaretului" care iti incheie fiecare mesaj sau mai degraba din cauza mesajelor in sine?
E oare original sa incerci sa schimbi subiectul discutiei cu un atac ad hominem cand nu ai argumente ? Well , inca o conversatie ce merita incheiata .
Leinarius
24th June 2008, 13:29
QUOTE (Nicanor @ Jun 19 2008, 10:36)

RADU PREDA
Ecumenism versus sincretism
Aceste prevederi arata un singur lucru: nici ortodoxia si nici catolicismul nu sunt dornice de o unitate doar la suprafata, de ochii lumii. Tocmai pentru ca unitatea Bisericii nu este sinonima cu fuziunea corporatiilor economice, dar nici cu aliantele de state, ci reprezinta aducerea diversitatilor culturale naturale la cel mai inalt numitor spiritual comun posibil, Iisus Hristos, orice alta forma concordie minora este in fapt o caricatura a unitatii. Este motivul pentru care un gest precum cel al Mitropolitului Nicolae este la rigoare antiecumenic, adica in dezacord fundamental cu ceea ce cele doua emisfere ale crestinismului apostolic inteleg prin unitate. Mai mult, prin astfel de actiuni unilaterale, rupte de vointa sinodala, se alimenteaza imaginea si ideea vedetismului eclesial, in detrimentul constiintei sobornicesti, cea care, in ultima instanta, este temelia si garantia unitatii de
credinta, atat in Rasarit, cat si in Apus. Plasandu-se intre ortodoxie si catolicism, Mitropolitul Banatului nu este acum in comuniune deplina nici cu una si nici cu cealalta Biserica, credinta lui fiind, din punct de vedere canonic si dogmatic, incerta pentru ambele parti.
Paguba cea mai serioasa pe care gestul Mitropolitului o provoaca pe termen lung este polarizarea masiva intre asa-zisii ecumenisti si asa-zisii traditionalisti. Or, ce sanse mai poate avea dialogul interconfesional intr-un peisaj uman si ideatic intolerant la abordarea echilibrata? Aceasta risca sa fie pentru unii prea ecumenica, iar pentru altii prea traditionalista. Ce va urma in BOR? Judecata si decizia Sinodului. Fara a anticipa, cert este insa un lucru: orice poate fi explicat, nuantat si contextualizat, dar numai ortodoxia Mitropolitului Nicolae nu. Pe aceasta trebuie sa i-o repereze cineva.
Este una dintre cele mai "de bun simt" abordari.
Foarte bine circumscrisa chestiunea ecumenismului sincretist.
Este cu siguranta o abordare corecta, care arata foarte bine pentru cine cunoaste macar bazele teologiei (ca mine, de exemplu) ca sincretismul este in plan spiritual un "kitsch", un produs al unor spasme si nicidecum al unor cautari spirituale legitime.
Am fost socotit intre cunostinte ortodocse mai "traditionaliste" ca fiind ecumenist. Ecumenist sunt, pentru ca Biserica e universala - o marturisim la Crez "una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica" - soborniceasca inseamna universala, ceea ce greceste se spune "katholika"... Dar sincretist nu sunt.
Am cateodata impresia ca unii se vor ortodocsi mai mult decat este ortodoxie de impartit... Adica vor sa fie lege, ordine si disciplina in Biserica, uitand de duhul blandetii si de mila... Adica ajungem in timp ca ferindu-ne de erezii reale sau inchipuite sa ne transformam intr-un fel de testoase, care nu mai comunica nimic cu nimeni, inchise in carapacea lor... Stam ca niste fricosi inchisi in noi, astfel ignorand indemnul lui Hristos de a-L marturisi...
Cu durere am ascultat si vazut ce a facut mitropolitul nostru Nicolae... Acum astept cu oarecare amaraciune sa vad socoteala Sfantului Sinod, care are o sarcina grea - aceea de a masura daca crestinul Nicolae Corneanu se mai poate socoti vrednic de slujirea lui...
Eu ma rog ca pentru noi, credinciosii ortodocsi din Banat, sa se gaseasca in Sfantul Sinod destul ragaz si intelepciune ca sa avem un arhiepiscop vrednic.
data
24th June 2008, 22:58
QUOTE (AMDG @ Jun 23 2008, 10:47)

E oare original sa incerci sa schimbi subiectul discutiei cu un atac ad hominem cand nu ai argumente ? Well , inca o conversatie ce merita incheiata .
care conversatie?
ai raspuns vreodata la mesajele mele?
oricum suntem offtopic
Nicanor
26th June 2008, 10:39
“Dictatura” ortodoxă este pârâtă la Bruxelles
25 Iun 2008 Ciprian Ranghel | 0 comentarii
Cultele minoritare din România încearcă să sensibilizeze Uniunea Europeană în privința tratamentului discriminatoriu la care sunt supuse de către stat în comparație cu cu Biserica Ortodoxă majoritară.
La invitația europarlamentarului român de etnie maghiară Tokes Laszlo, reprezentanții Comunității Bisericilor Minoritare din România au prezentat la Bruxelles un protest privind încălcarea libertății religioasă de către autoritățile de la București.
“Dorim să atragem atenția asupra faptului că după 50 de ani de persecuții îndreptate împotriva bisericilor în timpul regimului comunist ateu, libertatea religioasa se confruntă cu probleme nevralgice în ciuda faptului că România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007”, se arată în documentul semnat, alături de episcopul reformat Tokes Laszlo, de lideri din Transilvania ai bisericilor greco-catolică, reformată, baptistăși unitariană.
Principalele acuzații prezentate, ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținute în Parlamentul European de la Bruxelles, au vizat favorizarea de către stat a bisericii majoritare ortodoxe.
Publicitate
“Încercăm să internaționalizăm această problemă” a declarat Tokes, arătând totodată c,ă “deși Uniunea Europeană a decis că anul 2008 va fi unul al dialogului inter-cultural, multe acțiuni întreprinse Biserica Ortodoxă majoritară contravin acestor principii și nu sunt sancționate de către stat”.
Au fost menționate transmiterea de către televiziunea publică a unor discursuri care îndeamnă la ură, distrugerea unor proprietăți ce urmau să fie retrocedate și discriminarea la care sunt supuse religiile minoritare în școlile publice. De asemenea, a fost criticată finanțarea cu sume mari de la bugetul de stat a cultului ortodox, ca și trecerea în posesia acestuia a unor suprafețe uriașe de teren (este vorba despre terenul destinat construirii Catedralei Neamului - n.a.).
Preotul consilier Nicolae Anușcă, din partea Bisericii Greco-Catolice, a declarat că va cere ca problema retrocedări bunurilor care au aparținut cultelor religioase să fie monitorizată în cadrul raportului de țară. Reprezentantul Bisericii Unite cu Roma a arătat că autoritățile de la București au retrocedat către acest cult mai puțin de 5% din cât a solicitat, în condițiile în care comuniștii au confiscat, în 1948, toate lăcașurile de cult greco-catolice. Majoritatea acestor clădiri au fost preluate de Biserica Ortodoxă.
În contextul tensiunilor existente între bisericile minoritare și cea majoritară, episcopul Tokes și reprezentanții Comunității comunitare din România au ținut săși manifeste solidaritatea cu mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, pus în discuția Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ce s-a împărtășit în cadrul unei slujbe ecumenice alături de reprezentanți ai cultului greco-catolic. “Nu se cuvine ca cineva să fie denigrat pentru o astfel de manifestare ecumenică. De aceea, îi luăm apărarea mitropolitului Nicolae Corneanu și încercăm să mediatizăm problema la nivel european”, a declarat Tokes Laszlo.
Delegația cultelor minoritare a avut la Bruxelles mai multe întâlniri cu parlamentari europeni, dar și cu oficiali din cadrul reprezentanței Vaticanului în capitala Uniunii Europene, iar astăzi urmează să discute cu Jorge Cesar de Neves, consilier pe probleme de culte și religie al președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
EDIT Tokes este precum coiotii, a mirosit ca "prada" este in dificultate si speculeaza momentul. Ce pot sa spun? Sa ne ajute Dumnezeu sa rezolvam problema aparuta in Banat iar dusmanilor bisericii ortodoxe mai multa liniste in suflete.
sorin2007
26th June 2008, 11:16
În contextul tensiunilor existente între bisericile minoritare și cea majoritară, episcopul Tokes și reprezentanții Comunității comunitare din România au ținut săși manifeste solidaritatea cu mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, pus în discuția Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române după ce s-a împărtășit în cadrul unei slujbe ecumenice alături de reprezentanți ai cultului greco-catolic. “Nu se cuvine ca cineva să fie denigrat pentru o astfel de manifestare ecumenică. De aceea, îi luăm apărarea mitropolitului Nicolae Corneanu și încercăm să mediatizăm problema la nivel european”, a declarat Tokes Laszlo.
Ce bine ar fi sa treaca mitropolitul Nicolae Corneanu(ca tot are o viziune clara, personalizata asupra ecumenismului si nu-i pare rau de ce a facut) la cultul domnului Tokes, ar fi la fix. S-ar rezolva doua probleme majore : 1. nu ar mai fi discriminat si 2. ar disparea toate tensiunile mediatizate de arbitri "impartiali", oricum domnia sa e un ortodox cu veleitati ecumenice care-l fac sa se simta in largul lui in orice cult, nu e nici o diferenta pentru dansul. La noi e considerat eretic, la altii ar fi erou national. Ura si...la gara.
Leinarius
26th June 2008, 12:23
QUOTE (sorin2007 @ Jun 26 2008, 12:16)

Ce bine ar fi sa treaca mitropolitul Nicolae Corneanu(ca tot are o viziune clara, personalizata asupra ecumenismului si nu-i pare rau de ce a facut) la cultul domnului Tokes, ar fi la fix. S-ar rezolva doua probleme majore : 1. nu ar mai fi discriminat si 2. ar disparea toate tensiunile mediatizate de arbitri "impartiali", oricum domnia sa e un ortodox cu veleitati ecumenice care-l fac sa se simta in largul lui in orice cult, nu e nici o diferenta pentru dansul. La noi e considerat eretic, la altii ar fi erou national. Ura si...la gara.

La ce sa te astepti de la unii care nu mai inteleg Tainele ca lucrarea Harului in toata creatia si care au preocupari lumesti mai mult decat mirenii dar se numesc "episcopi"?!
Eu zic sa ignoram manifestarea acestui "episcop" de etnie maghiara, pentru ca el se pronunta intr-o chestiune pe care e clar ca nu o intelege. Abordarea superficiala, in spiritul sincretismului si al asa numitei tolerante (in fapt un relativism gaunos) sunt cauzele acestei expresii.
Cand era intrunirea Sfantului Sinod? As vrea sa se puna ordine cat de repede, sa avem si noi pace...
sorin2007
26th June 2008, 13:03
"Nu se cuvine ca cineva să fie denigrat pentru o astfel de manifestare ecumenică. De aceea, îi luăm apărarea mitropolitului Nicolae Corneanu și încercăm să mediatizăm problema la nivel european”, a declarat Tokes Laszlo.
Ca sa vezi cum se pune problema "ecumenic": mitropolitul e denigrat de biserica (dupa canoanele) care l-a facut mitopolit si trebuie mediatizata( preblema de nivel europen, evident) de episcopul Tokes si judecata dupa masurile comunitare, ca la nebuni, ba nu, viclenie de top. Parca intereseaza pe cineva ce face Tokes in cultul lui, da el e buricul pamantului face regula si la ortodocsi. Iaca asta-i ecumenismul, clar si pe fata.
Cand era intrunirea Sfantului Sinod? As vrea sa se puna ordine cat de repede, sa avem si noi pace...
Ce o sa mai zici daca "ordine" va insemna o "atentionare” de ochii lumii?
Pace nu cred ca va mai fi, cine s-o aduca? Dumnezeu ajuta dar nu baga in traista, libertatea omului e sfanta, daca majoritatea au duh lumesc ce sa le faci? Sa dea Dumnezeu sa gresesc. Astea-s probleme vechi tinute la dos pe motiv ca "mai gresesc si oamenii", "la-s ca merge si asa", "s-au schimbat vremurile si tre sa fim mai toleranti", credinta de caldicei cu pretentii de crestini astia suntem toti si asa preasfintiti avem. Stiu ca gresesc dar cand vezi atata "toleranta" la nivel inalt iti vine sa...cartesti. E clar ca am gresit cand m-am contrazis cu "amtenesirupti", avea dreptate, puroiul e prea extins ca sa fie un caz izolat iar ruptura e prea mare intre cler si credinciosi. Stii ce vremuri traim? Ori faci ascultare deformand ortodoxia, ori cartesti ca sa-ti aperi credinta,
, greu e putin spus, daca nu am mai avea duhovnici am trece toti la cultul lui Tokes.
Doar facem ascultare de episcopi, nu?
AMDG
26th June 2008, 13:09
QUOTE (sorin2007 @ Jun 26 2008, 14:03)

credinta de caldicei cu pretentii de crestini astia suntem toti
Si inca nu am dat de adevaratele probleme - procesele intentate de secularistii UE sau actele teroriste ale islamistilor , ci ne agitam asupra diferentelor dintre confesiuni intr-o Europa tot mai dezinteresata de crestinism .
feli_vfm
26th June 2008, 13:56
nu imi place cum e atacat ps corneanu, dar cum spune IPS Bartolomeu:
„Este adevărat că am cerut caterisirea Mitropolitului Corneanu și retragerea Episcopului Sofronie. Motivele și le-au creat singuri. Ei nu sunt pedepsiți de noi, ci s-au autopedepsit. Prin ce a făcut Mitropolitul Corneanu s-a exclus singur din comunitatea bisericească, a Bisericii Ortodoxe Române și a Bisericii Ortodoxe Universale“
este de plans, ca un om cu asa functie si varsta, care ar trebui sa fie luminat intre luminati, sa nu cunoasca macar importanta canoanelor. acestea nu au fost scrise de orice vladica si opinca, ci de sfinti. si daca citeste cineva, viata, invatatura sf ioan gura de aur, nu are cum sa nu-l considere un sfat, si sa creada cu toata convingerea ca ceea ce a spus a fost de la Duhul Sfant.
problema cu unirii cu catolicii pe mine ma prieste in mod personal. in familia noastra, parintii nostri sunt catolici convinsi, iar noi, tinerii, ortodocsi cu duhovnici foarte buni. nu a fost niciodata cearta pe aceasta tema, dar vad zilnic, saracia, lipsurile pe care credinta catolica le insufla. si ma doare, si nu vor sa vada dincolo de comoditate, si refuza o viata ortodoxa, pentru ca e mai grea.
si m-am cutremurat si mai mult, auzid recent un parinte spunand, ca daca ps corneanu nu va fi caterisit, BOR Rusa ne va considera pe toti romanii eretici. Romania priveste cu multa indiferenta problema catolicilor. am fost in ucraina, si intr-o biserica afland ca suntem romani ne-au spus ca suntem eretici, pentru ca suntem pe stilul nou. am fost in israel, la moastele sfantului ioan iacob hozevitul, si ghidul nostru care era evreu nu a avea dreptul sa intre ( si adevarul e ca nici nu avea pentru ce, daca tot nu credea....). am intalnit tot in israel oameni ortodocsi, care purtau cruce in gat, dar o tineau acunsa sub haine, de frica sa nu fie impuscati. dar ne imbratisau cu atata drag auzind ca suntem ortodocsi. si am inteles, poate pentru prima data cu adevarat, ce binecuvantare ca m-am nascut ortodoxa, ca traiesc intr-o tara in care pot sa-mi fac cruce in fata bisericii si sa nu ma impuste nimeni.
fratilor, cititi vietile sintilor, priviti cum au trait, cum au murit, dar mai presus de toate, ce au castigat prin moarte. eu nu condam catolicii, ci le doresc tuturora sa vada ca pot sa aiba o credinta deplina, si nu o frantura.
Dumnezeu sa ne ajute pe toti
Nicanor
26th June 2008, 14:12
nu sunt de acord, daca IPS Nicolae este iertat de Sfantul Sinod pentru ca acesta isi recunoaste greseala eu chiar ma bucur. eu nu as vrea sa pierdem un pastor, dimpotriva, as vrea sa isi de-a seama ce a facut. nu vreau sa il judec , sa zic ca nu o sa fie in stare. sper ca sinodul sa fie intelept...
sorin2007
26th June 2008, 14:20
“Nu trebuie sa ne inselam. Vremea ce vine nu e o vreme de triumf pentru crestinism. Cum n-a fost nici cea care pleaca. Ci ca tot veacul, vremea ce vine e o vreme de-ncercare. O vreme-n care se vor numara oile de capre, insa nu se vor desparti cum nici graul de neghina! S-a schimbat numai sensul ispitelor! Puterile celor ce intra in acest apocalips sunt numarate. Nimic mai primejdios decat sa intri-n el naiv si fara sa stii ce te asteapta!“
"Se poate deci ca noi, care ne zicem din gura crestini sa nu corespundem, prin ceea ce suntem intr-adevar, cu numele pe care ni-l dam. Si aceasta cu cele mai nevinovate intentii si chiar fara sa bagam de seama. Fiindca asa e facuta lumea, ca vorbele sa insemne anumite lucruri; si pentru ca lucrurile se schimba. Insa vorbele raman, ne obisnuim a boteza cu acelasi nume lucruri care s-au prefacut pe nesimtite in altele."
"Drama existentei crestinului in veac este drama libertatii sale de a se pierde."
Mitropolitul Corneanu este in primul rand crestin si apoi episcop, iar cuvintele de sus sunt valabile si pentru el, mai rau e ca fiind mitopolit poate pierde mult mai multi crestini decat daca as face eu faptele lui. Insa dupa "canoanele" din ziua de azi cand "sfintitii parinti" au inlocuit pe Sfintii Parinti fapta mitropolitului e minora, altele sunt prioritatile - imaginea BOR de exemplu- sa nu cumva sa atenteze cineva la "puritatea' institutiei lumesti numita BOR. Of, cartitor mai sunt cand vad atata fariseism.
ps: nicanor, vorbim sa ne aflam in treaba, mitopolitul Banatului a declarat ca nu-i pare rau iar "pe acest fundal, convocarea in 8 iunie, la Manastirea Neamt, a Sinodului Permanent al BOR parea urmarea fireasca a celor petrecute inainte cu doar doua saptamani, un raspuns competent la agitatia si confuzia iscate.
Comunicatul dat la sfarsitul zilei mentiona, pe scurt, "chestiunea Corneanu" abia la penultimul punct".
Daca tot facem pacate sa le facem pe realitati nu pe ce am vrea noi, cine nu-si doreste ce spui tu, asta inseamna ca e adevarat? Vorbim impresii de ale noastre sau realitati?
AMDG
26th June 2008, 14:29
QUOTE (sorin2007 @ Jun 26 2008, 15:20)

altele sunt prioritatile - imaginea BOR de exemplu-
Cum se stresa cineva mai sus sa nu ne considere rusii eretici .
Leinarius
26th June 2008, 14:32
QUOTE (sorin2007 @ Jun 26 2008, 15:20)

Mitropolitul Corneanu este in primul rand crestin si apoi episcop, iar cuvintele de sus sunt valabile si pentru el, mai rau e ca fiind mitopolit poate pierde mult mai multi crestini decat daca as face eu faptele lui. Insa dupa "canoanele" din ziua de azi cand "sfintitii parinti" au inlocuit pe Sfintii Parinti fapta mitropolitului e minora, altele sunt prioritatile - imaginea BOR de exemplu- sa nu cumva sa atenteze cineva la "puritatea' institutiei lumesti numita BOR. Of, cartitor mai sunt cand vad atata fariseism.
Da usor mai cazi in deznadejde... Vezi ca deznadejdea tot de la cel rau este, iar ea e o cale paralela cu cea a mandriei catre stii tu ce... Lasa, nu te intrista... Nu e Biserica stalpul Adevarului? Un episcop si un preot de vor ramane, aceia vor tine apostolicitatea Bisericii... Tot ce e important este ca noi sa avem mila de la Dumnezeu sa ii stim pe aceia.
BOR nu este o institutie lumeasca, frate... Asta e vorba grea si necugetata... Oare chiar nu mai crezi ca se salasuieste Duhul deloc? Vezi ca credinta in sfintenia ierarhilor este una spre pierdere. Sfintenia e dar de la Dumnezeu si e odor scump, iar cu ea se incununeaza cei care pe sine se lasa si se dau lui Hristos. Nu toti ierarhii fac pana la capat asta, dar asta nu inseamna ca li se ia harul...
De va fi gasit cazut de la dreapta credinta mitropolitul Nicolae... Dumnezeu sa aiba mila de noi.
De se va caii, Dumnezeu sa il intareasca.
De va fi amaraciune si smintire... Maica Domnului se roaga pentru noi, sa ne rugam si noi cu ea, sa staruim la sfintii romani sa cada la Domnul cu smerenie si cu rugaicune mare, sa se indure de noi, prostii si orbii.
Dar la Domnul sunt toate, la noi e doar vointa si rugaciunea si speranta. Credinta, speranta si dragostea - PS Iustinian al Maramuresului zicea foarte frumos ca cine le are pe acestea 3 se numeste crestin pe de-a-ntregul.
sorin2007
26th June 2008, 14:46
QUOTE (Leinarius @ Jun 26 2008, 15:32)

Da usor mai cazi in deznadejde... Vezi ca deznadejdea tot de la cel rau este, iar ea e o cale paralela cu cea a mandriei catre stii tu ce... Lasa, nu te intrista... Nu e Biserica stalpul Adevarului? Un episcop si un preot de vor ramane, aceia vor tine apostolicitatea Bisericii... Tot ce e important este ca noi sa avem mila de la Dumnezeu sa ii stim pe aceia.
BOR nu este o institutie lumeasca, frate... Asta e vorba grea si necugetata... Oare chiar nu mai crezi ca se salasuieste Duhul deloc? Vezi ca credinta in sfintenia ierarhilor este una spre pierdere. Sfintenia e dar de la Dumnezeu si e odor scump, iar cu ea se incununeaza cei care pe sine se lasa si se dau lui Hristos. Nu toti ierarhii fac pana la capat asta, dar asta nu inseamna ca li se ia harul...
De va fi gasit cazut de la dreapta credinta mitropolitul Nicolae... Dumnezeu sa aiba mila de noi.
De se va caii, Dumnezeu sa il intareasca.
De va fi amaraciune si smintire... Maica Domnului se roaga pentru noi, sa ne rugam si noi cu ea, sa staruim la sfintii romani sa cada la Domnul cu smerenie si cu rugaicune mare, sa se indure de noi, prostii si orbii.
Dar la Domnul sunt toate, la noi e doar vointa si rugaciunea si speranta. Credinta, speranta si dragostea - PS Iustinian al Maramuresului zicea foarte frumos ca cine le are pe acestea 3 se numeste crestin pe de-a-ntregul.
Nu vad de ce crezi ca am cazut in deznadejde, FARISEISMUL ma deznadajdueste, frate. De aia am accentuat partea institutionala a Bisericii pentru ca s-au inversat valorile, majoritatea se ingrijesc ca si cum la asta se limiteaza Biserica Ortodoxa. In rest sunt de acord cu tine, nu mor caii cand vor cainii si "nici portile iadului nu o vor birui" de asta nu ma indoiesc. Stii ce ma doare cel mai tare? De ce se pun in discutie(sau se minimalizeaza chiar si pe tacute, politica strutului) canoanele Sfintilor Parinti? De catre cine si inca la ce nivel? Nu mai spun, parca vad o sa zici ca-s prea cartitor. Ma intristez ca nu pot sa nu pun suflet.
Stai sa-ti mai spun ceva. Bine ca la TrinitasTV, toate posturile de radio, ziare se vorbeste de credinta de crezi ca e perfect, insa cand vine vorba de marturisire cu adevarat, de recunoastere cu smerenie a eresurilor si de a face eforturi sa indreptam lucrurile(crestineste nu lumeste), toata lumea o da cotita ca si cum traim pe alta planeta. Asta ce-i? Eu sa ascult ce spune TrinitasTV ca-i televiziuna Patriarhiei, si sa fac ca IPS Nicolae Cornenu, da? De ce nu?
"Tara arde si baba se piaptana", iti spune ceva proverbul?
AMDG
26th June 2008, 15:04
QUOTE (sorin2007 @ Jun 26 2008, 15:46)

Eu sa ascult ce spune TrinitasTV ca-i televiziuna Patriarhiei, si sa fac ca IPS Nicolae Cornenu, da?
Si inca BOR nu e asa de interesata de autoritatea temporala precum biserica ortodoxa rusa.
Leinarius
26th June 2008, 16:04
QUOTE (sorin2007 @ Jun 26 2008, 15:46)

... Asta ce-i? Eu sa ascult ce spune TrinitasTV ca-i televiziuna Patriarhiei, si sa fac ca IPS Nicolae Cornenu, da? De ce nu?
"Tara arde si baba se piaptana", iti spune ceva proverbul?
Inteleg. Ca IPS Nicolae ar fi bine sa nu faca nimeni... Problema ar trebui pusa cumva, la modul intelept, fara a face din asta o vanatoare de vrajitoare in presa...
Ca Biserica in zilele noastre nu se adreseaza numai credinciosilor...
O oarecare timiditate a Bisericii - de fapt a partii ei vazute se poate intradevar simti...
Oricum ar fi - socoteala se face dupa canoane, dupa hotararile sinodurilor ecumenice, iar nu altfel. Astea nu se pot evita.
Pana la urma trebuie respectat spiritul canoanelor. Eu am incredere.
Doamne ajuta!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.