Benchmark Sursa PC

ciuri2786

Ma gandeam daca exista cumva vreo "jucarie" cu care pot verifica sursele de la calculator ,nu doar voltajele ci si puterea care o poate scoate o sursa smile.gif.Eu depanez de ceva timp surse pentru pc si am inlatnit des problema cand de exemplu era load pe linia de 5v a sursei ,la borna de 12V crestea tensiunea foarte mult chiar daca era load destul de mare si acolo .Ma refer la peste 13V care este peste limita admisa de 12.65 maxim .

Am intalnit calculatoare care sor defectat din cauza asta (placa de baza arsa, cd-rom ,hdd ars ,etc). Cam la toate erau sursele devina chit ca in bios uneori arata voltaje mai mici la unele placi decat este real .

De aia ma batea gandul sa confectionez un aparat cu care pot verifica acest lucru si avand posibiltatea sa incarc sursa cu diferite puteri sa vad cum se comporta si daca are probleme sa aterizeze direct la tomberon smile.gif. Pe internet am cautat asa ceva dar nu am gasit nici unde. Exista niste testere care iti arata toate voltajele a sursei in mers in gol dar asta nui o solutie pt mine.

Ideea ii ca si unele surse noi au problema asta (ma refer cele ieftine ) si na merita sa poti incerca sursa inainte sa o pui pe calculator si dupaia sa ai probleme si sa nu stii de ce .

Daca e careva pe aici care stie pe unde pot gasi asa ceva ar fi ok .Daca nu o sa pa pun sa fac eu una .Sper sami reuseasca smile.gif.

Idei is bine venite wink.gif
SuperDuper
Banc de testare pentru surse se poate face cu rezistente de putere conectate pe iesirile sursei. Rezistente de putere care la o adica pot fi becuri de masina de 12V legate in paralel. Multe probabil - 120W insemna numai 10A...
Aceleasi becuri pot fi folosite si pe ramura de 5V dar evident vor consuma o putere coresupunzator mai mica.
Daca ai nichelina poti confectiona rezistente pentru diferite puteri, dar calculul nu este chiar usor.

QUOTE (ciuri2786 @ May 27 2008, 14:20) *
...la borna de 12V crestea tensiunea foarte mult chiar daca era load destul de mare si acolo .Ma refer la peste 13V care este peste limita admisa de 12.65 maxim .

Atentie, la sarcina maxima, limitele admisibile pe ramura de 12V sunt de +/- 10%, deci poate sari fara probleme de 13V:
Pagina 10, table 2, nota de subsol (1) de aici: http://www.formfactors.org/developer/specs...TX12V_1_3dg.pdf

Th3_uN1Qu3
Ca poate sari de 13v e una, asta nu inseamna ca ar si trebui sa sara. Sistemul vechi Athlon XP al verilor mei a prajit 3 HDD'uri si 2 CDRW in 3 ani pentru ca linia de 12v nefiind folosita mult la Athlon si sursa fiind o pocnitoare, statea mereu in 12.9-13.2v.
ciuri2786
QUOTE (Th3_uN1Qu3 @ May 28 2008, 10:39) *
Ca poate sari de 13v e una, asta nu inseamna ca ar si trebui sa sara. Sistemul vechi Athlon XP al verilor mei a prajit 3 HDD'uri si 2 CDRW in 3 ani pentru ca linia de 12v nefiind folosita mult la Athlon si sursa fiind o pocnitoare, statea mereu in 12.9-13.2v.

La chestia aia mam referit si eu mai sus ,la unele surse daca pcu nui echilibrat la consum poate sati faca chestii de genu. Eu am vazut de la placi de baza arse,hdd-uri,cd-roame,dvd-writere care sor dus asa.

Aici e linku de unde am gasit valorile maxime admise:

ATX12V Power Supply Design Guide

3.2.1. DC Voltage Regulation
The DC output voltages shall remain within the regulation ranges shown in Table 2 when
measured at the load end of the output connectors under all line, load, and environmental
conditions. The voltage regulation limits shall be maintained under continuous operation
for any steady state temperature and operating conditions specified in Section 5.
Table 2. DC Output Voltage Regulation
Output Range Min. Nom. Max. Unit
+12V1DC ±5% +11.40 +12.00 +12.60 Volts
+12V2DC (1) ±5% +11.40 +12.00 +12.60 Volts
+5VDC ±5% +4.75 +5.00 +5.25 Volts
+3.3VDC (2) ±5% +3.14 +3.30 +3.47 Volts
-12VDC ±10% -10.80 -12.00 -13.20 Volts
+5VSB ±5% +4.75 +5.00 +5.25 Volts
(1) At +12 VDC peak loading, regulation at the +12 VDC output can go to ± 10%.
(2) Voltage tolerance is required at main connector and S-ATA connector (if used).
SuperDuper
Nu se duce nici un fel de HDD sau CD-ROM la 13V, ba chiar am vazut CD-ROM mergand la 14.4V pe masina. Se strica ele din alte motive sau la tensiuni mult mai mari... orice producator trebuie sa le garanteze la +10% fata de 12V - adica 13.2V.
resenbrink
QUOTE (Th3_uN1Qu3 @ May 28 2008, 11:39) *

Nu cred în explicația asta. Convertorul DC-DC pentru alimentarea procesorului e conectat chiar pe bara de 12 V și chiar consumă. Iar 12.9-13.2v sunt valori cât se poate de rezonabile pentru 12V nominal, încadrându-se în limita a 10%.

QUOTE (SuperDuper @ May 28 2008, 23:12) *
Nu se duce nici un fel de HDD sau CD-ROM la 13V, ba chiar am vazut CD-ROM mergand la 14.4V pe masina. Se strica ele din alte motive sau la tensiuni mult mai mari...

Subscriu. yes.gif
ciuri2786
QUOTE (resenbrink @ May 29 2008, 08:33) *
Nu cred în explicația asta. Convertorul DC-DC pentru alimentarea procesorului e conectat chiar pe bara de 12 V și chiar consumă. Iar 12.9-13.2v sunt valori cât se poate de rezonabile pentru 12V nominal, încadrându-se în limita a 10%.

Subscriu. yes.gif

Pe unele componente scrie maxim +/- 5% si acolo in general apar problemele cand sursa are +/- 10% adika pe idle sta pe la 11,5-11,6v si cand pui ceva load pe 5v si pe 3,3v sare pe la 12,9v sau peste 13v. Asteas probleme la surse ieftine ca la alea mai bune nu am vazut sa sara de 1-2% si la cte surse mior trecut prin mana astai cam general . Bine nu zic ca is si ieftine care merg foarte bine asta depinde de controleru de la sursa si de componente smile.gif.

GeorgeGeo
Am o intrebare .Dintre cei care mai repara surse de PC-uri poate are cineva schema sursei cu integratul 2005.
SuperDuper
QUOTE (ciuri2786 @ May 29 2008, 14:44) *
Pe unele componente scrie maxim +/- 5% si acolo in general apar problemele cand sursa are +/- 10% adika pe idle sta pe la 11,5-11,6v si cand pui ceva load pe 5v si pe 3,3v sare pe la 12,9v sau peste 13v. Asteas probleme la surse ieftine ca la alea mai bune nu am vazut sa sara de 1-2% si la cte surse mior trecut prin mana astai cam general . Bine nu zic ca is si ieftine care merg foarte bine asta depinde de controleru de la sursa si de componente smile.gif.

Nu ai citit specificatiile nici acum... 10% este admis numai pe bara de 12V, pe celelelalte tensiuni este de numai 5%. In toate componentele, bara de 12V are stabilizare suplimentara, nu trebuie sa te stresezi cu aia 13V, sunt perfecti.
XAN

s-a uitat de benchmark vad, deci, pune pe o regleta cateva (5 sa zicem) becuri cu halogen de exemplu asta din cate stiu nu e scump, eu am unu cadou de la un amic are 35W la 12V; si pun cate un intrerupator la fiecare sau cate 2 becuri la comutator si activandule pe toate odata monitorizezi tensiunea pe celelalte, eventual poti avea si un consumator mediu pe 5 sa vezi daca la conectarea unui consum de peste 100w pe 12 simte ceva consistent consumatoru de pe 5 etc. Ceea ce vei vedea sar putea sa te sperie dar toate sursele sunt proaste, comparale intre ele si asa vei putea alege pe cea care e mai buna .
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.