Totul despre ALBANIA

backpacker_mom
Salut!
A fost cineva in Albania? Anul asta ne-am gindit sa lasam la o parte destinatiile foarte populate de turisti ca Grecia, Spania, Italia, Turcia si sa ne aventuram in "necunoscut". Am gasit hotele cu 20 de euro pe noapte, dar am inteles ca in Albania stau cam prost cu electricitate si uneori hotelurile folosesc generatoare proprii... smile.gif
Ce ar fi interesant de vazut in Albania, in general? Ne-am gindit sa stam maximum 4 zile la mare intr-un orasel numit Saranda, dar in rest nu am stabilit deocamdata nici un itinerariu.Este usor de calatorit cu autobuzele dintr-un oras in altul?
Astept impresiile dvs. de calatorie smile.gif
Imperator
QUOTE (backpacker_mom @ May 26 2008, 21:05) *
Salut!
A fost cineva in Albania? Anul asta ne-am gindit sa lasam la o parte destinatiile foarte populate de turisti ca Grecia, Spania, Italia, Turcia si sa ne aventuram in "necunoscut". Am gasit hotele cu 20 de euro pe noapte, dar am inteles ca in Albania stau cam prost cu electricitate si uneori hotelurile folosesc generatoare proprii... smile.gif
Ce ar fi interesant de vazut in Albania, in general? Ne-am gindit sa stam maximum 4 zile la mare intr-un orasel numit Saranda, dar in rest nu am stabilit deocamdata nici un itinerariu.Este usor de calatorit cu autobuzele dintr-un oras in altul?
Astept impresiile dvs. de calatorie smile.gif

Saluti... am fost mai demult in Albania, dar am niste update-uri mai recente.
Ce e de vizitat: Tirana (probabil oricum vei ateriza in Tirana) - se rezolva intr-o zi, un centru construit in stil pseudo-italian si un oras in plina dezvoltare. Langa Tirana - iti trebuie insa masina ca transportul in comun e mai complicat, cetatea de la Kruja - cetatea lui Skendenberg reconstruita si un muzeu facut de fiica lui Enver Hohxa. In sud, exista 2 orase-muzeu - Berat si Gjirokaster (ro - Girokastra), ultimul un oras cu o puternica comunitate aromana. Orase vechi, un soi de Sighisoara a Albaniei. Sarande se doreste sa devina un soi de Paralia Katerini a Albaniei, fiind in dreptul insulei Corfu, dar din cate am inteles, e departe de acest ideal smile.gif
Se poate circula cam peste tot cu autobuze, presupun ca de cand n-am mai fost pe acolo, soselele s-au imbunatatit radical. Ideal ar fi: Tirana - Kruja - Tirana - Berat - Girokastra - Saranda - eventual Corfu, plecare de acolo.
backpacker_mom
Multumesc mult de tot pentru sugestii. Vom zbura cu Wizzair pina la Korfu fiindca nu am reusit sa gasim preturi rezonabile spre Tirana.
Din Korfu ferry spre Saranda si speram sa existe si autobuze spre Tirana si celelalte orase.(indiferent de gradul de confort).

Oare merita sa cumparam un Lonely Planet numit Eastern Europe? (Albania mai este inclusa si in Mediteranean Europe.Ghidul acela insa nu ne-ar folosi in viitor, fiindca am vizitat deja toate tarile prezentate acolo, in afara de Albania).
Imperator
QUOTE (backpacker_mom @ May 27 2008, 19:31) *
Multumesc mult de tot pentru sugestii. Vom zbura cu Wizzair pina la Korfu fiindca nu am reusit sa gasim preturi rezonabile spre Tirana.
Din Korfu ferry spre Saranda si speram sa existe si autobuze spre Tirana si celelalte orase.(indiferent de gradul de confort).

Oare merita sa cumparam un Lonely Planet numit Eastern Europe? (Albania mai este inclusa si in Mediteranean Europe.Ghidul acela insa nu ne-ar folosi in viitor, fiindca am vizitat deja toate tarile prezentate acolo, in afara de Albania).

eu l-as lua pe cel mai nou
trav
QUOTE (backpacker_mom @ May 27 2008, 19:31) *

http://www.inyourpocket.com/data/download/Tirana_IYP_5.pdf

Full 52-page print copies of Tirana In Your Pocket (400 lek, €3) are available at the following places in Tirana. If you're having trouble locating a copy, call +355 68 20 55807 for help.

Airport
Airport arrivals and departures halls bookshops

Hotels
Rogner Europapark Hotel bookshop
Sheraton Hotel bookshop
Tirana International Hotel bookshop

Bookshops
Adrion
Friend's Book House
Librari Albania
Librari Bardha

Other
Albanian Experience travel agency, Sheraton Hotel
Avis office, Rogner Europapark Hotel
Austrian Airlines
DHL
Hertz
Malev
Capitanul Nemo
Reprezentarea Albaniei in pomenitul Lonely Planet - Med. Europe este slăbuță, datorită interesului încă subțire pe care îl au turiștii străini pentru această țară. Eu am ediția a 7-a, am cumpărat-o acum aproape doi ani, poate cea nouă e mai bună. Am făcut un update ușor la ea, folosind internetul.

Eu plec pe 20 iulie în direcția 'Cuibului de Vulturi', ca parte a unui voiaj ciclist transeuropean de câteva săptămâni bune, venind dispre Macedonia. Chiar dacă toți îmi spun că sunt nebun deoarece vreau să merg în această țară, și încă pe două roți, eu însă abia aștept să găsesc o adevărată capsulă a timpului acolo, în care să revăd România anilor '90-'94. Am mai avut o intenție să ajung în Albania pe bicicletă, acum zece ani, însă erau vremuri tulburi în acea perioadă.

Știu că drumurile sunt cele mai proaste din Europa, gunoiul se aruncă pe marginea acestora sau oriunde le este albanezilor la îndemână, există rețele criminale organizate, trenurile nu au geamuri, prețurile sunt mici, sunt circa 700 000 de buncăre rămase în urma dictatorului de trist renume Hoxha. Și mai e Skanderberg...
miss_bianco
huh.gif huh.gif doaaaaaaaamne eu imi fac crucea daca vreti sa vizitati tara asta.romanii care locuiesc in grecia stiu despre ce vb.Sa va vad eu cum va intelegeti cu leprele astea ca ei engleza nu vb o iota.Ce-a mai mare mafie de proxenetism din europa sunt albanejii,va vad eu parca ca ramaneti fara fete daca luati prietenele cu voi(aici in gr au rapit o groaza),in grecia nr 1 pt traficul de droguri si arme.80% din masinile care o sa le vedeti sunt furate si daca va duceti pe acolo sa le transimiteti salutari pt romanul care l-au impuscat in ianuarie(in discoteca romaneasca,tipul avea sotia insarcinata acasa si nu era vinovat cu nimic,l-au impuscat fara nici un motiv,nu ii cunostea).
Inculti,nu au auzit de sapun,cu fitse pe ei,si tiganii nostri din romania sunt lux pe langa ei.
Sorry ca sunt offtopic dar nu am putut sa ma abtin
Vacanta placuta!!
backpacker_mom
Sigur ca am auzit si chestii rele despre Albania, dar noi am calatorit in tari destul de ciudate ca sa zic asa...
Vom avea cu noi ghid de conversatie si dictionar, in afara de Lonely Planet Eastern Europe.
Si daca nu ne-o place deloc ne putem intoarce in Corfu, desi sper sa nu fie cazul.
Calatorie placuta Nemo!

Imperator
QUOTE (backpacker_mom @ Jun 16 2008, 13:49) *
Sigur ca am auzit si chestii rele despre Albania, dar noi am calatorit in tari destul de ciudate ca sa zic asa...
Vom avea cu noi ghid de conversatie si dictionar, in afara de Lonely Planet Eastern Europe.
Si daca nu ne-o place deloc ne putem intoarce in Corfu, desi sper sa nu fie cazul.
Calatorie placuta Nemo!

Nu-ti fa probleme, Albania este destul de primitoare si safe.
CristinaK
va rog sa ne spuneti si noua cum a fost, as fi vrut si eu sa merg. Dar peste tot am auzit numai lucruri rele si nici la ambasada n-au fost prea deschisi...
miss_bianco
Daca unii romani care traiesc in italia de exemplu si au facut prostii pe acolo,hai sa zicem ca 50 % din italieni ne priveste rau.Aici in grecia procentul despre grecii care cred ca albaneji sunt oameni rai nu e de 50 %,este de 99,9 %.Eu din ce am vazut numai o fata din toata natia asta era mai de "treaba".
Sper sa aveti o vacanta placuta,dar nu as putea sa fac o vacanta stand cu frica stiind ca pericolele sunt la orice pas.E ca si cum te-ai ducei jungla,si v-am spus ca majoritatea nu vb engleza o iota.Se merita toate astea pt un loc frumos,o plaja etc?
Deeia
am cunoscut 2 albanezi. se ocupau cu recuperari evident , si cu bataie la comanda.

de mici sunt invatati cu violente extreme, asta e natura lor. good luck wink.gif
miss_bianco
stiu ca vi se pare incitant,uau sa va duceti acolo,dar nu aveti idee unde mergeti.Sper sa va intoarceti cu bine doar atat.
Capitanul Nemo
QUOTE (miss_bianco @ Jun 18 2008, 16:06) *
stiu ca vi se pare incitant,uau sa va duceti acolo,dar nu aveti idee unde mergeti.Sper sa va intoarceti cu bine doar atat.

Vă rog să detaliați.

Ați fost personal în Albania? De ce nu avem idee unde mergem? Ce argumente aveți?
Imperator
QUOTE (Capitanul Nemo @ Jun 18 2008, 17:18) *
Vă rog să detaliați.

Ați fost personal în Albania? De ce nu avem idee unde mergem? Ce argumente aveți?

Da, am fost, e super ok... intr-adevar infrastructura rutiera este challenging - aduce cu o combinatie de America Latina si Asie mai subdezvoltata, dar oamenii sunt draguti si ospitalieri. Aduc foarte mult cu italienii din sud, iar daca nu te bagi in business-urile lor, vei avea exact aceleasi probleme pe care le vei avea cu Mafia in Sicilia. Tara e superba, din pacate e cam haos, dar, deh, cum zice si postul e o destinatie mai neobisnuita. Nu este all-inclusive-ul din Turcia. Poate nu exista niste monumente senzationale (desi cetatea de la Kruja sau Girokastra sunt foarte faine, chiar si Berat- ul). Am inteles ca si orasul si lacul Shkodra in nord sunt deosebite, dar nu am ajuns. Enjoy... e o tara interesanta si atat de diferita tinand cont ca sunt totusi in Europa si in curand aliati cu noi in NATO.
miss_bianco
QUOTE (Capitanul Nemo @ Jun 18 2008, 17:18) *
Vă rog să detaliați.

Nu am fost personal si nu vreau sa ma duc am cunoscut poprul tarii si asta cred ca e de ajuns.Am scris mai sus parerea mea nu e nevoie sa repet.
karman2
pentru cine a stat in RFG, n-ar trebui sa fie o problema!

Rahova,Ferentari,Giulesti...
gomez99
QUOTE (Capitanul Nemo @ Jun 15 2008, 01:40) *
în care să revăd România anilor '90-'94.

paralela nu e tocmai potrivita. albania are o puternica influenta italiana, italiana e de altfel principala limba straina vorbita. principala deosebire consta in faptul ca vilele celor care muncesc afara (cam 300.000 de persoane) arata a vile italiene, nu a buncare de bca si caramida ca la noi. apoi majoritatea podurilor construite (si nemodernizate) inainte de 80 au numai o banda de circulatie. tara e plina de cazemate mari si mici, le veti gasi in miniatura si in magazinele de suveniruri. la durres pe malul marii e un bar ciudat incropit chiar pe acoperisul unei cazemate de artilerie.
Nu mai tin bine minte [poate ma ajuta imperator], butrint sau girokastra e in intregime din maramura si calcar. asta ii da o stralucire deosebita in lumina apusului. are 200 de familii care louiesc in ea si circa 40 de biserici si altare crestine, + 2 moschei - moscheia alba (din piatra alba) si moscheia rosie (din caramida rosie). ambele moschei sint niste turnuri cu diametru de 1 m si o scara de fier in spirala. parca tot pe drumul asta e ochiul albastru - un izvor cu apa f rece si limpede.

e saracie mare, o sa vedeti si acolo ruine de fabrici si blocuri demolate pentru caramizi. foarte comune sint blocurile cu 1-2 etaje, cum se faceau prin 70 in localitatile mai mici din romania. 2 camere, baie, bucatarie si balcon.
exista pe acolo, nu prea mai stiu unde, o manastire de cca 1000 de ani. de mincat mai mult mincare italiana. vinul local nu e cine stie ce, dar e baubil. recomand crevetii, sint enormi. coniac skanderberg nu am gasit, am inteles ca a cumparat o firma straina drepturile.

prin 90 a fost incheiat un acord - nu stiu daca mai e valabil - intre italieni, greci si albanezi, prin care cca 300.000 de albanezi capatau drept de munca legal in cele 2 tari. conditia afost ca pescarii albanezi sa isi scoata motoarele de putere mare de pe barci. mafia albaneza fiind resposabila pentru traficul de persoane si contrabanda pe mare. chestia asta a afectat pescarii si mai putin mafiotii.

albanezii sint baieti buni si au degete indeminatice. in pietele lor va veti simti ca in pietele noastre. daca vi se fura ceva, lasati orice speranta.
Santutzo
sounds good for future. yes.gif
sorin1000
Ceao,
Si eu cred ca voi merge in Albania...Ieri (21 iul.08) a venit un prieten de-al meu ce si-a petrecut concediul acolo,mai precis la Durres...A ramas placut impresionat de ceea ce a vazut in special de diferenta intre ceea ce se aude si ceea ce-i in realitate...
Ca parte negativa,mizeria ce ramane pe plaja seara (pana dimineata se face curatenie bec!),politisti ce arata ca aurolacii nostri...
Ca parti pozitive,se vorbesc 2 limbi,engleza si italiana,servire ireprosabila,preturi extrem de mici,curatenie exemplara in localuri,etc...

NU SE FURA,!!!!!A-ti lasa patura si hainele pe plaja este normal...Chestia este ca le mai si gasesti...Cam ca la noi la mare wink.gif
maidanezu
Nu cred ca e mare diferenta fata de Romania. Si romanii afara au dat in cap, au furat, au jefuit si aici in romania erau oamenti de afaceri respectabili. Din fericire dupa aderare ii iau nemtii unu dupa altu' si baga la parnaie. In anii 90 stateau in centrul oraselor si povesteau ce au facut in gura mare si radeau impreuna cu politistii???! Nu se intampla cu siguranta ceea ce fac albanezi din Italia de ex. Acolo e vorba de organizatii mafiote (care exista si in romania). E o parere personala. Dar ii vorbim pe ei de rau? Pai la noi la mare conteaza ca cioditoru' stie si el romaneste, sau ala care-ti da in cap sau politistu' care te amendeaza ca ai 55 km/h in localitate si ii face semn de salut la unu care trece cu 100 pe langa voi in timp ce garcea scrie procesu verbal... Care e diferenta? Adevarul ca nu m-as incumeta sa merg acolo dar nu mai merg de ceva vreme nici pe litoralu' Marii Negre... tot din acelasi motiv: mizeri si nesiguranta. Tot ca o parere personala NU E DRACU' ASA DE NEGRU!
Qandulak
salutare...

poate cativa dintre calatorii de aici ma pot lamuri:

- permisul de conducere romanesc este valabil in Albania?
- viza trebuie? Eu presupun ca nu, dar cine stie?

Aceleasi intrebari le am si pentru Macedonia....

Astept nerabdatoare raspunsul! Plec peste 2 saptamani! Sper!

Imperator
QUOTE (Qandulak @ Aug 7 2008, 15:07) *
salutare...

poate cativa dintre calatorii de aici ma pot lamuri:

- permisul de conducere romanesc este valabil in Albania?
- viza trebuie? Eu presupun ca nu, dar cine stie?

Aceleasi intrebari le am si pentru Macedonia....

Astept nerabdatoare raspunsul! Plec peste 2 saptamani! Sper!

Te-ai intors din Afghanistan ?
Nu e nevoie de viza, dar ai nevoie de pasaport.
Despre permis de conducere, cred ca e valabil in ambele tari, dar verifica la ambasadele lor.
blackcat
Cea mai cunoscuta organizatie mafiota albaneza: UCK.
Qandulak
QUOTE (Imperator @ Aug 7 2008, 15:35) *
Te-ai intors din Afghanistan ?
Nu e nevoie de viza, dar ai nevoie de pasaport.
Despre permis de conducere, cred ca e valabil in ambele tari, dar verifica la ambasadele lor.

Hi hi...

am renuntat la afganistan.... oricum nu primisem viza de pakistan ... soo...

si mia bine, ca eram in mumbai cand a fost asasinata Benazir....

Dar da... a fost super in Nepal si India!

Am aflat - nu e nevoie de permis cf conventiei pt traficul rutier de la viena - insa ACR-ul nostru vrea sa incaseseze banii... cand am adus in discutie conventia mi-au spus, bine, duceti-va si incercati-va norocul....

:-)

@imperator: pleci la Beijing??????

Te invidiez....

sa te intorci sa ne povestesti!
hhclub2004
Salutare,

am trecut acum 4 zile prin Albania si pot sa spun ca mi-a lasat ceea mai urata impresie, din vacanta care am petrecut-o in state balcanice (Serbia, Muntenegru, Croatia, Albania si Macedonia). Toate impresile mele sunt de pe drumul de tranzit Muntenegreu --> Shkader-Tirana-cu cazare la Elbasan --> Macedonia

Muntii de gunoaie pe ambele parti ale drumului. Localitati lipite pamantului de sarace in care porcii si gainile mancau dintre gunoaie. Doar in Tirana se colecteaza gunoiul.
Pe marginea drumului european erau niste chioscuri, murdare si ruginite, mishi scria pe ele in care se taiau porcii, cand am trecut am vazut o taiere live. deadtongue.gif
Circulatia la ei ii mai ceva ca in west-ul salbatic. Ii tara cu cele mai multe morminte pe marginea drumului, in conditia in care ei sunt atei. Nu conteaza ca ii plin de echipaje de politie cu radare ei depasesc pe linie continua fara nicio jena.
Ceea mai draguta faza a fost cand am depasit o masina in care tata isi invata copilul de aproximativ 7 ani sa conduca masina, si asta pe drum european.
Vamesii sunt corupti pana in maduva oasei. La intrare ni s-a cerut 10 euro de caciula, in conditiile in care eram 3 in masina, i-am aruncat 10 pe tejgea si am plecat mai departe. Nu vreau sa va spun ce fata scarbita avea vamesul ca a primit doar 10 euro. La iesire din Albania, a avut loc urmatoare conversatie, vamesul cu o voce suava zicea :
"You have to pay tax!"
eu "For what ?!"
el "Road tax!"
eu "how much?"
el "2 euro"
Trebuie sa recunosc ca 2 euro mi s-a parut ieftin pentru o spaguta, asa ca i-am dat o moneda doar ca scap de alte controale.

In rest se construieste foarte mult, multe vile sint in constructie. II plin de benzinarii, la 1 km venea o benzinarie. Se poate platii in Euro si in leke (lei albanezi), se pot folosi cardurile pentru plata.

Nu stiu cum sunt plajele lor la Marea Adriatica, dar nu m-as mira ca in 10 ani sa ajunga o atractie turistica la banii care se pompeaza in ei.

Qandulak
QUOTE (hhclub2004 @ Aug 7 2008, 17:39) *
Salutare,

am trecut acum 4 zile prin Albania si pot sa spun ca mi-a lasat ceea mai urata impresie, din vacanta care am petrecut-o in state balcanice (Serbia, Muntenegru, Croatia, Albania si Macedonia). Toate impresile mele sunt de pe drumul de tranzit Muntenegreu --> Shkader-Tirana-cu cazare la Elbasan --> Macedonia

Muntii de gunoaie pe ambele parti ale drumului. Localitati lipite pamantului de sarace in care porcii si gainile mancau dintre gunoaie. Doar in Tirana se colecteaza gunoiul.
Pe marginea drumului european erau niste chioscuri, murdare si ruginite, mishi scria pe ele in care se taiau porcii, cand am trecut am vazut o taiere live. deadtongue.gif
Circulatia la ei ii mai ceva ca in west-ul salbatic. Ii tara cu cele mai multe morminte pe marginea drumului, in conditia in care ei sunt atei. Nu conteaza ca ii plin de echipaje de politie cu radare ei depasesc pe linie continua fara nicio jena.
Ceea mai draguta faza a fost cand am depasit o masina in care tata isi invata copilul de aproximativ 7 ani sa conduca masina, si asta pe drum european.
Vamesii sunt corupti pana in maduva oasei. La intrare ni s-a cerut 10 euro de caciula, in conditiile in care eram 3 in masina, i-am aruncat 10 pe tejgea si am plecat mai departe. Nu vreau sa va spun ce fata scarbita avea vamesul ca a primit doar 10 euro. La iesire din Albania, a avut loc urmatoare conversatie, vamesul cu o voce suava zicea :
"You have to pay tax!"
eu "For what ?!"
el "Road tax!"
eu "how much?"
el "2 euro"
Trebuie sa recunosc ca 2 euro mi s-a parut ieftin pentru o spaguta, asa ca i-am dat o moneda doar ca scap de alte controale.

In rest se construieste foarte mult, multe vile sint in constructie. II plin de benzinarii, la 1 km venea o benzinarie. Se poate platii in Euro si in leke (lei albanezi), se pot folosi cardurile pentru plata.

Nu stiu cum sunt plajele lor la Marea Adriatica, dar nu m-as mira ca in 10 ani sa ajunga o atractie turistica la banii care se pompeaza in ei.

tocmai citesc in lonely planet ca exista o taxa de intrare in albania de 10 Euro smile.gif
miss_bianco
QUOTE (hhclub2004 @ Aug 7 2008, 17:39) *
Salutare,

"You have to pay tax!"
eu "For what ?!"
el "Road tax!"
eu "how much?"
el "2 euro"

Nu inteleg de ce va aventurati in tari,despre care aici pe forum vi se spune cat de nasoale sunt.Ma bucur ca hhclub2004 va spus parerea personala,ca pe noi nu ne credeati.Oricum la cate am vazut eu la poporul asta prefer tiganii nostri din ferentari decat ei.
sorin1000
Am zis ca plec la albanezi si am fost...Am venit azi (24 aug) din Budva unde am stat 7 zile dupa o escala de 7 zile in Durres!!!Traseul meu a fost Timisoara-Podgorica-Durres(7zile)-Budva(7 zile)-Podgoroca-Timisoara..Am folosit GPS-ul care mi-a fost de un real folos in special in Albania unde in putinele orase ce le-am traversat indicatoarele sunt inexistente...
Drumul catre vama albaneza, in special ultimii kilometri,m-au facut sa cred ca am gresit ruta...sosea plina de hartoape si ingusta de era o adevarata aventura sa treaca 2 masini una pe linga cealalta...Ajuns in vama albaneza mi s-au cerut 10 euro de persoana daca tranzitez Albania sau 1 euro daca stau in concediu la ei.Atentie,acel 1 euro se plateste la iesirea din Albania pe baza chitantei (!) primita la intrare...Ambele sunt taxe legale...Si am intrat in Albania....Exceptand primii 30 km ce sunt cam ca la noi(ma refer la calitatea soselei)restul de peste 150 sunt excelenti...Intr-adevar nu se respecta nici o lege de circulatie,exista foarte putine semafoare prin Durres-plaja pe care oricum nu le respecta nimeni...Alta chestie interesanta...pe tot drumul nu cred ca am vazut mai mult de 3 case fara etaj,restul sunt niste imensitati cu 2-3 etaje,pe un teren de circa 2-3000 mp,frumos amenajat,si aveau in curte o masina de cel putin 20 de ani vechime...Ulterior am aflat si motivatia...la ei baza este casa nu masina.Cei care merg pe dincolo(Italia,Grecia,etc)trimit banii acasa sa-si faca casa...Asa fac majoritatea,indiferent prin ce metode obtin banii ce-i trimit acasa...Gunoaie sunt la greu pe unde te uiti si par sa nu deranjeze pe nimeni...
Acum plec la nani,sunt rupt de la drum,restul maine...
gomez99
QUOTE (miss_bianco @ Aug 12 2008, 21:16) *
Nu inteleg de ce va aventurati in tari,despre care aici pe forum vi se spune cat de nasoale sunt.Ma bucur ca hhclub2004 va spus parerea personala,ca pe noi nu ne credeati.Oricum la cate am vazut eu la poporul asta prefer tiganii nostri din ferentari decat ei.

corect. in proportie de 75% seamana cu Romania. ce sens mai are sa te duci acolo? biggrin.gif

QUOTE (sorin1000 @ Aug 24 2008, 20:47) *
Acum plec la nani,sunt rupt de la drum,restul maine...

astept continuarea.
hhclub2004
tocmai citesc in lonely planet ca exista o taxa de intrare in albania de 10 Euro

Am cautat si eu acuma, exista aceasta taxa de 10 euro. Ce ma mira cel mai mult sunt urmatoarele:
trebuia sa platim 30 de euro ca eram 3 in masina, dar in final am dat doar 10 euro pentru toti.

Cei 2 euro "road tax" nu am gasit nici o referire la ei.

sorin1000
Continuare biggrin.gif
Am ramas la gunoaie...Realitatea este ca daca este un cos,chiar gol,LANGA el se arunca gunoaiele!!!Dar curatenia in hoteluri este exemplara...Ce-i dupa gardul lor este o alta poveste...
In apropiere de Durres(cam 1 km)am gresit drumul si m-am reintors pe autostrada.Pana la urmatoarea iesire mai aveam 18 km pentru a reveni...Era noapte,cam ora 22.eram obosit si sa mai fac inca 36 km ma terminau.Am oprit si am intrebat pe niste oameni ce lucrau la o cladire in constructie de pe marginea autostrazii (era ora 22 cum am spus si sambata si ei lucrau!!!),ce sa fac,daca nu mai este vreo varianta ce nu o stia GPS-ul...Unul dintre ei a incercat sa-mi explice in italiana,altul in engleza,ca n-am inteles nimic!S-a oferit unul sa mearga cu mine in masina si sa-mi arate.Realitatea este ca mi-a cam fost putin teama dar...L-am luat in masina si dupa cam 1 km m-a bagat printr-o teava cam de 2.5-3,0 metri diametru ce trecea pe sub autostrada...Cand eram in teava mi-am zis ca idee mai proasta sigur nu puteam sa am,ca 100% in partea cealalta erau baietii cu pistoale sa ma jefuiasca...Dar nu era nimeni ...Omul chiar ma ajuta...Am intors si l-am lasat pe partea opusa celei de pe care l-am luat...Am vrut sa-i dau 10 euro...N-a vrut nicicum sa-i ia...A zis ca sunt oaspete la el in tara si nu-i frumos sa-mi ia banii pentru nimic...Mai tarziu am aflat ca un muncitor in constructii cu greu castiga 10 euro/zii,normal iau cam 7-8 euro/zii.Acum i-mi vine sa rad cand ma gandesc la faza cu teava,dar atunci am fost terminat pentru cateva secunde...ma si vedeam casapit biggrin.gif .In general nativii din Albania sunt OK,stau cam prost la capitolul cultura dar sunt foarte amabili si primitori.Problema lor cea mai mare sunt albanezii din Kosovo...
Acum despre albanezii din Kosovo...
Cand vezi pe strada oameni galagiosi,imbracati murdar sau cu tricouri pline de broderii aurii/argintii,aia-s siguri kosovari...Pe plaja,joaca fotbal si daca mingea zboara printre sezlonguri pe la oameni prin cap,aia nu-i o problema pentru ei....Ei rad...Tot pe plaja i-si fac niste corturi (!) din cearceafuri in jurul umbrelelor,pe jos pun cuverturi sau ce gasesc,si stau de dimineata pana seara acolo,ciorchine,2-3 adulti si gramada de copii...Cam 70-80% din turisti sunt kosovari,asta-i principala problema...
Episodul 3 maine,trebuie sa plec acum...
sorin1000
Eoisodul 3 biggrin.gif
Cazarea m-a costat 20euro camera cu 3 paturi,dar sa nu va asteptati la lux...Relativ curat,baie,terasa...
Statiunea Durres (a nu se confunda cu orasul!)
Hoteluri si pensiuni la greu,cam inghesuite,o strada ce-o strabate cu 2 benzi pe sens,ce reprezinta o aventura traversarea ei,localuri cu gramada,magazine alimentare ce vand in proportie de 90% produse italiene,etc.Si sa nu uitam gunoaiele ce se gasesc la tot pasul,in tomberoane ce-i drept,dar putind ingrozitor,desi gunoiul se ridica zilnic....Nu gasesti magazine nealimentare decat foarte putine din care nu ai ce lua...Cu alte cuvinte in afara de mancare si lichide nu ai pe ce da banii nici sa vrei!
Plaja este cu nisip iar apa curata si putin adanca pe o distanta foarte mare fata de mal,cam 60-100 metri!Deci este raiul celor cu copii mici.Sunt sezlonguri cu umbrele (2,5 euro 2 sezlonguri + umbrela),cam vechi dar functionale.
Muzica ce rasuna peste tot are "aroma" orientalo-manelista deci nu a prea fost pe gustul meu.Seara in afara unei cafele bauta pe undeva nu aveai ce face.Singurele locuri unde se putea bea o cafea fara adaos de kosovari sau muzica orientala erau localurile unor hoteluri de la inceputul statiunii ce erau ceva mai scumpe (adica o cafea buna era aproape 1 euro!).Acolo era chiar OK,se auzea muzica buna in surdina,localurile erau frumoase,inconjurate de palmieri,arteziene si alte chestii ce te fac sa te simti OK.Acolo mi-a placut.
Mancarea e foarte ieftina multa si buna!Pizza,inghetata si mielul la jar i-l recomand.Sunt excelente!
Circulatia cu masina este dementa si singura regula este ca nu-i niciuna!!!
Probleme cu curentul nu sunt in statiune,in schimb in oras generatoarele de curent sunt de vazut pe oriunde.
Ce regret este ca n-am apucat sa merg la Vlora,alta statiune dar catre granita cu Grecia...Am aflat prea tarziu si aveam deja angajata cazarea la Budva(Muntenegru).Diferenta intre Durres si Vlora este cam ca cea dintre Eforie Sud si Neptun sau Mamaia!Dar poate ca anul viitor...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.