Salutare,
am trecut acum 4 zile prin Albania si pot sa spun ca mi-a lasat ceea mai urata impresie, din vacanta care am petrecut-o in state balcanice (Serbia, Muntenegru, Croatia, Albania si Macedonia). Toate impresile mele sunt de pe drumul de tranzit Muntenegreu --> Shkader-Tirana-cu cazare la Elbasan --> Macedonia
Muntii de gunoaie pe ambele parti ale drumului. Localitati lipite pamantului de sarace in care porcii si gainile mancau dintre gunoaie. Doar in Tirana se colecteaza gunoiul.
Pe marginea drumului european erau niste chioscuri, murdare si ruginite, mishi scria pe ele in care se taiau porcii, cand am trecut am vazut o taiere
live.
Circulatia la ei ii mai ceva ca in west-ul salbatic. Ii tara cu cele mai multe morminte pe marginea drumului, in conditia in care ei sunt atei. Nu conteaza ca ii plin de echipaje de politie cu radare ei depasesc pe linie continua fara nicio jena.
Ceea mai draguta faza a fost cand am depasit o masina in care tata isi invata copilul de aproximativ 7 ani sa conduca masina, si asta pe drum european.
Vamesii sunt corupti pana in maduva oasei. La intrare ni s-a cerut 10 euro de caciula, in conditiile in care eram 3 in masina, i-am aruncat 10 pe tejgea si am plecat mai departe. Nu vreau sa va spun ce fata scarbita avea vamesul ca a primit doar 10 euro. La iesire din Albania, a avut loc urmatoare conversatie, vamesul cu o voce suava zicea :
"You have to pay tax!"
eu "For what ?!"
el "Road tax!"
eu "how much?"
el "2 euro"
Trebuie sa recunosc ca 2 euro mi s-a parut ieftin pentru o spaguta, asa ca i-am dat o moneda doar ca scap de alte controale.
In rest se construieste foarte mult, multe vile sint in constructie. II plin de benzinarii, la 1 km venea o benzinarie. Se poate platii in Euro si in leke (lei albanezi), se pot folosi cardurile pentru plata.
Nu stiu cum sunt plajele lor la Marea Adriatica, dar nu m-as mira ca in 10 ani sa ajunga o atractie turistica la banii care se pompeaza in ei.