Celest
6th November 2004, 22:54
Ma intereseaza daca exista ceva legislatie in sensul asta.
De ex. dau unui client o factura pe care exista 20 de linii de produse.
Dupa 7 zile, eu sau clientul descopera ca preturile pentru 2 produse sunt gresite, si amandoi vrem sa reglam documentul.
Problema:
eu as vrea sa stornez intreaga factura si sa o refac corect. Clientul trebuie sa preia factura mea de storno si factura refacuta si sa le inregistreze in sistem.
Dar
clientul este lenes. El nu vrea sa introduca 2 facturi de cate 20 de linii, vrea sa ii stornez doar cele 2 linii gresite si sa ii dau tot doua facturi, dar care sa contina doar cate 2 linii fiecare.
Practic asta inseamna un retur, dar marfa este de fapt deja vanduta, si de fapt se manipuleaza doar niste documente.
Exista legislatie in sensul asta care sa reglementeze sensul exact pentru storno/retur ?
Celest
8th November 2004, 12:07
ma sa fie ... nimeni nu anuleaza documente ?
burvi2001
8th November 2004, 13:00
Pentru ca raspunsul l-ai dat tu singur mai sus.
Stornezi factura si ii refacturezi pozitiile dorite.
In legislatie nu exista lene...
Ce face el, la el in sistem, n-ar trebui sa fie treaba ta.
Celest
8th November 2004, 16:08
bine, bine, dar legislatie in domeniul asta exista ? ... de genul, "o factura se storneaza in mod obligatoriu asa : ............" OG.xyz...
morogan
8th November 2004, 21:19
1. Anulezi fractura in initiala >> clientul iti da back docum. Refacturezi corect
2. Faci factura de retur la produsele cu probl si refacturezi corect. Total 3 fact
Celest
8th November 2004, 23:52
da, asta este de la sine inteles ... intrebarea mea este : EXISTA legislatie care prevede cum se face corect ?
ovidelu
9th November 2004, 08:25
Vezi in noul cod fiscal ca trebuie sa scrie undeva pe acolo asa ceva. N-am link din pacate.
burvi2001
9th November 2004, 08:54
Endless,
Pentru ca esti un moderator plin de zel si imi stergi posturile mele cele mai frumoase, te ajut si eu si iti arat normele metodologice de care vorbeam.
Daca m-ai fi anuntat pe pm ca ai de gind sau ca mi-ai sters deja posturile, motivind cum vrei tu, as fi inteles si ti-as fi dat linkul catre aceste norme.
Dar asa, m-am gindit sa-ti pun tot textul aici, sa ai ce modera...
Sper sa te ajute.
Ma astept sa-mi multumesti daca te ajuta...
ovidelu
9th November 2004, 09:08
Daca as pune intreg codul fiscal cred ca as primi un ban de vreun an, doi ...
bogdanu2
9th November 2004, 10:15
Mai explicit de-atat cred ca nici nu se putea.
Celest
9th November 2004, 11:32
QUOTE(burvi2001 @ Nov 9 2004, 08:54)
Endless,
Pentru ca esti un moderator plin de zel si imi stergi posturile mele cele mai frumoase, te ajut si eu si iti arat normele metodologice de care vorbeam.
Daca m-ai fi anuntat pe pm ca ai de gind sau ca mi-ai sters deja posturile, motivind cum vrei tu, as fi inteles si ti-as fi dat linkul catre aceste norme.
Dar asa, m-am gindit sa-ti pun tot textul aici, sa ai ce modera...
Sper sa te ajute.
Ma astept sa-mi multumesti daca te ajuta...
bine....
NU ma ajuta, nu se pomeneste nimic despre modul in care se anuleaza O FACTURA
Deci, caz concret :
04.11.2004 - factura catre clientul X, 40 de linii de produse + reduceri, scont-uri. etc
05.11.2004 - dupa livrarea marfii, la inregistrarea in sistemul propriu al lui X sesizeaza ca 2 preturi nu sunt ceea ce i s-a promis si solicita refacerea lor.
CAZ_1 - eu consider normal sa iau albul facturii de la client, sa anulez factura in sistemul meu si sa o refac integral si sa i-o dau corect.
Clientul nu vrea. Nu considera corect (lene probabil) sa storneze toata factura (folosindu-se de storno-ul meu) si sa o reintroduca pe cea corecta, ceea ce ne duce la ...
CAZ_2 - clientul vrea o factura in care sa i se storneze DOAR cele 2 linii, si o factura refacuta DOAR pe cele 2 linii, ignorand cel putin 2 lucruri :
- reducerile acordate pe factura sunt acordate automat pentru intreg volumul de marfa de pe factura
- o factura de storno pe 2 linii reprezinta de fapt un retur, in principiu fals pentru ca eu nu vad marfa aceea inapoi.
PROBLEMA :
care este legislatia pe care o pot folosi si i-o baga pe gat ca sa se conformeze unui circulatii normale a documentelor ?
burvi2001
9th November 2004, 11:44
Clientul are dreptate.
Nu e nevoie sa anulezi toata factura, faci stornare doar la cele 2 pozitii...
E suficient sa stornezi doar pozitiile pe care nu le vrea, ii dai banii inapoi pe ele si el iti elibereaza chitanta.
Celest
9th November 2004, 14:18
QUOTE(burvi2001 @ Nov 9 2004, 11:44)
Clientul are dreptate.
Nu e nevoie sa anulezi toata factura, faci stornare doar la cele 2 pozitii...
E suficient sa stornezi doar pozitiile pe care nu le vrea, ii dai banii inapoi pe ele si el iti elibereaza chitanta.
nu ma asculti ... i-am acordat niste discount-uri pe factura care includeau si alea 2 linii de produs si vreau ca acele discount-uri sa fie recalculate in functie de noul pret
dar problema mea este alta : EXISTA ??? legislatie care sa prevada modul in care se storneaza o factura ?
morogan
9th November 2004, 17:58
Solutie mai radicala: nu iti da inapoi factura, nu ii refacturezi marfa si gata!
Celest
9th November 2004, 20:30
Nu asta este problema mea. Asta rezolva un caz.
va intreb daca EXISTA legislatie care sa prevada cum se face asta ?
burvi2001
9th November 2004, 22:52
Rabdare ca miine dimineata o sa ai toate normele si HG-urile pe care le vrei.
burvi2001
9th November 2004, 22:58
N-am mai avut rabdare pina miine, nu puteam sa dorm cu gindul ca nu ajut un user de pe forum...
Asa ca iti recomand ca lectura Codul Fiscal, articolul 160.
Corectarea documentelor
Art. 160. - (1) Corectarea informațiilor înscrise în facturi fiscale sau alte documente legal aprobate se va efectua astfel:
a) în cazul în care documentul nu a fost transmis către beneficiar, acesta se anulează și se emite un nou document;
în cazul în care documentul a fost transmis beneficiarului, se emite un nou document care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informațiile din documentul inițial, numărul și data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar, pe de altă parte, informațiile și valorile corecte. Documentele respective se vor înregistra în jurnalul de vânzări, respectiv de cumpărări, și vor fi preluate în deconturile întocmite de furnizor și, respectiv, de beneficiar, pentru perioada în care a avut loc corectarea.
(2) Ăn situațiile prevăzute la art. 138, furnizorii de bunuri și/sau prestatorii de servicii trebuie să emită facturi fiscale sau alte documente legal aprobate, cu valorile înscrise cu semnul minus când baza de impozitare se diminuează sau, după caz, fără semnul minus, dacă baza de impozitare se majorează, care vor fi transmise și beneficiarului. Documentele respective se vor înregistra în jurnalul de vânzări, respectiv de cumpărări, și vor fi preluate în deconturile întocmite de furnizor și, respectiv, de beneficiar, pentru perioada fiscală în care s-a efectuat ajustarea.
Celest
9th November 2004, 23:19
saru'mana, gata, s-a lamurit
burvi2001
10th November 2004, 00:03
Nu saru'mina, ca nu sint femeie.
E suficient un "multumesc".
Ma bucur ca am mai facut o fapta buna, pe care o s-o adaug la lista mea...
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.