Iluminat nocturn cu leduri

tiritrobo

Doresc pareri si eventual o schema electrica DIY a unei instalatii de iluminat a aleilor din jurul unei case pe principiul lampii solare de gradina, numai ca mai mare. Adica un panou solar mai generos sau mai multe panouri (V? I?) o baterie de capacitate mai mare ( 1,2V la 4400mAh) si fireste leduri( nu doar un led )de preferinta albe.

Cum modificam o lampa solara?
mister_rf
In acest mod modificarea inseamna inlocuirea totala a lampii respective.
Folosirea unui acumulator mai mare este legata strict de un alt panou solar, majoritatea celor de putere mai mare au si tensiunea mai mare deci se vor folosi mai multe elemente pentru acumulatori. La o lampa originala exista in interior un mic convertor DC_DC pentru a creste tensiunea de la 1.2-1.4V la 3-3.5V, dar folosirea unui numar mai mare de LED-uri este limitata de curentul maxim disponibil.
Asa se ajunge la o noua cutie, alte acumulatoare, panouri solare, LED-uri... merita?
Poate ca este mai simplu un sistem unificat de incarcare/acumulatori/panou solar si cablarea directa a lampilor cu fire ingropate prin gradina. biggrin.gif

resenbrink
QUOTE (tiritrobo @ May 24 2008, 21:33) *
Doresc pareri si eventual o schema electrica DIY a unei instalatii de iluminat a aleilor din jurul unei case pe principiul lampii solare de gradina, numai ca mai mare. Adica un panou solar mai generos sau mai multe panouri (V? I?) o baterie de capacitate mai mare ( 1,2V la 4400mAh) si fireste leduri( nu doar un led )de preferinta albe.

Cum modificam o lampa solara?

Nu modifica lampa solară, calculează mai întâi puterea electrică a tuturor lămpilor pe care vrei să le folosești. Ca să existe o bază de discuție în privința costurilor actuale și viitoare.

QUOTE (mister_rf @ May 25 2008, 01:03) *
Poate ca este mai simplu un sistem unificat de incarcare/acumulatori/panou solar si cablarea directa a lampilor cu fire ingropate prin gradina. biggrin.gif

În mod sigur cablarea directă e cea mai convenabilă, iar asta fără nici un fel de acumulatori, cu alimentare de la rețea și cu corpuri de iluminat care se pot înlocui de câte ori nu-i mai place modelul vechi.
tiritrobo
QUOTE (resenbrink @ May 25 2008, 01:39) *
Nu modifica lampa solară, calculează mai întâi puterea electrică a tuturor lămpilor pe care vrei să le folosești. Ca să existe o bază de discuție în privința costurilor actuale și viitoare.

În mod sigur cablarea directă e cea mai convenabilă, iar asta fără nici un fel de acumulatori, cu alimentare de la rețea și cu corpuri de iluminat care se pot înlocui de câte ori nu-i mai place modelul vechi.

Situatia actuala este urmatoarea:

Un panou solar 5x6 cm de la o sapca solara , are circa 3-3,5 v la nu stiu cati mA, oricum alimenta motorul ventilatorului, ceva gen walkman. Baterii reincarcabile am de la 600 la 4400 mAh pe 1,2 V. Leduri am la fel de toate neamurile si fireste albe. Necesarul de leduri in cazul meu ar fi de circa 20 bucati pentru a inconjura tot perimetrul casei dar pe partea de sus la streasina nu in pamant. Deci lumina va veni de sus in jos si va fi usor difuza datorita inaltimii la care sunt puse ledurile ( cam 2,5m). As dori sa plec de la solutia lui www.solorb.com/elect/solarcirc/srl1/ , solorb.com/elect/solarcirc/dc2dc8led/index.html si http://www.cappels.org/dproj/ledpage/leddrv.htm .
Panouri solare mai serioase si relativ ieftine unde gasesc?

Poate din proiecte de tipul asta iese si al meu. Ce ziceti?
mister_rf
Un proiect de acest tip se adapteaza in functie de elementele folosite/disponibile.
De exemplu nu are rost sa folosesti incarcarea unei singur element de acumulator si apoi sa folosesti un convertor prin care sa aprinzi LED-ul. (asa cum este modelul lampilor de gradina)
O idee este sa folosesti trei elemente de acumulator inseriate (de aceeasi capacitate) pentru a obtine prin incarcare direct o tensiune de 3.6-4.2V care este mult mai simplu de aplicat unor LED-uri prin rezistente. Un LED are nevoie de o tensiune de prag 3-3.5V (maxim 4V) pentru a produce lumina.
In functie de ce panouri solare gasesti acestea se pot conecta serie sau paralel si se poate adapta un mic circuit de incarcare al acumulatorilor.
tiritrobo
Pai tocmai aici m-am impotmolit. Unde gasesc panouri solare ieftine gen alea de la sepci?

Pe o sapca cu ventilator soalara am dat 35 ron la Dmail.
ciuri2786
QUOTE (tiritrobo @ May 25 2008, 17:45) *
Pai tocmai aici m-am impotmolit. Unde gasesc panouri solare ieftine gen alea de la sepci?

Pe o sapca cu ventilator soalara am dat 35 ron la Dmail.

Crezi ca se merita sa te complici cu panouri solare care si daca ai gasi is destul de scumpe.Parerea mea ii sa le alimentezi de la retea ,eventual sa ai o baterie de backup in cazul in care pica curentu.

Sau eventual daca ai cineva pe dincolo sa cauti pe e-bay ca sar putea sa gasesti si la preturi rezonabile.

cipriyan
un panou solar mai bunicel te costa cam 120 ron.mai ai nevoie si de un acumulator pentru back-up(min 12v/7ah)care este destul de scump(aprox.70 ron)si mai trebuie sa iti faci un regulator pt. incarcare acumulator.le poti cumpara pe rind(sa nu se simta prea tare la buzunar) .eu cred ca se merita abordat un asemenea proiect.
dumitress

pareri-un acumulator de calitate, regulator, convertizor, fotocelule voltaice, sitem de miscare a panoului dupa soare (sau nu), sunt scumpe. lumina oferita de leduri(chiar si a celor cu 4 cipuri), ori a celor highpower (sa zicem de la 0,5W in sus), indiferent de unghi(grade) sau lumeni-lm (ori milicandele-mcd), este insuficienta pentru iluminatul unei curti. firul electroluminescent iese din discutie.
un sistem backup (cum au zis unii forumisti) in cazul in care cade reteaua, implica baterie 12V sau 24V(nu neaparqat deep cycle), invertor, releu sau contactor, montaj electronic comutare prezenta-lipsa tensiune retea, alimentator baterie(baterii) auto dimensionat conform amperajului solicitat de baterie, poate fii o solutie chiar pentru intreaga casa, nu numai pentru ilumitat gradina(curte).
eu personal recomand iluminat alimentat de la retea, cu becuri economice, senzor pir si sau crepuscular (ori un timer programat in functie de dorinta), iar corpurile de iluminat(etanse) sa fie din acelea pentru gradina (sau dupa caz pentru fantana ori piscina nu toate produsele de pe piata sunt si proate sau scumpe). si daca stai intr-o zona unde se intrerupe des alimentarea cu energie electrica un sistem backup, dar nu doar pentru gradina, ci pentru intreaga casa. - amintesc ca si eu stau la curte, se intrerupe des energia electrica, si am realizat un sistem alimentare backup pentru intreaga casa, cat si iluminatul exterior - nu a fost greu si nici scump.
pentru design ledurile pot fi o solutie, dar ineficienta din punct de vedere al luminii oferite.
reludd

am vazut ca o lampa cu panou , acumulator de 1,2 si led costa 7 lei. poateincerci cu 10 (...12) sau 20 (...24) buc saincarci o baterie de masina....
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.