Copiii si televizorul
Pagini: 1, 2

clara_spiele

http://ziua.net/display.php?data=2008-05-23&id=237689

Campania "Nu lasa copilul educat de televizor" a fost lansata la
initiativa CNA, urmarind responsabilizarea parintilor in legatura cu
efectele negative pe care le poate aduce televiziunea asupra copiilor.
Proiectul, in valoare de 40.000 de euro, a constat in difuzarea pe
posturile de televiziune a trei spoturi. Primul spot prezinta o scena
in care copilul este victima pasiva a efectelor televiziunii, in
situatia in care parintii lui dorm, si se numea "Somnul parintilor
naste monstri". In al doilea spot era prezentat un baiat care, la
propria aniversare, ia cutitul in mana si il infige de mai multe ori
in tort, iar apoi in ursuletul sau de plus. In cel de-al treilea, o
fetita dansa provocator langa o bara de sustinere din metrou.

Pollux
QUOTE (clara_spiele @ May 24 2008, 15:31) *
http://ziua.net/display.php?data=2008-05-23&id=237689

Campania "Nu lasa copilul educat de televizor" a fost lansata la
initiativa CNA, urmarind responsabilizarea parintilor in legatura cu
efectele negative pe care le poate aduce televiziunea asupra copiilor.
Proiectul, in valoare de 40.000 de euro, a constat in difuzarea pe
posturile de televiziune a trei spoturi. Primul spot prezinta o scena
in care copilul este victima pasiva a efectelor televiziunii, in
situatia in care parintii lui dorm, si se numea "Somnul parintilor
naste monstri". In al doilea spot era prezentat un baiat care, la
propria aniversare, ia cutitul in mana si il infige de mai multe ori
in tort, iar apoi in ursuletul sau de plus. In cel de-al treilea, o

ma intreb daca nu cumva clipurile sunt cam subtile pentru publicul tinta. huh.gif

marinareasa
QUOTE (Pollux @ May 24 2008, 15:54) *
ma intreb daca nu cumva clipurile sunt cam subtile pentru publicul tinta. huh.gif

Corect, si eu cred ca sunt prea subtile pentru publicul tinta.
Cred ca ar trebui initiata o campanie in genul: "spala-te pe dinti de cel putin 3 ori pe zi" sau "evitati excesul de sare, zahar si grasimi", asadar un slogan facil de inteles, repetat obsesiv dupa un calup publicitar, pana la inoculare.
clara_spiele
Clipurile CNA-ului, preluate de catre editorialistul de la Ziua, se adreseaza parintilor.
marinareasa
QUOTE (clara_spiele @ May 24 2008, 16:15) *
Clipurile CNA-ului, preluate de catre editorialistul de la Ziua, se adreseaza parintilor.

Eu cred ca Pollux se referea la categoria de populatie mai putin educata, nu la copii.
Populatia cu un nivel educational peste medie intelege importanta restrictiilor CNA-ului si fara acele clipuri.
clara_spiele
QUOTE (marinareasa @ May 24 2008, 15:14) *
Corect, si eu cred ca sunt prea subtile pentru publicul tinta.
Cred ca ar trebui initiata o campanie in genul: "spala-te pe dinti de cel putin 3 ori pe zi" sau "evitati excesul de sare, zahar si grasimi", asadar un slogan facil de inteles, repetat obsesiv dupa un calup publicitar, pana la inoculare.

Mi se pare absolut normala o campanie de educare a populatiei existenta in toate tarile civilizate. Multi s-au destupat la creier si nu mai consuma ce le dicteaza instinctul. Daca pe dumneata te zgarie pe creier inchide televizorul!

Sau cum ai vrea dumneata sa sune: "Nu te spala pe dinti, fumeaza ca esti cool, consuma la greu sare zahar si grasimi ca sa fii smecher!"?!

marinareasa
Nu era o ironie, era o recomandare, o propunere smile.gif
Exact asta cred ca ar trebui sa se intample, o campanie masiva educationala in acest gen. Nu ma deranjeaza deloc acest tip de campanii, ma bucura, dimpotriva.

Pollux
QUOTE (clara_spiele @ May 24 2008, 16:18) *
Mi se pare absolut normala o campanie de educare a populatiei existenta in toate tarile civilizate. Multi s-au destupat la creier si nu mai consuma ce le dicteaza instinctul. Daca pe dumneata te zgarie pe creier inchide televizorul!

Sau cum ai vrea dumneata sa sune: "Nu te spala pe dinti, fumeaza ca esti cool, consuma la greu sare zahar si grasimi ca sa fii smecher!"?!

n-ai inteles bine ce am vrut sa spun eu si marinareasa.

sugeram ca acele clipuri sunt destinate unei parti a populatiei defavorizate si slab educate. pentru ca astia sunt cei care isi educa copiii cu televizorul, in principal. si atunci ne puneam problema daca acei oameni (la adulti ma refer) inteleg mesajul clipului. huh.gif
o campanie simpla cum sunt cele contra zahar, tutun si alcool cred ca era mai eficienta.

evident ca sunt bune campaniile astea.

de altfel eu as face o campanie: "S-a demonstrat stiintific ca aruncandu-ti televizorul pe geam devi mai fericit cu 65%." biggrin.gif
clara_spiele
E adevarat, o campanie simpla, bazata pe repetarea unor sloganuri este cea mai eficienta pentru omul simplu.

Clipul insa a fost facut pentru a-i sensibiliza pe parintii indiferenti, care pleaca 20 ore la serviciu/la capsuni si isi lasa copilul in bataia vantului.
turbo trabannt

QUOTE (clara_spiele @ May 24 2008, 14:31) *
In cel de-al treilea, o

mda , inaltator. pun pariu ca aurolacii din metrou vor reproduce fidel acest video clip.

cna, parintele parintilor. bine ca are grija sa nu se vada tzatze la dan negru sau becali cum injura.
marinareasa
QUOTE (turbo trabannt @ May 24 2008, 18:15) *
mda , inaltator. pun pariu ca aurolacii din metrou vor reproduce fidel acest video clip.

cna, parintele parintilor. bine ca are grija sa nu se vada tzatze la dan negru sau becali cum injura.

De acord cu tine, turbo trabannt, ai facut o observatie excelenta.
Posturile tv, la ore de mare audienta abunda de "nuditate non-sexuala" si de injuraturi ca la usa cortului (nu numai Becali, dar si emisiuni gen "Tradati in dragoste").

Nu imi vine insa sa iau in deridere clipurile respective, pentru ca eu am ramas inmarmurita, vazand live, o scena precum cea din clipul cna, intr-un autobuz. O fetita de cca 10 ani se fataia cu miscari lascive tinandu-se de barile din autobuz, sub privirile indignate si stanjenite ale mamei. Tin sa mentionez ca limbajul mamei, precum si aspectul ei, dar si al copilei, erau ingrijite. Scena respectiva s-a intamplat recent, acum o saptamana si m-a socat, semanand extraordinar de mult cu clipul cu pricina.

O campanie de educare a populatiei este absolut necesara, intrucat televizorul poate fi periculoas pentru un copil, mintea lui absoarbe fara discernamant orice.
Pollux
QUOTE (marinareasa @ May 24 2008, 19:09) *
O campanie de educare a populatiei este absolut necesara, intrucat televizorul poate fi periculoas pentru un copil, mintea lui absoarbe fara discernamant orice.

e valabil si pentru o mare parte dintre adulti... biggrin.gif
turbo trabannt
@marinareasa: ma-sa era prostituata de lux. cand le vezi pe strada , zici ca sunt doamne din inalta societate.

copii invata intai de la parinti wink.gif
marinareasa
QUOTE (turbo trabannt @ May 24 2008, 19:11) *
@marinareasa: ma-sa era prostituata de lux. cand le vezi pe strada , zici ca sunt doamne din inalta societate.

copii invata intai de la parinti wink.gif

Femeia arata absolut respectabil, era pe undeva pe la 40 de ani si mai avea un copil mic in brate.
Crede-ma, turbo, ma mai pricep si eu la oameni cat-de-cat. smile.gif

@ Pollux: asa este, numai ca daca dezbatem si acest aspect, discutia intra deja pe alt fagas, acela al manipularii smile.gif Copilul invata mare parte din comportamente prin imitatie, la asta ma refeream smile.gif
turbo trabannt
@marinareasa: ma-sa nu a oprit-o , nu? wink.gif

off:poti avea surprize. la un dineu am stat langa una din asta, am vorbit chestii grele, intelectuale. un coleg mi-a spus dupa aia ca era pe bani. arata impecabil, se comporta impecabil si tot asa usor imbatranita ( deh meseria).

dar ma rog , copiii invata de la parinti si apoi de la colegii de joaca. iar copiii sunt lasati de obicei pe cartoon network , walt disney nu pe programele secsi.
marinareasa
Ba da, tocmai, ca a oprit-o wink.gif
Numai ca eu daca eram in locul ei, nu o admonestam atat de elegant, calin si cu amenintari de genul:"icsulica, stai jos, ca daca nu, coboram la prima statie si nu glumesc, sa stii!" laugh.gif
Cred ca dracii o luau daca eram eu ma-sa, nu mai dansa ea la bara in veci biggrin.gif
turbo trabannt
QUOTE (marinareasa @ May 24 2008, 18:37) *
Ba da, tocmai, ca a oprit-o wink.gif

acum am inteles. nu am vazut in postul tau ca o oprise de aia am zis de varianta asta.

o fi invatat de la colege . fetele din ziua de azi li se spune clar in familie ca frecatu barii si bagabondaju e de viitor. altfel nu ar avea succes realiti shourili astea daca nu ar cadea pe pamant uscat , nu? wink.gif
marinareasa
QUOTE (turbo trabannt @ May 24 2008, 19:39) *
o fi invatat de la colege . fetele din ziua de azi li se spune clar in familie ca frecatu barii si bagabondaju e de viitor. altfel nu ar avea succes realiti shourili astea daca nu ar cadea pe pamant uscat , nu? wink.gif

Pai avand asemenea emisiuni tv si asemenea modele de urmat, precum cele din rialiti souri, pe mine incepe sa nu ma mai mire nimic.
Parintii sunt de vina, pentru ca nu protejeza inocenta copiilor si ii lasa sa se uite la toate porcariile.
Este adevarat ca si de la anturaj invata.
Aici este tot responsabilitatea parintelui, sa-si supravegheze odrasla sa nu ajunga intr-un anturaj prost.

Si inca ceva: intr-o societate, elitele dau tonul, ele reprezinta modelele de urmat.
Numai ca la noi "elitele" sunt manelistii, columbenii, fotbalistii etc.
Eu nu mi-as educa copilul in spiritul admiratiei fata de asemenea valori. Din pacate, asta fac multi, de aia generatia tanara a crescut in ideea ca "frecatul barii si bagabondajul e de viitor"
Vezi semnatura mea, educatie data de un fotbalist celebru in vizita la o scoala generala. Asta spune multe despre cine face educatia la noi si cum se face.
sergiu_spooky
Mijloacele prin care copii pot fi influențați pozitiv la școală sunt aceleași cu astea prin care sunt influențați negativ, adică televizorul, cel puțin la nivelul nostru, vorbesc de România în general. Și chiar nu văd cum s-ar putea ajunge ca televiziunile să promoveze cultura, nu subcultura. Atâta timp cât e profitabil să "ai la mână" oameni cât mai proști nu avem cum să ieșim din impasul ăsta. Și chestiile astea se învață la școală. La facultatea de relații publice și la advertising și încă în 10 locuri te învață cum să profiți de naivitatea oamenilor și cum să-i faci și mai proști decât sunt.
Dihorul Razboinic
QUOTE (Pollux @ May 24 2008, 17:17) *
de altfel eu as face o campanie: "S-a demonstrat stiintific ca aruncandu-ti televizorul pe geam devi mai fericit cu 65%." biggrin.gif

Glumesti, nu-i asa? Daca as arunca in fiecare zi cite un televizor pe geam, as fi cu 6500% mai fericit. smile.gif

QUOTE (marinareasa @ May 24 2008, 19:27) *
@ Pollux: asa este, numai ca daca dezbatem si acest aspect, discutia intra deja pe alt fagas, acela al manipularii smile.gif Copilul invata mare parte din comportamente prin imitatie, la asta ma refeream smile.gif

Toata lumea invata prin imitatie. Imitatia este cel mai puternic mijloc de adaptare in societate, e baza societatii. De unde rezulta ca televizorul e periculos si pentru adulti.

QUOTE (marinareasa @ May 24 2008, 19:55) *
Pai avand asemenea emisiuni tv si asemenea modele de urmat, precum cele din rialiti souri, pe mine incepe sa nu ma mai mire nimic.
Parintii sunt de vina, pentru ca nu protejeza inocenta copiilor si ii lasa sa se uite la toate porcariile.
Este adevarat ca si de la anturaj invata.
Aici este tot responsabilitatea parintelui, sa-si supravegheze odrasla sa nu ajunga intr-un anturaj prost.

Si inca ceva: intr-o societate, elitele dau tonul, ele reprezinta modelele de urmat.
Numai ca la noi "elitele" sunt manelistii, columbenii, fotbalistii etc.
Eu nu mi-as educa copilul in spiritul admiratiei fata de asemenea valori. Din pacate, asta fac multi, de aia generatia tanara a crescut in ideea ca "frecatul barii si bagabondajul e de viitor"
Vezi semnatura mea, educatie data de un fotbalist celebru in vizita la o scoala generala. Asta spune multe despre cine face educatia la noi si cum se face.

Eu am ajuns sa ma intreb daca merita sa educi un copil in lumea asta. Socializarea devine periculoasa datorita tolerantei aratate fata de tot felul de deviatii. Uneori mi se pare ca e mai bine sa iei copilul pe un virf de munte, unde va creste mai sanatos. Bine, nici eu nu prea cred ca e asa. smile.gif

Sfatul lui Hagi mi se pare unul de bun simt. Gindeste-te cind s-a dus urmasul lui Cuza, Basescu, la o scoala si le-a povestit copiilor cum invata el pe sarite. Eu am o vorba (nu sunt sigur ca e a mea smile.gif ): poporul este asemenea conducatorilor sai. Daca am dreptate, atunci avem o anumita problema.

QUOTE (sergiu_spooky @ May 24 2008, 20:06) *
Mijloacele prin care copii pot fi influențați pozitiv la școală sunt aceleași cu astea prin care sunt influențați negativ, adică televizorul, cel puțin la nivelul nostru, vorbesc de România în general. Și chiar nu văd cum s-ar putea ajunge ca televiziunile să promoveze cultura, nu subcultura. Atâta timp cât e profitabil să "ai la mână" oameni cât mai proști nu avem cum să ieșim din impasul ăsta. Și chestiile astea se învață la școală. La facultatea de relații publice și la advertising și încă în 10 locuri te învață cum să profiți de naivitatea oamenilor și cum să-i faci și mai proști decât sunt.

Pai cum sa nu se poata? Daca poporul ar fi de intelectuali, i-ai lua direct cu filosofie, literatura, chestii de-astea. Dar cum poporul nu este format din intelectuali, nu ii poti lua asa. In schimb, poti sa ii iei mai de jos. Niste emisiuni placute, inteligente si de bun simt, care sa nu plictiseasca si chiar sa antreneze telespectatorii, ar putea aduce o forma de cultura populara cu niste valori certe. Nu este neaparat sa se mearga spre cultura inalta. Insa astfel de emisiuni se fac cu multa gindire, creativitate si cu niste oameni de calitate din toate punctele de vedere, inclusiv uman si moral. Asta nu se incumeta sa caute televiziunile. Pina la urma e diferenta intre bani si o munca bine facuta, intre lucrurile cu care pleci in buzunar si cele care ramin in urma ta.

Romanii aveau o vorba: "Nu lasa copilul sa vada ceea ce nu trebuie sa faca". Ei au inteles legatura intre mediu si personalitate.
sergiu_spooky
Nu vroiam să spun că nu văd care ar fi mijloacele prin care să se culturalizeze populația cu tv-ul ci că nu văd nicio televiziune renunțând la metodele actuale, mult mai simple și mai profitabile decât orice. Poate mă înșel și descoperă ceva și mai "tare" laugh.gif
Oricum nici în țările mai "civilizate" nu sunt emisiuni foarte de calitate. La italieni și spanioli e la fel ca la noi, dovadă faptul că majoritatea emisiunilor noastre sunt furate de la ei. Mai e și big brother-ul care îi înnebunește pe germani. Și campionii la emisiuni cu și pentru retarzi, americanii.
Doar că ei (excludem americanii) nu își petrec chiar așa de mult timp în fața televizorului. Există și la ei oameni care nu pot trăi fără tv dar nu așa de mulți ca la noi.
Schimbarea ar trebui făcută treptat și forțat, pentru că televiziunile nu o vor face de bunăvoie. Nu e ca la americani unde se strânge un grup de mămici nervoase și posturile sunt obligate să scoată din grilă pokemon pentru că prea se luptă ăia peacolo. CNA-ul ar trebui să urmărească mult mai îndeaproape calitatea materialelor difuzate. Ceva gen ciao darwin ar trebui amendat până devine nerentabil și e scos din grilă. Doar că deocamdată există interese și la români e deja o regulă: dacă ceva merge ușor și banii iasă, ce contează că distrugi ultima urmă de cultură rămasă?
floryyn
Hmmm, copii și televizorul!

Mda, citiți aici:

Ce zice nenea ăla în carte:

In prima parte a volumului de fata, au fost analizate efectele pe care ecranul TV si vizionarea TV ca obicei cotidian le au asupra dezvoltarii si functionarii creierului uman, independent de natura mesajelor transmise prin televizor. A doua parte aduce in atentie importanta pe care o are oricare mediu de comunicare, in special mediul TV, in modelarea mesajelor ce sunt transmise prin el si in configurarea unei stari mentale specifice comunicarii cu mediul respectiv. Totodata, au fost luate in considerare mesajele ce caracterizeaza continutul programelor TV, natura acestora si consecintele pe termen lung ale educatiei in spiritul culturii TV. Pe langa concluziile din finalul fiecaruir capitol mai important, in a treia parte a acestui volum au fost rezumate efectele pe care televiziunea le are asupra dezvoltarii vietii mentale a copiilor si a vietii de familie. Consideratiile ultimului capitol se refera la mijloacele pe care omul contemporan le are la indemana pentru eliberarea de seductia si tirania televizorului. Concluzia generala a primului volum este aceea ca atat tehnologia video, ecranul TV, cat si mesajele transmise prin televiziune defavorizeaza definitoriu dezvoltarea si functionarea normala a creierului uman.

..........

Pentru a putea intelege acest lucru, in primele subcapitole a fost aratat felul in care mediul, experienta lumii inconjuratoare influenteaza nu numai modul in care gandeste copilul si comportamentul acestuia, dar si dezvoltarea structurala a creierului, modul in care se configureaza retelele neuronale. Plecand de la aceste date si analizand caracteristicile experientei TV, neuropsihologii concluzioneaza ca acei copii care din primii ani de viata au petrecut o parte semnificativa din timpul fiecarei zile in fata micului ecran risca sa aiba un creier diferit dezvoltat fata de cei din generatiile anterioare, care au trait fara televizor. In principal, modificarile sunt proportionale cu timpul dedicat vizionarii, depinzand insa si de alti factori educationali si de mediu.

Aceste afirmatii pot aparea ca exagerate pentru multi dintre cititori, deoarece fenomenul nu poate fi identificat cu usurinta. Pe de o parte, nu se cunoaste faptul ca deficientele de ordin comportamental si cognitiv se asociaza unei nedezvoltari corespunzatoare a retelelor neuronale ce mediaza acele abilitati. Vazandu-si copiii ca nu sunt capabili sa se concentreze cu atentie sau ca nu pot sa-si controleze comportamentul, parintii nu-si dau seama ca insesi retelele neuronale in care sunt procesate aceste abilitati nu s-au dezvoltat normal, din cauza timpului petrecut de-a lungul anilor in fata micului ecran. Pe de alta parte, deficientele incep sa devina vizibile destul de tarziu, abia dupa clasa a III-a, cand procesul de invatare solicita prezenta unor abilitati de ordin superior. In cazul in care copiii nu sunt pusi sa faca nimic, fiind permanent protejati, si cand nu se iau in considerare dificultatile intampinate de acestia in procesul de invatamant, in citit, in scriere, in folosirea limbii, atunci incapacitatile lor mentale vor trece neobservate, putandu-se conserva si extinde in mod necontrolat.

Cercetarile neuropsihologilor demonstreaza ca vizionarea TV altereaza in special capacitatile cognitive ale persoanei umane. Nu numai procesul invatarii este dezavantajat, ci si gandirea logica si analitica, discursivi-tatea, capacitatea de exprimare a ideilor, creativitatea si chiar dezvoltarea inteligentei. Televiziunea afecteaza mai ales cortexul prefrontal, acea parte a creierului care este cel mai bine dezvoltata la om, unde sunt mediate procesele mentale superioare, functiile executive ale cortexului, ce diferentiaza fiinta umana de celelalte vietuitoare.

SDan222
Hauleo, da' tampit mai era Ceausescu ala ! In loc sa tembelizeze boboru' cu tembelizoru' el crea omu' nou inzestrat cu capacitati cognitive superioare chiar si (sau mai ales) americanilor. Ca din pacate omu' nou isi utilizeaza megacapacitatile cognitive pentru a incerca sa-i fraiereasca pe altii ca sa poata trai el boiereste fara sa faca nimic nu mai e vina lu' Ceasca.
floryyn
QUOTE (SDan222 @ May 25 2008, 09:03) *
Hauleo, da' tampit mai era Ceausescu ala ! In loc sa tembelizeze boboru' cu tembelizoru' el crea omu' nou inzestrat cu capacitati cognitive superioare chiar si (sau mai ales) americanilor. Ca din pacate omu' nou isi utilizeaza megacapacitatile cognitive pentru a incerca sa-i fraiereasca pe altii ca sa poata trai el boiereste fara sa faca nimic nu mai e vina lu' Ceasca.

N-ai înțeles nimic...
Ia cartea și documentează-te, sau dacă nu, studiază cercetări și studii internaționale, realizate de colective de cercetători de prestigiu, universități americane:

Anderson, Daniel R., and Patricia A. Collins. The Impact on Children's Education: Television's Influence on Cognitive Development. Washington, DC: Office of Educational Research and Improvement, 1988.

Bryant, Jennings, and J. Alison Bryant, eds. Television and the American Family, 2nd edition. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum, 2001.

Calvert, Sandra. Children's Journeys through the Information Age. Boston: McGraw-Hill College, 1999.

Huston, Aletha C., and John C. Wright. "Mass Media and Children's Development." In William Damon, Irving Sigel, and K. Ann Renninger eds., Handbook of Child Psychology, 5th edition, Vol. 4:Child Psychology in Practice, edited by Jane B. Smith. New York: Wiley, 1997.

Kaiser Family Foundation. Kids and Media at the New Millennium. Menlo Park, CA: Kaiser Family Foundation, 1999.

Murray, John P. "Studying Television Violence: A Research Agenda for the Twenty-First Century." In Joy K. Asamen and Gordon L. Berry eds., Research Paradigms, Television, and Social Behavior. Thousand Oaks, CA: Sage, 1998.

De aia ne ajung copii E-MO sau HO-MO...de prea mult tembelizor băgat în cap cu pâlnia...
SDan222
Cate ceva tot am inteles, ca doar am crescut in epoca de aur. Am capacitati d-alea cognitive, nu ? In tot cazul, astept s-apara chintalele de studii si tonele de carti care sa dezbata problema diferentei dintre capacitatile si inteligenta adolescentilor generatiei '80* comparativ cu cele ale adolescentilor generatiei actuale.

* generatia '80 sunt aia de stateau cu ochii beliti la posturile tv bulgaresc, sarbesc, unguresc sau rusesc. Asta cand nu se lua curentul.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.