idumihai
23rd May 2008, 07:14
Vreau sa lansez un capitol despre Siria, pentru ca sunt interesat (poate si altii ...) si lipseste de pe firmament. Am citit ce se poate citi despre obiective turistice de exceptie, dar nu am gasit nici un fel de informatii despre hoteluri, posibilitati de transport, etc.
Astept .......
Imperator
23rd May 2008, 07:19
QUOTE (idumihai @ May 23 2008, 08:14)

Vreau sa lansez un capitol despre Siria, pentru ca sunt interesat (poate si altii ...) si lipseste de pe firmament. Am citit ce se poate citi despre obiective turistice de exceptie, dar nu am gasit nici un fel de informatii despre hoteluri, posibilitati de transport, etc.
Astept .......
Am fost de Pasti - 1 Mai. Ce tipuri de hoteluri / transport te intereseaza ?
DeathRipple
23rd May 2008, 10:27
ei draci...exista destule informatii despre toate categoriile de cazari. forumul lonely planet, virtualtourist etc...
am ajuns si eu p-acolo cam in aceeasi perioada cu Imperator, decalat un pic. we're here to help
remg
23rd May 2008, 11:57
Citeva intrebari generala pentru cei care au fost:
Se poate merge pe cont propriu? Ce varinate de transport ati folosit?
Delasarea prin tara este sigura (mijloace de transport eventual inchiriere masina)?
Inteleg ca pentru max 10 zile nu este necesara viza (asa este)?
Mutumesc!
DeathRipple
23rd May 2008, 12:39
viza este obligatorie, indiferent de perioada. 26 de euro/pers, valabila 3 luni, ti-o da imediat la ambasada la buc. da-le un tel inainte, iti explica ei.
atat eu, cat si Imperator mergem pe cont propriu. am folosit autocare. au aer conditionat, merg bine si sunt ieftine - chiar daca motorina s-a scumpit dramatic in mai, fata de romania este dezolant de ieftina: 1 - 1,2 lei/litru. se poate inchiria si masina, dar e de recomandat numa' daca te grabesti tare si n-ai timp la dispozitie, altfel iesi mult mai ieftin cu mijloacele de transport in comun. intre damasc si alep exista tren, nu l-am folosit (initial voiam sa iau un tren de noapte, cu paturi, dar am renuntat pana la urma), dar am inteles ca este la fel de ieftin si bun. nu-ti fa probleme in privinta securitatii. in plus, cre' ca singura tara de pe mapamond unde romanii sunt vazuti foarte bine.
manca tot ce prinzi pe strada, nu cauta restaurantele cu turisti. nici nu te gandi sa bei altceva decat fresh-uri.
idumihai
23rd May 2008, 12:46
Chiar asa succes subit a avut initiativa mea ?! Nu m-am asteptat. Multumesc.
Pleaca in Siria in luna august o doamna cu doi copii de 12 ani, dintre care unul este baiatul meu. Zboara din Bucuresti in 22 august spre Damasc, unde vor sa ramina 4-5 zile si pentru asta au nevoie de un hotel civilizat, pentru a vizita in conditii bune ceea ce este de vizitat. Un asemenea hotel caut pentru ei, ca sa pot face rezervarea on-line. Ar trebui sa fie destul de central si nu foarte scump, presupun ca trei stele ar fi suficiente pentru interesul lor, (poate cu o piscinutza .. pentru ca baietii sa se poata scalda in momentele de respiro). Vor pleca apoi spre Latakia, unde vor ramine timp de trei saptamini la o familie de prieteni.
Asta este subiectul, daca pot primi informatii folositoare, multumesc de pe acum. Ca sa ma laud, adaug ca baietii vorbesc foarte bine engleza si putin araba.
DeathRipple
23rd May 2008, 13:05
eu in locul tau m-as uita un pic la clima siriei. in august e cald rau. in tadmor (palmyra) se ajunge la 50 de grade ziua si extrem de cald noaptea - asta din ce-am vorbit cu cei de-acolo. nu se intampla mai nimic, toata lumea sta in case. practic, nu vad cum ar putea vizita ceva pe caldurile alea.
pentru cazare cauta recenziile userilor de pe virtualtourist.com aici: http://www.virtualtourist.com/travel/Middl...e-Damascus.html . eu unul nu am stat la 3 *, deci nu stiu ce sa-ti zic pe tema asta.
idumihai
23rd May 2008, 13:20
QUOTE (DeathRipple @ May 23 2008, 13:05)

eu in locul tau m-as uita un pic la clima siriei. in august e cald rau. in tadmor (palmyra) se ajunge la 50 de grade ziua si extrem de cald noaptea - asta din ce-am vorbit cu cei de-acolo. nu se intampla mai nimic, toata lumea sta in case. practic, nu vad cum ar putea vizita ceva pe caldurile alea.
pentru cazare cauta recenziile userilor de pe virtualtourist.com aici:
http://www.virtualtourist.com/travel/Middl...e-Damascus.html . eu unul nu am stat la 3 *, deci nu stiu ce sa-ti zic pe tema asta.
Multumesc pentru promptitudine. Programul este astfel, pentru ca baietii sunt scolari, trebuie sa se intoarca pina pe 15-16 septembrie, asa ca nu este alta solutie. Apoi Latakia, destinatia lor pentru doua saptamini, se afla mai in nord, pe litoral, deci trebuie sa se poata scalda, cred. Palmyra sper ca o vor vedea si cu aparate de aer conditionat in spate (!!! glumesc, dar dupa cit am citi eu despre, ... , copilul meu trebuie sa o vada, in locul meu). Damasc-ul nu poate fi ocolit, daca tot zboara acolo, asa ca .. asta este
. Am sa caut pe virtoualturist recenzii despre hoteluri, multumesc.
vivien08
23rd May 2008, 13:35
pacat ca nu pune nimeni un jurnal de calatorie despre siria asa cum a facut xcostin despre iordania.
idumihai
23rd May 2008, 14:09
mai asteptam .. poate, poate, totusi 
DeathRipple
23rd May 2008, 15:06
am pus si eu unul despre iordania, da' chiar nu mai am chef sa scriu asa mult. puneti intrebari punctuale si se va gasi un raspuns...
jurnale despre siria? pe net sunt o groaza...trebuiesc doar cautate si citite.
chiar n-as recomanda la nimeni sa mearga pe caldurile din august aici...
Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul
nu e de lepadat nici Crac de Chevaliers. langa latakia, nu departe, sunt ruinele cetatii lui Salah al Din (Saladin), ugarit, locul primului limbaj scris etc...
Eithne
23rd May 2008, 15:15
E bine de stiut ca nu e o tara periculoasa.
In August ajung si eu in zona Antalya si apoi la situl de la Nemrut, as vrea sa ajung la Van si, daca mai ramane timp, sa traversez in Siria, inainte de intoarcerea in Romania... Mai spuneti, mai spuneti...
vivien08
23rd May 2008, 15:45
QUOTE (DeathRipple @ May 23 2008, 16:06)

am pus si eu unul despre iordania, da' chiar nu mai am chef sa scriu asa mult. puneti intrebari punctuale si se va gasi un raspuns...
jurnale despre siria? pe net sunt o groaza...trebuiesc doar cautate si citite.
chiar n-as recomanda la nimeni sa mearga pe caldurile din august aici...
Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentul Click pentru a vizualiza atașamentulnu e de lepadat nici Crac de Chevaliers. langa latakia, nu departe, sunt ruinele cetatii lui Salah al Din (Saladin), ugarit, locul primului limbaj scris etc...
ar fi cam sec acest forum daca toata lumea ar pune intrebari punctuale si i s-ar raspunde la fel . sunt de apreciat cei care reusesc sa povesteasca pe scurt vacanta lor prin tara respectiva, ei sunt sarea si piperul acestui forum. Despre siria s-a scris f.putin aici si m-am gandit ca o scurta relatare despre ea ar fi bine venita.
abancor
23rd May 2008, 17:04
Si eu am fost la Damasc, in 2000, tot in aprilie, si deja era cald. Din pacate nu m-am plimbat prea mult prin Siria, desi am stat 7 sau 8 zile (nu mai stiu), pentru ca 1 zi am fost la Beirut (apropo de baie, eu am facut baie aici si apa era foarte buna deja, Latakia e mai la nord, dar nu cred sa fie mari diferente) si 3 la Amman (de unde am fost la Jerash, Marea Moarta si Petra). In afara Damascului am vazut doar 2 manastiri, Sednaya si Maaloula (asta din urma e ortodoxa, hram Sf Takla). Maaloula e oras de ortodocsi, Sednaya nu mai stiu. Maaloula e spectaculos, la poalele unei faleze abrupte, in care se deschide un defileu, o copie in miniatura a Siq-ului de la Petra, mai are niste biserici vechi de cind lumea, si e unul dintre ultimele locuri unde se mai vorbeste aramaica. Printre altele, e interesant sa vezi icoane ortodoxe scrise in araba.
Damascul e frumos, e exact cum imi inchipuiam un oras din zona aia, are un centru vechi enorm, si sunt pastrate bine traditiile, adica pietele de pe strada sunt cum trebe, crismele au mincare arabeasca get-beget, bai, cafenele, palate si moschei vechi etc. Prin centru te izbesti si de niste vestigii romane, ramase in mijlocul orasului arabesc. Magazine de bijuterii, ceinarii, si tot felul de pravalioare fermecatoare. M-as intoarce oricind acolo. Nu sunt acum in stare sa leg calumea citeva fraze prin care sa fac inteleasa atmosfera din Damasc. In plus e si un oras sigur, in care convietuiesc ortodocsi, catolici, musulmani (ofcors astia sunt majoritari) si cred ca si iudei.
O observatie - e interzis sa filmezi si sa pozezi pe linga anumite cladiri, din pacate nu stii care sunt alea. De regula, daca vezi ca sunt pazite, nu filma in zona. La mine a venit un paznic cind filmam unde nu trebuie. Stiam dinainte ca daca patesc asta sa ii arat ce am filmat. Asa ca l-am infipt cu ochiul in vizorul camerei, am derulat nitel inapoi, am dat play si a fost multumit, m-a lasat in pace.
Daca vrei sa vezi un cartier du-te sa il vezi, e sigur. Am umblat peste tot pe jos, cu camera in mina, n-am avut probleme. Ba veneau la mine localnici care stiau engleza sa ma intrebe daca ma pot ajuta. E posibil sa fie, in bazar, hoti de buzunare.
Nu mai stiu acum sa insir obiective din Damasc, doar in mare centrul istoric mare cu bazarul (parca se numea Suq Hamidi), unde sunt bazare, cafenele, palate, hammam-uri (bai - poti intra in hol, de curiozitate, o sa vezi ca esti intimpinat cu cafea, poti sa bei, e cafea specifica de bun venit, se serveste in cescute mici si e nitel sarata, se da peste cap), moschei (prontre care Omaiazilor, cea mai impunatoare), restaurante traditionale (absolut misto, cu formatie, cu dervisi, cu haleala calumea). In afara acestui centru vechi mai e bazarul de argint cu ceva moschee, si cam atit mai stiu. Am mai vazut si zone cu aspect mai colonial, si zone rezidentiale misto, cu parcuri frumoase.
Din pacate nu mai stiu numele restaurantelor la care am fost, ca le-as fi recomandat cu maxima caldura. Unul parca se numea ceva cu luna, sau avea o luna pe firma, dar e posibil sa aberez.
Bere nu prea gasesti daca crisma e aproape de o moschee, si cum moschei sunt peste tot, bei iaurt. Eu am fost dus special la o terasa unde se stia ca e bere (Barada - locala, dupa numele riului care trece prin Damasc). E misto sa stai la o cafea si o narghilea, dar si la o bere si narghilea. De obicei tre sa dai bacsis celui care iti pregateste narghileaua, cind ti-o aduce.
Cam asta mai tin minte despre Damasc. Daca oi gasi casetele si vad cum se numeau restaurantele va spun.
vivien08
23rd May 2008, 17:19
QUOTE (abancor @ May 23 2008, 18:04)

Si eu am fost la Damasc, in 2000, tot in aprilie, si deja era cald. Din pacate nu m-am plimbat prea mult prin Siria, desi am stat 7 sau 8 zile (nu mai stiu), pentru ca 1 zi am fost la Beirut (apropo de baie, eu am facut baie aici si apa era foarte buna deja, Latakia e mai la nord, dar nu cred sa fie mari diferente) si 3 la Amman (de unde am fost la Jerash, Marea Moarta si Petra). In afara Damascului am vazut doar 2 manastiri, Sednaya si Maaloula (asta din urma e ortodoxa, hram Sf Takla). Maaloula e oras de ortodocsi, Sednaya nu mai stiu. Maaloula e spectaculos, la poalele unei faleze abrupte, in care se deschide un defileu, o copie in miniatura a Siq-ului de la Petra, mai are niste biserici vechi de cind lumea, si e unul dintre ultimele locuri unde se mai vorbeste aramaica. Printre altele, e interesant sa vezi icoane ortodoxe scrise in araba.
Damascul e frumos, e exact cum imi inchipuiam un oras din zona aia, are un centru vechi enorm, si sunt pastrate bine traditiile, adica pietele de pe strada sunt cum trebe, crismele au mincare arabeasca get-beget, bai, cafenele, palate si moschei vechi etc. Prin centru te izbesti si de niste vestigii romane, ramase in mijlocul orasului arabesc. Magazine de bijuterii, ceinarii, si tot felul de pravalioare fermecatoare. M-as intoarce oricind acolo. Nu sunt acum in stare sa leg calumea citeva fraze prin care sa fac inteleasa atmosfera din Damasc. In plus e si un oras sigur, in care convietuiesc ortodocsi, catolici, musulmani (ofcors astia sunt majoritari) si cred ca si iudei.
O observatie - e interzis sa filmezi si sa pozezi pe linga anumite cladiri, din pacate nu stii care sunt alea. De regula, daca vezi ca sunt pazite, nu filma in zona. La mine a venit un paznic cind filmam unde nu trebuie. Stiam dinainte ca daca patesc asta sa ii arat ce am filmat. Asa ca l-am infipt cu ochiul in vizorul camerei, am derulat nitel inapoi, am dat play si a fost multumit, m-a lasat in pace.
Daca vrei sa vezi un cartier du-te sa il vezi, e sigur. Am umblat peste tot pe jos, cu camera in mina, n-am avut probleme. Ba veneau la mine localnici care stiau engleza sa ma intrebe daca ma pot ajuta. E posibil sa fie, in bazar, hoti de buzunare.
Nu mai stiu acum sa insir obiective din Damasc, doar in mare centrul istoric mare cu bazarul (parca se numea Suq Hamidi), unde sunt bazare, cafenele, palate, hammam-uri (bai - poti intra in hol, de curiozitate, o sa vezi ca esti intimpinat cu cafea, poti sa bei, e cafea specifica de bun venit, se serveste in cescute mici si e nitel sarata, se da peste cap), moschei (prontre care Omaiazilor, cea mai impunatoare), restaurante traditionale (absolut misto, cu formatie, cu dervisi, cu haleala calumea). In afara acestui centru vechi mai e bazarul de argint cu ceva moschee, si cam atit mai stiu. Am mai vazut si zone cu aspect mai colonial, si zone rezidentiale misto, cu parcuri frumoase.
Din pacate nu mai stiu numele restaurantelor la care am fost, ca le-as fi recomandat cu maxima caldura. Unul parca se numea ceva cu luna, sau avea o luna pe firma, dar e posibil sa aberez.
Bere nu prea gasesti daca crisma e aproape de o moschee, si cum moschei sunt peste tot, bei iaurt. Eu am fost dus special la o terasa unde se stia ca e bere (Barada - locala, dupa numele riului care trece prin Damasc). E misto sa stai la o cafea si o narghilea, dar si la o bere si narghilea. De obicei tre sa dai bacsis celui care iti pregateste narghileaua, cind ti-o aduce.
Cam asta mai tin minte despre Damasc. Daca oi gasi casetele si vad cum se numeau restaurantele va spun.
multumim. inteleg dupa cum ai povestit ca ti-a placut in siria. crezi ca ajung 2 zile sa vizitezi damascul?
abancor
23rd May 2008, 18:27
Mi-a placut in Damasc si pe linga, nu am vazut mare lucru din Siria. Dar arabii, cel putin cei din partile alea,s unt foarte prietenosi, saritori, primitori. 2 zile pt Damasc ajung sa-ti faci o idee, sa te plimbi in voie prin centru, sa maninci la un restaurant traditional, sa intri in 2 - 3 cladiri.
Nu mai cita mesajul anterior, e evident ca te referi la el, si lungesti mesajele degeaba.
DeathRipple
23rd May 2008, 19:16
QUOTE (vivien08 @ May 23 2008, 15:45)

ar fi cam sec acest forum daca toata lumea ar pune intrebari punctuale si i s-ar raspunde la fel . sunt de apreciat cei care reusesc sa povesteasca pe scurt vacanta lor prin tara respectiva, ei sunt sarea si piperul acestui forum. Despre siria s-a scris f.putin aici si m-am gandit ca o scurta relatare despre ea ar fi bine venita.
nu neaparat. in primul rand pentru ca parerile sunt foarte subiective. eu de ex, daca-ti spun sa nu te duci in intalia, ca aia sunt un neam mult mai infect decat al nostru, ce faci, m-asculti? sau te gandesti ca italia are 40% din patrimoniul cultural mondial? apoi, poate nu toata lumea e interesata de ce mi-a placut mie acolo. vezi topicul despre turcia unde se bat campii pe sute de pagini despre...hoteluri. si putem continua...unde e placerea de a descoperi tu singur frumusetile unei tari, daca ele iti sunt descrise cu lux de amanunte inainte si deja sti ce-o sa vezi? in afara de asta, anumite lucruri sunt cam greu de redat in cuvinte, cum bine zicea abancor mai sus. pot sa-ti povestesc foiletoane, nu-ti vei putea inchipui sentimentele ce te incearca cand intri de pe strazile minuscule ale orasului vechi in moscheea umayazilor din damasc, de ex. n-ai cum sa-ti imaginezi, pentru ca nu seamana cu nimic. sau poate nu te intereseaza deloc, si atunci am vorbit degeaba. poate pe tine te intereseaza aurul ieftin de pe tarabe, sau mai stiu eu ce altceva.
asa ca sfatul meu este acelasi: ideile punctuale sunt mult mai folositoare decat impresiile extrem de subiective. uita-te pe thread-ul cu iordania la ce-am scris si o sa afli o groaza de informatii utile. o sa gasesti acelasi lucru pe mai toate forumurile de-afara. n-o sa vezi pe cineva postand: plec in siria, ajutati-ma.
niste informatii foarte concrete si utile (desi deja ma repet si nu-mi place): motorina s-a scumpit de la 8 la 24 de lire siriene (1$ ~ 45SP) incepand cu 1 mai; exista "departure tax" atunci cand pleci din tara si care costa 200SP/pers - deci mai pastrati bani pt aeroport.
vivien08
23rd May 2008, 20:48
daca ma interesa aurul de pe tarabe mergeam in turcia ,nu intrebam de siria.
m-a interesat iordania si siria,tocmai pentru faptul ca celelalte-turcia,tunisia,etc. mi se par prea comune.
in fine,n-am sa mai lungesc discutia ca nu-si are rostul aici.
daca mai ai informatii utile-asa cum au fost cele de pe topicul cu iordania- am sa le citesc cu placere,daca nu asta e.
idumihai
24th May 2008, 06:55
DeathRipley, te rog sa-mi dai detalii despre "departure tax" . Nu am auzit despre asa ceva pina acum si ma intereseaza informatia cit mai exacta si detaliata. Muiltumesc.
DeathRipple
26th May 2008, 08:05
QUOTE (idumihai @ May 24 2008, 06:55)

DeathRipley, te rog sa-mi dai detalii despre "departure tax" . Nu am auzit despre asa ceva pina acum si ma intereseaza informatia cit mai exacta si detaliata. Muiltumesc.
pai ti-am zis mai sus. cand iesi din tara ti se pune stampila de iesire pe pasaport, care "costa" 200SP/pers. acelasi lucru e valabil si in iordania de ex, unde dai 5JD/pers.
Red Wolf
26th May 2008, 11:22
O sa incerc eu sa fac un fel de jurnal cu principalele obiective.
Am fost in circuit cu agentia Kara, prin Siria – Iordania si Liban in Aprilie
In Siria am vizitat Damascul, Maloula, Sydnaia, Bosra, Tarsus, Krak de chevalier, Palmyra, Homs, Hama, Apamea, manastirea Sf Simion si Alepul.
In general m-am simtit in siguranta in Siria, ghidul ne-a spus ca populatia este fff speriata de politie si nu au curajul sa ne faca ceva, totusi daca patim ceva sa strigam Politia! Cineva s-a pierdut de grup in bazarul din Damasc ... si nu a avut nici o problema, desi a stat singur cateva ore in mijlocul lor! Alta persoana a mers la niste arabi acasa, in bazar, pentru negocieri ... nu a patit nimic!
Sunt foarte multi militari pe strazi (neinarmati) probabil cam 20-25% din populatie lucreaza in Armata (sunt inca in stare de razboi cu Israelul si au probleme de granita cu Turcia). Oamenii sunt saritori si foarte sociabili. Daca ai nevoie de ceva te ajuta fara sa-ti ceara ceva in shimb.
Bazarele cele mai importante se gasesc in Damasc si Alep. Cel din Alep este fff mare si mai ieftin ... dar nu va asteptati ca aceasta sa insemne diversitate fata de cel din Damasc. In general sunt strazi intregi cu acc tip de produse (multe dintre ele folositoare ptr localnici: treninguri, lenjerie, blugi, oale, mancare).
In Damasc am vizitat biserica Sf Ananea (se afla in cartierul crestin si ca sa ajungi la ea, treci prin stradute stramte gen 1001 de nopti); biserica Sf Paul; am mers pe un munte din jurul Damascului pentru a vedea orasul de sus; am vizitat orasul vechi cu Moschea Omeiazilor (in care se pastreaza capul Sf Ioan Botezatorul), o moschee siita, bazarul, mormantul lui Saladin, o baie turceasca si palatul Anzem (un fel de muzeul taranului si traditiilor). Tot in Damasc am fost la Muzeul de National si la moscheea Al-Suleimaniyeh (se afla in spatele muzeului National) o moschee turceasca transformata in bazar de obiecte lucrate manual.
In Bosra am vizitat amfiteatru roman si ruinele orasului vechi cu moschea ridicata pe locul unde un preot nestorian i-a prezis lui Mahomed ca o sa ajunga un mare profet.
Despre Maloula si Sydnaia a povestit Abancor. Pot sa adaug ca se poate asista la o slujba in limba aramaica.
In Homs am fost doar in trecere si singurul obiectiv a fost o manastire crestina ortodox-syriana in care se pastreaz braul Fecioarei Maria. Homsul, la fel cu Tarsus este un oras modern in care nu se pastreaza multe aspecte traditionale.
In Hama am viztiat rotile uriase de pe fluviul Orontes si am inteles ca exista niste locuinte traditionale, gen stup (nu le-am vizitat).
In Apamea am vizitat doar ruinele grecesti ale orasului (singurele din Siria care nu au fost modificate de romani) ... de fapt o strada lunga de 2 km, marginita de coloane si fatade de temple. Ar mai fi de vizitat cetatea medievala , care este consrtuita pe un deal si care este inca locuita.
In Alep am vizitat cetatea (situata pe un deal/podis in mijlocul unui oras plat, cu ziduri groase si f inalte) bazarul, moschea Omeiazilor (se afla in centrul bazaruui), o moschee in care se pastreza mihrabul Marii Moscheii din Ierusalim si cateva biserici crestine: maronita, ortodoxa, copta, etc. Tot in apropiere de Alep se afla manstirea Sf Simion: o manastrie impresionanta care a fost construita pe locul in care s-a aflat stalpul inalt de 15 m (au mai ramas doar 2 m), stalp in/pe care trait Sf Simion timp de 30 de ani.
In Palmyra am ajuns dupa un drum de 2 h prin desert (aveti grija la harti ... se consruiesc f multe sosele si autostrazi si risti sa te ratacesti daca nu ai o harta f recenta; Ex noi mergeam pe un drum care nu era trecut pe harta iar in stanga si in dreapta se construiau alte drumuri paralele cu al nostru). Am ajuns in timpul pranzului si am prins o caldura crunta. Am abandonat dupa cam 3 h de vizitat. Recomand vizita ori dimineata ori dupa-amiaza. Desi doream sa vizitam chiar nu am mai putut fizic sa continuam ... cautam cu disperare o umbra si epuizasem toate sticlele de apa! Am vizitat templul lui Ball si jumate din ruinele orasului. Mai era o cetate medievala pe un deal ... nu am ajuns la ea! O singura zi ar fi de ajuns pentru tot sit-ul ... daca prindeti nori si vant!
Krak de Chevaliers se afla pe un drum secundar care pleaca din autostrada Homs-Tarsus. Se ajunge destul de usor si 2-3 h sunt de ajuns pentru a vizita castelul (imens si cel mai bine bastrat din Orient). Este interesanta povestea cuceririi castelului de catre musulmani (la fel si in Alep).
Soselele sunt ff bune si sunt circulate de putine masini (spre deosebire de Liban unde era o aglomeratie gen Otopeni pe principalele autostrazi). E posibil sa fi prins noi ore/zile mai libere ... nu bag mana in foc, ca asa este de obicei.
Am vizitat si un mall (normal ... romanul in circuite culturale trebuie sa viziteze mall-uri ...ptr ca in bazar este mizerie si nu poate cumpara de acolo ...
). Si in Damasc si in Beirut au acc organizare: subsol supermarket, et 1 haine si bijuterii iar la etajul 2 si 3 magazine ptr copiii (sunt foarte multi copiii in zona). Punctul bun al supermarketului este pretul : ex noi nu am reusit sa cumparam, in oras, o apa mai ieftin de 20 SP iar in supermarket era 15 SP.
Cel mai important: invatati cifrele arabe, toate preturile sunt trecute in cifre arabe si nu in europene (precum in Iordania). Sa aveti dolari la voi: accepta mai usor si la un curs de schimb mai bun decat ptr euro. Cel mai bine este, totusi, sa schimbati in moneda locala, au fost multe cazuri in care nu au vrut sa ne vanda pe valuta.
DeathRipple
26th May 2008, 12:28
QUOTE (Red Wolf @ May 26 2008, 12:22)

In general m-am simtit in siguranta in Siria, ghidul ne-a spus ca populatia este fff speriata de politie si nu au curajul sa ne faca ceva, totusi daca patim ceva sa strigam Politia! Cineva s-a pierdut de grup in bazarul din Damasc ... si nu a avut nici o problema, desi a stat singur cateva ore in mijlocul lor! Alta persoana a mers la niste arabi acasa, in bazar, pentru negocieri ... nu a patit nimic!
Sunt foarte multi militari pe strazi (neinarmati) probabil cam 20-25% din populatie lucreaza in Armata (sunt inca in stare de razboi cu Israelul si au probleme de granita cu Turcia). Oamenii sunt saritori si foarte sociabili. Daca ai nevoie de ceva te ajuta fara sa-ti ceara ceva in shimb.
ma da' bine functioneaza propaganda media
ce credeai ca se intampla daca ramai singur in bazar? sar aia pe tine, te hacuiesc si-ti beau sangele?
asta e dezavantajul cand mergi cu o agentie...ai timp limitat pt orice. de ex, eu cu 15SP am baut suc de portocale, nu apa. fara sa ajung la vreun "supermarket". v-a dus la "ruinele" de la sf simion, in schimb nu a fost in stare sa va aloce o zi intreaga pt a vizita palmyra. banuiesc ca in muzeu' de-acolo nu v-a bagat. pacat. directoru' face doctoratu' in romania si v-ar fi spus cateva lucruri foarte interesante despre trecutul comun al dacilor, romanilor si palmyrenilor
vivien08
26th May 2008, 14:10
Cu agentie sau nu, eu cred ca red wolf a fost bine intentionat sa povesteasca despre experienta lui prin siria. Chiar nu inteleg tonul de atac al unora.
Red Wolf
26th May 2008, 14:14
Nu am zis ca mi-a fost frica mie, legat de ce se intampla in bazar ... am scris ptr cei care se gandesc ca e posibil sa se intample ceva!
Am fost si in Beirut, cu o sapt inainte sa inceapa luptele, si nu am avut nici o problema sa ma plimb pe strazi si pe la cafenele, printre soldati (inarmati de data asta) si tancuri.
Daca nu incepeau luptele ... chiar as fi recomandat Beirutul ca unul dintre orasele care trebuiesc vizitate! Iar in Beirut chiar s-a tras cu armament, nu au fost manipulari de presa. 
In Palmyra, trebuia sa stam mai mult dar nu am putut noi sa mai rezistam in aer liber!
Oricum ... sigur nu am fi vizitat si muzeul ... si sigur s-ar fi gasit mai multe pers din grup care ar fi zis: “inca un muzeu, nu e de ajuns cel din Damasc”?
Ai dreptate legat de programul pe cont propriu vs cel facut de agentie!
Nu am avut decat putin “timp liber” si majoritatea obiectivelor erau de genul: “avem 2h la dispozitie: pe locuri fiti gata, start”; “aveti 10 min ptr toaleta”; “la ora 7.30 dimineata plecam, trezirea la 6.00”
Legat de sucul de portocale vs timp ... mi-am amintit o intamplare: desi toti vroiam sa cumparm suc natural, nu am avut cum, ptr ca pana a apucat vanzatorul sa stoarca doua portocale eram zoriti deja sa plecam! 
Avantajul pe care l-am vazut eu, ar fi dat de ghid, care ne exlplica majoritatea obiectivelor vizitate, precum si date despre istoria si cultura locala.
DeathRipple
26th May 2008, 14:43
imi permit sa ignor mesajul lui vivien08, pentru ca e aiurea rau.
cu agentia exista avantaje si dezavantaje. nu recomand una sau alta, e chestie de optiune personala.
in palmyra, muzeul in sine nu rupe gura targului (dupa jaful american din bagdad, muzeul de arheologie din istanbul este cred cel mai valoros). dar dupa ce-am baut ceai si am vorbit o ora cu directorul muzeului, totul pare altfel.
pacat ca n-ati apucat fresh-urile lor. la cat de ieftine sunt, e un pacat sa bei altceva. portocalele sun numa' varful iecberg-ului. capsuni, banane, lapte, miere, mere, dude, mango, ananas...ma ia cu ameteala numa' cand imi aduc aminte. sapun din masline de alep - foarte faimos - ati luat?
un alt exemplu de canibalism sirian...
Click pentru a vizualiza atașamentul
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.