razyell_3x
22nd May 2008, 22:29
In primul rand salut la toata lumea
, in al 2 - lea am o intrebare: cum spuneam si in titlu, stiu ca la telefoanele fixe model din acela vechi cu "roata"
prin inserierea unei baterii (9V mi se pare) pe unul dintre cele doua fire intre aparatele telefonice puteai comunica intre acestea
. Astea fiind spuse intrebarea concreta este daca pot face acelasi lucru cu doua aparate telefonice "mai moderne"? . Sau daca nu merge, ce solutie am pentru a putea comunica cat mai simplu si direct intre doua aparate telefonice, fara a implica o centrala & stuff.
SuperDuper
23rd May 2008, 00:49
Da, merge... Dar nu te astepta sa formeze numarul sau sa auzi ton.
razyell_3x
23rd May 2008, 01:16
Stiu ca nu am cum sa aud ton sau sa formez numar, e logic. Deci practic ridic receptorul si vorbesc
, e perfect asa. Pentru a le face sa sune improvizez un circuit separat cu un buton dedicat pe fiecare aparat prin apasarea caruia sa alimentez soneria din celalalt telefon si viceversa, si m-am scos.
Btw, inca ceva daca esti amabil: telefoanele merg in felul asta alimentate si pe CA sau e necesar strict CC? , tensiunea de alimentare e ok 9V?
SuperDuper
23rd May 2008, 03:48
Soneria nu va merge asa cum te gandesti tu pentru ca de obicei sunt sonerii piezo care sunt alimentate la 100Vca pentru a suna. Tensiunea de alimentare in vorbire este de 48Vcc (dar mie mi-au mers si la 12V, nu garantez ca va merge si la tine) si impedanta telefonului este de cca 300 de ohmi.
Paul_l
23rd May 2008, 07:21
Soneria suna la un semnal sinusoidal de 25Hz si 75 Vvv. Nu e chiar usor de generat. Poti insa incerca un transformator 220V/60V si o redresare mono alternanata fara filtraj. Nu e 25Hz dar poate merge.
Prien
24th May 2008, 11:28
QUOTE (SuperDuper @ May 23 2008, 04:48)

Soneria nu va merge asa cum te gandesti tu pentru ca de obicei sunt sonerii piezo care sunt alimentate la 100Vca pentru a suna. Tensiunea de alimentare in vorbire este de 48Vcc (dar mie mi-au mers si la 12V, nu garantez ca va merge si la tine) si impedanta telefonului este de cca 300 de ohmi.
Sunt necesare cateva mici corectii.
"Tensiunea de alimentare in vorbire este de 48Vcc " Pardon. Asta e tensiunea de stand-by. Adica daca pui instrumentul cand telefonul este inchis, cu microreceptorul pus in furca si cu difuzorul de handfree neactivat, o sa masori in jur de 48Vcc, ce reprezinta echivalentul a 4 acumulatoare de 12 V inseriate....
Asta s-a stabilit pe vremea lui Graham Bell, -inventatorul telefonului, -ask gogu sau wiki- pt ca centrala sa poata sa functioneze si atunci cand "cade" sursa de alimentare. Si daca ia foc o casa, sau unui om are nevoie de salvare, iar "curentul" e intrerupt....
Cand ridici microreceptorul, telefonul practic se conecteza si apare ca o rezistenta pe linie. Asta determina aparitia unui curent.. Si atunci tensiunea cade la circa 12V, tot cc..
Gandeste-te ca primele centrale au fost inventate acum mai mult de 100 de ani. Si ca atare erau doar pe relee. Putin sensibile, dar care totusi simt ca tensiunea cazut la 1/4 din cea initiala si activeaza masina de ton...
Apelul era semnalizat la destinatar prin aparitia unei tensiuni alternative de minim 75V, care actiona un electromagnet. Acesta avea o lamela cu o bila la capat ce lovea 2 clopotei, care trezeau si mortu'
Soneriile moderne separa tensiunea de apel prin condensator (si o rezistenta, hi, hi, prietenii stiu de ce, ), apoi o baga intr-o punte redresoare, dupa care o filtreaza cu un condesator si ce rezulta ataca un circuit integrat specializat. Parca BM8204/5, de la ex IPRS, am uitat),
Nu intru in detalii despre cum se formeza numarul, selectia in centrala..Dar cand corespondentul ridica microreceptorul, atunci incepe convorbirea+ taxarea..
Revenind la problema ta.
Spui ca ai folosit 12Vcc. E f bine si ti-a mers pt ca i-ai dat exact ce ii trebuia.
Daca vrei sa folosesti soneriile electromecanice din telefoanele cu disc, va trebui sa le dai o tensiune alternativa. Foloseste ce ti-a spus Paul_I, adica sa pui un traf care sa aiba (si) o infasurare capabila sa iti dea minim 75V~. Stiu sigur ca la atata se incercau telefoanele in fosta fabrica Electromagnetica. Si maxim 100V~ .
Curentul e mic de maxim 6mA, din considerente de neelectrocutare..Cum firele sunt aeriene, mai cade un stalp, se rupe firul si pune copita un bou, sau vaca. Ma refer la animale cu 4 (sau 2) picioare..
Pt ca sa semnalizezi corespondentului ca il cauti, sau el pe tine, si daca mai ai un fir liber in cablul UTP, mai bine ii trimiti/primesti o tensiune continua care actioneza la el/tine un mic oscilator audio sau un led..
PS si off topic. Am urat si inca mai urasc din toata inima telefonia si in special cea clasica. Sunt convins ca are si parti interesante, dar asa cum altora nu le place CAD-ul, sau radio-ul, asa sa nu aud eu de ea ..Mai ales ca ..prietenii mei stiu de ce...
Ignition
24th May 2008, 11:53
Inteleg ca cei 12Vcc trebuie inseriati pe unul din cele 2 fire, are vreo importanta care din fire ?
SuperDuper
24th May 2008, 15:47
Telefoanele cu butoane au o punte redresoare in interior - nu conteaza cum legi aia 12V. Montaj "in serie" sa fie...
Daca sursa este o baterie, incercati montarea unui condensator de 1000 microF in paralel cu bornele ei - face bine la audio
.
andreic
29th May 2008, 22:05
QUOTE (SuperDuper @ May 24 2008, 16:47)

Daca sursa este o baterie, incercati montarea unui condensator de 1000 microF in paralel cu bornele ei - face bine la audio

.
Adica vrei sa zici sursa externa ca bateria are rezistenta mica si tensiune constanta si nu vad de ce ai pune un amarat de condensator de 1000 pe o baterie care are oricum capacitate mult mai mare.
SuperDuper
29th May 2008, 22:13
QUOTE (andreic @ May 29 2008, 16:05)

Adica vrei sa zici sursa externa ca bateria are rezistenta mica si tensiune constanta si nu vad de ce ai pune un amarat de condensator de 1000 pe o baterie care are oricum capacitate mult mai mare.
Pentru ca rezistenta dinamica a bateriei la frecvente audio (2-5kHz) este mult mai mare decat cea a unui condensator electrolitic. Bateria o avea ea in curent continuu capacitate mare, dar in alternativ nu straluceste.
Sigur, merge si fara, dar este mai bine cu un condensator in paralel.
andreic
29th May 2008, 22:28
Ai dreptate, nu e o idee chiar rea, doar daca nu cumva condensatorul are pierderi si atunci va descraca bateria prematur.
Kuki
31st May 2008, 08:36
Poate merge asa.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.