the_truth412
17th May 2008, 20:47
M-am gândit să vorbim despre curiozitățile din România, dar numai lucruri bune despre țara noastra
blueunicorn
18th May 2008, 12:19
Era materialul acela video: "O lume fara Romania". Se pare insa ca linku' nu vrea sa mearga deocamdata:
http://www.funcafe.ro/view_video~o_lume_fa...ania~9~130.html
iri_dan
18th May 2008, 15:08
Gabi73C
14th June 2008, 19:51
Cum adica "curiozitati din Romania"? De ex. faptul ca in 1924 un anume Dumitru Duponte (sau Daponte, in orice caz - roman) inventeaza cinematograful in relief - un aparat de filmat cu doua obiective, suprapunerea imaginilor urmand sa creeze senzatia de relief, se pune?
Dyzygoteka
17th June 2008, 20:14
QUOTE (blueunicorn @ May 18 2008, 13:19)

Era materialul acela video: "O lume fara Romania". Se pare insa ca linku' nu vrea sa mearga deocamdata:
http://www.funcafe.ro/view_video~o_lume_fa...ania~9~130.html
QUOTE (iri_dan @ May 18 2008, 16:08)

Atat de jos suntem ca tara, ca natiune, daca pana si faptele de lauda a romanilor au ajuns sa fie CURIOZITATI? Trist...
Harababurel
18th June 2008, 22:05
QUOTE (Gabi73C @ Jun 14 2008, 20:51)

Cum adica "curiozitati din Romania"? De ex. faptul ca in 1924 un anume Dumitru Duponte (sau Daponte, in orice caz - roman) inventeaza cinematograful in relief - un aparat de filmat cu doua obiective, suprapunerea imaginilor urmand sa creeze senzatia de relief, se pune?
De exemplu exista o specie de peste care traieste numai in Romania.
PS: Eu sunt the_truth412, dar mi-a schimbat cineva parola
PS2: Aveam nevoie de curiozitati pentru un concurs de info 
PS3: Se pune
alexandrudicu
19th June 2008, 09:33
QUOTE (Harababurel @ Jun 18 2008, 23:05)

De exemplu exista o specie de peste care traieste numai in Romania.
Si ne spui si noua sau vrei sa-ti spunem noi tie care e acea specie ?
Harababurel
19th June 2008, 09:50
QUOTE (alexandrudicu @ Jun 19 2008, 10:33)

Pai nu stiu ce specie era... tocmai de-aia va intreb ce curiozitati stiti.
H725
19th June 2008, 15:31
cind am ajuns in montreal, vamesul intreba daca am diazepam...
industria farmaceutica romaneasca a ajuns cunoscuta si peste ocean...
H725
20th June 2008, 03:26
ceva pozitiv:
Fierul forjat înlocuiește porțile maramureșene
În comuna Bârsana, meșterii populari produc numai pentru clienți străini. O poartă cu opt stâlpi poate ajunge și la 12.000 de euro.
Porțile mari, cu simboluri vechi de sute de ani sculptate cu măiestrie în lemn nu-i mai impresionează decât pe străini. Meșterii populari din Maramureș spun că până și cei care mai aveau la casă o asemenea podoabă, pentru care un american așteaptă două luni numai ca să ajungă cu feribotul, au schimbat-o. Au fost plecați în Italia și Spania și au văzut ei acolo că fierul forjat și inoxul sunt simboluri ale bogăției.
Așa că au dat jos o poartă de 10.000 de euro (cât e dispus un străin să plătească pentru ea) și au schimbat-o cu una de 300 de euro, din fier forjat și plastic. În schimb, porțile maramureșene cară România în lume: prin America, Germania, Belgia sau Franța. Lucrările meșterilor populari au făcut înconjurul lumii, vorbind despre România. Iar sculptorii își găsesc clienți suficienți cât să poată face bani și ucenici dornici de învățare destui cât să nu piară această tradiție.
...
adevarul
underground2009
9th July 2008, 11:56
Biserica Neagra din Brasov este cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei?Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul asezamant de cult brasovean masoara 90 de metri lungime si 37 de metri inaltime, cu un turn al crucii de 65 de metri.
Bismarck
9th July 2008, 12:07
Peștera Izvorul Tăușoarelor este cea mai adâncă peșteră din România ~ peștera ascunde câteva minunății rare sau chiar unice de aceea este si închisă și interzisă turismului !!!
underground2009
9th July 2008, 12:52
Iasiul a fost incendiat de trei ori. Prima data, in 1513, au fost de vina tatarii, apoi otomanii in 1538 si apoi rusii in 1686.
ayl
17th July 2008, 13:42
In 1986 un grup de cercetatori romani a realizat una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului, in timp ce facea cercetari asupra solului, in vederea construirii unei centrale electrice in apropierea Marii Negre.
Descoperirea Pesterii Movila avea sa uimeasca intreaga lume stiintifica o data cu descoperirea unei lumi subterane ostila oamenilor, animalelor sau plantelor de la suprafata.
Nu era pentru prima data cand se descoperea viata intr-o pestera, dar in cazurile anterioare viata subterana depindea de cea de la suprafata.
Insa la Movila, cercetatorii au descoperit un cerc complet inchis, un ecosistem in sine, total independent de suprafata. Acest lucru l-a facut pe unul dintre cercetatori sa afirme ca daca in urma unui razboi nuclear viata de pe pamant ar disparea, acest ecosistem ar fi un supravietuitor.
Se pare ca pestera pastreaza secretul originii vietii. Au fost identificate mai multe specii de animale, dintre care 33 erau specii noi. Dr. Cristian Lascu vede in acestea fosile vii, care au reusit sa supravietuiasca milioane de ani. Refugiul lor in subteran isi are inceputurile in epoca de gheata.
Una dintre teoriile genezei sustine ca populatia pesterii a fost izolata in urma cu cinci milioane jumatate de ani, cand nivelul Marii Negre a scazut simtitor. In acel timp, cei mai apropiati stramosi ai omului de azi erau maimutele din sudul Africii.
Ineditul acestei descoperiri consta in existenta primului ecosistem din lume al carui viata se bazeaza pe chemosinteza. Printre creaturile descoperite se afla un miriapod care masoara 10 cm, al carui muscatura este veninoasa.
Cercetatorii au identificat doua spatii cu aer. In primul se aflau specii de nevertebrate cunoscute, insa in cel de-al doilea spatiu au descoperit un strat ce avea o consistenta laptoasa. Acest strat era compus din materiale organice. Aerul nu era respirabil, fiind otravit cu gaze nocive vietii, cum ar fi hidrogenul sulfurat si dioxidul de carbon, nivelul oxigenului fiind foarte scazut.
Absenta luminii solare duce la eliminarea posibilitatii de a obtine hrana prin fotosinteza, de aceea organismele aflate aici s-au adaptat la conditiile de mediu. Utilizand energia chimica rezultata din oxidarea hidrogenului sulfurat, microorgansimele foloseau chimiosinteza pentru a-si procura hrana. Acest procedeu a dus la formarea stratului cu aspect laptos, plin cu microorganisme, care au constituit hrana pentru celelalte animale aflate in pestera, ei fiind ultima veriga a lantului alimentar. Acest sistem autosustinut nu a fost niciodata intalnit la suprafata Terrei.
Dr. Cristian Lascu nu a gasit dovezi ale provenientei apei din exterior. Teoria elaborata de acesta este ca apa de la suprafata Romaniei contine un isotop, consecinta a dezastrului de la Cernobil, iar daca aceasta apa ar fi fost de la suprafata ar fi trebuie sa contina implicit si acest isotop. Insa testele au aratat ca era inexistent. Apa provenea dintr-o rezerva subterana care se pare ca a fost pastrata aici timp de 2500 de ani. Neprimind alimentatie din exterior, s-a creat un ecosistem inchis, total diferit de cele aflate la suprafata. Printre speciile noi de carnivore gasite aici se numara doi pseudoscorpioni, un miriapod, o specie noua de lipitoare, patru paienjeni si un scorpion de apa, diferit de rudele sale cunoscute.
Locuitorii subterani au o culoare pala, iar ceea ce ii diferentiaza complet de rudele lor de la suprafata este lipsa totala a vederii si antenele de proportii gigantice pe care le folosesc pentru a se deplasa pe intuneric.
Simpla prezenta umana in acest loc, ameninta serios viata ecosistemului, deoarece simplul proces respirator, poate cauza dezechilibre, prin modificarea nivelului de oxigen si de dioxid de carbon din pestera. De aceea, este permisa intrarea a cel mult trei persoane o data.
Larry Lemke de la centrul de cercetare NASA a asemanat conditiile de viata din pestera Movila cu cele de pe Marte. Lemke, care lucreaza la o misiune de cerecetare a existentei vietii pe Planeta Rosie, crede ca este posibil sa fi existat forme de viata pe acesta, in urma cu 3,5 miliarde de ani, cand Marte era mai calda. Cazul pesterii Movila a readus speranta gasirii unor forme de viata incipiente in subteranul planetei, unde exista surse de apa lichida calda.
Descoperirea acestei pesteri nu i-a inspirat doar pe cercetatori, ci si pe scenaristii americani, care au scris o poveste plecand de la acesta descoperire, culminand cu productia filmului “The cave” in 2005, in regia lui Bruce Hunt.
ioppo
17th July 2008, 13:55
Primul lucru interesant citit astazi! Bv Ayl
loveconquersall
17th July 2008, 14:02
QUOTE (underground2009 @ Jul 9 2008, 11:56)

Biserica Neagra din Brasov este cel mai mare lacas de cult in stil gotic din sud-estul Europei?Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul asezamant de cult brasovean masoara 90 de metri lungime si 37 de metri inaltime, cu un turn al crucii de 65 de metri.
Am si yo o curiozitate:
Biserica e romano-catolica?
tyrael
20th July 2008, 05:20
Strada Sforii din Brasov este cea mai ingusta strada din Europa 
Strada Sforii constituie cea mai ingusta ulita din Cetatea Brasovului - aproximativ 1,3 m. Se spune ca ar fi cea mai ingusta din Europa. A fost creata in secolul al XV-lea ca si cale de acces pentru pompieri. Reamenajata in 2003 este un punct de atractie inedit din Brasov.
Dari@
20th July 2008, 06:07
Dintre speciile endemice de plante si animale (endemic = care se gaseste numai pe un anumit teritoriu pe tot globul): garofita Pietrei Craiului, sangerul, laleaua pestrita, specia de lotus termal de pe lacul Petzea de langa Oradea - Nymphaea lotus thermalis, cainele enot in delta.
de pe Luna se vede canalul Dunare-Marea-Neagra, celelalte doua constructii omenesti care se mai vad de pe Luna fiind orasul Las Vegas (noaptea se vede ca un punct stralucitor) si Marele Zid Chinezesc.
Stiloul a fost inventat de Ion Poenaru.
ayl
20th July 2008, 14:25
Stiati ca Hotelul Traian din Iasi a fost proiectat de Gustave Eiffel (ala de a facut si turnuletul Eiffel din Paris si Statuia Libertatii, ce a fost daruita cadou americanior), si daca stiu eu bine e prima cladire de pe pamantul asta la care s-a folosit structura metalica.
Primul lucru interesant citit astazi! Bv Ayl
msms
Eol
1st August 2008, 04:32
QUOTE (alexandrudicu @ Jun 19 2008, 10:33)

QUOTE (adelmina @ Jul 30 2008, 20:56)

Buna seara,
Am citit ce s-a scris despre Smailo si nu pot sa ma abtin: am cumparat si eu un astfel de GPS pentru ca ne pregateam de concediu si plecam din tara. A mers cateva zile f. bine dupa care a inceput sa dea mesaje de eroare si sa se inchida. Am vorbit la firma (au fost extrem de receptivi) si l-am schimbat. Am plecat voiosi in concediu...dar voiosia ne-a tinut exact pana in Ungaria cand Smailo a dat semne de oboseala, iar la intrarea in Austria nu a mai vrut sa se deschida. Nu pot sa va spun cum am ajuns in Germania doar cu niste harti care s-au nimerit in torpedoul masinii! Asa ca am fost nevoiti sa cumparam de acolo un alt GPS, ca sa ne putem intoarce acasa. Incercam de multa vreme sa capatam incredere in produsele romanesti, dar...CINE VA FACE CA MINE, CA MINE SA PATEASCA! Parerea mea este ca acest Smailo nu este pus la punct si mai devreme sau mai tarziu mesajele de eroare vor aparea. Sper sa ma insel, dar n-as crede.
nu stiu cum se numeste specia de pesti , dar daca nu ma insel se afla in raul Valsan ,jud Arges
revin cu un link interesant
http://www.satvacantabradulet.ro/iframe.php?id=11
edy_wheazel
1st August 2008, 04:40
Nu stiu daca se pune dar este vorba tot de stiinta: Muzeul de mineralogie din Baia Mare este cel mai mai mare de acest gen din Europa. Multe exponate sunt considerate raritati mondiale si valori de patrimoniu - tezaur.
Bravo ayl. Chiar nu stiam de existenta pesterii. Nota 10 pt. descriere.
funkycake
2nd August 2008, 15:32
wow chiar nu stiam despre pestera asta, chiar e interesant, ai descris super nota 20
parghiedimitrie
3rd August 2008, 14:05
Manastiri din cele mai frumoase si mai deosebite dim lumea crestinitatii
Datiti si traditi din cele mai frumoase
Monumente istorice splendide si pline de farmec care trebuie vizitate nu doar sa auzit de ele la gimnaziu, liceau si facultate:
Sarmisegetuza, Cetati (Neamtului, Hotinului, Sucevei)
Statiuni de o mare splendoare Amara, Aurora
Un popor roman minunat (nu vreau sai discriminez pe romi, care isi fac de cap), cu o istorie fantastica !
Personalitati istorice, voevozi ce au lustat cu dragoste pentru tara : Stefan cel mare, Mircel cel Batran si din Strabuni Decebal, Burebista .
Poeti : Mare Eminescu, Balaga, Slavici, Arghezi, Alecsandrii etc
Imi place indgrozitoer de tare istoria
FantaziOo
3rd August 2008, 16:34
Stiati ca Marea Neagra e singura mare din lume in care un vas scufundat a supravietuit"" din timpul Imperiului Bizantin pana in prezent ? Asta datorita stratului de apa de la fundul marii fara oxigen , si astfel vasul e in stare perfecta .
tiestodj20
4th August 2008, 19:48
Stiati ca Lacul Sfânta Ana este un lac de origine vulcanică, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României ? Este situat în masivul Ciumatul Mare, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, după alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupții vulcanice în Carpați și în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani). Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apă nu există oxigen, motiv pentru care în aceasta nu trăiește nici o vietate. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.
Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea cu precizie de sută la sută. Localnicii știu că "Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții". Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.
Lacul Sfânta Ana, este o rezervație complexă naturală, geologică, floristică și faunistică, fiind legat de Băile Tușnad prin poteci turistice.
Stiati ca prima ploaie artificiala a fost provocata la Bucuresti, in 1931, de catre cercetatoarea Stefania Maracineanu, cu ajutorul unor substante radioactive. Datorita rezultatelor obtinute, Stefania Maracineanu a primit sprijin din partea guvernului francez si a repetat aceste experiente in 1934 in Algeria?
Cercetarile in domeniu au continuat dupa Al Doilea Razboi Mondial, cand, in 1946, inginerul american Vincent J. Shaefer a facut o experienta pe muntele Washington. Aici, intr-o zi cand deasupra muntelui pluteau nori densi, a dispersat din avion, la baza norului, zapada carbonica, ceea ce a dat nastere unei averse puternice.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.