QUOTE (ciureanuc @ May 12 2008, 14:52)

Sa va dau si eu "echivalentele" din Londra - Tesco (este IDENTIC Carrefour - pana si rafturile sunt aranjate la fel)
* ulei: 1l = o lira
* paine: 800g feliata 0,4 - 0,8 lire (dupa ora 7 seara sunt reduceri - de foarte multe ori am luat bagheta 400g la 0,10lire = 5000de lei vechi )
* mere: "marca 1" (arata ca in piata) 0,65 lire. Sunt mere care ajung si la 2 lire (dar va spun, arata IDENTIC cu cele de 0,60)
* lapte proaspat (nu UHT): 4 pinte (2,2litri) = 1,10 lire
* banane: 0,77 lire
* fulgi de porumb (cereale) - eu imi iau numai "marca 1" pentru ca nu au atat zahar: 0,52 lire (kellogs ajung la 1,5 lire)
* Pepsi Max 2 litri = 0,7 lire. Eu nu prea cumpar, imi place sucul la cutie Tetra-Pak, "Orange-from concentrate" - 1 litru/0,58 lire
* apa de izvor: 5 litri: 0,75 lire (Scottish sau Ashbeck); Evian e cam 0,8 lire / 2 litri (am luat odata... e apa normala, nu inteleg fitzele de 2 lei din bukale "evian, evian!!")
* pui rotisat: 4 lire puiul (daca te duci seara inainte de inchidere, il iei cu doua lire)
* iaurt la pahar: "marca 1" - 0,40 lire/500g sau "mai da fitze" - o lira/450g. "Marca 1" arata ca smantana la noi, fin, usor acrutz, 2% grasime... uneori il folosesc in loc de smantana in ciorba. ;-)
* morcov: 0,60 lire kilu... de foarte multe ori sunt oferte: 2 kile = 0,60 lire.
* conserva de ton (tuna flakes): 0,30 lire
* porumb dulce congelat: 0,80 lire/ kg
si acum "greutatile":
chirie: approx 500 de lire pe luna o camera cu pat dublu (intretinerea e inclusa, tv, net)
transport: o lira biletul de autobuz (daily cap la autobuz e de 3 lire = oricat ai merge, se taxeaza maxim 3 lire... practic te sui in autobuz de 32 de ori intr-o zi, pretul final = 3 lire)
Metrou: distante scurte (15-20 de minute): o lira, distante lungi (40 de minute - o ora - e pe zone): 3,5 lire (daily cap e 7 lire)
Fain, e mai ieftin decat in Finlanda, cu exceptia chiriei.
Aici chiria pentru un apartament de 60 - 70 mp, semicentral, costa intre 500 si 700 euro pe luna.
Alimentele sunt cu 20-30% mai scumpe decat preturile date de tine pt UK.
Transportul e si el mai scump: 2 euro biletul de autobuz, valabil 1 ora.
Citeam acum vreo luna intr-un ziar (finlandez) clasamentul celor mai ridicate preturi la alimente in UE :
1.Danemarca - cea mai scumpa!!
2.Irlanda
3.Finlanda
4.Suedia
...mai departe nu mai retin cum arata clasamentul.
Noile membre est europene (cele aderate in 2004 si 2007) nu erau incluse...