condensatoare

anacona19

o intrebare scurta cum pot verifica daca un condensator functioneaza numai cu multimetru special ce masoara si capacitanta su se poate si altfel? smile.gif
naeTV
Depinde cit de sigur vrei sa fii si ce condensatori vrei sa verifici.In primul rind poti verifica pe rezistente-cu orice aparat de masura-daca este in scurt, sau la condensatori electrolitici iti poti da seama si daca sint uscati tot pe ohmmetru.

Mircel
QUOTE (anacona19 @ May 6 2008, 16:09) *
o intrebare scurta cum pot verifica daca un condensator functioneaza numai cu multimetru special ce masoara si capacitanta su se poate si altfel? smile.gif

Da, cu ajutorul unui ESR-metru. Vezi http://www.capacitorlab.com/esr-meter/index.htm si altele.
gabicen
QUOTE (anacona19 @ May 6 2008, 16:09) *

Condensatorii se pot verifica daca sunt buni cu un multimetru digital sau analog pus pe masurat REZISTENTE.

Eu m-am obisnuit cu utilizarea unui multimetru clasic, cu indicator cu ac, setat pe REZISTENTE astfel:

- Pentru conzii electrolitici: conectez terminalale de la multimetru cu polaritatea CORESPUNZATOARE pe terminalele de la condensator. Acul de la multimetru sare in sus (condensatorul se incarca)...si apoi coboara spre zero LENT. Pentru un condensator bun, fara pierderi in dielectic, acul trebuie sa coboare la zero real. Daca acul ramane la o anumita valoare...condensatorul poate fi defect...
- Pentru conzii neelectolitici se procedeaza ca sus dar nu conteaza polaritatea.

In general:
- cu cat capacitatea este mai mare cu atat mai mult sare acul in sus (se folosesc diverse scale de masura rezistente - de exemplu pentru testarea condensatoarelor sub 10 nF utilizez multimetrul setat pe cap de scala 1 Mohm).
- consider defecti conzii care, dupa incarcare, imi arata o rezistenta oarecare - exceptie conzii electroltici de valori mari (>500 microF).

Cele prezentate m-ai sus sunt din experienta personala...

G

mihaitzar

Interesant topicul, si pe mine m-ar interesa o metoda de a masura capacitatea exacta (nu doar testarea daca sunt buni sau nu). Oare cum se poate contruii un "capacitmetru"? eventual cum pot adapta un voltmetru ca sa masoare capacitati?
miron1947
QUOTE (mihaitzar @ May 6 2008, 22:56) *
Oare cum se poate contruii un "capacitmetru"?

O schema.
eventual cum pot adapta un voltmetru ca sa masoare capacitati?

Exista multimetre ca acesta care masoara capacitati,dar o gama redusa de valori.
carageae
Nu fac reclama - dar pretul de mai sus e prea mare.

http://www.mivarom.ro/catalog/product_info...fkr5vna3vpcfb33
De aici am cumparat eu chiar aparatul citat. Si e chiar precis pentru suma asta.

normancboy
Metoda simpla de masurat capacitati

Baga condensatoru in serie cu o rezistenta la o sursa de alternativ si masoara Vrms pe capacitor sau pe rezistenta.

Aplici 2 formule din manualu de a 11a de fizica si gata
radianr
Am copiat de pe net:

Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.