florindurusan
26th April 2008, 16:47
Am o statie pe stk 4044 si vreau sa o modific, Eu nu sunt electronis dar daca nu ma insel tranformatorul scoate undeva la 60-65 v. as dori un linkunde pot gasi un kit ptr min 200 Watts 8 ohm, dar ma intereseaza foarte mult fidelitatea claritatea sunetului(o folosesc ptr cantari live).as prefere sa nu modific transformatorul decat etajele finale
un_el
26th April 2008, 17:12
uite aici un site care are un asemenea amplificator care are tensiunea de alimentare apropiata de ceea ce iti doresti. e adevarat, e pe 4 ohmi dar e bun ca sa-ti face o idee.
din cate spun ei distorsiunile sunt de 0,1% frecventa 20hz-80khz. mai ieftin ar fi varianta unui kitt pe care il poti cumpara dintr-un magazin de specialitate. totusi mai ai o problema... din cate am vazut eu stk-ul "scoate" 100w. nu stiu cum vei putea alimenta 2x200w din acel transformator care e subdimensionat.
Mr_Devil83
27th April 2008, 03:30
cu 65 de volti nu o sa scoti 200w rms pe o impedanta de 8 ohmi. Eventual apuca-te de facut alta statiep pentru ca mai mult ca sigur stk-ul ala scoate tot ce se poate tin transformatorul ala.
un_el vezi ca dupa calculele mele daca amplificatorul ala scoate 200w in 4 ohmi iasa undeva la 65 - 70w disipatie termica pe un final ceea ce mi se pare enorm.Asta in cazul aplicarii unui semnal sinusoidal. Sincer nu-i dau la chestia aia mai mult de 100w in 4 ohmi nedistorsionat.
Daca ar scoate 200w baiatul ar avea un randament in cel mai bun caz penibil, cred ca ar avea nevoie de un radiator enorm cu o disipatie termica foarte mare. Fa un calcul rapid cam ce curenti si tensiuni se disipa pe tranzistori. Hint: mai bine din jumate din tensiunea de alimentare la un curent de 7 Amperi/semialternanta.
un_el
27th April 2008, 10:19
oky... era doar sugestie, pentru a-si face o idee... mai bine o alta statie cum ai spus si tu... oricum eu as cumpara ceva gata facut, profi, kitt-urile care se gasesc prin comert gen adelaida sau alte marci nu sunt pentru "cantari live". problema e bugetul pe care il ai pentru o asemenea "scula".
Mr_Devil83
27th April 2008, 18:30
Incearca sa faci un amplificator mai simplu pentru inceput, un amplificator de 200w trebuie alimentat la o tensiune destul de mare, si de aici pleaca o gramada de probleme, un fir montat gresit, un tranzistor invers montat si totul face bum instantaneu.Incearca eventual pentru teste sa folosesti o alimentare de +/-30 - 35v, o consider inca safe.
MLuca
4th May 2008, 00:10
sincer acum va intreb si eu ati facut vreunul de aici un amplificator de la 0 dupa parerea mea nu prea as crede ca sa facu un amplificator de 200w sursa dubla e foarte complicat necesita reglaje foarte bine stabilite piese noi nedevalorizare si un filtraj bun pentru calitatea sunetului si parerea mea este ca daca ai alimentat direct la o tensiune de +/- 30 - 35 de v fara ca montajul sa fie verificat risti sa pierzi montajul deci pt incepatori nu se recomanda o tensiune mai mare de +/- 10 - 15 v findca e ff de reglat si va lua foc imd
tot mai bine cumperi unul gata facut si ai terminat toata treaba cu un milion teai scos la cate petreceri in aer liver vrei u numai ca iti trebuie o tensiune de alimentare de max. +/- 45 v penteu 200w 8 ohmi si un radiator destul de maricel http://www.adelaida.ro/product_info.php?cP...;products_id=59 de aici va descurcati eu am akizitionat unu si va zic sincer nu pot zice doar ca sunt multumit de el ci sunt foarte foarte multumit de calitatea si de fidelitatea redarii sunetului acestui kit in plus are o armonica dubla deci se aude mult mai bine nu ca si circuitele integrate si tranzistoarele normale care se aud ca din galeata
asa ca nu mai stati pe ganduri
Mr_Devil83
4th May 2008, 04:10
Sincer...tu esti sau te faci?
Unii pe aici au facut garla de amplificatoare de putere si au facut service pentru amplificatoare de discoteci de 600 - 1000w.
Mai bine decat sa te bagi in seama ai pune mana pe manualele de fizica, te-ai apuca de studiat si ai incerca sa faci ceva.
P.S. modulul ala de la adelaida nu e decat o prastie, alimentat la +/-45v ala nu scoate veac mai mult de 80 - 90w in 8 ohmi.
Te astept sa asculti un amplificator de vreo 200w reali si sa vei cam care e diferenta de presiune acustica intre ala si kitul tau de la adelaida cu o singura pereche de finali pe canal si alimentat la +/-45v.
tuyastudio
4th May 2008, 11:44
Salutare ! nu ai cum sa faci un amplificator mai puternic folosind acelasi transformator ! e ca si cum ai vrea sa aprinzi un bec de 12 V da folosesti o baterie de 1,5V ... nu prea merge ... Si au dreptate baietii ... fa intai un amplificator de 100W cu traful ala .. si daca iti iese ... cu 2 dinalea de 100W pe care le-ai facut tu , puse in schema de putere cu defazor pe intrare , si cu un traf cu tensiunea aluia dar care sa iti dea un curent de vre-o 2-3 ori mai mare ... si cu vre-o 2-3 difuzoare de 8 ohmi puse in paralel... s-ar putea sa ajungi unde vrei tu ... asta daca ai pus si vre-o 4 randuri de finali .. sa reziste la sarcina aia ... si astea spuse fara calcule .. doar asa din ce-mi mai amintesc si eu din perioada in care prejeam finali pe banda rulanta !:) si inca ceva .. ca sfat .. daca ai gresit ceva intr-adevar explodeaza pe loc .. mai ai o sansa daca in momentul in care alimentezi amplificatorul , ai difuzorul deconectat . Daca ai pus gresit un final .. sau ai gresit ceva prin schema , tensiunea aia de 65V ajunge la iesire .. si ai toate sansele sa vezi un un foc de artificii... Preventiv te sfatuiesc sa folosesti o galena inainte de a conecta difuzorul ... pana masori toate tensiunile si erglezi toti curentii ... Scheme se gasesc peste tot .. e de ajuns sa dai un search ...!! Bafta !
florindurusan
5th May 2008, 18:11
ca sa ma fac inteles:
eu vreau sa gasesc un kit care sa-mi scaoata 150-200w pe canal pe 8 ohmi. Pot modifica si transformatorul dar vreau sa imi spuneti exact valorile de alimentare (cat sa scoata transf).V-as ruga sa ma ajutati ca toate informatiile necesare(am un prieten si vreau sa ii printez inf. voastre si sa-l ajute la injghebarea amplif.) Deci vreau un link de unde pot cumpara kitt-ul poate chiar si puntea si mi-e sa-mi ramana decat sa modific tranf la valorile indicate de voi.
Si as avea o rugaminte la dvs: dei care nu sunt bazati pe meseria lor(electronica) sa nu mai de-a sfaturi inutile si eronate (cu scuzele de rigoare-nu vreau sa jignesc pe nimeni) pricum eu va multumesc ptr ajutor.
crriss
5th May 2008, 18:49
QUOTE (tuyastudio @ May 4 2008, 12:44)

Salutare ! nu ai cum sa faci un amplificator mai puternic folosind acelasi transformator ! e ca si cum ai vrea sa aprinzi un bec de 12 V da folosesti o baterie de 1,5V ... nu prea merge ... Si au dreptate baietii ... fa intai un amplificator de 100W cu traful ala .. si daca iti iese ... cu 2 dinalea de 100W pe care le-ai facut tu , puse in schema de putere cu defazor pe intrare , si cu un traf cu tensiunea aluia dar care sa iti dea un curent de vre-o 2-3 ori mai mare ... si cu vre-o 2-3 difuzoare de 8 ohmi puse in paralel... s-ar putea sa ajungi unde vrei tu ... asta daca ai pus si vre-o 4 randuri de finali .. sa reziste la sarcina aia ... si astea spuse fara calcule .. doar asa din ce-mi mai amintesc si eu din perioada in care prejeam finali pe banda rulanta !:) si inca ceva .. ca sfat .. daca ai gresit ceva intr-adevar explodeaza pe loc .. mai ai o sansa daca in momentul in care alimentezi amplificatorul , ai difuzorul deconectat . Daca ai pus gresit un final .. sau ai gresit ceva prin schema , tensiunea aia de 65V ajunge la iesire .. si ai toate sansele sa vezi un un foc de artificii... Preventiv te sfatuiesc sa folosesti o galena inainte de a conecta difuzorul ... pana masori toate tensiunile si erglezi toti curentii ... Scheme se gasesc peste tot .. e de ajuns sa dai un search ...!! Bafta !
hai sa te contrazic. cu condita ca amplificatorul initial sa fie unul de firma, nu o fantoma facuta in garaj sau pivnita. si o sa iti dau un exemplu in care un amplif care initial era de 2x100W la impedanta de 8 ohmi poate sa scoata 2x200 W tot la 8 ohmi.
1. etajul folosit inainte era in calasa AB, a mentionat modul final STK. randamentul lor e de max. 60%, in practica 50-55.
2. transformatorul acela poate debita o putere de 2 ori mai mare decat puterea de iesire.
3. se inlocuieste cu un etaj final de randament ridicat, in clasa D, randamentul poate fi de 85-90%.
4. pentru ca tensiune de alimentare sa fie suficienta, si a atenua fenomenul de power supply pumping, se foloseste configuratia fullbridge
5. acel pumping efect datorat recuperarii energiei acumulate in elementele rective ale filtrului amplif. si difuzoarelor, ii permite functionarea amplificaorului fara a fi necesar sa fie supradimensionat transformatorul de alimentare.
6. semnalul muzical nu e sinus pur, nimeni nu asculta asa ceva, si puterea absorbita de la sursa e max. 1/3 din cea maxima, pentru acelasi semnal, aceeasi amplitudine, dar sinus
ce zice MLuca e doar si numai reclama la acele fake-uri. ma indoiesc sa fi cumparat, oare de care pare a tejghelei se afla ?
florindurusan
5th May 2008, 19:19
QUOTE (crriss @ May 5 2008, 19:49)

hai sa te contrazic. cu condita ca amplificatorul initial sa fie unul de firma, nu o fantoma facuta in garaj sau pivnita. si o sa iti dau un exemplu in care un amplif care initial era de 2x100W la impedanta de 8 ohmi poate sa scoata 2x200 W tot la 8 ohmi.
1. etajul folosit inainte era in calasa AB, a mentionat modul final STK. randamentul lor e de max. 60%, in practica 50-55.
2. transformatorul acela poate debita o putere de 2 ori mai mare decat puterea de iesire.
3. se inlocuieste cu un etaj final de randament ridicat, in clasa D, randamentul poate fi de 85-90%.
4. pentru ca tensiune de alimentare sa fie suficienta, si a atenua fenomenul de power supply pumping, se foloseste configuratia fullbridge
5. acel pumping efect datorat recuperarii energiei acumulate in elementele rective ale filtrului amplif. si difuzoarelor, ii permite functionarea amplificaorului fara a fi necesar sa fie supradimensionat transformatorul de alimentare.
6. semnalul muzical nu e sinus pur, nimeni nu asculta asa ceva, si puterea absorbita de la sursa e max. 1/3 din cea maxima, pentru acelasi semnal, aceeasi amplitudine, dar sinus
ce zice MLuca e doar si numai reclama la acele fake-uri. ma indoiesc sa fi cumparat, oare de care pare a tejghelei se afla ?

fii mai explicit ce ar trebuii sa fac. exista ale integrate finale care se alimenteaza la fel ? sa le inlocuies pe cele vechi cu altele?
crriss
5th May 2008, 19:50
nu sunt chiar integrate, dar sunt module. au alimentare, +,-, masa, intrare L,R, iesire L,R, si unele mai au nevoie de o alimentare auxiliara si semnale de comanda, ON/OFF, Mute, Stand By, protectii.
cauta hypex UCD
releu2008
5th May 2008, 20:03
criss omule, cred ca ai cam incurcat borcanele cu exprimarea asta:
poate iti da curent de doua ori mai mare pe iesire, adica in secundar, dar te-ai intrebat vreodata cat de sinusoidal mai este curentul ala si cat mai este tensiunea pe infasurarile secundare a transformatorului ? Hei, ia spune tu mie ? Mai gandestete o data inainte sa dai raspunsuri asa...prea marete!
florindurusan, omule, eu zic sa incerci sa gasesti un kit si sa schimbi si transformatorul. transformatorul e bine sa aiba doua infasurari secundare de 50V. Daca vrei, gasesti NET un topic cu scheme de amplificatoare audio, ai sa gasesti si schema celui mai facut amplificator pana acum si anume AV400. Daca vrei poti sa te inscrii la o comanda pentru un kit de 400W mai misto ca AV400, tot de aceeasi putere dar cu preamplificare, softstart si protectii incluse.
BAFTA
crriss
5th May 2008, 20:24
uite ca m-ai prins cu tema nefacuta, ce rusine imi este.
si acuma ca sa nu mor neinvatat, ia zi-mi si mie transformatorul ce putere trebuie sa debiteze pentru un etaj final cu randament de 50 % ?
1. jumatate ?
2. egal ?
3. dublu ?
4. de cnci ori mai mare ?
5. un sfert ?
cand am zis transformatorul poate debita, acea putere, ma refeream la puterea din secundarul transformatorului (P=UxI) de unde se alimenteaza etajul final, despre a carui putere de iesire e vorba.
si hai sa nu intram in detalii, ca sa te intreb eu ce forma de unda mai are tensiunea alternativa in infasurarea secundara inainte de redresare si filtrare, cu consum zero sau 100%
) si nu ma face sa rad ca mi-e somn. am implinit deja 5 ani, poate chiar mai mult. si m-am inscris si le acel site inainte sa ma inviti. ce idee mi-ai dat, o sa comand...
continuam ???
releu2008
5th May 2008, 21:06
uite ca m-ai prins cu tema nefacuta, ce rusine imi este.
si acuma ca sa nu mor neinvatat, ia zi-mi si mie transformatorul ce putere trebuie sa debiteze pentru un etaj final cu randament de 50 % ?
1. jumatate ?
2. egal ?
3. dublu ?
4. de cnci ori mai mare ?
5. un sfert ?
Puterea transformatorului depinde de tipul redresorului folosit la alimentare si randamentul amplificatorului. Spre exemplu, daca ampliful e in clasa A traful este de regula cam de 4 ori mai mare decat puterea redata de amplificator pe o anumita impedanta de incinta acustica. La amplifurile in clasa AB, de regula transformatorul trebuie sa aiba puterea de 2 ori mai mare ca puterea amplificatorului. De fapt, ce ti-am spus mai inainte sunt valori sau cerinte minime ce trebuiesc indeplinite.
si hai sa nu intram in detalii, ca sa te intreb eu ce forma de unda mai are tensiunea alternativa in infasurarea secundara inainte de redresare si filtrare, cu consum zero sau 100%
Normal ca forma de unda a tensiunii in secundar nu mai este sinusoidal si devine puternic deformanta cu cat suprasarcina amplificatorului e mai mare. Acest lucru stiu ca inrautateste performantele amplificatorului in ceea ce priveste claritatea semnalului muzical reprodus pe intreaga banda de frecventa.
Deci fi mai atent cum te exprimi, stii tu ce stii dar... nu prea stii bine! 
si nu ma face sa rad ca mi-e somn. am implinit deja 5 ani, poate chiar mai mult. si m-am inscris si le acel site inainte sa ma inviti. ce idee mi-ai dat, o sa comand...
continuam ???
Nu stiam ca te-ai inscris, acum m-am uitat. E bine dar nu e nevoie sa continuam....Sunt lucruri mai interesante de lamurit decat...discutii pe teme teoretice aprofundate.
Mr_Devil83
5th May 2008, 23:24
Haide sa zicem ca un amplificator alimentat la +/-65 - 70v va livra o putere de 200w intr-o incinta acustica a carei impedanta este de 8 ohmi mentinand un coeficient de distorsiuni scazut, probabil un 3% sa zicem.
Acuma depinde si de ce vrei, daca de exemplu vrei un amplificator care sa reproduca mai profund frecventele joase si inalte atunci probabil ca randamentul sau (cel putin din punctul de vedere al perceptiei urechii umane) va fi mai scazut.
Amplificatoarele in clasa D au randamentul mult mai mare, ies mai mici, au nevoie de un radiator mai mic de racire deci dar in schimb sunt mult mai greu de construit si pus la punct. Pentru acestea un osciloscop capabil sa masoare pana la 1MHZ este minim necesar.
MLuca
7th May 2008, 13:55
multzumesc de compiment mai draga Mr_Devil83
si totusi as dori sa aflu de la tine un lucru catzi tranzistori finali avea amplificatorul tau de 1000w si ce tensiune
Mr_Devil83
7th May 2008, 17:58
Pana acum ce am zis s-a bazat pe calcule facute sumar cu un calculator de birou si aprofundand etajul final al respectivului amplificator.
Si chestiile astea se invata inpractica, construind ceva, masurand, testand, transpirand, etc.
Poti face oricand un amplificator killowatic (tocmai am mai adaugat un cuvant in DEX) daca ai putina experienta si un banal multimetru.
Si ca sa iti raspund la intrebare +/- 95V, 16 tranzistori 2n3442 pe canal, radiator enorm, transformator de 25kg toroidal si filtraj 2x100000uf/200v.
Era capabil sa lucreze ipe 4 ohmi, practic ducea 4 incinte acustice care aveau basii niste jbl-uri de 350W pe 8 ohmi impedanta si undeva la 10KG difuzorul.
Apropo un amplificator clasic cu alimentare simetrica care foloseste cate 2 perechi de bd911 si bd912 in paralel alimentat la +/-40v iti rupe chestia aia de la adelaida.
florindurusan
8th May 2008, 16:58
Baieti, eu va multumesc ptr toate sfaturile pe care mi l-ati dat.
DAR as dori de la voi in sfat concret ; adica sa-mi spuneti :"mai Florine, cumpara kitul asta (si imi da-ti si mie linkul) si iti trebuie un traf de attia volti o punte cu caracteristicile astea, etc..."
Deci daca puteti sa ma ajutati... ar fi perfect.Si sa imi spuneti orice detaliu tehnic de care depinde buna functionalitate a amplif.
Deci vreau un aplif la 150-200w in 8ohm cu o mare fidelitate(ptr lautarie live)
Eu va multumesc anticipat!!!!!!!!!!!!!!!1
Raman daotr daca ma ajuatti
BZ02SGO
8th May 2008, 21:30
Parerea mea ar fi sa-ti cumperi 2 sau mai multe boxe active si iesi mai castigat la fidelitate. Eventual pentru cantari live in aer liber iti mai iei si subwoofere si te-ai scos. Costa dar merita. Daca vrei si ecou ....si folosesti mai multe instrumente (orga..) mai cumperi si un mixer.
Mr_Devil83
8th May 2008, 23:19
Pai IPA400 sau IPA800 de pe hi-end.ro cred ca ar fi recomandate daca le vrei gata asamblate.
Mergi pe realizarile lui vasile cu un sac de mosfeti in paralel linistit.
cu un transformator pentru ele te-as ajuta contra cost eu dar din pacate nu am timp sa-l fac. petra face dar sunt destul de pipearte.
florindurusan
9th May 2008, 20:20
ce parere aveti de :
cati vati rms scoate sincer
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.