incarcator de la baterii

rudolf992
Am un tel sony ericsson w810,si as vrea sa-l incarc de pe acumulatoare.
Incarcatorul da 4.9v DC,la 490ma,la ce sunt eu interesat cand telefonul a terminat cu incarcatul adaptorul continua sa mearga in continuare?
Cred alimentarea stabila s-ar putea face cu un 7805,fiindca se poate incarca si de pe usb si acolo am +5v.
Deci mi-ar trebui 4 baterii obisnuite,nu stiu cat ar tine cu acestea, sau 5 reincarcabile,ca sa am 6V din care 7805-ul sa ste sa faca 5V.
Ii trebuie ceva mai complicat sau asa este si ancarcatorul de la fabrica?
Mufa pentru alimentare tel unde as putea gasi??

Va multumesc!
tatarduka
da, e suficient un l7805. mufa nu cred ca gasesti... eventual iei un cablu de date la care faci legaturile sau o mufa usb mama ca sa nu strici cablul de date biggrin.gif
miron1947
QUOTE (tatarduka @ Apr 23 2008, 14:16) *
da, e suficient un l7805

Eu nu cred ca este nevoie de 7805,majoritatea incarcatorelor.sunt doar un simplu redresor,economia incarcarii o gestioneaza telefonul.Masurati tensiunea incarcatorului in gol si veti vedea ca tensiunea este mai mare decat cea a acumulatorului.
rudolf992
adaptorul da 4.9V si tinand cont ca bateriile mai pierd din voltaj,de accea am gandit sa-l alimentez cu 6V 7805-ul.
o intrebare daca 7805 primeste 5V atunci iese din el 5V?
miron1947
QUOTE (rudolf992 @ Apr 23 2008, 15:04) *
o intrebare daca 7805 primeste 5V atunci iese din el 5V?

Trebuie o tensiune mai mare de 5V,pentru a obtine la iesire 5V.
rudolf992
Da,deci minim ar trebui sa am 8V,dar n-o sa fie prea rentabil.
Ramane doar variatia 4 acumulatori in serie??
Sincer ideea asta nu prea imi place fiindca n-o sa tine mult,si nici n-am tensiune stabila confusedsmiley.png
carageae
N-ai specificat ce acumulatori folosesti si de ce vrei sa faci asta. N-ar fi mai simplu sa iei o a doua baterie la telefon?
In principiu cred ca 5 acumulatoare de 1,2V care dau 6V ar fi OK. Tensiunea pe acumulatoare e stabila pana pe la 90% din capacitate.
Si de ce 7805? Riscul de a creste tensiunea nu exista (nici pusi pe soba nu scot mai mult de 1,28 in sarcina), iar daca scade tensiunea singura problema e ca se incarca mai greu, dar masoara tensiunea pe un acumulator complet descarcat sa vezi ca tot ramane peste 1V fara sarcina. Acumulatoarele au o rezistenta interna mica si de aici si stabilitatea tensiunii.
Daca totusi vrei sa faci asta iti recomand acumulatoare NiCd (nu NiMh) - au stabilitatea tensiunii mai buna. Si azi la bormasinile cu acumulatoare se folosesc in general NiCd (acolo pentru disponibilitatea de curent mai mare). Recomand asta ca banuiesc ca vrei acumulatoare mai mari de R6 - atunci numai NiCd ar fi cat de cat rentabil ca pret. Daca vrei sa pui R6 ar fi o solutie sa
Intreaba si la un service de telefoane dar nu cred ca pateste ceva daca dai 6V. Ar trebui sa existe ceva stabilizator in telefon si daca e asa nu are de ce sa protesteze pentru 1V in plus.
Dexter Dude
O alta soluti ar fi asta :
http://www.ladyada.net/make/mintyboost/
rudolf992
Dc nu iau o baterie noua findca e mult si nici nu-l pot folosi la multe lucruri.
Imi place lucrul oferit de dexter dude,doua baterii si am la iesire 5V.
Numai ca problema este unde gasesc eu un CI max756??
Sau ceva in locul ei?
fara reclama la metrafo si conex nu este,si nu sunt din BUC,deci unde as putea gasi?
Multumesc!
carageae
Eu nu l-am gasit pe nici un site din cate stiu in tara. Asta pentru ca m-ai facut curios.
Totusi ia in calcul ca un asemenea integrat costa cateva sute de mii (cam tot ce e de la MAXIM e scump, cel putin convertoarele de tensiune).
Chiar daca atingi eficienta de 80% consumul va fi mare - cu integratul si acumulatoare bune vei depasi costul unei baterii de rezerva.
Daca chiar tii mortis la solutia asta eu zic sa verifici solutia data de mine - ar fi cea mai simpla.
Sunt 90 % convins ca nu va pati nimic telefonul la 6V (totusi un sfat competent as recomanda inainte) si daca tensiunea in gol pe incarcator nu e de fix 5V (adica stabilizata) eu cred ca poti pune linistit 5 acumulatoare fara nici un circuit de stabilizare.
Totusi nu m-ai lamurit care e motivul pentru care vrei sa faci asta si in ce context - poate te ajutam cu mai multe idei...

P. S. Te rog nu-mi spune ca nu ai cu ce masura tensiunea dar vrei sa faci alimentarea improvizata a unui telefon probabil scump...nu ma pasioneaza telefoanele mobile.
rudolf992
da am masurat tensiunea data de adaptor este de 5.34Volti,deci cred ca raman doar cu acumulatoare.
multumesc!
carageae
OK, asta confirma ce am crezut inainte:
99% e un simplu redresor acolo care la curentul specificat va scadea la cei 4,9V anuntati - e cam cat astepti de la un traf de calitate medie sa scada tensiunea.
Ericsson face transofmatoare destul de bune - eu mai am un traf de la un ericsson T10 care scoate 7,2 V si il folosesc cu stabilizator la alimentarea unui Cd player portabil si e foarte solid.
La Nokia de exemplu se specifica 3,7 V (nu mai stiu consumul...) si in gol da vreo 7V! Daca pun un led din ala superluminos (de la brichete) scade la 5V (la un consum de doar 20 mA). Aici stiu sigur ca e ceva stabilizator la intrarea in telefon (cel putin 3410 avea).
Mr_Devil83
maxim trimite free samples. Mie acum 2 saptamani mi-a expediat o groaza de chestii in afara de un transciever in 2,4ghz care era cam confidential.

Si daca ma gandesc ai sanse mari sa gasesti maxXXX cam in toate magazinele care vand componente electronice.

Daca nu exista solutia de a folosi un clasic 38463 care necesita ceva mai multe componente decat max-ul ala.

Sau poti folosi 4 baterii alcaline si ai avea 4,8v fix si de acolo gata problemele. Da te-ai gandit ca din 4 sau 5 acumulatoare sau baterii nu prea incarci decat o data telefonul ?
carageae
QUOTE (Mr_Devil83 @ Apr 24 2008, 23:53) *
maxim trimite free samples. Mie acum 2 saptamani mi-a expediat o groaza de chestii in afara de un transciever in 2,4ghz care era cam confidential.

Si daca ma gandesc ai sanse mari sa gasesti maxXXX cam in toate magazinele care vand componente electronice.

Daca nu exista solutia de a folosi un clasic 38463 care necesita ceva mai multe componente decat max-ul ala.

Sau poti folosi 4 baterii alcaline si ai avea 4,8v fix si de acolo gata problemele. Da te-ai gandit ca din 4 sau 5 acumulatoare sau baterii nu prea incarci decat o data telefonul ?

Asta am spus si eu si revin cu intrebarea: Ce rost are experimentul asta?
Am cautat MAX-ul ala la Metrafo, Adelaida, Conex si Mivarom. De aici ma mai aprovizionez eu. Nu-l aveau pe site.
Nu am nevoie de asa ceva, eram doar curios cat costa - am vrut sa fac un Charger cu un MAX si m-a descurajat pretul - vreo 45 RON.
Interesant daca mai merge chestia cu free samples. In ce conditii se pot obtine?
Dexter Dude
Sau poti folosi un circuit MC34063 alimentat la 3 acc de 1.2V (randament bun , se gaseste in incarcatoare de celulare, switchuri si la mai toate magazinele .Pe deasupra e si ieftin. ).Uite aici o schema pt el si un "calculator"
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml
astrixz
referitor la circuitele MAX....Eu am folosit MAX1676EUB+ - convertor DC-DC Step-Up. Desi din datasheet-ul de la maxim IC zice ca au un randament foarte bun, chestia e ca circuitul consuma acelasi curent(in wati).De ex daca iti converteste de la 1.2V la 5V , consumul la 5v fiind de exemplu 100mA, la 1.2 volti va consuma in jur de 1A(poate mai putin un pic). Eu am vrut sa realizez montajul pt a-mi incarca MP4-playerul.

Pe de alta parte, trebuie sa fi foarte atent in alegerea bobinei necesare.... Pana la urma am realizat un stabilizator cu LM7805 si merge cum trebuie;)
mister_rf
Este normal ca bobina sa fie foarte importanta la realizarea respectivului montaj. Pe de alta parte tensiunea de 1.2V este la limita inferioara a randamentului si nu vad alte metode cu randament mai mare pentru o conversie de la 1.2V la 5V. cool.gif
walking^human
Am un player mp4 care are acumulator si nu se poate incarca decat prin portul usb, daca ma duc undeva unde nu am calculator sau laptop dupa mine devine inutil. Ma intereseaza sa fac un transformator de mici dimensiuni care sa treaca de la 1,5v (bateria AA) la 5 v (portul USB) si nu prea stiu cum. Am dat search si nu am gasit nimic. Daca se poate cumpara asa ceva gata facut la un pret modic e si mai bine smile.gif.
Multumesc anticipat.
miron1947
QUOTE (walking^human @ Jul 25 2008, 00:13) *
1,5v (bateria AA) la 5 v (portul USB)

6 x 1,5V in serie si 7805.
ilya
nu-s pierderi cam mari cu un 7805 pt acumulatori sau baterii? mai există regulatoarele de tensiune care merg în comutație, alea cred că ar fi mai eficiente pt un proiect de genul ăsta.
btw, de ce 6? biggrin.gif
walking^human
Vad ca mi-a facut un moderator merge la topic cu asta, nu-l vazusem pe asta ca postam de la inceput aici...

Deci cum trebuie sa fac cu 7805-ul ala? Am un letcon si pricepere la mesterit nativa ca orice roman laugh.gif
miron1947
QUOTE (ilya @ Jul 25 2008, 00:38) *
btw, de ce 6? biggrin.gif

min. 8V in la 7805.Da,oschema in comutatie este mai economica,dar dintr-o singura baterie AA?
QUOTE (walking^human @ Jul 25 2008, 00:59) *
Deci cum trebuie sa fac cu 7805-ul ala? Am un letcon si pricepere la mesterit nativa ca orice roman

Gasiti in foaia de catalog.
bit 61
QUOTE (miron1947 @ Jul 25 2008, 01:00) *
dar dintr-o singura baterie AA?

Se poate face foarte usor dintr-o singura baterie.
Click to view attachment
Pentru a obtine +5V la iesire in locul tranzistorului T3 se pune un Zener de 5,1V (PL5V1 sau DZ5V1).
Bobina are 40spire cu priza la mijloc (20sp + 20sp) ,CuEm cu diametru de 0,5mm.
Click to view attachment
miron1947
O varianta ar fi si aceasta,la cca.5,3-5,4V.
rudolf992
walking^human cred ca poti face si tu cum am facut eu, merge numai cu baterii legate in serie.
Este foarte interesanta convertorul postat de bit61 insa nu prea cred ca ar avea randament bun.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.