lalele
Pagini: 1, 2

viovaslui

Buna ziua.Nu am stiut de voi pana astazi.Sunt un iubitor de lalele.Detin peste 120 de soiuri.Doresc in fiecare an sa-mi imbogatesc colectia de lalele.E cineva pasionat de Regina Primaverii?
Valentina30
Bun venit pe forumul Softpedia!
Daca detii atat de multe soiuri ma gandesc ca ai fost si la Pitesti la Simfonia Lalelelor... smile.gif Gresesc?

viovaslui
Din pacate nu am fost.In mesria pe care o am nu exista sarbatoare sau timp liber.Va prezint soiurile timpurii si cele semitimpurii.
http://www.youtube.com/watch?v=u110PEXDkVE
http://www.youtube.com/watch?v=lSiNoBfbjw0
In urmatoarele clipuri cateva lalele aduse acasa.
http://www.youtube.com/watch?v=3FMiR6qxB3o
http://www.youtube.com/watch?v=YTixxPUWZ-A
Loreley
Daca tot s-a ndeschis acest subiect, am si eu o intrebare: Pot pune lalele in jardiniere pe balcon? Sunt sensibile, rezistente? Ma gandeam ca poate ar merge mai bine un soi cu o tulpina mai scurta. Voi ce parere aveti? Are cineva in balcon?
viovaslui
QUOTE (Loreley @ Apr 20 2008, 21:54) *
Daca tot s-a ndeschis acest subiect, am si eu o intrebare: Pot pune lalele in jardiniere pe balcon? Sunt sensibile, rezistente? Ma gandeam ca poate ar merge mai bine un soi cu o tulpina mai scurta. Voi ce parere aveti? Are cineva in balcon?

Dupa ce frunzele lalelei se vestejesc,bulbii se scot din pamant.Se usuca si incepand cu 1 octombrie se replanteaza.Puteti pune in jardiniere.Bulbii rezista la temperaturi chiar si de -40 de grade.Totusi consider ca iarna este prea cald intr-un balcon inchis.Puteti citi mai multe despre lalele de pe blogul meu.
http://viovaslui.myblog.ro/
gabnicolette
Am si eu o intrebare. Am cumparat la sfarsitul lui martie cativa bulbi de lalele pe care i-am plantat in gradina. De ce oare nu au rasarit? Oare o sa rasara la anul sau ce se intampla?
Adi|_
Tocmai am primit un bulb de lalea adus din Olanda. Cum se procedeaza, cand se planteaza?
Am auzit ca ar fi bine sa fie plantat toamna, dar cum il pastrez pana atunci?
Orice sfat in acest sens e bine-venit.
Multumesc.

Valentina30
Majoritatea bulboaselor, si desigur si lalelele, se planteaza toamna. Au nevoie de o perioada de frig pentru a putea inflori in primavara. Asa ca trebuie platati toamna, pentru a prinde frigul din iarna in pamant. Bulbii care se gasesc primavara in comert sunt deja tratati (supusi unui procedeu de iarovizare) astfel incat pot fi plantati imediat si vor inflori fara probleme.
belisima
[quote name='Adi|_' date='Jun 13 2008, 17:22' post='4734953']
Tocmai am primit un bulb de lalea adus din Olanda. Cum se procedeaza, cand se planteaza?
Am auzit ca ar fi bine sa fie plantat toamna, dar cum il pastrez pana atunci?
Orice sfat in acest sens e bine-venit.
Multum

Eu ii pastrez in punga de hartie,in loc intunecos(mai exact in camara) si nu am avut probleme cu ei.Este adevarat ca erau bulbi de lalele obisnuite,autohtone.In septembrie poti sa-l pui in pamant.
Adi|_

deci pana la urma cum sa fac? sa-l plantez acuma sau sa incerc sa-l pastrez pana la toamna?
fiind din Olanda, ma ganedsc ca o fi tratat cum zice Valentina30.
belisima
Eu am pus anul trecut in pamant un bulb de lalea primita in ghiveci de 8 martie,l-am pus-o dupa ce s-a ofilit floarea,probabil la sfarsitul lui martie si anul asta a inflorit.Asa ca ai putea sa-l pui si acum,dar asteapta mai bine pana in august si-l pui atunci.
gomez99
am primit citiva bulbi de lalele autohtone si le caut un loc in gradina. persoana de la care le-am primit imi spune ca nu le scoate din pamint peste vara, ca sa le replanteze toamna, asa cum am vazut ca sfatuiesc unii cultivatori. inclin sa urmez aceeasi procedura, plecind de la premisa ca daca asa s-au obisnuit plantele poate nu e bine sa le tulbur traditia tocmai eu.

da peste vara, locul unde sint ele plantate va ramine gol. ideea nu imi suride.

intrebare: (ce) as putea planta pe linga/peste/alaturi - o planta care sa infloreasca peste vara si sa nu afeteze bulbii? o planta cu radacini superficiale? portulaca?
Valentina30
Portulaca, varietati de Sedum, paralute (Bellis perenis), clopotei (Campanula isophylla), Dimorphoteca...
gomez99
merci.
sedum parca nu, cu clopoteii am avut experiente triste, sint cam sensibili
paralute si portulace, cred.
micul_licurici
A incercat cineva sa planteze lalele in ghiveci? Cum se procedeaza? Am vazut in florarii lalele in ghiveci iar bulbii nu erau total acoperiti de pamant. In gradina bulbii se planteaza la 10 cm adancime, dar in ghiveci?
kerkyra
Si pe mine ma intereseaza plantatul lalelelor in ghiveci, ca si a altor flori de primavara (narcise, zambile, crocus). Am citit candva un articol cum sa obtii lalele in ghiveci, inflorite de Craciun; plantate si tinute cumva la umbra si racoare... Daca are cineva idee cum trebuie procedat, pentru Craciun sau pt la primavara, cand se planteaza in ghiveci, cum se tine ghiveciul iarna etc. poate ne da un sfat.
gomez99
lalele nu stiu, da o sa primesc eu ghiocei si as fi curios daca infloresc in ghiveci.
adadoi
n-am incercat cu lalelele, dar am avut niste frezii tare frumoase... le-am plantat prin martie si au inflorit prin iulie-august in primul an, apoi din mai pana prin iulie.
Valentina30
Lalele am plantat si eu in ghiveci. Au iesit ceva-ceva, dar nu am fost foarte incantata de rezultat. Au iesit mici, adica cu tija scurta si florile reduse ca dimensiune nu asa cum erau in imaginea de pe ambalaj.
Am aflat mai apoi si care a fost problema: nu au avut suficienta lumin, si de aceea nu s-au dezvoltat pe masura.
Am zis ca nu ma mai chinui cu ele, caci nu mai am nici spatiu disponibil iar cu lumina, stau si acum la fel de prost (ferestre pe Nord) smile.gif
dave

am cumparat bulbii de lalele cu ambalaj frumos prezentabil si de calitate (sunt importati din Olanda, tara lalelor), sunt nebun dupa lalele,
am sapat un santulet cam 10-15 cm adancime(dupa ambalaj-adancimea 10 cm) dar pamantul este cam ud si dur dupa zile de ploaie si frig/bruma dar n-am plantat inca, astept sa se usuce un pic pamantul
lalelele sunt pretentioase la pamant? ce tip de pamant nu suporta lalelele (bulbii)? conteaza mult soarele pe timp rece(toamna-iarna)?oare gerul afecteaza primii bulbi deja plantati?
orice sfat este binevenit wink.gif
micul_licurici
QUOTE (dave @ Oct 21 2008, 20:18) *
am cumparat bulbii de lalele cu ambalaj frumos prezentabil si de calitate (sunt importati din Olanda, tara lalelor), sunt nebun dupa lalele,
am sapat un santulet cam 10-15 cm adancime(dupa ambalaj-adancimea 10 cm) dar pamantul este cam ud si dur dupa zile de ploaie si frig/bruma dar n-am plantat inca, astept sa se usuce un pic pamantul
lalelele sunt pretentioase la pamant? ce tip de pamant nu suporta lalelele (bulbii)? conteaza mult soarele pe timp rece(toamna-iarna)?oare gerul afecteaza primii bulbi deja plantati?
orice sfat este binevenit wink.gif

Nu trebuie sa plantezi lalelele mai adanc decat scrie pe ambalaj pentru ca vor rasari greu. Lalelele nu sunt pretentioase la pamant si nici la lumina (pot fi plantate si in zone partial umbrite) singura conditie esentiala este sa nu plantezi lalele in acelasi loc mai mult de 2 ani la rand. Pe timp rece soarele nu conteaza deloc iar gerul nu afecteaza bulbii Dimpotriva, pentru ca florile sa fie frumoase, bulbii trebuie sa stea la frig iar apoi sa urmeze o incalzire treptata. Atentie: bulbii cumparati sunt tratati cu diverse ingrasaminte si stimulati astfel incat in primul an vor avea flori deosebite, dar plantele nu isi vor pastra vigoarea si in anii urmatori cand vei fi surprins sa constati ca vor face flori mai putine si mai pricajite.
dave
mersi mult pt sfatul tau! peacefingers.gif
am si lalele mai vechi dar arata f bine ani la rand, cu timpul lalelele se aglomereaza datorita bulbilor secundari adica o gramada de bulbi mai mici dupa ani de plantare(lalele originale , nu din Olanda ca cele de comert)
acum sunt incepator cu noile bulbi tratati cu ingrasaminte (importati din Olanda), si sper ca florile mele preferate sa se infloreasca la primavara
mikiduzza

Am cumparat in vara anului 2008 niste bulbi de lalele si prin octombrie i-am pus in pamant.
Au inceput sa iasa si au fost foarte frumosi, dar de ceva timp (aproximativ 2 luni) s-au umplut de niste ganganii verzi foarte foarte urate.
Plantele nu sunt afectate, cresc in continuare, dar arata foarte urat.
Tin sa mentionez ca le tin in uscatoria blocului unde se afla si alte plante dar ele n-au nimic doar lalele mele.
Pentru a va face o imagine am sa atasez niste poze cu uratete ganganii si sper sa-mi puteti recomanda ceva solutie pentru a scapa de ele.
Multumesc!

anknic
eu am avut purici din aia la capsunile de pe balcon, am cumparat un spray de la un magazin de profil (praktiker sau brico, nu mai stiu) si am spreiat bine frunzele, o data pe saptamana, vreo 4 saptamani la rand si au decedat toti puriceii. spray-ul l-am cumparat special pentru purici verzi. exista si metode mai ecologice...dar nu la fel de sigure si rapide.
mikiduzza

Am sa merg si eu sa caut asa un spray, sper sa si gasesc.
Multumesc mult pentru sfat!

Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.