Boxa arsa?

ambra1

Buna seara,
nu stiu daca e sectiunea potrivita pentru problema mea. Daca nu, va rog sa ma iertati.

Am o problema. Am 2 boxe Magnat Quantum 705
# boxa 2 cai
# putere RMS: 180W
# putere Max: 300W
# impedanta: 4-8 ohmi
# sensibilitate (1W/1m): 92dB
# raspuns in frecventa: 21Hz - 55KHz
# frecventa crossover: 3000Hz
# tip incinta: bass-reflex

si un amplificator ( de fapt receiver 7+1) Marantz SR9600 cu 170 W/canal

La un moment dat, nevasta-mea a dat tare (chiar foarte tare) amplificarea (era in mod stereo - numai pe cele 2 boxe descrise mai sus) Pana m-am dus sa vad ce dracu face, deodata s-au pierdut inaltele. Este posibil sa se fi dus difuzorul de inalte, sau ceva la partea electronica de separatie ( daca are asa ceva ) din boxe?
Am legat boxele surround (magnat Quantum 903
# boxa 2 cai
# putere RMS: 180W
# putere Max: 300W
# impedanta: 4-8 ohmi
# sensibilitate (1W/1m): 92dB
# raspuns in frecventa: 21Hz - 55KHz
# frecventa crossover: 3000Hz
# tip incinta: bass-reflex

in locul frontalelor si inaltele existau iara. Deci amplificatorul nu are nimic.

Cum pot sa aflu ce s-a stricat, si unde a-si putea merge sa le verifice?
Multumesc.
SuperDuper
Probabil s-a dus tweeterul. De desfacut se desfac prin scoaterea difuzorului de basi si in spatele lui se poate accesa filtrul crossover (slabe sperante, dar uneori exista niste rezistente care se pot arde si acolo). Rezistentele se pot masura prin dezlipirea unui terminal si uzual poti vedea fizic care este cea arsa.
Tweeterul este legat in acel filtru si se poate masura (acolo sau prin scoaterea lui din pozitia de montare) cu un aparat de masura chior - trebuie sa aiba cam 4-8 ohmi, in orice caz nu infinit...

tehnics
Naspa cand lasi femeile sa umble cu tehnologia ( vb din experienta ). biggrin.gif
Cat despre problema ta, e bine sa desfaci boxele si sa vezi ce s-a intamplat prin filtrul ala.Nu prea vreau sa cred ca s-a dus tweeterele. Am vazut la unele boxe rusesti niste filtre pentru 2 cai, care aveau si tranzistoare, diode , reglare bass si inalte pe ele. Vezi daca nu ai si tu ceva pe acolo.
ambra1
QUOTE (SuperDuper @ Apr 13 2008, 23:56) *
Probabil s-a dus tweeterul. De desfacut se desfac prin scoaterea difuzorului de basi si in spatele lui se poate accesa filtrul crossover (slabe sperante, dar uneori exista niste rezistente care se pot arde si acolo). Rezistentele se pot masura prin dezlipirea unui terminal si uzual poti vedea fizic care este cea arsa.
Tweeterul este legat in acel filtru si se poate masura (acolo sau prin scoaterea lui din pozitia de montare) cu un aparat de masura chior - trebuie sa aiba cam 4-8 ohmi, in orice caz nu infinit...

Asa am facut ! Am desfacut suruburile de la tweeter, care nu voia sa iasa. Atunci am desfacut difuzorul de basi se sub el, si l-am fortat din spate. Era lipit cu mastic in decupare. Am dezlipit legaturile si l-am masurat. Era intrerupt. Ca sa ma conving, am alimentat pe firele de la tweeter un alt difuzor, si am vazut ca functioneaza. Deci filtrul nu a fost afectat. Dupa asta, am alimentat tweeterul direct de la ampl si nimic. M-am apucat sa-l desfac sa vad ce e inauntru. Am scos bobina, si am vazut ca nu trece curent. Mam uitat cu lupa si nu se vede nici o intrerupere de topitura sau arsura. Singurul loc unde pare ceva dubios este zona care se vede in poza atasata, dar pare mai mult urma de vopsea neagra. Nu stiu unde pot sa-l duc la verificat si reparat. Am intrebat la importator, care mi-a zis ca poate aduce tweeter nou .... dar... pretul e 100E.

QUOTE (tehnics @ Apr 14 2008, 09:24) *
Naspa cand lasi femeile sa umble cu tehnologia ( vb din experienta ). biggrin.gif
Cat despre problema ta, e bine sa desfaci boxele si sa vezi ce s-a intamplat prin filtrul ala.Nu prea vreau sa cred ca s-a dus tweeterele. Am vazut la unele boxe rusesti niste filtre pentru 2 cai, care aveau si tranzistoare, diode , reglare bass si inalte pe ele. Vezi daca nu ai si tu ceva pe acolo.

Deci dupa cum vezi chiar tweeterele s-au dus. In legatura cu femeile... subscriu biggrin.gif

Aici se vede constructia tweeterului: http://www2.magnat.de/index.php?id=2154
SuperDuper
Poti sa il dai la rebobinat, dar nu stiu unde, citeste eventual: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=358664. Intreaba si acolo unde ai garantia, poate au bobine separate de vanzare. Rebobinat nu va fi ca nou, dar nici 100E...
PS: Masoara cu un ac intre zonele cositorite ale bobinei si bornele de conectare externe, poate s-au intrerupt legaturile intre ele.
ambra1
QUOTE (SuperDuper @ Apr 14 2008, 22:33) *
Masoara cu un ac intre zonele cositorite ale bobinei si bornele de conectare externe, poate s-au intrerupt legaturile intre ele.

Am masurat de cand l-am desfacut. Intre borne ( A si B ) este intrerupt.
Intre punctele de legatura ale bobinei ( A1 si B1) este intrerupt.
Intre zonele de intrare ( A si A1, respectiv B si B1) nu este intrerupt.

Curios este ca uitandu-ma cu lupa mai bine, partea neagra ce se vede in prima poza postata, este vopsea.
Bobina pare intreaga, si nu se vad urme de schimbare a culorii.
Nu stiu daca a-ti inteles din ce am scris la inceput, dar nu mai mergeau tweeterele de la ambele boxe, asa ca l-am desfacut si pe cel de la boxa a doua. Aici chiar nu se vede nici o intrerupere sau negreala. La masuratori s-a comportat ca si celalalt, adica este intrerupt.
Este foarte ciudat.
In legatura cu rebobinarea, eu sunt din Brasov, si va trebui sa caut prima data pe aici si daca nu gasesc, sa umblu prin Bucuresti. Oricum la aprox 100E/bucata (cat costa de noi) merita sa caut sa le repar mad.gif
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.