radianr
Apr 8 2008, 18:03
Salut. Reiau aici o problema.
Am un aparat de radio portativ SONG 1201 facut de Tehnoton. Alimentarea este la 4,5V. Daca tensiunea bateriilor scade sub 4,1 - 4V incepe sa distorsioneze si chiar sa nu se mai auda. Daca il alimentez la 4,7-4,8 V se aude perfect. Ce as putea sa-i fac sa functioneze bine si sub 4V (vreau sa-l alimentez la 3 acumulatori de 1,2V).
Schema lui este mai jos.
Multumesc.
tatarduka
Apr 8 2008, 18:07
off topic: ia-ti un radio care merge cu una sau 2 bateri. iesi mai ieftin si mai putina bataie de cap
radianr
Apr 8 2008, 18:26
QUOTE (tatarduka @ Apr 8 2008, 23:07)

off topic: ia-ti un radio care merge cu una sau 2 bateri. iesi mai ieftin si mai putina bataie de cap

Problema nu este filozofica (!), ci este o problema tehnica.
Mr_Devil83
Apr 8 2008, 22:26
Pai aia 4,5V si asa sunt tensiunea minima la care ar functiona cat decat decent. Daca scazi si mai mult tensiunea sansele sa mai prinzi ceva porsturi in fm scad spre 0. Eventual daca inlocuiesti tbf-urile alea cu ceva de prin tunerele chinezesti, am observat ca 2sc9018 merg binisor si la 2V, ma rog...mai bine decat bf-urile.
Incearca sa faci un etaj de amplificare audio cu un integrat specializat sa functioneze la 3v, parca tda8022era.
Dar e plina piata de radiouri chinezesti care scaneaza singure la 4 5 lei.
carageae
Apr 8 2008, 22:31
QUOTE (radianr @ Apr 8 2008, 19:03)

Am un aparat de radio portativ SONG 1201 facut de Tehnoton. Alimentarea este la 4,5V. Daca tensiunea bateriilor scade sub 4,1 - 4V incepe sa distorsioneze si chiar sa nu se mai auda. Daca il alimentez la 4,7-4,8 V se aude perfect. Ce as putea sa-i fac sa functioneze bine si sub 4V (vreau sa-l alimentez la 3 acumulatori de 1,2V).
Schema lui este mai jos.
Multumesc.
Nu ai spus daca asa facea de la inceput sau daca defectul a aparut in timp.
Ar mai fi interesant daca face la fel si pe medii sau doar pe FM.
In orice caz prima chestie de incercat la un radio asa de vechi ar fi sa schimbi condensatoarele alea electrolitice de plastic, in special cel de iesire si filtraj, erau foarte nefiabile si la tensiune de lucru de 6,3 V. Cele actuale pe la 16 V tensiune de lucru sunt cam la fel de mari. Poate tocmai tu le-ai stricat - daca spui ca ai pus un alimentator la mai mult de 4,5 V. Cu ce ai masurat tensiunea? Bateriile oricum scad repede sub 4V, tensiunea de 1,5 e cea masurata in gol, fara rezistenta de sarcina. Daca ai simtit ca bateriile scad repede foarte probabil ca C40, C42 sau C43 au curent de fuga mare si consuma bateriile. Daca si distorsioneaza eu as incepe cu cel de pe difuzor. Daca ai un aparat de masura bun poti vedea si consumul pe baterii fata de alimentator. Eu am avut in mana candva un Song pus la bateria de masina (14V) si condensatoarele alea erau topite, plus tranzistoarele finale evident. L-am reparat, dar pe vremea aia merita...
Oricum inteleg pasiunea nostalgica pentru vechituri si sper ca am fost de folos.
QUOTE (Mr_Devil83 @ Apr 8 2008, 23:26)

Pai aia 4,5V si asa sunt tensiunea minima la care ar functiona cat decat decent. Daca scazi si mai mult tensiunea sansele sa mai prinzi ceva porsturi in fm scad spre 0. Eventual daca inlocuiesti tbf-urile alea cu ceva de prin tunerele chinezesti, am observat ca 2sc9018 merg binisor si la 2V, ma rog...mai bine decat bf-urile.
Incearca sa faci un etaj de amplificare audio cu un integrat specializat sa functioneze la 3v, parca tda8022era.
Dar e plina piata de radiouri chinezesti care scaneaza singure la 4 5 lei.
Daca au functionat candva si la mai putin de 4V, tranzistoarele nu se strica. Punand alte tranzistoare la un montaj asa de simplu poate nu va merge nici ca inainte. Eu nu cred ca problema e in etajul de radiofrecventa (decat poate la sectiunea de FM).
radianr
Apr 8 2008, 23:24
Va multumesc pentru sfaturi. Intr-adevar este nostalgie. L-am cumparat din targ nu pentruca mi-ar fi trebuit ca nu aveam la ce asculta, ci pentruca mi-a trezit ceva amintiri ... .L-am spalat, l-am curatat, i-am reparat potentiometrul, i-am mai lipit si cateva fire care erau innodate si i-am pus baterii (nu erau noi) si a mers destul de bine. Dupa ce s-au mai descarcat bateriile a inceput a distorsiona. I-am pus 4 acumulatori si merge f. bine (si pe FM si pe AM). Am sa-i schimb electroliticii. Schema am gasit-o pe un site slovac (cred) care are mai multe "colectii" de vechituri romanesti (de export !!?).
Inca odata multumesc pentru sfaturi.
Adrian.
augustin87r
Apr 9 2008, 00:41
Care e adresa site-ului slovac?
SuperDuper
Apr 9 2008, 01:04
Poti incerca schimbarea diodelor D5 si D6 (1N4001) cu un semireglabil de 100 ohmi pe care il reglezi sa se auda bine la 3 acumulatori incarcati - reglajul se incepe din pozitia de zero. Ai grija ca in timpul reglajului sa nu treci de 10mA curent de mers in gol in punctul marcat pe schema.
La tine distorsioneaza pentru ca etajul final audio isi pierde polarizarea (tensiunea nu mai este suficienta pentru deschiderea jonctiunilor inseriate cu diodele alea).
Mr_Devil83
Apr 9 2008, 05:01
QUOTE (carageae @ Apr 8 2008, 22:31)

Daca au functionat candva si la mai putin de 4V, tranzistoarele nu se strica. Punand alte tranzistoare la un montaj asa de simplu poate nu va merge nici ca inainte. Eu nu cred ca problema e in etajul de radiofrecventa (decat poate la sectiunea de FM).
Fa tu tuner fm cu bf 215 si vezi la ce tensiuni functioneaza...
radianr
Apr 9 2008, 06:41
QUOTE (augustin87r @ Apr 9 2008, 05:41)

Care e adresa site-ului slovac?
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/main.nsf/wdocu/0000375
augustin87r
Apr 12 2008, 15:45
Ma surprinde sa vad instructiunile aparatelor respective in limbile ceha sau maghiara. Am vorbit si eu cu un ceh care are colectie de radiouri si dintre cele din colectia mea a recunoscu Iris, Solo 100 si Pescarus......Sunt sigur ca si Gloria au fost exportate mult timp (nu numai seria pt Franta)..........Poate pt export,calitatea materialelor era mai buna......
radianr
Apr 12 2008, 22:19
QUOTE (augustin87r @ Apr 12 2008, 19:45)

Ma surprinde sa vad instructiunile aparatelor respective in limbile ceha sau maghiara. Am vorbit si eu cu un ceh care are colectie de radiouri si dintre cele din colectia mea a recunoscu Iris, Solo 100 si Pescarus......Sunt sigur ca si Gloria au fost exportate mult timp (nu numai seria pt Franta)..........Poate pt export,calitatea materialelor era mai buna......
Ca instructiunile sunt date in limbile respective este absolut normal (si lanoi era macar o traducere a instructiunilor aparatului importat). De altfel, schimburile de marfuri in cadrul tarilor CAER-ului era o politica a acestei "organizatii", schimburi care erau mai mult sau mai putin avantajoase. In ceeace priveste calitatea, cei care au lucrat pe vemea aceea in intreprinderi - de orice fel - isi mai aduc aminte ca procedurile de controlul calitatii aveau mai multe "grade": pentru intern, pentru export in cadrul CAER, pentru export in tarile occidentale, pentru productia militara etc. Asa ca sa nu te mire ca aparatele de radio ajunse pe alte meleaguri sa fie fost mai ingijit lucrate.
Ceeace este trist acum, este ca nu se mai produce nimic.....
nicu41
Apr 29 2008, 07:08
QUOTE (radianr @ Apr 8 2008, 18:03)

Schema lui este mai jos.
Multumesc.
Merge sa-i faci un invertor de terniune cc-cc
Te intereseaza detaliile? CRV-ul de la Honda face diferenta!
Trepte laterale, proiectoare cu ornamente cromate, scut anterior, protectie portbagaj.
Mai multe detalii aici.
|
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.