cristea_ct
23rd April 2008, 17:38
Pe rând:
Ca sa ajungi judecător trebuie să fi licențiat în Drept și să fi admis la examenul de intrare în profesie prin Institutul Național de Magistratură sau direct pe post daca ai o vechime minimă de 5 ani într-o altă profesie :consilier juridic, notar, avocat, executor judecătoresc, etc
Da, se merită deoarece judecătorii au salarii foarte mari și multe beneficii.
Probleme în a ajunge judecător, poți să întâmpini destule, respectiv:
dai examen sau concurs, treci toate testele și, la urmă de tot, dacă ai ghinionul să ocupi locul uni nepoțel sau unei nepoate, ești respins la testul psihologic, care este ultimul din toate furcile caudine, respectiv este o modalitate arbitrală de a elimina o persoană care încurcă.
De bani... ar fi cam dificil de dat, din poziția de simplu aspirant. Însă această dificultate ste înlăturată atunci când ai o pilă mare, mare de tot, la INM și care să-ți dea întrebările pt. examen-concurs și ulterior, să ai pile la doctorii care îți fac vizita medicală și psihologii care te pot elimina.
Acum 3 ani în urmă, o doamnă a fost respinsă, după ce a trecut prin toate examenele, deoarece a recunoscut la vizita medicală că a avut cancer la sân, pe care l-a tratat. Verdict: respinsă nu corespunde funcției.
Părerea mea personală, este aceea că nu trebuie să fi judecător decât dacă ai o experință în spte, anterioară, de cel puțin 1o ani, deoarece consider că nu poți să dai dreptate atât timp cât nu cunoști sentimentl celui care ți-o cere. Cunosc destule cazuri de judecători înjurați și terfeliți pentru lipsă de experiență profesională.
Studiu de caz: un avocat cu renume, nu dau nume, cu o activitate de 3o ani în profesie și un judecător tânăr, cu 3 ani experiență și care nu are capacitatea de a înțelege cauza pe care o judecă, chiar dacă avocatul îi explică ca la școlari. Astfel de situații pot fi avute în vedere de justițiabili atunci când spun că nu au încredere în justiție.
moceanu
29th July 2008, 18:51
o femeie judecator m-ar face sa rad 2 saptamani nonstop
cristea_ct
22nd January 2009, 22:17
.... sentimentul celui care îți cere dreptate ....
nu este un aspect de care un judecător nu trebuie să țină cont
Eu am scris asta deoarece un judecător bun trebuie să cunoască și cum se câștigă o caiză, respectiv trebuie să aibă o experiență minimă astfel încât să realizeze ceea ce înseamnă să respingi unei persoane acțiunea.
După părerea mea, în diferite cazuri, prea mulți judecători judecă după principiul disponibilității, fără să facă dreptate, și asta deranjează opinia publică.