Vreau si eu o definitie la cuvantul " distribuitor" !
Pagini: 1, 2

razvan915

ce este un distribuitor ? am avut astazi o "cearta" cu doaman profesoara de educatie antreprenoriala . D-ei spunea ca un distribuitor este orice magazin (butic) . I-am dat un exemplu : i-am zis ca daca eu am un magazin si cumpar paine de la o fabrica, eu sunt distribuitor ? si ea mi-a raspuns ca da ! eu nu sunt de acord cu ceea ce a spus ! astept pareri si de la voi, poate se pricepe cineva la afaceri ( comert ). Daca am postat gresit rog un moderator sa mute ! Multumesc
romaximusro
distribuitor e cel ce cumpara un produs ca sa il vanda mai departe. parerea mea. hac

razvan915
pai inseamna ca oricare are un chiosc e distribuitor ? atunci acea firma care se ocupa cu vanzarea unui soriment de produse cum se mai numeste ? daca eu vand apa minerala "x" inseamna ca is distribuitor de apa minerala "x" ?
happy_me
Distributie inseamna traseul pe care il parcurge marfa pe piata pana ajunge la consumator. Distribuitorul este un intermediar intre producator si consumatorul final. Da, propietarul unui chiosc este distribuitor, cumpara marfa de la producatori sau alti distribuitori si o vinde consumatorului. Nu conteaza cate sortimente ai la vanzare, tot distribuitor te numesti pt ca tu distribui marfa mai departe, nu o consumi.
razvan915
QUOTE (happy_me @ Mar 14 2008, 23:19) *
Distributie inseamna traseul pe care il parcurge marfa pe piata pana ajunge la consumator. Distribuitorul este un intermediar intre producator si consumatorul final. Da, propietarul unui chiosc este distribuitor, cumpara marfa de la producatori sau alti distribuitori si o vinde consumatorului. Nu conteaza cate sortimente ai la vanzare, tot distribuitor te numesti pt ca tu distribui marfa mai departe, nu o consumi.

Nu e adevarat ce spui, scuza-ma ca te contrazic, da uite-te in dex la definitia distribuitorului si vezi ca zice " distribuitorul vinde o singura gama de produse" deci distribuitorul e o persoana/firma specializata pe ceva ! Eu prin distribuitor inteleg o firma care are produsele unui producator ( nu cred ca m-am exprimat prea bine) si le distrubuie intr-un oras/judet/tara avand o retea de distributie ! Daca eu am un magazin si vand cu amanuntul inseamna ca sunt distribuitor de paine ? mi se pare absurd ! Nu este nimeni pe forum din domeniul comertului ?
nano2k
QUOTE (razvan915 @ Mar 15 2008, 08:15) *
Nu e adevarat ce spui, scuza-ma ca te contrazic, da uite-te in dex la definitia distribuitorului si vezi ca zice " distribuitorul vinde o singura gama de produse" deci distribuitorul e o persoana/firma specializata pe ceva ! Eu prin distribuitor inteleg o firma care are produsele unui producator ( nu cred ca m-am exprimat prea bine) si le distrubuie intr-un oras/judet/tara avand o retea de distributie ! Daca eu am un magazin si vand cu amanuntul inseamna ca sunt distribuitor de paine ? mi se pare absurd ! Nu este nimeni pe forum din domeniul comertului ?

A fi distribuitor nu se limiteaza la a distribui un singur produs.
Un distribuitor e un intermediar care pune la dispozitia producatorilor (de regula dintr-un anumit domeniu - ex: alimentar) o retea logistica prin care produsul/produsele acelor producatori ajung pe rafturile magazinelor. Deoarece distribuitorul cu asta se ocupa, pentru producator este mult mai ieftin sa apeleze la serviciile lui decat sa isi faca propria retea de distributie, cu tot managementul aferent.
Tu probabil faci o mica confuzie cu "distribuitor unic". Acesta, intr-adevar, primeste privilegiul de a distribui un anumit produs sau o gama de produse de la un anumit producator pe o anumita arie geografica. Asta inseamna ca alti distribuitori nu vor primi acel/acele produse de la respectivul producator.
happy_me
QUOTE (razvan915 @ Mar 15 2008, 08:15) *

DISTRIBUITÓR, -OÁRE, distribuitori, -oare, subst. 1. S.m. și f. Persoană care distribuie ceva, calificată să distribuie ceva. 2. S.n. Aparat, piesă, dispozitiv sau mașină care asigură distribuirea rațională a unui material, a combustibilului etc. [Pr.: -bu-i-] - Distribui + suf. -tor. Cf. fr. distributeur.Sursa: DEX '98
DISTRIBUÍ, distríbui, vb. IV. Tranz. A împărți ceva în mai multe locuri sau la mai multe persoane, dând fiecăreia una sau mai multe părți; a repartiza. - Din fr. distribuer, lat. distribuere.Sursa: DEX '98

Definitia din DEX a distribuitorului; nu specifica nicaieri ca e obligatoriu sa distribuie o singura gama de produse. Asa cum a zis si @nano2k , tu faci confuzie intre distribuitor si distribuitor unic.Obiectul activitatii de distributie il formeaza marfurile (bunuri sau servicii), fluxul lor neintrerupt de la producator pana la consumator.
In privinta participatiilor la procesul distributiei, structura acesteia este extrem de eterogena. Deoarece functioneaza in secvente diferite ale procesului de distributie, participantii au roluri, preocupari si interese specifice, desfasurand activitati variate ca profil, amploare, complexitate, forma de organizare.

don_dannielo
Conform teoriei, profa ta o avea dreptate.

Conform realitatii din piata, daca te numesti firma distribuitoare, treaba ta este sa iei marfa dintr-un loc (sau mai multe), si sa o distribui la mai multi comercianti. Punct. Vanzarea cu amanuntul este alt gen de afacere, si productia alt gen de afacere.
razvan915
mier mi se pare ceva foarte ciudaT... NU mi se pare normal ca orice butic sa se numeasca distribuitor ! dupa cum zice si in dex :Persoană care distribuie ceva, calificată să distribuie ceva. deci e persoana calificata . Nu poti spune ca o firma care vinde produse alimentare e calificata sa vanda ceva ! hai sa fim seriosi !
unu-de-pe-aici

9 definiții pentru distribuitor
distribuitor substantiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular distribuit'or distribuit'orul distribuito'are distribuito'area
plural distribuit'ori distribuit'orii distribuito'are distribuito'arele
genitiv-dativ singular distribuit'or distribuit'orului distribuito'are distribuito'arei
plural distribuit'ori distribuit'orilor distribuito'are distribuito'arelor

DISTRIBUITÓR, -OÁRE, distribuitori, -oare, subst. 1. S.m. și f. Persoană care distribuie ceva, calificată să distribuie ceva. 2. S.n. Aparat, piesă, dispozitiv sau mașină care asigură distribuirea rațională a unui material, a combustibilului etc. [Pr.: -bu-i-] – Distribui + suf. -tor. Cf. fr. d i s t r i b u t e u r.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de LauraGellner, 16 Jun 2004 | Greșeală de tipar

DISTRIBUITÓR s. 1. împărțitor. (~ de ziare.) 2. (TEHN.) repartizor.
Sursa: Sinonime | Trimisă de siveco, 4 Aug 2004 | Greșeală de tipar

distribuitór (persoană) s. m. (sil. -bu-i-), pl. distribuitóri
Sursa: Dicționar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greșeală de tipar

distribuitór (instrument) s. n. (sil. -bu-i-), pl. distribuitoáre
Sursa: Dicționar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greșeală de tipar

DISTRIBUIT//ÓR1 ~oáre n. Instalație sau aparat pentru distribuirea automată (de materiale, energie electrică, a mesajelor telegrafice etc.); repartizor. [Sil. -bu-i-] /a distribui + suf. ~tor
Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greșeală de tipar

DISTRIBUIT//ÓR2 ~oáre (~óri, ~oáre) m. și f. Persoană care distribuie. /a distribui + suf. ~tor
Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greșeală de tipar

DISTRIBUITÓR s.n. Aparat aplicat la o mașină pentru a asigura distribuirea forței motrice, împrăștierea uniformă a unor semințe, a unor chimicale etc. [Cf. fr. distributeur].
Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 17 May 2006 | Greșeală de tipar

DISTRIBUITÓR, -OÁRE s.m. și f. Persoană care distribuie (mărfuri, alimente, materiale etc.). [< distribui + -tor].
Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 17 May 2006 | Greșeală de tipar

DISTRIBUITÓR, -OÁRE I. s. m. f. cel care distribuie (mărfuri, alimente, materiale etc.). II. s. n. aparat, dispozitiv aplicat la o mașină pentru a asigura distribuirea forței motrice, împrăștierea uniformă a unor semințe etc. (după fr. distributeur)
Sursa: MDN | Trimisă de raduborza, 15 Sep 2007 | Greșeală de tipar
razvan915
Deci zice si in dex , ca e o persoana care distribuie ( imparte) cel ce are un chiosc ce imparte ?? vine omu` la el si ia , insa el nu imparte nimic, ci face comert ! Ia de acolo si vinde dincolo ! asta nu se numeste distributie
don_dannielo
QUOTE (razvan915 @ Mar 16 2008, 15:08) *
insa el nu imparte nimic, ci face comert ! Ia de acolo si vinde dincolo ! asta nu se numeste distributie

Ca distribuitorii fac munca gratis...

Deja ne invartim in cerc si discutam steril. Teoretic oricine se poate numi distribuitor. Si eu pot sa zic ca sunt distribuitor de apa, o iau din bidonul de 2litri si o distribui in diferite wc-uri (acasa, la munca, la restaurant etc)
rock_on
QUOTE (razvan915 @ Mar 14 2008, 22:09) *
ce este un distribuitor ? am avut astazi o "cearta" cu doaman profesoara de educatie antreprenoriala . D-ei spunea ca un distribuitor este orice magazin (butic) . I-am dat un exemplu : i-am zis ca daca eu am un magazin si cumpar paine de la o fabrica, eu sunt distribuitor ? si ea mi-a raspuns ca da ! eu nu sunt de acord cu ceea ce a spus ! astept pareri si de la voi, poate se pricepe cineva la afaceri ( comert ). Daca am postat gresit rog un moderator sa mute ! Multumesc

1.Persoană care distribuie ceva, calificată să distribuie ceva.
2.Aparat, piesă, dispozitiv sau mașină care asigură distribuirea rațională a unui material, a combustibilului etc.

sursa : DEX sleep.gif
happy_me
QUOTE (razvan915 @ Mar 16 2008, 15:08) *
Deci zice si in dex , ca e o persoana care distribuie ( imparte) cel ce are un chiosc ce imparte ?? vine omu` la el si ia , insa el nu imparte nimic, ci face comert ! Ia de acolo si vinde dincolo ! asta nu se numeste distributie

Mai omule, distributia incepe de la producator si se termina la consumator, iar traseul pe care marfa il parcurge pana ajunge la utilizator poarta denumirea de canal de distributie sau de marketing, adica comert ca sa intelegi. Ca este tarabagiu, chioscar sau mai stiu eu ce, ca vinde en-gross sau en-detail, tot activitate de distributie face, numai ca sub o alta denumire.
Deoarece functioneaza in secvente diferite ale procesului de distributie, participantii au roluri, preocupari si interese specifice, desfasurand activitati variate ca profil, amploare, complexitate, forma de organizare.
Profesoara ta are dreptate, asa ca degeaba te contrazici.
razvan915
ce inseamna "a distribui" ? a distribui inseamna "a imparti" , eu daca am un chiosc si omul vine si cumpara de la mine o apa minerala , asta inseamna ca eu impart apa minerala? eu astazi am vorbit cu un distribuitor de la mine din oras si mi-a explicat : <b> Un distribuitor trebuie sa aiba unul sau mai multi agenti de vanzare</b> nu se poate numi distribuitor un chiosc care vinde cu amanuntul !
bolo
cand 2 iti zic ca esti beat te duci si de culci.Daca adormi greu citeste cateva carti de marketing.
razvan915
in fine daca si pe unul care e din domeniu il contraziceti, nu stiu care dintre noi e beat ... o sa iau o carte de marketing sau ceva de specialitate si mai vb dupa aceea !
bolo
Pe cine din domeniu? ca nu am inteles.Ce studii are?Ce materie preda?Cate carti a scris?
razvan915
domeniu ma refer ca are o facultate de economie si e unul dintre cei mai mari distribuitori din oras de la mine :|

si in plus, are vreo 50 de ani ! deci e om batran !
bolo
poate intelegi ceva de aici
http://stoianconstantin.files.wordpress.co...distributie.jpg

consumator - persoana fizică care cumpără, dobândește, utilizează ori consumă produse sau servicii, în afara activității sale profesionale;
agent economic - persoana fizică sau juridică, care fabrică, importă, transportă, depozitează sau comercializează produse ori părți din acestea ori prestează servicii;
producător:
agentul economic care fabrică un produs sau care își aplică numele, marca sau alt semn distinctiv pe produs ori care recondiționează produsul;
reprezentantul fabricantului, când acesta nu își are sediul în România sau, în lipsa acestuia, importatorul produsului;
agentul economic din lanțul de distribuție, în măsura în care activitatea sa profesională poate afecta caracteristicile produsului pus pe piață;
distribuitor agentul economic din lanțul de distribuție, a cărui activitate profesională nu afectează caracteristicile produsului;
vânzătordistribuitorul care oferă produsul consumatorului;
prestator - agentul economic care prestează servicii;
produs - bunul material destinat consumului sau utilizării finale individuale ori colective;

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp..._text?idt=22081
Sper ca nu contesti si ordonantele guvernului.
happy_me
Greu cu priceputu'... tu zici ca ala care are un chiosc face comert, dar distribuitorul de care vorbesti tu, ce face? Face cumva acte de caritate, ia marfa pe mere si o da pe pere, sau pe nasturi? Face tot comert, ca si ala de are chiosc, numai ca la un alt nivel, sub o alta denumire, ce-i asa greu de priceput?
razvan915
bolo, in ceea ce mi-ai dat tu m-ai sus , nu scrie nimic de definitia cuvantului "distribuitor" ci zice ce obligatii are distribuitorul ! Inca raman la parerea mea, nu m-a convins nimeni pana acu, ori sunt eu prea prost sa pricep ori probabil am dreptate si multi se baga in seamna doar asa .
abancor
Activitatea economica legata de un produs se poate imparti in 2: productie si distributie. (mai e si consumul cred, dar nu de el e vorba). Pina iese pe poarta fabricii avem productia, de la fabrica la clientul final avem distributia, indiferent sub ce forma (vezi si schema aia, produsul poate ajunge la clientul final prin agenti, prin angrosisti, prin detailisti, prin outlet-uri etc.).

Cuvintul distribuitor mai are si intelesul de firma mare care imprastie prin piata cutare detergent sau bere, adica ala pe care il sustii tu. Dar acest sens NU IL ANULEAZA pe celalalt. Firmele care s-au specializat in distributia de anumite marci si-au spus distribuitori, dar asta nu inseamna ca in momentul ala au confiscat intelesul general economic al acestui termen. Pina la urma distribuitorii la care te referi sunt tot niste dealeri, niste firme de comert cu forta mare de vinzari, cu care producatorii prefera sa lucreze ca sa nu aiba de vindut la mii de chioscuri in parte. Dar marfa ajunge la acele chioscuri, ca sa poata sa fie consumata. Deci producatorul isi distribuie marfa prin acesti mari distribuitori. Astia, la rindul lor, o distribuie MAI DEPARTE prin chioscuri sau supermarketuri. Fiecare face distributie, la alt nivel al piramidei.

Edit: in textul citat de bolo apare clar vinzatorul definit prin a fi un distribuitor. Mai citeste si legea la care trimite linkul, are definitii pe la inceput.
bolo
QUOTE (razvan915 @ Mar 17 2008, 14:02) *
bolo, in ceea ce mi-ai dat tu m-ai sus , nu scrie nimic de definitia cuvantului "distribuitor" ci zice ce obligatii are distribuitorul ! Inca raman la parerea mea, nu m-a convins nimeni pana acu, ori sunt eu prea prost sa pricep ori probabil am dreptate si multi se baga in seamna doar asa .

Pe langa faptul ca nu intelegi(asta nu ar fi foarte grav) ce s-a scris,ti-am si desenat,nu stii nici sa citesti si mai ai si gura mare.
distribuitor=agentul economic din lanțul de distribuție, a cărui activitate profesională nu afectează caracteristicile produsului;
vânzător=distribuitorul care oferă produsul consumatorului;

Sa scrii(daca stii,daca nu ia litera cu litera si consider-o pictura) de 10 ori pe tabla la scoala asta apoi sa dai cu capul.Inteles?

Edit:OK.Sorry pt jignire,am lasat doar ironia.
nano2k
QUOTE (bolo @ Mar 17 2008, 15:20) *
Esti atat prost incat pe langa faptul ca nu intelegi(asta nu ar fi foarte grav) nu stii nici sa citesti si mai ai si gura mare.
distribuitor=agentul economic din lanțul de distribuție, a cărui activitate profesională nu afectează caracteristicile produsului;
vânzătord=distribuitorul care oferă produsul consumatorului;

Sa scrii(daca stii macar atat) de 10 ori pe tabla la scoala asta apoi sa dai cu capul.Inteles?

bolo, sa nu ne jignim.

razvane, las-o asa pentru ca e cum zice bolo si altii. Esti insa liber sa iti pastrezi ideea. Cred ca ce a fost mai important s-a spus deja pe forumul asta. Cel putin dpdv-ul meu, topicul si-a atins scopul, adica acela de a clarifica situatia.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.