iasomie
Pagini: 1, 2, 3

IDC

QUOTE (gomez99 @ May 12 2008, 08:25) *
@IDC
pai teoria zice ca primavara, dupa cum bine zice trestie-de-balta, da spuneai ca da semne de uscare. asa ca... nici cu patul de nisip eu nu ma prea omor, nu de alta da nu prea e loc. cam ce pun, pun intr-un amestec foarte aproximativ de pamint de flori, nisip si fibra, cam 30% din fiecare. as zice ca da un randament de 50%.
Radistim (greseala mea, scuze) e un stimulent de inradacinare sub forma de pulbere. dupa unii e musai. eu ne fiind de meserie, vorbesc din experienta proprie - care poate nu seamana cu a altora - si nu pot zice inca nici de bine nici de rau despre el, ca nu-l folosesc decit de un an. se gaseste cam pe la toate magazinele cu seminte si chestii conexe.

@trestie-de-balta
chestia cu taiatul prin nod n-am facut-o pina acu. vrei sa detaliezi putin, ca as fi interesat.

Multam frumos de sfaturi. Chiar daca o fi tarziu o sa incerc totusi acum poate am noroc. Fac mai multe incercari, taiat cum ziceai tu, taiat prin nod, cu si fara radistim.
Valentina30
QUOTE (IDC @ May 11 2008, 23:49) *
@gomez - se poate face chestia asta acum sau trebuie in primavara? Apoi...ce-i aia raditism?
@valentina30 - e de gradina, estimez ca are vreo 40 ani de cand e plantata, ramurile principale au cam 8-10 cm diametru. arata superb si cand infloreste miroase in toata curtea insa da semne ca se cam usuca si de asta vreau s-o inmultesc.
daca e nevoie fac poze.

IDC, daca e de gradina si "cand infloreste miroase in toata curtea" atunci cred ca este vorba de Philadelphus: http://images.mooseyscountrygarden.com/gar...phus-flower.jpg
Poti incerca si acum sa inradacinezi cativa lastari, desi perioada propice de butasire este primavara in martie si aprilie. Daca planta matura da semne ca se usuca, nu ai de ales, decat sa incerci. Foloseste lastari semilemnificati, adica ceva mai tineri, dar nici foarte verzi, caci aceia nu prea se prind. Pune-i la prins in amestecul de pamant de care ai pomenit, si aseaza-i intr-o minisera improvizata, astfel incat sa se produca efect de sera (umiditate ridicata si caldura). Aseaza mini sera (eventual mici ghivecele cu pamant in care pui lastarii si o jumatate de pet transparent peste ei) intr-o locatie usor umbrita. Verifica nivelul de umiditate si aeriseste daca e cazul la fiecare 5-6 zile, desfacand capacul miniserei (sau dopul de la jumatatea de pet).
Nu e nevoie de radistim. Am folosit anii trecuti si radistim dar am renuntat la el, caci nu am vazut efecte vizibile la lastarii inradacinati (si au fost multi lastari inradacinati smile.gif - passi, hydrangea, jasmin, hibiscus, jacobinia, abutilon, ficus, etc.).

liviu_np
Dupa ce o iau pe aia mica de la cresa, intram intr-un parculet amenajat de dl. primar. Langa gardul parculetului este o tufa de iasomie. Cum sau ce pot face sa aduc si eu acasa o bucatica de rai si sa o fac sa creasca?

Care e tehnica de inmultire?
Multam anticipat pentru idei, sugestii.:kiss:
Valentina30
Daca te referi la iasomia de gradina (Philadelphus), o ramurica nu prea cruda (semi-lemnificata) de cca 12 cm (cu min 3 noduri) este suficienta. De preferat este sa o tai sau sa o rupi usor cu unghiile, nicidecum sa tragi de ea sau sa o rupi prin indoire, caci se va prinde greu. O pui la prins intr-un ghivecel cu turba sau pamant de flori in amestec cu perlit sau nisip, uzi un pic de tot pamantul si apoi ii asezi juma' de pet transparent in cap, pentru a face efect de sera. Asezi "mini-sera" improvizata la lumina, dar nu in bataia soarelui. Desfaci dopul de la jumatatea de pet, pentru cca 10 minute, la fiecare 2-3 zile... si te inarmezi cu rabdare.
alinutza42
eu am mutat dintr-o tufa de iasomie ,care avea mai multe tulpini fragede la nivelul solului, o tulpinita de acolo cu tot cu radacina. daca nu se smulge incearca sa o scoti cu ceva. cu metoda valentinei nu te amendeaza nimeni ca distrugi vegetatia parcului, dar ai nevoie de timp si rabdare. tulpinita pe care eu am plantat-o acum este la randul ei o tufa. mult succes si sa ne anunti ce ai reusit.
Valentina30
alinutza, nu cred ca e posibil sa mearga in parculet, cu lopatica si sa scoata din tufa respectiva un pui cu tot cu radacina.... Poate ma insel dar mi se pare ca e caz de amenda.
Liviu te risti? smile.gif
alinutza42
l-am avertizat ca este pasibil de amenda. desi mi se pare ridicol. omul vrea sa o inmulteasca nu sa o distruga. iti dau alta idee liviu. cand vezi oamenii de la mediu ca fac curat in parc roaga-i sa-ti dea un lastar cu radacina cu tot. cu o bere s-ar putea sa rezolvi problema. valentina, sper sa nu te superi ca-l sfatuiesc sa o procure asa in detrimentul sfatului tau. eu am fost intotdeauna de principul ca timpul costa. si asa cum ai sesizat si tu nu prea am rabdare. asa ca o solutie mai rapida pentru mine nu cred ca ar exista.

Valentina30
QUOTE (alinutza42 @ May 25 2008, 16:38) *
l-am avertizat ca este pasibil de amenda. desi mi se pare ridicol. omul vrea sa o inmulteasca nu sa o distruga. iti dau alta idee liviu. cand vezi oamenii de la mediu ca fac curat in parc roaga-i sa-ti dea un lastar cu radacina cu tot. cu o bere s-ar putea sa rezolvi problema. valentina, sper sa nu te superi ca-l sfatuiesc sa o procure asa in detrimentul sfatului tau. eu am fost intotdeauna de principul ca timpul costa. si asa cum ai sesizat si tu nu prea am rabdare. asa ca o solutie mai rapida pentru mine nu cred ca ar exista.

Daca nu are experienta la separarea tufelor, e posibil sa-i deranjeze radacina si sa distruga intreaga planta. Si aici nu ma refer doar la liviu, ci si la acei "oameni de la mediu" pe care eu nu-i vad nici-odata in parcuri. smile.gif
Nu am de ce sa ma supar pe tine, pentru sfaturile pe care i le dai... dar nu stiu daca sunt cele mai potrivite in situatia data.
Daca te referi la o solutie mai rapida, sa stii ca ea exista si se poate concretiza in achizitionarea unei plante (pui- adica de dimensiuni mici) de la magazinele de profil.
Dar daca vrei o solutie rapida si fara costuri, nu cred ca exista... sau nu o vad eu.
Daca lui liviu ii place asa de mult acea iasomie si doreste sa se bucure de florile si parfumul ei acasa, banuiesc ca are rabdare sa prinda un lastar si sa-l ingrijeasca asa cum trebuie.

diorama
Am pus si eu la prins radacina niste lastarei de iasomie de gradina. Dar vreau sa stiu in cat timp inradacineaza si cum imi dau seama cand se intampla asta. Daca scot pet-urile care ii acopera la momentul potrivit, sigur plantutele nu patesc nimic?
Valentina30

QUOTE (diorama @ May 27 2008, 13:28) *
Am pus si eu la prins radacina niste lastarei de iasomie de gradina. Dar vreau sa stiu in cat timp inradacineaza si cum imi dau seama cand se intampla asta. Daca scot pet-urile care ii acopera la momentul potrivit, sigur plantutele nu patesc nimic?

Depinde cand i-ai pus la prins. In functie de conditiile de mediu si de tipul lastarilor, iasomia e gradina se prinde in una sau doua luni. Daca i-ai pus la prins in primavara cand era mai rece e posibil sa dureze si un pic mai mult de 2 luni... daca i-ai pus de curand, cand vremea s-a incalzit in ca 4-6 saptamani sunt prinsi.
Eu pun la prins in pahare de plastic de unica folosinta din cele transparente. In felul acesta pot vede cand se formeaza radacinile.
Oricum cel mai sigur moment ca sa scoti pet-urile si sa lasi puii descoperiti, este acela cand lastarul a format noi frunze, dar nu mai inainte de o luna.
Daca scoti pet-urile si observi ca frunzele se inmoaie sigur e prea devreme.
diorama
Mersi mult pentru raspuns! Alaltaieri i-am pus la prins, tot in pahare de plastic transparent, cum spui si tu. Oricum, ca sa fiu sigura, astept sa faca niste frunzulite si atunci stiu sigur ca pot scoate capacele.
diorama
Deja lastarii au mugurasi si chiar frunzulite micute confusedsmiley.png . E bine? A trecut doar o saptamana de cand i-am pus la inradacinat.
alinutza42
QUOTE (Valentina30 @ May 26 2008, 15:24) *
Daca nu are experienta la separarea tufelor, e posibil sa-i deranjeze radacina si sa distruga intreaga planta. Si aici nu ma refer doar la liviu, ci si la acei "oameni de la mediu" pe care eu nu-i vad nici-odata in parcuri. smile.gif
Nu am de ce sa ma supar pe tine, pentru sfaturile pe care i le dai... dar nu stiu daca sunt cele mai potrivite in situatia data.
Daca te referi la o solutie mai rapida, sa stii ca ea exista si se poate concretiza in achizitionarea unei plante (pui- adica de dimensiuni mici) de la magazinele de profil.
Dar daca vrei o solutie rapida si fara costuri, nu cred ca exista... sau nu o vad eu.
Daca lui liviu ii place asa de mult acea iasomie si doreste sa se bucure de florile si parfumul ei acasa, banuiesc ca are rabdare sa prinda un lastar si sa-l ingrijeasca asa cum trebuie.

hotararea ii partine.
liviu, daca vad in orasul meu o tufa cu lastarei la radacina, promit sa iau unul pentru tine. numai sa-l pot ambala sa ti-l pot trimite. iti dau pm cand il iau acasa. daca faci rost intre timp sa ma anunti. numai bine.
Valentina30
QUOTE (diorama @ Jun 1 2008, 13:12) *
Deja lastarii au mugurasi si chiar frunzulite micute confusedsmiley.png . E bine? A trecut doar o saptamana de cand i-am pus la inradacinat.

Nu te pripi cu ei, diorama. Mai lasa-i sub pet.
Uneori lastarii continua sa cresca si sa faca frunzulite datorita sevei care o mai au inca pe capilare... dar nu inseamna ca neaparat au format radacini.
Mai lasa-i cel putin o saptamana.
diorama
Mersi mult, Valentina! kisstogether.gif Iti urmez sfatul si in cazul lastarelului de gardenie care sta la inradacinat si care, tot asa, face frunze.
liviu_np
QUOTE (Valentina30 @ May 24 2008, 23:16) *
Daca te referi la iasomia de gradina (Philadelphus), o ramurica nu prea cruda (semi-lemnificata) de cca 12 cm (cu min 3 noduri) este suficienta. De preferat este sa o tai sau sa o rupi usor cu unghiile, nicidecum sa tragi de ea sau sa o rupi prin indoire, caci se va prinde greu. O pui la prins intr-un ghivecel cu turba sau pamant de flori in amestec cu perlit sau nisip, uzi un pic de tot pamantul si apoi ii asezi juma' de pet transparent in cap, pentru a face efect de sera. Asezi "mini-sera" improvizata la lumina, dar nu in bataia soarelui. Desfaci dopul de la jumatatea de pet, pentru cca 10 minute, la fiecare 2-3 zile... si te inarmezi cu rabdare.

Am "executat-o" acum doua zile. 3 ramurele. Sa speram ca o sa mearga.

QUOTE (alinutza42 @ Jun 2 2008, 11:43) *
hotararea ii partine.
liviu, daca vad in orasul meu o tufa cu lastarei la radacina, promit sa iau unul pentru tine. numai sa-l pot ambala sa ti-l pot trimite. iti dau pm cand il iau acasa. daca faci rost intre timp sa ma anunti. numai bine.

Saru'mana. Nu refuz.

Multumesc tuturor. Promit sa va tin la curent.
diorama
Valentina, Jasminul se poate palisa pe sarma sau creste sub forma de tufa/pomisor? Nu de alta dar mi s-au prins lastarii de la tine si de la Lizi si vreau sa stiu cum ii aranjez.
Valentina30
diorama, de regula, exemplarele din florarii sunt palisate/conduse pe cercuri sau gratare de sarma. Eu am tuns-o mereu pe micuta mea iasomie, tocmai pentru a o indesi si a-i da o forma de tufa compacta. Am observa ca plantele lasate libere, "nechinuite" pe suporti, infloresc mai bine, mai in voie. smile.gif
Ce-i drept, pe a mea trebuie sa o tund iara, ca tot creste de cand am "frezat-o" ultima oara. Ba a si inflorit si mai face boboci. Revin cu poze
diorama
Multumesc mult, Valentina! Pai la cat mai multi boboci atunci!
diorama
Ce plina e, ce efuziune! eek.gif E superba! Ce o fi apucat-o acum, pe frigu' asta?
Valentina30
ei... in casa e caldut, nu e foarte frig. Si probabil ca lumina o ajuta. E chiar pe pervaz (cu vedere la soare). smile.gif
De regula, toamna si iarna am pervazul plin de flori, mai ceva decat in miezul verii, cand caldura teribila le sufoca si le inhiba inflorirea.
De anul nou, adeniumul a deschis prima floare, dintr-o serie frumoasa care a tinut mai bine de 40 de zile... iar hibiscusii sunt in fiecare iarna, intr-un continuu regal de culori... probabil ca acum iasomia vrea sa se ia la intrecere cu ei. smile.gif
Valentina30
Si cealalta varietate de Jasmin (Jasminum officinale - Iasomie de camera) se dezvolta destul de bine.
Dupa ce am tuns-o drastic cu ceva vreme in urma, acum vad ca aluat un avant extraordinar.
Nu m-ar mira daca pana in primavara nu face cumva si un rand de floricele... smile.gif

http://valentina30.sunphoto.ro/Alte_plante...USOULMNAANEUDZQ
http://valentina30.sunphoto.ro/Alte_plante...PQJALBWKMDTQHCU

PS. La jumatatea lui octombrie, dupa cca 2 (doua) saptamani de cand o tunsesem, arata cam asa:

http://valentina30.sunphoto.ro/Alte_plante...PJYMUEDAKIGRKFR

micha08
Bine v-am regasit iubitori de plante si flori,
Din pacate am citit topicul despre iasomie prea tarziu, adica abia astazi si ieri am fost pacalita in fata magazinului Cora Pantelimon de o d-na care vindea flori in ghivece. Mi-a vandut iasomie de camera si mi-a zis ca o pot planta afara linistita si ca se va face o tufa frumoasa. N-am luat numai una ci doua, si pentru cineva la care ma duceam in vizita si locuieste la casa. CAutand pe internet am gasit ca Jasminum este doar iasomia de camera. Deci...atentie! Nu va lasati si voi pacaliti!
HADE 61
micha08 , eu am vazut in carrefour o radacina mititica si un fir de jasmin de vre-o 10 cm cu niste frunze in devenire , care costa 26 de lei si pe cutie arata ca poate imbraca o scarita asa cum imbraca trandafirii cataratori . de curiozitate , a ta cat e de de mare si cat a costat ? eu am scos ghiveciul de destul timp afara in nopti si cu grade sub minus si vad ca e plina de flori si boboci , in afara ca i s-au inrosit frunzele , n-a patit nimic .
daca te uitai in bricostore , erau cateva ghivece cu plante ciufulite la 38 lei .
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.