Donarea de organe
Pagini: 1, 2, 3

data

Conform unei initiative legislative, toti pacientii aflati in moarte clinica vor deveni automat donatori de organe;
Exceptie fac cei care isi exprima in timpul vietii dezacordul;

Acum apar 2 probleme:
1. 75% din romani nici nu vor afla vreodata ca trebuie sa faca acesta cerere;
2. de unde stie medicul din serviciul de urgenta daca pacientul este sau nu donator de organe?

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-25515...uz-explicit.htm
Gabi73C
1. Sa speram ca 95%, nu 75 nu vor afla niciodata. Iar dintre astia, 99% nu vor face asta. Iar cei 1% care o vor face, sa speram ca vor ajunge sa aibe nevoie de vreun organ "al altuia" dar nu se va gasi niciunul compatibil.Ca sa crape repede si sa-i ingroape cu toate organele in ei, poate le foloseste la ceva pe lume-ailalta!
2. Probabil va exista o baza de date in care vor fi trecuti cei care nu sunt. Daca ar fi dupa mine i-as obliga sa-si tatueze pe frunte "Nu donez nimic. Ingropati-ma cu tot ce am. In God we trust."
Dar ma indoiesc ca ar avea o frunte atat de lata, ca sa incapa tot textul asta. Asa ca mai bine sa-si tatueze atat: "JAVRA"

data
vehementa limbajului, ca sa fiu modest, iti sustine foarte bine ideile happy.gif

din cate tin eu minte este corpul meu si fac ce vreau cu el (sau asa era pana acum); cu ce drept hotarasc altii ce trebuie facut cu el?
Gabi73C
QUOTE (data @ Mar 12 2008, 00:36) *
vehementa limbajului, ca sa fiu modest, iti sustine foarte bine ideile happy.gif

din cate tin eu minte este corpul meu si fac ce vreau cu el (sau asa era pana acum); cu ce drept hotarasc altii ce trebuie facut cu el?

Faci ce vrei cu el, atata vreme cat mai poti face ce vrei cu el, man. Oricum dupa ce binevoiesti sa repauzezi , hotarasc altii ce sa faca cu el, de exemplu daca sa-l ingroape sau sa-l arda, daca sa se uite in el sau nu ca sa vada daca te drogai sau te-a calcat masina...
Stii cati ca tine gen "E casa mea, dau muzica cat vreau de tare" am intalnit? Din pacate niciunul trecand strada prin zona nepermisa in timp ce eu sunt la volan...
Hai sa-ti dau un subiect de meditatie (chestia aia ce tine de gandire, de introspectie, de dialog cu tine insuti...):
Sa zicem ca ai un copil care se zbate intre viata si moarte pe o masa de operatie, in timp ce eu tocmai am dat coltul in salonul alaturat, avand in mine "ceva" ce ar salva viata copilului tau. Numa' ca doctorii ti-ar spune "da, era bun, dar mortu ne-a interzis sa ne atingem de organele lui. Asa ca fii tare, esti tanar, mai poti avea si ALT copil.Ca asta pe care il ai tocmai s-a dus".
Sa inteleg ca vii si ma feliciti post mortem pentru ca am avut taria de a hotara EU "...ce trebuie facut" cu corpul meu?
Morticia
Votat nu. De principiu.
Nu ca as avea ceva impotriva, dar nu vad unde mai e ideea de "a dona" daca statul face asta by default.
data
faci presupuneri care te incurajeaza in fantasmele tale: nu ascult muzica la volum mare, iar amenintarile tale ca ai da cu masina peste mine ... arata cum gandesti tu, nu ma jignesti pe mine cu nimic.

daca cineva doreste sa isi doneze organele, foarte bine, nu am nimic impotriva;

dar aceasta lege reprezinta inca un abuz care le impune oamenilor ce sa faca cu viata lor (acum chiar si cu moartea lor) , o lege trecuta pe sub mana in parlament

pentru ca ai dat exemplul cu copilul, iti sugerez alt exemplu: copilul tau are un accident si cand ajungi la urgenta constati ca nu prea au ramas multe lucruri din el ... sunt diverse colturi ale lumii (daca e copil nu vad cum ar putea sa isi exprime legal dezacordul) - copiii nostrii ... cei mai buni donatori de organe pentru Europa.
441529
Si daca te-ar ruga cineva maine sa ii donezi ceva, ai face-o?

Votat DA, pentru ca stiu ce inseamna.

data
intrebarea era daca este bine sa fii practic obligat sa donezi, nu daca este bine sa donezi
Gabi73C
QUOTE (Morticia @ Mar 12 2008, 01:00) *
Votat nu. De principiu.
Nu ca as avea ceva impotriva, dar nu vad unde mai e ideea de "a dona" daca statul face asta by default.

Ah, ce motivatie! Macar a lui Data avea o logica. Monstruos de egoista, dar avea. Dar in cazul tau? Deci "nu-mi luati ficatul, pentru ca din punct de vedere terminologic nu m-ati convins"?!?!
Ah, "Morticia"? Da, scuze. Acum se explica...
Confunzi "donarea de organe" in sensul prelevarii lor de la un cadavru cu "donarea" ca act civil. Asta e tot. Si daca termenul ar fi "jefuirea de catre stat a organelor" ai vota cu "da"? cursing.gif
romaximusro

indivizii astia is tampiti?

Actul normativ este initiat de deputatii Eugen Nicolaescu (PNL), Ovidiu Brinzan (PSD), Mircea Ifrim (PRM), Ion Luchian (PNL), Petru Movila (PD), Aurel Nechita (PSD), si de senatorul PDL Dan Sabau.

nu sunt de acord cu asa ceva. cine vrea sa-si doneze organele sa o faca, insa nu poate statul sa faca ce vrea cu corpurile cetatenilor sai decedati. Care pana una alta apartin rudelor, care pot hotari ce se intampla cu el. Intr-un fel se incalca dreptul la proprietate - asupra corpului tau
Gabi73C
QUOTE (data @ Mar 12 2008, 01:02) *
faci presupuneri care te incurajeaza in fantasmele tale: nu ascult muzica la volum mare, iar amenintarile tale ca ai da cu masina peste mine ... arata cum gandesti tu, nu ma jignesti pe mine cu nimic.

pentru ca ai dat exemplul cu copilul, iti sugerez alt exemplu: copilul tau are un accident si cand ajungi la urgenta constati ca nu prea au ramas multe lucruri din el ... sunt diverse colturi ale lumii (daca e copil nu vad cum ar putea sa isi exprime legal dezacordul)
- copiii nostrii ... cei mai buni donatori de organe pentru Europa.

Ce spun eu si ce pricepi tu! Am spus ca faci parte din "genul" ala, nu ca ai da muzica tare. Si asta ai priceput tu, ca te amenint? wallbash.gif
Doamne, de ce dracu ai mai inventat metaforele, numai ca sa fac eu postari suplimentare la 1 noaptea?!
-----------------
Da, Data, desi nu mi-ai raspuns la intrebare si te-ai grabit repede sa-mi sugerezi, eu o sa-ti raspund tie. Scutindu-te de asemenea de a imi mai raspunde tu la intrebare.
Daca as sti ca alt/alti copii traiesc ca urmare a faptului ca din copilul meu nu a mai ramas mare lucru, n-am sa-mi pun problema ca nu m-au intrebat. Te las pe tine sa te certi cu ei (in exemplul dat de mine)...
Iti doresc sa nu-ti amintesti niciodata de aceasta conversatie.
Sincer.Pentru ca o viata e o viata. Chiar si a ta. Iar dincolo de asta e un mare CACAT cu care binevoim sa ne manjim pe fata precum membrii trupelor de comando, sperand ca asa ne vom camufla micimea sufleteasca.
Nu ne-o camuflam, oameni buni. Din contra, ii dam "stralucire".
--------------------------------------------------------------------------
Se poate vomita pe undeva prin forumul asta sau trebuie sa fac log out? Mi-e scarba.
441529
Eu cred ca cea mai buna varianta ar fi aceea in care cei care refuza acest lucru sa nu poata beneficia de vreun organ donat, in caz de nevoie. Nici ei si nici familiile lor.
Ma minunez cat de ingusta poate fi viziunea unora...

mnezo
Hai ca o luati pe ulei.
Intr`un stat normal cu oameni normali, solutia nu e prelevarea nolens volens a organelor de la om, ci incurajarea inregistrarii ca donator. Dar deh, suntem in Romania si nu ai cu cine.
In principiu nu sunt de acord cu donarea de organe fara consimtamant, dar in cazul de fata parca se justifica. Ar trebui introdusa si donarea obligatorie de sange o data pe an.
Gabi73C
QUOTE (441529 @ Mar 12 2008, 01:29) *
Eu cred ca cea mai buna varianta ar fi aceea in care cei care refuza acest lucru sa nu poata beneficia de vreun organ donat, in caz de nevoie. Nici ei si nici familiile lor.
Ma minunez cat de ingusta poate fi viziunea unora...

Nu te mai minuna.
Trecem zilnic pe langa oameni cazuti pe trotuar si saltam linistiti din umeri spunand "da-l dracu de betiv" sau in cel mai bun caz "nu e problema mea", fara macar sa ne gandim ca un telefon la 112 ar putea face diferenta...
Nu cred intr-un Dumnezeu care sta acolo sus si vede cine ar "dona" organe si cine nu. Dar e unul dintre motivele pentru care mi-as dori sa fie, acolo sus.
Si cand te gandesti ca discutia se reduce la "cat e normal sa cantareasca sicriul, cu mine cu tot"...Cat suma kg-lor mele plus a sicriului sau cat suma asta minus "ceva" din mine ce oricum MIE nu-mi mai trebuie...
Nu te mai minuna...

SS_Lazio
inca un pas in violarea intimitatii vietii private a individului si transformarea intr-un stat politenesc.
Gabi73C
QUOTE (SS_Lazio @ Mar 12 2008, 01:40) *
inca un pas in violarea intimitatii vietii private a individului si transformarea intr-un stat politenesc.

"...intimitatii vietii private", nu-i asa?
Dar nu te-ai oprit: "si transformarea intr-un stat politienesc"...
Nu te intreb de subiectul sau subiectiva frazei, ca nu vreau sa-ti dau prilejul sa te manifesti plenipotential (apropos, nu sunt ungur si nu mi-e simpatic Soros).
Dar pentru pura ta informare, prelevarea s-ar face in urma "mortii private", daca intelegi ideea.
Iar stat politienesc ar deveni ala in care s-ar cere prin lege sa ni se perita "register"-ul pe forumuri de-abia dupa ce prezentam "anumite" adeverinte. Bucura-te, traim intr-un stat democratic. Nu ne cere nimeni acele adeverinte...
(...si totusi nickul tau mi-e tare cunoscut... In "alta parte" ai cumva ca avatar ceva in culori alb-albastre? biggrin.gif )
AlexIP
Mie mi se pare o chestie periculoasa treaba cu donarea by default, o sa faca din orice bolnav din spital o sursa de organe... si daca va fi nevoie de un ficat, un rinichi, o maslina, s-ar putea sa o recolteze si ei de la respectivii bolnavi care - ciudat, intr-adevar - vor prinde prostul obicei sa moara de "cauze naturale" prin spital...
romaximusro
exact la asta ma gandeam si eu
Gabi73C
QUOTE (AlexIP @ Mar 12 2008, 01:57) *
Mie mi se pare o chestie periculoasa treaba cu donarea by default, o sa faca din orice bolnav din spital o sursa de organe... si daca va fi nevoie de un ficat, un rinichi, o maslina, s-ar putea sa o recolteze si ei de la respectivii bolnavi care - ciudat, intr-adevar - vor prinde prostul obicei sa moara de "cauze naturale" prin spital...

Da, asta e primul punct de vedere pertinent cu privire la pericolul "donarii obligatorii". Dar astea sunt aspectele practice ale problemei. Nu cred insa ca nu s-ar gasi solutii pentru "evitarea" unor asemenea situatii.
---------------------------------------------
Ceea ce ma oripileaza e ca majoritatea celor "anti-obligativitate" sunt convins ca n-ar ezita sa-si doneze sa zicem sireturile de la pantofi sau periuta de dinti daca li s-ar demonstra ca de asta depinde viata unui OM, fie el ultimul boschetar din Gara de Nord. Dar nu pot pricepe ca in momentul in care li s-ar LUA acele parti din ei, valoarea acelor "parti" va fi mai mica decat a sireturilor.
Pe de alta parte ei, sau daca nu ei ,altii ca ei umplu aria de Religie cu tunete si fulgere impotriva celor care pun in discutie morala crestineasca sau chiar pe Dumnezeu... Isi inchipuie ca asa isi castiga, poate, un loc mai in primele randuri cand va fi sa vada ULTIMUL FILM. Ma indoiesc. Dumnezeu ori nu exista ori e un tip mult mai destept decat sunt "ei" pregatiti sa descopere.
Si cu asta am unit topicul asta cu cel similar de pe Religie/Generalitati.
Nu-i asa, domnule ORICE MODERATOR care esti pe aici? wink.gif
AlexIP
Gabi, nu stiu ce sechele ai tu pe subiectul asta (sau ce interese, for that matter), dar cunoscand cum functioneaza sistemul de vraci & doftori de la noi, nu as avea incredere in treaba asta. In Austria, care ar trebui sa aiba principiile morale undeva mai sus de ciolanul cel mai facil, lumea nu e prea multumita cu sistemul de donare by default din cauza pe care am prezentat-o mai sus... si tu vrei ca la noi sa se impuna sistemul?
floryyn
Eu am mai spus odata ca o sa ajungem ca-n filmul ala...Soylent Green - http://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_Green

Dupa parerea mea, asta deschide calea unor abuzuri si incalcari ale drepturilor omului foarte mari. Maine poimaine legalizeaza astia si eutanasia si atunci sa te tii...Nu suntem amibe sub microscop, suntem oameni, meritam un dram de respect chiar si dupa moarte. Aaaa, ca familia cuiva isi da acordul expres in anumite situatii, asta e alta mancare de pește...
SS_Lazio
eliminarea religiei din scoli, abuzurile strigatoare la cer asupra ultrasilor care aduc spre exemplu torte pe stadioane si afiseaza mesaje impotriva sistemului care dupa "noua lege" primesc pedepse identice cu cele ale criminanilor .....toate acestea sunt mici ingrediente ale unui mare plan malefic mondial... respectiv omogenizarea si pierderea identitatii indivizilor, controlul total asupra indivizilor, amestecarea neamurilor (globalizarea) ... Cand amesteci plastilina colorata obtii in final un verede murdar... asta se si vrea - o masa de sclavi adusi la cel mai jos nivel comun (cultural, financiar, aspirational, lipsiti de vointa, lipsiti de drepturi = PROTOTIPUL SCLAVULUI MODERN)...
Morticia
QUOTE (Gabi73C @ Mar 12 2008, 01:07) *
Ah, ce motivatie! Macar a lui Data avea o logica. Monstruos de egoista, dar avea. Dar in cazul tau? Deci "nu-mi luati ficatul, pentru ca din punct de vedere terminologic nu m-ati convins"?!?!
Ah, "Morticia"? Da, scuze. Acum se explica...
Confunzi "donarea de organe" in sensul prelevarii lor de la un cadavru cu "donarea" ca act civil. Asta e tot. Si daca termenul ar fi "jefuirea de catre stat a organelor" ai vota cu "da"? cursing.gif

Nu confund nimic. Intamplator presupun ca stiu mai bine decat juma` de forum ce reprezinta donatia (contract civil, ca veni vorba.).
Ideea este simpla: nu sunt impotriva conceptului de "donator de organe", ba chiar mi-as da un acord expres pt asta. Doar ca nu imi place ideea de impunere. "Ai murit, te-am golit".
Dar na, de ce naiba sa faci un sistem viabil, sa educi cetatenii cu privire la acesta, sa faci carnete de donator and shit ca in tarile civilizate? Nooooooooah, mai bine japca legala, ce naiba.
Cat despre posibile abuzuri, s-a pomenit deja si fii sigur ca vor aparea.
P.S. Nu o mai face pe psihologu` amator in functie de nick, nu o s-o dai bine intotdeauna wink.gif
dalu364
Organele respective in mod sigur n-o sa ajunga la vreun amarastean, ci tot la cei ajunsi miliardari peste noapte. Cand ma gandesc ca ,, ceva '' din mine ar fi posibil sa ajunga in Bombo sau in Micky Spaga ..... nono.gif ack.gif angry.gif
Mig VWFan
Votat DA, ganditi-va ca puteti deveni donatori de organe daca muriti de tineri din cauze nenaturale ( de ex accident)
Ca nu va ia nimeni ficatu gaurit de bautura pe la 80 de ani...
Romanu e egoist si lipsit de simt civic asa ca deocamdata e buna o astfel de masura (donare prezumata) , asta temporar pana ajungem si noi la nivelul occidentalilor.
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.