bogdzy
Mar 10 2008, 23:05
Ideea de univers fractal vine de la observatia ca in natura intalnim peste tot lucruri a caror structura are de-a face cu o parte dintr-un fractal, un fractal intreg sau mai multi fractali combinati.
E un mod simplu de reprezentare a lucrurilor complicate si cum natura nu prea face risipa in mod sigur legile fractale sunt cel putin parti ale ei daca nu chiar fundamentale atunci in mod sigur legate de structura materiei... turbulentele din fluide, geometria muntilor, frunzele plantelor, harta unui tarm... toate au fractali la baza...
Gurban_Dan
Jul 7 2008, 10:37
Faptul ca unele planete au sateliti intareste ideia "fractala". Ele sunt o replica in miniatura a Sistemului Solar. Acum de ce satelitii nu mai au la randul lor alti sateliti ? Sa ne lanureaca cineva din domeniul astronomiei.
<< Electronii nu cred ca au marimi diferite >>
Pai de unde concluzi asta ?
A comparat cineva 2 electroni intre ei si a vazut ca sunt identici ?
Si chiar daca ar fi facut asta as invoca precizia aparatelor cu care a masurat.
Oricum ei ar invoca incertitudinea Heisenberg.
As aminti aici o intamplare "fascinata".
Atunci cand s-a construit I_F_A satenii, afland de asta, s-au speriat si au circulat tot felul de zvonuri: ca vor fi radiaii, ca va fi periculos,...
Asa ca Profsesorul Horia@ Hulube! a mers prin sat cu o echipa sa le explice satenilor ce este atomul cu toata complexitatea lui......
Asa de frmos si clar se povesteste ca ar fi explicat el....
"Ei bine, cine are intrebari ?"
La care un sateam, batran il intreaba:
Asa frumos ati vorbit, am inteles foarte clar ......
Dar mai am o intrebare ? ATOMI D-ASTIA AVEM SI NOI IN TARA ?
Va dati seama cat de clar intelesese omul este un atom daca pune intrebarea asta ?
Din pacate scoala romanesca asa a fost. Am fost suprasaturati de teorie si de date, dar am pierdut contactul cu realitatea.
(bine ar fi sa ma insel)
De aceea consider eu ca oamneii de siinta romani sunt asa "ahtiati" dupa "fizica cuantica".
Am fost prin strainatate, dar asa nu erau asa de doritori de a vorbi despre cuantica.
De fapt la noi nu este nici asa. Oamenii la conferinte cauta doar sa-si impuna opinia nu sa dialogheze.
Nu e prima data la o conferinta cand aud: "Astea se stiu din anii '60... de ce le mai spune inca o data ?"