Universul fractal

bogdzy

Ideea de univers fractal vine de la observatia ca in natura intalnim peste tot lucruri a caror structura are de-a face cu o parte dintr-un fractal, un fractal intreg sau mai multi fractali combinati.
E un mod simplu de reprezentare a lucrurilor complicate si cum natura nu prea face risipa in mod sigur legile fractale sunt cel putin parti ale ei daca nu chiar fundamentale atunci in mod sigur legate de structura materiei... turbulentele din fluide, geometria muntilor, frunzele plantelor, harta unui tarm... toate au fractali la baza...
Nigel
În structura unui atom ce fractali vezi? Nu cred că tot universu este așa cum zici.

konami
QUOTE (Nigel @ Mar 11 2008, 10:45) *
În structura unui atom ce fractali vezi? Nu cred că tot universu este așa cum zici.

atomul e un univers in miniatura. deci fractal thumbup.gif
m3th0dman
Eu nu am înțeles ideea de fractal până nu am văzut graficul funcției lui Weierstrass.

QUOTE (Nigel @ Mar 11 2008, 09:45) *

Corzile. laugh.gif

andrei_0
QUOTE (Nigel @ Mar 11 2008, 09:45) *

QUOTE (m3th0dman @ May 26 2008, 21:13) *
Corzile. laugh.gif

Le-ai vazut tu?
bonobo
QUOTE (andrei_0 @ May 28 2008, 16:17) *
Le-ai vazut tu?

da. pe centura. sleep.gif
Gurban_Dan
Foarte frumos spus.

Si eu cred ca Universul este un mare fractal. Si sustin asta cu "inversunare"
Pentru mine nu poate fi alfel.

Acum daca imi cereti sa va demonstrez matematic nu o pot face ...... e doar o chestie in care cred.
La fel cum nici voi nu puteti demonstra contrariul.

De exemplu un copac are o forma fractala. Dar nu e un factal perfect matematic, are si un procent aleator 50%.

In principu ar fi fractal, dar mai creste si aiurea.

Nu poti gandi cu muschii ....
Eu ca sustinator al teoriei evolutei consider ca mai multe celule s-au unit pentru a se hrani mai bine si "au format" corpul uman.
Acum ele erau initial la fel.... dar candva s-au specializat.
Unele iau decizii, alatele executa. Ele nu isi mai pot schimba rolul intre ele.

La fel logica se pastreaza si pentru structuri mai mari ....
Mai multi oameni, pentru a se hrani mai bine, formeaza o societate. Ei incep sa se specializeze. Unii iau decizii, iar altii executa.
Si va veni vemea and nu-si vor mai putea schimba rolul intre ei.

<< În structura unui atom ce fractali vezi? Nu cred că tot universu este așa cum zici. >>

In cuantica "merge" regula : "sa nu-ti imaginezi nimic".
Iar fractalii nu ii poti intelege fara geometrie.

Uite: cel mai simplu proces : emisia luminoasa.

Electronul sare de pe orbita de raza r1 pe obita de raza r2 si difernta de energie este h*frecv.
Booon !
Acum logic ar fi, ca el sa treca prin pozitii inermediare intre r1 si r2.
Insa conform aceleasi cuantici el nu poate avea pozitii intermediare.

E ca si cum eu trebuie sa plec de acasa la serviciu. Dar nu am voie sa fiu decat in astea 2 locuri: acasa sau la serviciu. Nu am voie in nici un moment sa am undeva pe drumul ce leaga una de alta. Pai si atunci cum ajungi ?

Ei bine "ca din maneca", la fel ca magicienii, cuanticienii au scos urmatoare afirmatie:
"In cuantica nu exista traiectorie !"

Pai si electronul ala pe ce se misca daca nu are traiecorie ?
Deci un electron in atom, are viteza V, dar nu are traiectorie.....

Mai, nu stiu ca sa zic cu cuantica asta, daca sunteti adeptul ei e OK, poate "iese" ceva interesant de acolo.

Pentru mine atomul a fost si va ramane o structura fractala !

De ce ?

1. La fel cum are atomul nivele energetice si nucleul sau care este cu 5 ordine de marime mai mic, se structureaza tot pe nivele energetice.

2. Una din primele reprezantari atomice a fost model planetar

Thylacine
QUOTE (Gurban_Dan @ Jul 4 2008, 11:17) *
In cuantica "merge" regula : "sa nu-ti imaginezi nimic".
Iar fractalii nu ii poti intelege fara geometrie.

Uite: cel mai simplu proces : emisia luminoasa.

Electronul sare de pe orbita de raza r1 pe obita de raza r2 si difernta de energie este h*frecv.
Booon !
Acum logic ar fi, ca el sa treca prin pozitii inermediare intre r1 si r2.
Insa conform aceleasi cuantici el nu poate avea pozitii intermediare.

E ca si cum eu trebuie sa plec de acasa la serviciu. Dar nu am voie sa fiu decat in astea 2 locuri: acasa sau la serviciu. Nu am voie in nici un moment sa am undeva pe drumul ce leaga una de alta. Pai si atunci cum ajungi ?

Ei bine "ca din maneca", la fel ca magicienii, cuanticienii au scos urmatoare afirmatie:
"In cuantica nu exista traiectorie !"

smile.gif Frumos spus. Ai dreptate si ceea ce ai zis e chiar nostim. Totusi, din cate am citit, intr-un atom, un electron poate fi pe mai multe orbite in acelasi timp, chiar pe toate orbitele in acelasi timp. Din cate am inteles, abia cand cineva incearca sa afle exact orbita lui, atunci il obliga sa fie pe o singura orbita, este influenta observatorului asupra obiectului observat.

Deci, daca ar fi sa aplic ceea ce am inteles eu, ar trebui sa fii peste tot in acelasi timp, nu sa fii ori la serviciu, ori acasa, nicaieri intre.

In fizica cuantica, particulele nu mai sunt particule, ele sunt particule-unde. Deci, electronul are voie sa aiba doar anumite frecvente, el putand fi considerat o unda, nu o particula. Motivul pentru care poate absorbi energia in quante are legatura cu faptul ca undele pot absorbi alte unde care au anumite frecvente. Une exemplu ar fi ca, corpul uman nu absoarbe energia data de undele radio, de lumina vizibila dar sunt absorbite lumina infrarosie si cea ultravioleta.

La capitolul fractali, e intr-adevar interesanta treaba dar sunt anumite probleme. Spre exemplu, Universul la scara mare nu cred ca arata ca si sistemul solar. Atomul nu cred ca arata ca sistemul solar. Un exemplu, daca vrei, e ca poti pune un corp pe orice orbita in jurul Soarelui cu conditia sa aiba viteza necesara, apoi, nu cred ca electronii au "sateliti". Electronii nu cred ca au marimi diferite. Mai sunt multe si nu are rost sa le enumar. Nu cred ca voi avea vreodata destula imaginatie incat sa vad un univers intr-un fir de nisip.
Eu nu as putea sa vad un fractal intr-un organism. Ma uit la un om si nu vad Universul. Totusi, ar fi misto ca Universul sa aiba forma umana. Am parea si noi mai importanti decat suntem, de fapt.
Gurban_Dan
Faptul ca unele planete au sateliti intareste ideia "fractala". Ele sunt o replica in miniatura a Sistemului Solar. Acum de ce satelitii nu mai au la randul lor alti sateliti ? Sa ne lanureaca cineva din domeniul astronomiei.

<< Electronii nu cred ca au marimi diferite >>
Pai de unde concluzi asta ?

A comparat cineva 2 electroni intre ei si a vazut ca sunt identici ?
Si chiar daca ar fi facut asta as invoca precizia aparatelor cu care a masurat.

Oricum ei ar invoca incertitudinea Heisenberg.

As aminti aici o intamplare "fascinata".
Atunci cand s-a construit I_F_A satenii, afland de asta, s-au speriat si au circulat tot felul de zvonuri: ca vor fi radiaii, ca va fi periculos,...

Asa ca Profsesorul Horia@ Hulube! a mers prin sat cu o echipa sa le explice satenilor ce este atomul cu toata complexitatea lui......

Asa de frmos si clar se povesteste ca ar fi explicat el....

"Ei bine, cine are intrebari ?"
La care un sateam, batran il intreaba:
Asa frumos ati vorbit, am inteles foarte clar ......
Dar mai am o intrebare ? ATOMI D-ASTIA AVEM SI NOI IN TARA ?

Va dati seama cat de clar intelesese omul este un atom daca pune intrebarea asta ?
Din pacate scoala romanesca asa a fost. Am fost suprasaturati de teorie si de date, dar am pierdut contactul cu realitatea.
(bine ar fi sa ma insel)
De aceea consider eu ca oamneii de siinta romani sunt asa "ahtiati" dupa "fizica cuantica".
Am fost prin strainatate, dar asa nu erau asa de doritori de a vorbi despre cuantica.
De fapt la noi nu este nici asa. Oamenii la conferinte cauta doar sa-si impuna opinia nu sa dialogheze.
Nu e prima data la o conferinta cand aud: "Astea se stiu din anii '60... de ce le mai spune inca o data ?"
Reclama
Am verificat si e pe bune! La job.ro se dau super premii: 8 Sony Vaio, 8 HTC-uri cu Windows si GPS si 16 iPod-uri Nano de 8Gb.
Si culmea, daca le spui si prietenilor tai ai sanse mai mari de castig
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.