r0bber
4th March 2008, 23:43
Salut , vreau sa schimb instalatia electrica(tot, de la cablu la tabloul cu sigurante) a unui apartament cu 2 camere. Practic , vreau sa pastrez doar contorul de la Electrica (cel ce inregistreaza consumul). Motivele pentru care nu am apelat la un electrician sunt diverse(am si o fixatie : as vrea sa aplic ce-am invatat la cursurile de electrotehnica).Din ce am citit pe net(nu prea m-am lamurit) ar trebui sa leg toate prizele la o siguranta (eventual, de 15A), toate intrerupatoarele la o alta siguranta, masina de spalat separat la o siguranta de 18A. Mi-a spus cineva sa am grija la legarea in faza (? , stiu ce inseamna faza, dar mai mult teoretic).Practic, imi doresc sa primesc niste sfaturi.
P.S. Stiu sa schimb prizele(in general le si leg la masa), intrerupatoarele (am facut asta de cateva ori, deci notiuni elementare practice am) si banuiesc ca daca un electrician poate face lucrul asta inseamna ca nu e ceva deosebit de complicat.
A_L_E_X
5th March 2008, 00:05
Avand in vedere ca acest lucru presupune ceva experienta, iti sugerez sa nu te aventurezi singur. Cel putin ia pe cineva de meserie ca sa stea langa tine. Cu instalatia electrica nu e de joaca. P.S. Stii cum se spune : "Teoria ca teorie , dar practica ne omoara."
mister_rf
5th March 2008, 01:20
Despre instalatii electrice am mai discutat aici:
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...p;hl=instalatie
Acum sa stii ca toate lucrurile pe lume sunt foarte simple de facut... trebuie doar sa te pricepi sa le faci.
Eu am spus de multe ori ca o comparatie similara ca sunt cateva miliarde de conducatori auto cu carnet si doar o mana dintre acestia sunt piloti la formula I.
Asa ca se vede ca mai ai multe de invatat si la capitolul teorie dar si in practica. Da, si foarte important ca ucenicia in acest domeniu nu se poate face prin corespondenta, exemplul personal plus supravegherea directa a unei persoane cu experienta corecteaza si previn pe parcurs multe din greselile posibile.
De ce iti recomand sa nu faci instalatia fara autorizare? Probabil dintr-un motiv simplu: in cazul unor vicii de executie sau folosirea neadecvata a materialelor, in timp pot sa existe riscurile unor accidente, incendii sau pericolul de electrocutare a unor persoane.
.
dorintoma
5th March 2008, 07:54
trebuie sa-mi dai mai multa detalii privind cablurile electricare vin de la contorul electric (in general trebuie sa ai 3 cabluri de 4 mm de urmatoarele culorii:
- faza negru sau maro
- nulul de lucru albastru
- inpamantarea bicolor verde cu galben)
aceste cabluri iti intra in tabloul electric, iti recomand sa faci instalatia pe dublu circuit cu sigurante separate pt rize si becuri sigurante pt prize max 32 A si bec max 16 A
ce mai trebuie sa mai stii ca prizele se leaga in pararel si inrerupatoarele cu becurile se leaga in serie (la circuitul de iluminat iti recomand sa treci faza prin intrerupator)
recomandarea mea e sa respecti culorile cablurilor de mai sus chir daca nu sunt acestea si urmatoarele dimensiuni:
-2.5 mm Cu pt circuitul de prize
-1.5 mm Cu pr circuitul de iluminat
cam asta ar fi spor la lucru
mister_rf
5th March 2008, 11:11
Uite asa ca exemplu ca din recomandarile primite vei avea tot felul de aproximari si improvizatii. Anterior ti se recomanda sigurante de pana la 16A pentru iluminat. Pai tu faci studio foto acolo sau vei pune maxim 5-6 becuri de 100W? Adica vei avea pe un circuit de 1.5mm2 ce suporta 6A o siguranta de 16A?
La fel si pentru prize, tot tabloul este dimensionat pentru a avea la intrare o siguranta de 32A, ce vei pune pe circuite de 2.5mm2 (dimensionare ce impune maxim 10A pe circuit) ce sigurante sunt necesare?
Intentiile aparent sunt bune, ''recomandarea'' este sa pui sigurante care sa ''tina'', cu detaliul minor ca la un scurtcircuit instalatia o sa prajeasca sau cel mai probabil va sari siguranta de la intrarea in apartament.
Luke
5th March 2008, 11:36
"Mister" nu speria omul, ajuta-l cu detalii
.
Ce a zis nea Dorin e ok dar trebuie detaliat.
In general la o siguranta se ajunge cu mai multe circuite. Se pleaca macar cu 2-3 circuite pe care le bagi in siguranta ( depinde cum ai asezarea camerelor).
Ca recomandari in plus ar fi:
- Sa pui macar pe prize sigurante cu declansare la diferente de potential - nu recomand generala
- Daca vrei poti cositori legaturile din doze
- Ai grija la consumatori mari -> circuit separat
- Eu recomand Sigurante de 32-Generala; 25 Prize, 16 Iluminat.
- Strins bine suruburile in sigurante/intrerupatoare...
- Pune mai multe prize decat banuiesti acum ca vei avea nevoie
marco_xcz
5th March 2008, 13:17
QUOTE (r0bber @ Mar 4 2008, 23:43)

Salut , vreau sa schimb instalatia electrica(tot, de la cablu la tabloul cu sigurante) a unui apartament cu 2 camere. Practic , vreau sa pastrez doar contorul de la Electrica (cel ce inregistreaza consumul). Motivele pentru care nu am apelat la un electrician sunt diverse(am si o fixatie : as vrea sa aplic ce-am invatat la cursurile de electrotehnica).Din ce am citit pe net(nu prea m-am lamurit) ar trebui sa leg toate prizele la o siguranta (eventual, de 15A), toate intrerupatoarele la o alta siguranta, masina de spalat separat la o siguranta de 18A. Mi-a spus cineva sa am grija la legarea in faza (? , stiu ce inseamna faza, dar mai mult teoretic).Practic, imi doresc sa primesc niste sfaturi.
P.S. Stiu sa schimb prizele(in general le si leg la masa), intrerupatoarele (am facut asta de cateva ori, deci notiuni elementare practice am) si banuiesc ca daca un electrician poate face lucrul asta inseamna ca nu e ceva deosebit de complicat.
Ba e foarte complicat daca nu ai experienta nu te baga instalatiile electrice nu iti permit sa faci nici cea mai mica greseala ca de exemplu electronica care daca ai gresit ai ars o piesa o schimbi si gata dar in electrica greseala se plateste de exemplu :incendii si chiar moarte eu te sfatuesc sa chemi un electrician profesionist
nicusor1961
5th March 2008, 18:55
Nu este asa de greu sa faci o instalatie electrica intr-un apartament daca tii cont de cateva reguli simple:
-Nu cumpara materiale ieftine. Sigurantele automate de 30mii nu actioneaza de cele mai multe ori la scurt-circuit si se incalzesc chiar la curenti mici pentru ca au contactii din tabla de fier. O siguranta Moeller monopolara costa 100-150mii iar una bipolara (faza+nul in aceeasi carcasa) 130-180mii dar diferenta de calitate este f. mare. Am dat doar un exemplu , nu fac reclama.
-Foloseste conductori de 1-1,5mmp pentru iluminat si 2,5mmp pentru prize(prin tub copex flexibil). Poti folosi si conductor litat sau chiar MYY c u 2-3 fire la sectiunnile de mai sus(cablu de alimentare alb flexibil folosit la diverse aparate) cu care se lucreaza mai usor la un pret apropiat. La cablul litat folosesti pini terminali de 1, 1,5, 2,5sau mai mari cand faci legaturile in doze si ai mai multe fire intr-o singura clema cu surub. Nu este necesar sa cositoresti firele pentru ca prinderea intr-o clema cu surub este mai rezistenta in timp decat cositorirea (la cablurile litate).
-Imparte consumatorii pe cel putin 2 circuite de prize si 2 iluminat pentru ca altfel, de cate ori se arde un bec ramai fara lumina in toata casa.
-Pentru consumatorii mari(boiler,plita electrica,cuptor electric,etc.) pune circuite separate.
-Sigurantele pt. prize de 20 max.25A altfel in loc sa sara sig. din casa , o sa actioneze cea de afara care de obicei este de 32A.
- Sig. pt. iluminat de 6A care duc un consum de 1000W(mai mult decat toate becurile din apartament).
-Monteaza mai multe prize decat crezi acum ca ai nevoie. Mai tarziu va fi mult mai greu.Foloseste prize de calitate(80-100mii/buc)in care poti pune steckere cu borne de orice fel de grosimi.
- Cumpara un tablou electric de dimensiuni medii(in cele mici faci mai greu legaturile) si punti speciale de Cu izolate pentru intrarile cu faza si nul in sig. Puntile sunt pt. sig. monopolare sau bipolare, atentie!
-Ai grija sa treci intotdeauna faza prin intrerupator.
-Aparatele electrocasnice au nevoie de prize cu impamantare(masina spalat, frigider,cuptor,etc.) deci cu 3 fire.
-Daca tot refaci instalatia electrica poti trage prin pereti sau pardoseala si cablurile pt.TV sau internet. Sunt prize speciale pentru semnale mici(TV, radio, telefon)
-Nu face nici un fel de improvizatii.
-La o saptamana dupa ce ai terminat strange din nou toate suruburile de la sig. si clemele de legatura din doze.
Succes
elfos
5th March 2008, 19:35
Foarte bune sfaturile, trebuie doar listat topicul, cumparat scule si materiale si putin timp liber. Trebuie insa precizat ca inainte de toate trebuie facuta protectia muncii, orice lucrare se face pe raspunderea lucratorului si cel mai important este ca ai o singura viata !
r0bber
5th March 2008, 21:52
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi, daca intampin probleme, o sa revin cu intrebari.
dorintoma
6th March 2008, 11:29
[quote name='mister_rf' date='Mar 5 2008, 11:11' post='4189936']
Uite asa ca exemplu ca din recomandarile primite vei avea tot felul de aproximari si improvizatii. Anterior ti se recomanda sigurante de pana la 16A pentru iluminat. Pai tu faci studio foto acolo sau vei pune maxim 5-6 becuri de 100W? Adica vei avea pe un circuit de 1.5mm2 ce suporta 6A o siguranta de 16A?
La fel si pentru prize, tot tabloul este dimensionat pentru a avea la intrare o siguranta de 32A, ce vei pune pe circuite de 2.5mm2 (dimensionare ce impune maxim 10A pe circuit) ce sigurante sunt necesare?
Intentiile aparent sunt bune, ''recomandarea'' este sa pui sigurante care sa ''tina'', cu detaliul minor ca la un scurtcircuit instalatia o sa prajeasca sau cel mai probabil va sari siguranta de la intrarea in apartament. 
sincer nu stiu cate instalatii electrice ai facu u?
un circuit electri cand il proiectezi trebuie sa iei in considerare si rezerva de putere si pe de alta parte numai sunte in ani 70 sa punem cate un bec in camera de lustre tu nu ai auzit care pot sa ajunga chiar la 300 w, iar pt cultura ta generala cablul CYY de 1.5 mm2 are o putere nominala de 3kw pe 50 metri iar cel CYY de 2.5 mm2 are 4.5 kw pe distanta de 50 metri iar fiecare dintre ele tin o suprasarcina de maxim 30% timp de 6 ore.
iar recomandarea mea pt sigurante este sa folosesti disjuncoare pt ca au protectie diferentiala, pt prize e ok 25 A , iar pt circuitul de iluminat eu zic ca 16 e mai bine.
marco_xcz
7th March 2008, 08:24
mai fratilor aici nu e vorba numai de materiale , complicate sunt legaturile in doze credetima sunt electrician si stiu ce spun nu este chiar asa usor stiti vorba aia teoria ca teoria dar practica te omoara
cspot
7th March 2008, 15:23
QUOTE (marco_xcz @ Mar 7 2008, 08:24)

mai fratilor aici nu e vorba numai de materiale , complicate sunt legaturile in doze credetima sunt electrician si stiu ce spun nu este chiar asa usor stiti vorba aia teoria ca teoria dar practica te omoara
Ai foarte mare dreptate .
Proiectarea circuitului trebuie sa fie facuta in asa fel incat numarul de legaturi in doze sa fie minim . Adica poti sa constati dupa ce ai bagat in perete si zidit toti conductorii , ca puteai sa folosesti conductori intregi fara legatura in doza .
Apoi constati ca ai atat de multe legaturi de facut incat acestea nu mai incap in doza .
mister_rf
7th March 2008, 16:22
daviok
7th March 2008, 18:24
Eu nu ma pricep dar cand mi-am schimbat tabloul de sigurante la un apartament cu 3 camere am intrebat mai multi electricieni si mi-au zis sa pun sigurante de 10A pt becuri, 16A la prize si 20A baie/bucatarie unde e consum mai mare.
elfos
7th March 2008, 23:08
"Mai bine se arde siguranta decat sa arzi alte electrice de prin casa". Asta inseamna ca nu trebuie supradimensionata prea mult o siguranta.
galdody
7th March 2008, 23:30
Sint electrician cu scoala, dar cum merg lucrurile in tara noastra nu am loc de munca ca electrician ci la o firma multinational de cablutv. Nu am am autorizatie dar lucrez cu colegi de la electrica.Am facut vreo 10-15 case (apartamente) in ultimi ani si teoria e de o parte si practica e alta dar nu ne omoara .De fapt am facut si instalati interioare si brasamente (legatura la stilp, contor etc). Deci ai 3 fire de la contor asta depinde de constructia si anul de const. a blocului poate sa fie 2 fire 2.5mm Al de fapt majoritatea (in cazul mai bun 4 mm) si un 2.5 mm Cu pamintarea la contor nu ai acces sa schimbi, daca e nevoie fa un deranjament la electrica si negociaza cu baieti.
Fa un circuit separat pt masina de spalat, una (doua daca depasesti 2500-3000 W consum) pt bucatarie depinde ce masini folosesti ( de spalat vase,cuptor microunde si alte), pt prize preferabil circuit separat pt fiecare camera si iluminatul poti sa faci pe un singuri circut ( 5-6 becuri cut ai) sau 2 circuite separat sa nu ramai in intuneric la arderea unui bec.E bine sa tragi si cablul coax pt tv internet telefonie prin cablu (RDS UPC ...) dar de buna calitate nu chinezari sau turcesti preferabil cablu Comscope trishield daca nu gasest mai bine fa instalatia cu tub 18-20mm prin care poti sa tragi mai tirziu cablul si cuti de distributie de min 100*100mm sa aiba loc distribuitorul cu mufele si cablu Utp pt telefon (romtelecom ) sau internet (de cartier)Pt circiute de priza foloseste cablu de 2.5mm (nu diametrul ci sectunea asa se vinde in magazin) 2 fire + obligatoriu pamintare ce nu au blocurile vechi, pt becuri 1.5mm
Sigurante de calitate mai buna adica pret peste 10 ron (nu fac reclama)
masina de spalat rufe vase 16A
prize daca ai cel mult 5 16A 25A peste 5 dar mai putin 10 pe circuit
iluminare 6A daca gasesti sau 10A
In perete sa folosesti tub ignifugat de 16-20mm depinde cite fire ai si pune cite o doza la al doilea cot de 90 grade tu timpul daca vrei sa modifici ceva sa poti sa tragi cablul, tub 13 in tavan pt lustre .Prize si intrerupatoare sa folosesti tot cu pret mai mare de 10 ron ca merita (de ex daca la masina de spalat schimbi priza de 3 ron odata la trei luni intrun an ajungi la 9-10ron) fara schimbari si intro camera pune cel putin 4 prize ca din acestea cel putin doua o sa fie baricadate cu mobila.
Spor la lucru
maseax
7th March 2008, 23:40
QUOTE (galdody @ Mar 7 2008, 23:30)

Sint electrician cu scoala,
[..]
iluminatul poti sa faci pe un singuri circut ( 5-6 becuri cut ai) sau 2 circuite separat sa nu ramai in intuneric la arderea unui bec.
Ma poti lamuri si pe mine : Ce treaba are arderea becului cu siguranta ? Sau cunva ca sa schimb un bec trebuie sa intrebuie sa intrerup curentul
Merci
mister_rf
7th March 2008, 23:49
La intreruperea filamentului, daca becul este sub tensiune, in balonul de sticla are loc un arc electric care dpdv electric reprezinta un scurtcircuit in instalatie si de cele mai multe ori se declanseaza siguranta aferenta circuitului respectiv.
De aceea preventiv este bine sa fie cel putin doua circuite pentru lumina, ca in momentul respectiv sa nu se stinga lumina in toata casa...
galdody
8th March 2008, 00:06
[quote name='maseax' date='Mar 7 2008, 23:40' post='4206675']
Ma poti lamuri si pe mine : Ce treaba are arderea becului cu siguranta ?
Deja esti lamurit
Charon
8th March 2008, 08:15
chestia cu arcul electric din bec, dupa ruperea filamentului.... ii tare comica, pana acuma nu mi-a sarit siguranta niciodata cand mi s-a ars un bec. Iti dai seama ce tampenie zici? adica, aerul (care defapt ii un gaz inert) dintre capetele filamentului conduce mai mult curent decat filamentul in sine... asta ar insemna ca la un moment dat dupa ce s-a ars becul... sa apara o gramada de scantei in bec.... care sa continue sa zboare pe acolo pana ce se arde siguranta.
sau probabil ca Mister_rf are becuri care functioneaza la 20KV.
vali_mester
8th March 2008, 08:54
QUOTE (Charon @ Mar 8 2008, 08:15)

chestia cu arcul electric din bec, dupa ruperea filamentului.... ii tare comica, pana acuma nu mi-a sarit siguranta niciodata cand mi s-a ars un bec. Iti dai seama ce tampenie zici? adica, aerul (care defapt ii un gaz inert) dintre capetele filamentului conduce mai mult curent decat filamentul in sine... asta ar insemna ca la un moment dat dupa ce s-a ars becul... sa apara o gramada de scantei in bec.... care sa continue sa zboare pe acolo pana ce se arde siguranta.

sau probabil ca Mister_rf are becuri care functioneaza la 20KV.
Se pare ca folosesti sigurante necalibrate.De foarte multe ori mi-a sarit sig. aut.P+N de 6A cand s-a ars un bec.
mister_rf
8th March 2008, 10:56
QUOTE (Charon @ Mar 8 2008, 08:15)

chestia cu arcul electric din bec, dupa ruperea filamentului.... ii tare comica, pana acuma nu mi-a sarit siguranta niciodata cand mi s-a ars un bec. Iti dai seama ce tampenie zici? adica, aerul (care defapt ii un gaz inert) dintre capetele filamentului conduce mai mult curent decat filamentul in sine...
Eu iti inteleg ignoranta, dar pastreaza-ti cuvintele acasa. mai ai multe de invatat.
Nici macar nu ai inteles fenomenul, discutam despre arcul electric produs cand filamentul se intrerupe, cu becul alimentat, in zona arcului se topeste metalul si de aici scaderea rezistentei interne si producerea socului.
Si discutia este pur teoretica, fenomenul se manifesta diferit in functie de conditiile locale, conteaza si pozitia filamentului, arcul produs va creste curentul de un numar de ori si durata poate fi diferita, nu intodeauna acest soc are capabilitatea de a declansa siguranta, pentru ca una este sa se arda un bec de 25W si alta este la un bec de 100W.
serban73
8th March 2008, 11:33
Pe circuitul de prize se pune conductor FY de 2,5 mmp si sigurante de 16A sau 20A iar pe circuitul de iluminat conductor FY de 1,5mmp si sigurante de 6A sau 10A. Este bine sa se faca circuit de priza separat pentru baie cu sigurante automate diferentiale 16A, 10mA.Daca exista posibilitate materiala este recomandat ca pe toate circuitele de prize sa se puna sigurante diferentiale, bineinteles daca exista si al treilea fir de impamantare.De asemeni trebuie sa citesti si normativul I7/2002 pentru a vedea ca o instalatie electrica pare ceva simplu dar in realitate trebuie sa tii cont de multe reguli.
prozatos
5th October 2009, 09:55
Imi poate spune cineva cum pot "detecta" capacele de la dozele din apartament? ca as schimba macar cablurile de la prize dar nu gasesc toate dozele intrucat sunt acoperite cu var
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.