gremlins
2nd March 2008, 22:09
am ars azi doua IRF 640,rog cunoscatorii sa-mi recomande un final de min 10 A cu rez. in conductie cit mai mica(sub 0.5 ohmi)si se pre ca nu ajung 200VClick pentru a vizualiza atașamentul
mister_rf
3rd March 2008, 10:53
Tranzistori MOSFET de putere exista, important sa fie disponibili la magazin.
Parerea mea este ca tensiunea de lucru trebuie marita la 400-500V.
Poate ca este mai corect este sa folosesti IGBT-uri.
http://www.stmicroelectronics.com/stonline...f/docs/7956.pdf
http://www.fairchildsemi.com/collateral/auto_broch.pdf
http://www.microsemi.com/micnotes/1903.pdf
gremlins
3rd March 2008, 11:56
Multumesc. STW-ul e tare. Oare cit costa?
miron1947
3rd March 2008, 12:11
QUOTE (gremlins @ Mar 2 2008, 22:09)

min 10 A
Dar la ce masina folositi montajul?In mod obisnuit curentul este cca.3-5A.
gremlins
3rd March 2008, 12:42
folosesc apr. la o moto monocilindru cu bobina de sub 2 ohmi, in repaos e problema cea mai mare 12/1,ceva = cam10
[RO]-MARIUS
3rd March 2008, 13:00
QUOTE (gremlins @ Mar 3 2008, 12:42)

folosesc apr. la o moto monocilindru cu bobina de sub 2 ohmi, in repaos e problema cea mai mare 12/1,ceva = cam10
Din cate am inteles daca in baza lui BUT18A nu ii dai +14V atunci bobina se alimenteaza tot timpul producand un consum permanent din baterie.
Mai introdu inca un tranzistor pentru a nu tine tranzistorul MosFet in conductie tot timpul !!!
Problema cu arderea lui de aici provine, poti pune unul de amperaj mai mare dar oare nu iti mananca toata bateria ???
nelu97
3rd March 2008, 13:06
Dioda exterioara tranzistorului este inutila, intrucat prin constructie, tranzistorul are o astfel de dioda. Daca dioda exterioara pe care ai pus-o totusi nu este o dioda rapida, e ca si inexistenta.
Schema contine cateva greseli, dupa parerea mea si nu are sanse sa functioneze corect.
1. Este bine ca baza primului tranzistor sa fie pusa la masa printr-o rezistenta, pentru a se asigura inchiderea ferma a tranzistorului in momentul in care ruptorul este inchis. (2.2K mi se pare o valoare oarecum potrivita)
2. Protectia tranzistorului final mi se pare inexistenta. Recomand consultarea unor scheme de surse TV pentru comparatie.
3. Bobina de inductie din schema este legata gresit. Punctul comun al celor 2 bobine ar trebui sa fie la + nu in sursa tranzistorului.
4. Trebuie sa ai grija ca bobina sa nu intre in saturatie. Cauta o schema care evita asta. Nu stiu daca nu cumva ar fi mai bine sa folosesti un bipolar.
Ar mai fi si altele de spus dar ma opresc aici. Vezi ca era o schema foarte simpla in ConexClub, o aprindere Velleman.
[RO]-MARIUS
3rd March 2008, 13:13
QUOTE (nelu97 @ Mar 3 2008, 13:06)

3. Bobina de inductie din schema este legata gresit. Punctul comun al celor 2 bobine ar trebui sa fie la + nu in sursa tranzistorului.
Daca conectezi punctul comun la + baterii vei avea o cadere de inalta tensiune pe baterie, poate face BUMMM.
Normal se leaga la GND pentru a realiza corect scanteia intre masa bujiei si electrod.
Toate acestea se respecta daca are legat minusul bateriei la sasiu, sper ca il are
gremlins
3rd March 2008, 13:53
buna ideea cu rezistenta in baza primului T . Nu e cu ruptor , e cu comanda in impuls de la o bobinuta
Click pentru a vizualiza atașamentul
am figurat dioda rapida din capsula, da ar fi o idee cu un zenner acolo.100-150V e bine?
bipolarul are cadere de tensiune in conductie relativ mare si scinteia e mica
scinteia se da in momentul cind se intrerupe curentul in bobina (deci cind vine pulsul din comanda)si e proportionala cu valoarea lui.
La un repaos mai lung deschid circuitul cu sig. automata
Frecventa e sub 100hz deci nu cred ca influenteaza bobina sigurantei
l
iop95
3rd March 2008, 15:18
Bobina e legata corect. Problema e cu supratensiunea care apare la blocarea tranzistorului. Daca dioda externa nu e rapida, curentul este suportat de dioda interna. Cum blocarea tranzistorului trebuie sa se intample f repede (mult mai repede fata de deschidere) inversarea de sens a curentului nu prea are unde sa se intample. Cred ca o dioda rapida inseriata cu un rezistor de 5-10ohmi / 5-7W montate in paralel cu primarul BI ar rezolva problema. Evident dioda montata astfel incat sa fie blocata cand tranzitorul conduce (cu - la bara de +).
gremlins
3rd March 2008, 15:39
iop95
3rd March 2008, 16:18
QUOTE (gremlins @ Mar 3 2008, 15:39)

Da; s-ar putea ca rezistenta de 10ohmi sa fie cam mare; daca nu merge poti sa incerci cu valori ceva mai mici - pana la 1-2ohmi. Atentie, dioda trebuie sa suporte un curent direct mare - varf de aprox. 10-15A (pentru rezistenta de 1ohm).
Cred ca m-am grabit cu pozitia bobinei; punctul comnun trebuie sa fie la masa.
In schema ta - primul bushit va fi tranzistorul din cauza supratensiunii; circuitul pe secundar se inchide fix pe transitor in momentul producerii scanteii (mai exact cu putin inainte).
Trebuie modificata schema corespunzator.
miron1947
3rd March 2008, 17:12
QUOTE (iop95 @ Mar 3 2008, 16:18)

Cred ca m-am grabit cu pozitia bobinei; punctul comnun trebuie sa fie la masa.
Nu,este conectat la masa prin tranzistor,iar cand acesta se blocheaza,tensiunea este inseriata cu tensiunea de 12V.
gremlins
3rd March 2008, 17:41
va rog sa desenati voi cum ar trebui sa arate schema.Poate trebuie pus un condensator in paralel cu T(ala care este in paralel cu platina la Dacii)
miron1947
3rd March 2008, 17:59
QUOTE (gremlins @ Mar 3 2008, 17:41)

va rog sa desenati voi cum ar trebui sa arate schema.
Va pot oferi pentru inspiratie,o schema,in 2 variante de echipare cu rezistente,care am folosit-o ani de zile,fara probleme.
P.S.
La aceasta schema,condensatorul platinei se deconecteaza.
iop95
3rd March 2008, 18:06
QUOTE (miron1947 @ Mar 3 2008, 17:12)

Nu,este conectat la masa prin tranzistor,iar cand acesta se blocheaza,tensiunea este inseriata cu tensiunea de 12V.
Nu, cand acesta se blocheaza, tensiunea din secundar se "inchide" pe acest tranzistor (in fapt pe dioda interna); in momentul blocarii tranzistorului, tensiunea indusa in secundarul BI este f mare; punctul comun al BI este legat la drena T iar sursa acestuia la masa; celalalt capat al secundarului BI este legat la bujie; ce crezi ca se intampla in primele momente ale blocarii T? N-ai zis cum se arde acest tranzistor.
miron1947
3rd March 2008, 18:15
QUOTE (iop95 @ Mar 3 2008, 18:06)

Nu, cand acesta se blocheaza, tensiunea din secundar se "inchide" pe acest tranzistor
Cum se inchide?Daca va referiti la faptul ca nu mai circula curent prin tranzistor,sunt de acord cu Dvs.
gremlins
3rd March 2008, 19:17
eu nu am platina dar pot adapta ideea cu zennerele. Multumesc pt. raspunsuri.
miron1947
3rd March 2008, 19:22
QUOTE (gremlins @ Mar 3 2008, 19:17)

eu nu am platina
Condensatorul este deconectat,pentru a avea un raspuns cat mai aproape de semnalul treapta,pe schita Dvs. nu apare asa ceva,cred ca este folosit semnalul unui traductor hall sau unul de proximitate,plasat langa o dantura solidara cu arborele.
gremlins
3rd March 2008, 21:44
semnalul vine de la o bobinuta de pe magnetou
nelu97
6th March 2008, 03:03
QUOTE (iop95 @ Mar 3 2008, 16:18)

Bobina e legata corect. Problema e cu supratensiunea care apare la blocarea tranzistorului.
Bobina este legata corect pentru cazul incare se foloseste ruptorul clasic.
Exact acea supratensiune propun sa fie evitata printr-o altfel de conectare a bobinei.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.