Modificare instalatie de brad

daviok

Cum nu am gasit o schema pt Meteor Light si nici la noi nu se gaseste am gasit o instalatie de brad cu 100 de beculete care face exact acelasi lucru.
http://www.ap0calypse.com/showthread.php?t=1177
http://www.youtube.com/watch?v=WG7Mnkt1WO0...feature=related

Am incercat sa desenez schema si arata ca in poza din atasament.
Piese:
- un microcip lipit pe placa cu 8 pini
- R1-2M, R2-150K (sunt din acelea mici la 0,25 cred)
- C1 - 10mF /16V
- 4 tranzistori (cred) Q1 - Q4 pe care scrie PCR 606J HW
- dioda D1 - 1N4004
- un buton cu 8 moduri (jocuri de lumini)

Pe fiecare sir de becuri am o tensiune de 40-80V in DC iar in baza tranzistorului (pinul din mijloc care vine la cip) tot atat.
Vroiam sa stiu daca se poate adapta sa functioneze cu cate 4 led-uri in serie pe fiecare canal.

em2006
PCR-urile sunt tiristoare de mica putere, nu tranzistoare, iar schema lucreaza la tensiunea retelei (230V).

Dexter Dude
pcr=tiristor

Pentru a inlocui beculetele cu led-uri trebuie doar sa limitezi curentul prin LED-uri.Nr-ul de LED-uri inseriate pe fiecare brat este intre 1 si cateva zeci (depinde de tipul/culoarea acestora). La schema ta inlocuiesti fiecare sirag de beculete cu asta:
daviok
Mersi mult.
Ar trebui sa iau rezistente la 5W-9W conform calculelor de pe acest site? Sau merg si cele de 0.25?
http://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/led.htm
Si inca o intrebare: led-ul il pun cu polul negativ spre tiristor asa cum e in schema desenata de mine mai sus?
em2006
Am releveul unei scheme asemanatoare, schema e corecta, cred ca te poate ajuta:

AICI.

Diferenta fata de schema ta e ca pe alimentare e o punte redresoare cu 4 diode 1N4007 in loc de redresarea monoalternanta cu o singura dioda 1N4004.
In circuitul original, sirurile de becuri inseriate sunt legate intre anozii tiristoarelor si linia de plus.
Daca in locul lor pui siruri de LED-uri, le vei conecta astfel incat catodul LED-ului din capatul sirului sa vina in anodul tiristorului corespunzator.
em2006
Un link la schema din post#1, redesenata cu 4 tiristoare, in care e mai evident modul de alimentare al ghirlandelor cu becuri.
Aici.
La calculul balastului pentru leduri se va avea in vedere ca acestea sunt alimentate cu semisinusoide rezultate la redresarea
monoalternanta a tensiunii retelei.
Dexter Dude
Ca asa vine :

daviok
Multumesc pt. raspunsuri.
Cumva aceste microcontrolere vin gata programate din fabrica sau trebuiesc programate? Am vazut ca se gasesc programatoare si pe la 15 lei dar nu stiu ce fel de microcontroler e asta YD-803 (tot 803 scria si pe ala al meu) ca nu am gasit prea multe despre el.
daviok
Se pare ca nu merge. Am pus 4 led-uri in serie pe un canal cu rezistenta de 1K si 220nF (pe el scrie .22mF/275V - sper ca e acelasi lucru) si lumineaza foarte slab cu toate ca pe led-uri am o tensiune de la 0-40V.
Daca pun led-urile invers am aprox. 1,2V.
Care sa fie problema?
mister_rf

Incearca sa folosesti circuitul la o tensiune mica. In acest mod se va folosi fara pericol de electrocutare in interiorul PC-ului...

La tensiune mica se pot adapta tranzistoare in loc de tiristoare.
Pentru functionarea corecta trebuie testata valoarea rezistentei inseriate pe linia de alimentare, nu stim la ce tensiune se alimenteaza exact circuitul si daca prezenta impulsurilor la iesire este sincrona sau declansata de prezenta unor pulsuri la pinul 8. Asta inseamna ca poate este necesara polarizarea cu tensiune pozitiva prin rezistenta R3, valoarea ramane de tatonat, probabil 1-10K.
Rezistenta serie cu LED-urile se determina pentru a obtine curentul necesar prin LED-uri. In aceasta situatie daca alimentam la o tensiune mica, de exemplu 5V LED-urile se pot pune si paralel.
In baza tranzistorilor eu cred ca trebuiesc puse rezistente, daca intern nu sunt deja conectate.
Tranzistorii pot sa fie orice tip NPN. Ca tensiune de alimentare se poate incerca si la 12V iar rezistenta serie R2 se va alege de la 10-22 pana la 470 ohmi.

Click pentru a vizualiza atașamentul
Dexter Dude
Posibil ca tiristoarele sa fie comandate cu impulsuri foarte scurte .Pune in paralel cu cele 4 LED-uri si un condensator in jur de 10uF/minim 16V.Astfel LED-urile vor fi alimentate in tesniune continua .
daviok
Am incercat intai varianta cu un condensator de 10uF in paralel dar lumina foarte slab. Am incercat si cu 1uF si tot asa.

Am facut modificarile cum mi-a zis Mister_rf. Am pus pe un canal un tranzistor 2N3904, R2 - 470 Ohm, R3 - 1K si am pus un alimentator la 3V (e variabil de la 3V la 12V).
Acum se intampla un fenomen de Dosarele X. Se aprinde led-ul si clipeste doar daca ating cu un deget (fara sa ating altceva sau sa fac scurt) dioda sau R1 in punctele aratate in poza.
Ce sa fac in cazul asta? Ca nu pot sa stau cu degetul acolo mereu biggrin.gif
Pe led am o tensiune de 3,2V si clipeste asa cum ar trebui daca tin degetul acolo, daca nu, am 0V.
mister_rf
In primul rand in serie cu LED-ul pune o rezistenta.
Apoi trebuie facut un test. Se determina daca la pinul 8 al circuitului este nevoie de o tensiune continua sau de impulsuri pentru a declansa functionarea instalatiei.
De aceea prima data se va alimenta acolo printr-o rezistenta . Valoarea tensiunii de alimentare trebuie sa fie probabil mai mare, daca se pastreaza rezistenta serie se poate ajunge si la 12V

Daca nu functioneaza se poate incerca cu o capacitate si impulsuri din secundarul unui transformator
Valorile componentelor sunt relative. Sigur trebuie micsorata rezistenta de 2M daca tensiunea aplicata este mica.

Mai exista solutii, se pot aplica acolo impulsuri din semnalul audio, care vor fi preluate din placa de sunet si amplificate cu un tranzistor.
O alta posibilitate este preluarea unor impulsuri de la un ventilator... biggrin.gif
em2006
QUOTE (daviok @ Mar 2 2008, 04:05) *
...Am facut modificarile cum mi-a zis Mister_rf. ...

Daca le-ai facut in sensul in care au fost propuse ar cam trebui sa mearga, vezi sa nu fi omis ceva.

Pentru a ne orienta mai usor, am pus in acelasi desen 3 scheme:

-sus = schema propusa de mister_rf care-ti da directia pe care trebuie sa mergi cu tatonarile. De remarcat ca ti-a indicat
semnificatia corecta a pinilor de alimentare, deci Vss (minus) este la pinul 7, nu la 8 ! De asemenea, sugereaza renuntarea la dioda.

-dreapta jos = schema modificata de tine, pe care am completat-o ca sa fie in consens cu cea propusa de mister_rf.

-stanga jos = releveul schemei originale, alimentata la retea, pe care l-am facut pe baza informatiilor date de tine in
posturile anterioare, pe care eu il consider corect pe baza comparatiei cu un montaj similar la care m-a referit anterior.

Cum s-a mentionat si anterior, cheia reusitei consta in asigurarea unui nivel corect la pinul 8, care, daca privim atent releveul sch originale este cel
mai probabil pinul de sincronizare cu reteaua, deoarece i se aplica nemijlocit sinusoida retelei retelei de 50Hz, neredresata, ne-nimic.
Teoretic, daca ai pune intrarea osciloscopului pe acest pin, tensiunea fata de pinul 7 care este masa ar trebui sa fie trapezoidala
(sinusoida limitata in amplitudine, asemanatoare ca forma cu cea de pe un zener plasat ipotetic intre pinii 7-8), dar amlitudinea poate fi
si foarte mica, de exemplu zeci sau sute de milivolti, depinde ce e in integrat, nu-l cunosc.
Acesta e motivul pentru care s-a introdus rezistenta suplimentara R3 intre pinul 8 si plus. Aceasta, impreuna cu rezistenta
originala de 2 megohm formeaza un divizor prin care se polarizeaza pinul 8, dioda fiind scurtcircuitata (pinii ei sunt la potentialul
liniei de masa Vss).

Eu inclin sa cred ca rezistenta de 2M e cam mare, in montajul original ea a fost calculata pt a limita curentul tras de pinul
8 in conditiile unei tensiuni de trei sute si ceva de volti, cat inseamna tensiunea de varf la reteaua de 230Vef, or noi acum
lucram cu tensiuni mult mai mici.
Cum R1 formeaza un divizor cu R3, curentul de divizor e atat de mic incat prin R1 nu circula mai nimic, curentul principal e
prin R3 si potentialul pinului 8 e apropiat de Vdd. Incearca si invers, adica potentialul pinului sa fie mai mult spre Vss.
Daca pui pinul la masa (eventual prin rez limitare), ce se intampla?

Se poate incerca si urmatoarea varianta: Un potentiometru de 10k-100k legat cu capetele intre Vss si Vdd, iar din cursor, o
rezistenta de limitare acurentului, mare, (sute K), la pin 8. Daca nu vrea deloc, inseamna ca la pinul 8 trebe semnal de 50Hz.

PS
Am scris cele de mai sus inainte de a vedea post#13. Am postat totusi, poate e de folos. Cu asta si cu informatiile din
post #13 e imposibil sa nu-i dai de capat.

Chestia cu impulsurile de la un ventilator e ingenioasa, eu as testa-o, pt originalitatea ideii...
mister_rf
Toate sugestiile propuse incearca sa elimine tensiunea de 220Vac, pentru ca simpla prezenta intr-un calculator poate produce accidente. cool.gif
daviok
O intrebare offtopic: cu ce program faceti voi modificarile pe poza? Cu Eagle nu am reusit sa import o poza si sa adaug componente pe ea. Trebuie sa deschid mereu fisierul *.sch si sa modific schema facuta de mine.

Ma apuc acum sa fac testari si revin cu detalii.
chilly willy
este evident ca nu vei putea simula functionarea normala a schemei facand acele strapuri.Daca analizam putin schema e evident ca la pinul 8 vine tensiunea retelei prin rezistorul de 2M pentru a obtine un semnal de tact sincronizat cu reteaua (brumul adus cu degetul a realizat acelasi lucru deci nu e chiar X files). In mod sigur circuitul se foloseste de ceasul intern pentru a imparti cele 10ms cat dureaza o semialternanta intr-un numar de intervale si va genera un impuls decalat corespunzator pentru aprinderea tiristorilor realizand astfel si variatia luminozitatii becurilor deci e clar ca nu va functiona adecvat decat cu un semnal de tact de 50Hz. Primul pas ar fi masurarea tensiunii de alimentare a cipului pe circuitul original pe condensatorul de filtraj. Daca e cel putin 12v il poti alimenta direct din sursa comp daca e mai mica pui un stabilizator si elimini rezistenta de 150K si dioda redresoare. Al doilea pas ar fi constructia unui oscilator care sa dea un semnal de 50Hz dreptunghiular . se inlocuieste rezistenta de 2M cu una mai mica de cca 10K .Aceasta tensiune se aplica si pe baza unui tranzistor pnp conectat cu emitorul la + si in colectorul lui se vor conecta sirurile de led-uri care inlocuiesc becurile impreuna cu rezistentele de limitare. Tiristorii raman la locul lor. Practic tot circuitul poate fi facut cu un circuit CD4093 ,2 rezistente ,1 condensator si un tranzistor pnp de putere medie (un PMOS ar fi si mai bun). Din cele 4 triggere existente in CD4093 cu primul faci oscilatorul , al 2-lea e buffer la care conectezi circ 3 care da semnalul pt pinul 8 si circ 4 care comanda tranzistorul prin 1 rezistenta de limitare. Circuitul e asa simplu incat cred ca il vei putea desena si singur.
em2006
QUOTE (daviok @ Mar 2 2008, 12:52) *
...cu ce program faceti voi modificarile pe poza? Cu Eagle nu am reusit sa import o poza si sa adaug componente pe ea.
Trebuie sa deschid mereu fisierul *.sch si sa modific schema facuta de mine.

Nu cunosc Eagle, eu folosesc Orcad si Protel, dar de vreme ce faci cu el scheme electronice, sunt suta la suta sigur ca e un program vectorial, ca de altfel toate programele CAD folosite in tehnica. Cand ai postat pe forum, schema ta a fost convertita intr-o imagine bitmap (raster), de exemplu jpg, png, etc., imagine formata din pixeli, care a pierdut ireversibil toate calitatile si avantajele formatului vectorial. Adica nu mai poti controla schema ta la nivel de simboluri componente electronice, jonctiuni, conexiuni, etc, aceste entitati (obiecte) au disparut si ai pur si simplu o poza formata din pixeli.

Acum, daca vrei din nou schema postata, sau alta de pe forum, ca sa o importi in Eagle sa mai adaugi componente, nu se mai poate in format vectorial, s-a dus pe apa sambetei, trebuie sa folosesti un program care prelucreaza imagini din pixeli, adica pur si simplu pictezi.

Toate desenele postate in acest thread sunt imagini bitmap (raster) si pot fi modificate in continuare cu programe specifice, cele mai populare fiind Microsoft Paint, Adobe Photoshop, The GIMP, Corel Photo-Paint, Corel Paint Shop Pro, etc. Eu de exemplu folosesc cel mai frecvent Corel Paint Shop Pro, pe care-l consider cel mai potrivit pentru schemele exportate din Orcad si Protel, si cel mai usor de invatat. Desenele le import la rezolutia dorita, pe care o precizez la inceput, cand le recuperez din clipboard.

Toate imaginile scanate, la fel si cele luate cu camera digitala, sunt bitmapuri (raster).

La randul lor, cele mai populare vectoriale sunt Corel DRAW, Adobe Illustrator, si beneinteles Autocad si programele noastre specifice de proiectare electrica si electronica.

daviok
QUOTE (em2006 @ Mar 2 2008, 22:27) *
Nu cunosc Eagle, eu folosesc Orcad si Protel...

Mersi pt raspuns. Credeam ca exista un program gen Eagle, Orcad care stie sa importe poza, sa o scaneze sau ceva de genul asta ca sa poti adauga componente pe ea.

Revenind la schema.
Am incercat toate variantele cu strap la dioda, R3 de la + la pinul 8, R3 de la masa la pinul 8, cu diverse valori iar in baza tranzistorului am tensiune dar nu am pe colector, care vine la led.
Singurul mod in care am tensiune pe colector in functie de tensiunea aplicata 3V-12V este fara strap la dioda si fara R3 dar numai atunci cand ating cu degetul in locurile aratate.

Nu prea am inteles varianta spusa de chilly willy cu tranzistor pnp si tiristor. Daca se poate o schema mi-ar fi de mare ajutor.
Multumesc.
daviok
Dupa multe incercari nu am reusit sa fac sa functioneze montajul la o tensiune mica.
Revenind la montajul original alimentat la retea, am pus un tiristor pe un canal si un led cu o rezistenta de 10K si merge bine. Pe led am o tensiune de aprox. 2,8V. Pe condensatorul de 10uF am 3,6V.

Este in regula daca il las asa doar cu o rezistenta la sirul de led-uri fara condensator?
em2006
QUOTE (mister_rf @ Mar 2 2008, 12:15) *
Toate sugestiile propuse incearca sa elimine tensiunea de 220Vac, pentru ca simpla prezenta intr-un calculator poate produce accidente. cool.gif

QUOTE (daviok @ Mar 5 2008, 20:34) *
Dupa multe incercari nu am reusit sa fac sa functioneze montajul la o tensiune mica...

Daca nu vrei sa faci un oscilator de 50Hz ca sa asiguri aceleasi conditii de lucru circuitului original, iti dau alta idee, un aranjament mult mai simplu care lucreaza sigur si intruneste conditiile de electrosecuritate, lucrand la tensiune mica si cu izolare galvanica. Monteaza un trafo miniatura la 50Hz, cu primarul la 230V si secundarul de 12...24V si alimenteaza montajul original cu tensiunea din secundarul acestui trafo. Pentru asta va trebui sa micsorezi doar cele 2 rezistente, R1 si R2 din schema atasata.
daviok
Nu e vorba ca nu vreau sa fac un oscilator de 50Hz. Nu-mi este prea clar ce este un astfel de oscilator si din ce este format.
Din ce am inteles am incercat urmatoarele variante (poza) cu diferite valori si nu vrea de nici o culoare. In baza tranzistorului si in emitor aveam tensiune(in functie de tensiunea aplicata- 3V, 6V sau 12V) dar nu si in colector care vine la led. Singurul mod in care aveam tensiune in colector era fara strap si fara R3 dar numai cand atingeam cu degetul. Am incercat si fara rezistenta in baza tranzistorului.
Testarile au fost facute cu un alimentator, chinezesc luat din piata, variabil de la 3V la 12V.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.