Plante pentru o casa intunecoasa

sinsila

Sunt o iubitoare de plante care locuieste intr-o casa orientata catre nord, cu ferestre destul de micute.Ce plante decorative atat prin flori cat si prin frunze se preteaza intr-o casa in care nu patrunde soarele decat 2 luni pa an...Mentionez ca nu este frig in casa si ca vara pot scoate ghivecele afara...Va rog sa nu ocoliti topicul meu, cunosc mai mute persoane in aceeasi situatie , le-ar place sa aiba plante in casa dar nu au conditiile necesare cresterii lor.Multumesc anticipat
Valentina30
QUOTE (sinsila @ Feb 3 2008, 10:18) *
Sunt o iubitoare de plante care locuieste intr-o casa orientata catre nord, cu ferestre destul de micute.Ce plante decorative atat prin flori cat si prin frunze se preteaza intr-o casa in care nu patrunde soarele decat 2 luni pa an...Mentionez ca nu este frig in casa si ca vara pot scoate ghivecele afara...Va rog sa nu ocoliti topicul meu, cunosc mai mute persoane in aceeasi situatie , le-ar place sa aiba plante in casa dar nu au conditiile necesare cresterii lor.Multumesc anticipat

Sinsila, daca iti plac si plantele decorative prin frunze nu doar cele cu flori, poti alege intre: aglaonema, aspidistra, begonii de frunze, dracena marginata, fittonia, peperomia...
In general, plantele cu flori au necesitati mai ridicata fata de lumina. Se stie ca pentru formarea bobocilor si deschiderea lor lumina reprezinta un factor determinant. Totusi, pe pervazele ferestrelor tale (orientate spre nord), poti aseza, violete de camera, kohlerii, episcii si chiar impatiens si fucsii (cercelusi).

sinsila
QUOTE (Valentina30 @ Feb 3 2008, 17:29) *
Sinsila, daca iti plac si plantele decorative prin frunze nu doar cele cu flori, poti alege intre: aglaonema, aspidistra, begonii de frunze, dracena marginata, fittonia, peperomia...
In general, plantele cu flori au necesitati mai ridicata fata de lumina. Se stie ca pentru formarea bobocilor si deschiderea lor lumina reprezinta un factor determinant. Totusi, pe pervazele ferestrelor tale (orientate spre nord), poti aseza, violete de camera, kohlerii, episcii si chiar impatiens si fucsii (cercelusi).

Multumesc frumos Valentina, am sa caut speciile de plante pe care mi le-ai propus si am sa decorez casuta cu ele.
KolcsarZoltan
Sinsila,

Iti mai recomand Zamioculcas, Dracena (cu frunze de culoare inchisa), Sansevieria, Yucca, Euphorbia tirucalli, Rhapis excelsa etc.
Aceste plante chiar daca nu au flori spectaculoase pot fi decorative prin frunzis, forma coroanei etc.
Daca le plasezi si intr-un ghiveci frumos poate fi un element de decor nepretentios.

Cu prietenie
Kzoli

Valentina30
Daca Dracena marginata mai accepta locatiile intunecoase pe perioade relativ lungi, Zamioculcas si sanseveria nu sunt atat de rezistente. Zamioculcas isi va pierde frunzele incetul cu incetul, dupa numai 2 luni de stat in umbra iar Sansevieria se opreste din crestere si se usuca daca sta 2-3 luni in intuneric.
Desi nu suporta soarele direct pe frunze, yucca este o planta care totusi iubeste mult lumina. In lipsa acesteia, frunzele plantei se vor ingalbeni si usca, ducand in final la pierderea plantei.
haplea82
plante care au nevoie de umbra totala(tip incapere cu ferestre spre nord):calatea(calathea);guzmania;pteris;selaginella;woodwardia;xantozoma(xanthos
oma)
KolcsarZoltan
Raspunsul meu nu doreste sa fie generator de "flame".
Doar imi expun experienta proprie care nu poate bineinteles sa fie universal valabila in orice conditii.

Cand vorbeam de dracena cu frunze de culoare inchisa ma refeream la Dracaena deremensis 'Janet Craig' si altele cu frunze verde inchis si nu marginata sau chiar marginata bicolor.

La Yucca toleranta la lipsa luminii e discutabila - noi am plasat yucca si am ingrijit-o si la distante de 5 m de geam cu expunere nord- estica.
Nu neg faptul ca frunzele s-au deschis la culoare (chiar au devenit galbeni deschisi insa numai cele tinere), dar planta si-a pastrat valoarea decorativa. Dar trebuie sa fie relativ rar udat...., altfel incepe frunzisul sa se vestejeasca si trunchiul se putrezeste

>Zamioculcas si sanseveria nu sunt atat de rezistente.
Fals: Zamioculcas isi va pierde frunzele incetul cu incetul, dupa numai 2 luni de stat in umbra
Tolereaza incl lluminozitate de 30% ! (uitati-va la pozitie sitemului de umbrire din poza atasata)
Isi pierde frunzele doar din cauza udarii excesive (ingalbenindu-se apoi pedunculul se putrezeste )

> Sansevieria se opreste din crestere si se usuca daca sta 2-3 luni in intuneric.
Poate ca e adevarat ca nu l-am plasat niciodata intr-o incapere fara geam.

Iata ce ne a transmis producatorul cand i-am cerut parerea asupra plasarii de Sanseviera in locuri mai inchise:
Sansevieria trifasciata "Laurentii" will survive in a wide range of conditions. They tolerate the low light conditions and are very drought tolerant. In the greenhouse, we grow ours under 52% shade with a soil mix consisting of 2 parts peat moss to 2 parts loam to 1 part sand or perlite. Plants are watered every other week during the growing season. Plant are fertilized only once during the growing season with a balanced fertilizer. During the winter months, the plants are given only enough water to keep the foliage from wilting.

Plantele fiind sensibile la multi factori e greu sa punem sucombarea unei plante doar pe lipsa de lumina.
Deseori lipsa luminii e potentata de o udare excesiva, curent sau temperatura joasa sau dimpotriva peste 23 de grade.

Plantele pe care le-am recomandat au fost incercate in asemenea locatii pe perioade de minim un an.
Fiind intretinute cu garantie de inlocuire in caz de depreciere nici noua nu ne-ar conveni ca sa schimbam profitabilitatea pe pierderi.

Recomand cu o oarecare "garantie morala" aceste plante sau chiar contractuala (cu clauza de inlocuire daca se depreciaza ) daca intretinerea lor cade in sarcina noastra biggrin.gif

Valentina30
QUOTE (KolcsarZoltan @ Feb 12 2008, 22:58) *
Raspunsul meu nu doreste sa fie generator de "flame".
Doar imi expun experienta proprie care nu poate bineinteles sa fie universal valabila in orice conditii.

[...]

Plantele fiind sensibile la multi factori e greu sa punem sucombarea unei plante doar pe lipsa de lumina.
Deseori lipsa luminii e potentata de o udare excesiva, curent sau temperatura joasa sau dimpotriva peste 23 de grade.

Plantele pe care le-am recomandat au fost incercate in asemenea locatii pe perioade de minim un an.
Fiind intretinute cu garantie de inlocuire in caz de depreciere nici noua nu ne-ar conveni ca sa schimbam profitabilitatea pe pierderi.

Recomand cu o oarecare "garantie morala" aceste plante sau chiar contractuala (cu clauza de inlocuire daca se depreciaza ) daca intretinerea lor cade in sarcina noastra biggrin.gif

Ma bucur sa citesc ca raspunsul tau "nu doreste sa fie generator de "flame""... cred ca nimeni nu posteaza aici cu astfel de intentii, sau cel putin asa ar trebui.
Inteleg din mesajul postat de tine, ca distribuirea plantelor de apartament este parte a job-ului tau... si ca ai ceva experienta in activitatea pe care o desfasori... Foarte frumoasa activitate... si de admirat.

Vad ca te bazezi foarte mult pe recomandarile "producatorului", lucru demn de luat in seama dar cel mai important aspect in cultivarea si ingrijirea plantelor de interior ramane totusi experienta. Nu am inteles daca experienta ta in cultivarea tuturor plantelor pe care le-ai mentionat este de un an sau aceasta este experienta producatorului plantelor, care ofera si garantia inlocuirii acestora...

Precizarile din mesajele mele pentru sinsila, nu cred ca trebuie sa le consideri "flames" sau altceva decat ceea ce sunt : lamuriri si detalii de ingrijire bazate pe o experienta de peste 6 ani in cultivarea si ingrijirea plantelor de interior si nu numai.
Nu, nu lucrez in domeniul distributiei de plante, amenajarilor de gradini sau spatii verzi, nici in cel de decorare a birourilor, dar detin peste 300 de ghivece, cu diverse specii de plante, multe dintre ele fiind alaturi de mine in toti acesti ani de experienta practica.
In speranta ca raspunsul meu a fost suficient de lamuritor, iti doresc toate cele bune.
Moaca
Salut,
Am si eu o intrebare, oarecum in aceeasi idee : am un perete gol intr-o camera, neexpus direct la lumina naturala, pe care as vrea sa pun doua ghivece cu plante curgatoare. M-am gandit la ceva in genul ferigilor - puteti sa-mi recomandati ceva potrivit ?
Multumesc mult si spor cu frumoasele voastre plante !

KolcsarZoltan

QUOTE (Moaca @ Feb 13 2008, 10:14) *
Salut,
Am si eu o intrebare, oarecum in aceeasi idee : am un perete gol intr-o camera, neexpus direct la lumina naturala, pe care as vrea sa pun doua ghivece cu plante curgatoare. M-am gandit la ceva in genul ferigilor - puteti sa-mi recomandati ceva potrivit ?
Multumesc mult si spor cu frumoasele voastre plante !

Incearca diferite variante de iedera ( hedera) daca nu e foarte intunecat ar merge si syngonium.
d2134
Se poate cultiva iedera sau alta planta agatatoare perena in apartament?
Daca da, imi puteti da mai multe amanunte?
petite
CITAT (d2134 @ 31st July 2009, 19:46) *
Se poate cultiva iedera sau alta planta agatatoare perena in apartament?
Daca da, imi puteti da mai multe amanunte?

Da, se poate cultiva iedera in apartament in ghiveci.
Cand am cumparat iedera primavara era micuta, cateva frunze ici colo, la un pret foarte mic, cu ghiveci cu tot 5 ron, si l-am pus pe pervaz la geam unde are lumina destula si apa ii pun in tavita.
Acum am schimbat ghiveciul deja de 3 ori, atat de mult a crescut planta si ii merge foarte bine, atat timp cat are destula apa. Daca e sa imi cumpar acum iedera la aceasi dimensiune cum mi-a crescut acasa m-ar costa mult prea mult. Daca ai rabdare si atentie, sa nu uit sa schimbi ghiveciul fiindca ii ies radacinile, sa ii pui apa, cand se vede deja ca nu are in tavita si are lumina destula o sa ai o planta superba.
anknic
am sanseveria si acasa si la tata si la servici. la tata sta in balconul inchis cu geamuri anti-soare si ii merge f.bine. acasa la mine o am pusa pe pervazul unui geam ce da in loja, e umbra toata ziua-ii merge extrem de bine. la servici traiesc 2 ghivece mari cu sanseveria de vreo 3 ani. mentionez ca de 3 ani n-au vazut lumina zilei ci doar neoane! avem jaluzele verticale inchise tot timpul la toate geamurile si usa are geam opac. le merge atat de bine incat la 2 ani trebuie sa le scoatem sa le rarim...so, pentru case intunecoase eu votez pentru sanseveria!
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.