Sonorizare
Pagini: 1, 2

BZ02SGO

Salut. Sper ca postez unde trebuie. Am auzit diferite opinii despre numarul de persoane sonorizate cu un anumit echipament profesional sau nu, si as vrea sa imi spune-ti si mie cam de cati wati am nevoie pentru a sonoriza 200 persoane? Sau mai bine zis un camin cultural de la tara ca sa va faceti o idee despre ce suprafata e vorba. Am 2 boxe bass-reflex cu diametrul de 30cm 250w nominali si inca 2 de 140 w nominali tot la 30 cm. Problema e daca fac fata in acel spatiu. Am inteles ca trebuiesc puse intr-un anumit fel ma refer la faptul ca trebuiesc puse pe stative la o anumita inaltime si indreptate inspre centrul incaperii. Astept pareri.
cyberDJ
Cum naiba sa sonorizezi persoane? laugh.gif
Nu ai zis nimic de amplificator, dar daca e pe masura boxelor nu ar trebui sa fie nici o problema. Am sonorizat destule evenimente cu boxe de 2x200W (chiar si la camine culturale) si nu s-a plans nimeni de volum.

electronicguest
QUOTE (BZ02SGO @ Jan 28 2008, 22:12) *
Salut. Sper ca postez unde trebuie. Am auzit diferite opinii despre numarul de persoane sonorizate cu un anumit echipament profesional sau nu, si as vrea sa imi spune-ti si mie cam de cati wati am nevoie pentru a sonoriza 200 persoane? Sau mai bine zis un camin cultural de la tara ca sa va faceti o idee despre ce suprafata e vorba. Am 2 boxe bass-reflex cu diametrul de 30cm 250w nominali si inca 2 de 140 w nominali tot la 30 cm. Problema e daca fac fata in acel spatiu. Am inteles ca trebuiesc puse intr-un anumit fel ma refer la faptul ca trebuiesc puse pe stative la o anumita inaltime si indreptate inspre centrul incaperii. Astept pareri.

SALUT,
Am o firma specializata in sonorizari profesionale si 20 de ani de experienta. Am citit anuntul tau si o sa incerc sa-ti raspund in 2 cuvinte. Nu am mai auzit de ideea de a sonoriza persoane. Pentru a sonoriza volume mari inchise ai nevoie de sisteme de incinte acustice. O sa ne rezumam doar la sonorizarea in 2 cai (bass/high). Presupunand ca nu dispui de un echipament profesional (crossover) - sa imparti sunetul, vei opta pentru solutia cu incinte cuplate serie/paralel. Astfel incintele de bass se monteaza jos (la colturi) si incintele de inalte se monteaza sus. (atentie la impedantele rezultate). Incearca ca distributia lor sa fie simetrica si daca se poate multiplu de 4 (in toate colturile salii). Incintele care le-ai descris tu par a fi niste jucarii, diametrul difuzoarelor masurandu-se in toli. Cele mai utilizate in profesional sunt 12 toli medii/inalte, 15 toli medii/joase, 18 toli joase. Ma indoiesc ca 30 cm diametru iti pot ceda tie 300W. De ce firma sunt produse ? (sper ca nu sunt home made). Daca nu este un echipament profesional mai taie cate un "zero" de la puterea totala. Tine cont ca instalatia trebuie sa functioneze neintrerupt o perioada bine determinata de timp. Atentie si la raportul de puteri joase/inalte (10/1) la 10W joase ai nevoie de 1W inalte. Prezenta persoanelor in spatiul muzical afecteaza atat curba de raspuns a salii cat si rezerve de compensare a puterii necesare. Urechea omeneasca nu este liniara. La 200 de persoane s-ar putea ca nici 6.000W sa nu fie de ajuns daca se sta in picioare si se obtureaza boxele de joase. Cu ce faci corectiile de sunet ?? Din ce material este sala ? Vezi ca dupa 17m distanta liniara apare efectul de ecou si trebuie corectat cu echipament suplimentar. Ce amplificatoare folosesti ? Ce suporti muzicali folosesti ? Sonorizarea de calitate necesita personal calificat, autorizatii si avize de specialitate. Reproducerea muzicii in public se supune legislatiei in vigoare. E mult de vorbit, in 2 cuvinte nu pot sa explic, revino cu informatiile cerute si mai vb. De exemplu eu am 4.000 W numai pentru sonorizarea sufrageriei mele, vezi pozele.
BZ02SGO
Merci de explicatii. Eu nu vreau sa fac bani din asta. Am intrebat pentru simplul fapt ca ma rugat un prieten sa ma duc cu muzica la nunta lui si o face la un camin cultural pe la tara pe undeva si nu imi fac probleme despre faptul ca ma leaga astia daca ma prind fara autorizatie. Problema este ca "sculele" mele sunt niste "jucarii" cum ai spus si tu si nush daca fac fata in acea incapere. Am 2 amplificatoare: 1 jvc 2X100 si 1 un mixer amplificat 2X150w.
Tu chiar ai curaj sa dai drumul la basii aia la tine in sufragerie? Pai daca as face ca tine blocul meu ar pica la fel ca la un cutremur.
Oricum am o nelamurire : de ce lautarii aia au la cate o sala imensa 2 fbt amplificate si un mixer amarat prin care isi baga instrumentele si nu se plange nimeni de volum?
Aaaa si inca ceva, ce trebuie ca sa fii in perfecta legalitate. Ce acte si aprobari sunt necesare?
mister_rf
QUOTE (electronicguest @ Jan 29 2008, 18:38) *
De exemplu eu am 4.000 W numai pentru sonorizarea sufrageriei mele, vezi pozele.

OFF TOPIC
Desigur ca eu sunt de moda veche si am un simplu circuit de 16A acasa in sufragerie si nu o pot sa conectez amplificatoare de 4000W. rolleyes.gif
Dar pot sa-ti spun ca pentru a ma deplasa intre bucatarie si sufragerie folosesc de exemplu un tractor... notangel.gif
si asta ce inseamna? ca asta este ''standardul in vigoare'' pentru a te plimba in apartament? notangel.gif
BZ02SGO
QUOTE (mister_rf @ Jan 30 2008, 12:13) *
OFF TOPIC
Desigur ca eu sunt de moda veche si am un simplu circuit de 16A acasa in sufragerie si nu o pot sa conectez amplificatoare de 4000W. rolleyes.gif
Dar pot sa-ti spun ca pentru a ma deplasa intre bucatarie si sufragerie folosesc de exemplu un tractor... notangel.gif
si asta ce inseamna? ca asta este ''standardul in vigoare'' pentru a te plimba in apartament? notangel.gif

Chiar nu mai inteleg, ce se intampla aici? A zis cineva ceva gresit?
mister_rf
Nu. A spus cineva ca pentru o sufragerie foloseste amplificatoare cu putere totala de 4000W. laugh.gif

CYCLER
Bwahaha, si m-am abtinut de la misto ca mi-era sa nu stearga mister_rf postul laugh.gif

Asa.. incintele tale cred ca sunt suficiente pentru un spatiu de vreo 70-100 metri patrati. Depinde mult si de spatiu, dar s-ar putea sa ajunga.
(nu de altceva, da' cand eram student stiu ca deranjam suficient in camin cu 2x100, asa ca poate merge si la camin cultural tongue.gif )
Pune-le perechi intr-un capat al incaperii (perechi adica una mica - una mare pentru stanga si respectiv la fel pentru dreapta), pe stative, deasupra capetelor oamenilor.
Vezi daca din mixerul ala cu amplificare poti sa scoti si semnal line-out pentru al doilea amplificator (ar trebui sa se poata).
Verifica polaritatea conexiunilor, difuzoarele trebuie sa se deplaseze in acelasi sens, altfel sunetele se vor anula partial. Sper ca boxele au impedanta adecvata pentru amplificatoare.
Incearca sa rezisti tentatiei de a le forja la maxim, nu sari de aproximativ 75% din volum, parca-i mai bine daca se aude nesemnificativ mai incet dar clar.
BZ02SGO
QUOTE (CYCLER @ Jan 31 2008, 09:49) *
Pune-le perechi intr-un capat al incaperii (perechi adica una mica - una mare pentru stanga si respectiv la fel pentru dreapta), pe stative, deasupra capetelor oamenilor.
Vezi daca din mixerul ala cu amplificare poti sa scoti si semnal line-out pentru al doilea amplificator (ar trebui sa se poata).
Verifica polaritatea conexiunilor, difuzoarele trebuie sa se deplaseze in acelasi sens, altfel sunetele se vor anula partial. Sper ca boxele au impedanta adecvata pentru amplificatoare.
Incearca sa rezisti tentatiei de a le forja la maxim, nu sari de aproximativ 75% din volum, parca-i mai bine daca se aude nesemnificativ mai incet dar clar.

Ok, esti primul care ma lamureste si nu se lauda.
donpetru2007

De exemplu eu am 4.000 W numai pentru sonorizarea sufrageriei mele, vezi pozele.

Dl. electronicguest, si nu va "cazut" niciodata siguranta pe 230V la aceasta "putere de sonorizare" ??? biggrin.gif rolleyes.gif

Intr-un sistem de sonorizare este important in primul si in primul rand eficienta incintei exprimata prin nivelul de presiune acustica la un watt. Cu cat e mai mare cu atat mai putina energie este necesara pentru a obtine intensitatea acustica dorita. Dl.electronicguest mai sus cred ca s-a referit la puterea electrica instalata pe echipamentele muzicale personale si nicidecum la cea disponibila pe incintele acustice care de regula este de 4 ori mai mica, in functie de parametrii caracteristici ai amplificatorului.

In general, cu aproximativ 125dB se poate sonoriza lejer un restaurant de 600mp. Puterea electrica necesara a se aplica incintei acustice pentru obtinerea aceastei puteri se calculeaza in functie de eficienta (SPL) nominal al incintei acustice. Spre exemplu, daca eficienta incintei acustice este de 96dB/W/m, atunci, tinand cont de faptul ca o pereche de incinte acustice pot mari SPL-ul cu circa 4-6dB (am ales 5dB), aplicam algoritmul: 125 -5dB=120dB, rezulta:
96db - 1W, 99dB - 2W; 102dB - 4W, 105dB - 8W; 108dB - 16W; 111dB - 32W; 114dB - 64W; 117dB - 128W; 120dB - 256W.

Deci este necesar un amplificator audio cu doua canale ("stereo") capabil sa redea o putere de aproximativ de 250W/canal pe impedanta incintei. In general, datorita diferitelor topologii de amplificatoare fiecare prezentand un anumit coeficient de distorsiuni armonice la putere maxima, se prefera acceptarea unei puterii de amplificare cu cel putin 20-25% mai mare decat cea initial calculata. Acest lucru este necesar pentru a evita functionarea amplificatorului "in cliping". Totodata, acest coeficient de supradimensionare a puterii instalatii de sonorizare tine cont si de numarul de persoane deoarece aceste persoane reprezinta, tehnic vorbind, "o sursa de sunet perturbativa" care va trebui "acoperita".
BZ02SGO

Pai cand am zis ca sonorizez persoane la asta mam referit si eu ca daca incepe toate sa chiuie si sa vb intre ele sa nu imi acopere boxele. Electronicguest cred ca doar depoziteaza amplificatoarele si boxele la el in sufragerie nu ca le-ar folosi acolo.
donpetru2007
Pai cand am zis ca sonorizez persoane la asta mam referit si eu ca daca incepe toate sa chiuie si sa vb intre ele sa nu imi acopere boxele. Electronicguest cred ca doar depoziteaza amplificatoarele si boxele la el in sufragerie nu ca le-ar folosi acolo.

La o petrecere, zgomotul produs de 100 persoane, poate fi acoperit lejer dubland puterea amplificatorului pe fiecare canal. Deci, in loc de 250W, trebuie sa aveti o rezerva de putere cel putin egala cu acestia 250W. Rezulta un amplificator audio capabil sa redea muzical un 500W/canal pe impedanta incintei acustice (e mai mult decat suficient).
Obs. Atentie si la modul in care interpretati puterea amplificatorului, multi producatori de echipamente muzicale inmultesc rezultatul de regula cu 3 sau 4, deci dvs. trebuie sa impartiti puterea pe care o pretind ei la aceste numere "pentru a o afla pe cea reala". Puterea amplificatorului pe ambele canale o puteti usor afla cunoscand cel putin puterea transformatorului amplificatorului (ideal ar fi sa cunoasteti si clasa de functionare a amplificatorului). Impartiti puterea transformatorului amplificatorului la 2. Rezultatul este destul de precis. De regula, in cazul unui amplificator clasa A, pentru determinarea puterii de iesire se imparte la 4 puterea transformatorului.
BZ02SGO
QUOTE (donpetru2007 @ Jan 31 2008, 22:05) *
La o petrecere, zgomotul produs de 100 persoane, poate fi acoperit lejer dubland puterea amplificatorului pe fiecare canal. Deci, in loc de 250W, trebuie sa aveti o rezerva de putere cel putin egala cu acestia 250W. Rezulta un amplificator audio capabil sa redea muzical un 500W/canal pe impedanta incintei acustice (e mai mult decat suficient).
Obs. Atentie si la modul in care interpretati puterea amplificatorului, multi producatori de echipamente muzicale inmultesc rezultatul de regula cu 3 sau 4, deci dvs. trebuie sa impartiti puterea pe care o pretind ei la aceste numere "pentru a o afla pe cea reala". Puterea amplificatorului pe ambele canale o puteti usor afla cunoscand cel putin puterea transformatorului amplificatorului (ideal ar fi sa cunoasteti si clasa de functionare a amplificatorului). Impartiti puterea transformatorului amplificitorului la 2. Rezultatul este destul de precis. De regula, in cazul unui amplificator clasa A, pentru determinarea puterii de iesire se imparte la 4 puterea transformatorului.

Ok am inteles. Inca ceva unde ar putea alimenta electronicguest amplificatoarele alea care pretinde el ca au 4000w?
donpetru2007
Amplificatoarele audio a lui electronicguest pot consuma de la reteaua monofazica 230V o putere de 4000W. Pe incinte puterea va fi de maxim 2000W. Acum mai conteaza si factorul de distorsiuni armonice la puterea asta, deoarece "sculele audio profesionale" ieftine au un THD destul de mare, peste 1% (de regula 5-10%). Deja la 2-3% distorsiunile devin perceptibile din punct de vedere muzical iar puterea utila aplicata boxelor este mult mai mica decat cei maxim 2000W teoretic estimati. Mai conteaza aici si ce SPL au incintele lui. Daca SPL-ul este mic, sub 90dB/W/m, cu 1000W pe canal "el face zgomot = galagie cu boxele lui" ca si cum ai avea tu niste incinte acustice de 96dB cu 250W aplicati.

LATER EDIT: Daca mai adaog aici si efectul de compresie termica la incintele acustice, daca puterea electrica aplicata incintei este foarte mare si efectul de compresie termica este mai pronuntat ceea ce conduce la reducerea SPL-ului maxim calculat cu circa 4-6dB din cei 120.
BZ02SGO
QUOTE (donpetru2007 @ Jan 31 2008, 22:20) *
Amplificatoarele audio a lui electronicguest pot consuma de la reteaua monofazica 230V o putere de 4000W. Pe incinte puterea va fi de maxim 2000W. Acum mai conteaza si factorul de distorsiuni armonice la puterea asta, deoarece "sculele audio profesionale" ieftine au un THD destul de mare, peste 1% (de regula 5-10%). Deja la 2-3% distorsiunile devin perceptibile din punct de vedere muzical iar puterea utila aplicata boxelor este mult mai mica decat cei maxim 2000W teoretic estimati. Mai conteaza aici si ce SPL au incintele lui. Daca SPL-ul este mic, sub 90dB/W/m, cu 1000W pe canal "el face zgomot = galagie cu boxele lui" ca si cum ai avea tu niste incinte acustice de 96dB cu 250W aplicati.

LATER EDIT: Daca mai adaog aici si efectul de compresie termica la incintele acustice, daca puterea electrica aplicata incintei este foarte mare si efectul de compresie termica este mai pronuntat ceea ce conduce la reducerea SPL-ului maxim calculat cu circa 4-6dB din cei 120.

Aha deci sa inteleg ca au distorsiuni cam maricele si ii cam gajaie sculele omului.
donpetru2007
Aha deci sa inteleg ca au distorsiuni cam maricele si ii cam gajaie sculele omului.

Este doar o presupunere.
cyberDJ
QUOTE (mister_rf @ Jan 30 2008, 12:13) *
OFF TOPIC

clapping.gif

Oricum am o nelamurire : de ce lautarii aia au la cate o sala imensa 2 fbt amplificate si un mixer amarat prin care isi baga instrumentele si nu se plange nimeni de volum?

Marimea nu conteaza intotdeauna. FBT produce echipamente profesionale, iar firmele care se respecta nu arunca un difuzor intr-o cutie oarecare, ci o calculeaza la sange pentru a scoate performante maxime, de aici si diferenta de calitate (si volum) dintre niste incinte home-made si unele de la firme cu experienta in acest domeniu. Deasemenea nu e deloc de neglijat puterea lor, care poate trece lejer de 700W/boxa.
electronicguest
QUOTE (donpetru2007 @ Jan 31 2008, 22:32) *
Este doar o presupunere.

Eu nu locuiesc in apartament, iar sufrageria mea are cam 75 mp. Alimentarea locuintei este trifazica. Observ cu surprindere ca toata lumea "se pricepe" la muzica. 4.000 W am disponibili pentru o sonorizare de calitate acasa. (Disponibili la firma am peste 35.000W + accesorii & stage lights). Sculele astea au preturi cu multe zerouri la sfarsit. (Amplificatoarele sunt slew rate & low THD).
Nu zice nimieni ca dau la maxim dar nici incet nu dau, sa fiti siguri. Eu sunt mai in varsta un pic, sunt satul de muzica, dar fata mea (de 19 ani) iubeste rock-ul si ea chiar asculta la volum ridicat.
Cat despre legislatia ce trebuie respectata la reproducerea muzicii in public, inainte de a apasa play la o petrecere, consultati un reprezentant O.R.D.A. (Oficiul Roman Drepturi de Autor) mai intai, pentru a evita situatii foarte neplacute.
Nu voi mai reveni in forum, va pricepeti voi mai bine.
mister_rf
Ne pare rau ca nu mai vrei sa participi cu experienta ta pe acest forum...
Uite ca am aflat multe lucruri utile de la tine:
-ceva cu multe zerouri,
-sufragerie mare
-low THD
-etc.
Acum trebuie sa inveti si tu ceva despre forumuri: acestea se adreseaza in general amatorilor, celor care-si propun sa construiasca un amplificator in regim ''home made'' si nu profesionistilor care asigura sonorizarea la concertele din Piata Palatului.

PS: Pe mine personal cei ''35.000W'' ma lasa rece. rolleyes.gif Cunosc persoane, firme, prieteni care sigura sonorizarea evenimentelor importante in Bucuresti. Nu le-am numarat watii... laugh.gif

light_man
salutare! intai zi-ne ce fel de sonorizare vei face acolo....daca doar pt speach....discursuri & this kind of shit...s-ar putea sa fie ok.....chiar si pt a asigura o atmosfera ambiebtala reativ ok....dar daca vrei discoteca e un pic mai greu...in orice caz vei duce lipsa de bass si subbass.......
spune-ne ce boxe ai (model si etc) sau chiar mai bine daca poti pune 1-2 poze sa le vedem un pic....spatiul ce il vei sonoriza cam ce ssuprafata aproximativa are? in metri patrati....
boxele de 140 sun cumva Boxe unitra?
da-ne detaliile astea si mai pove dupa......

o zi buna
CYCLER
QUOTE (electronicguest @ Feb 2 2008, 08:53) *
Eu nu locuiesc in apartament, iar sufrageria mea are cam 75 mp. Alimentarea locuintei este trifazica. Observ cu surprindere ca toata lumea "se pricepe" la muzica. 4.000 W am disponibili pentru o sonorizare de calitate acasa. (Disponibili la firma am peste 35.000W + accesorii & stage lights). Sculele astea au preturi cu multe zerouri la sfarsit. (Amplificatoarele sunt slew rate & low THD).
Nu zice nimieni ca dau la maxim dar nici incet nu dau, sa fiti siguri. Eu sunt mai in varsta un pic, sunt satul de muzica, dar fata mea (de 19 ani) iubeste rock-ul si ea chiar asculta la volum ridicat.
Cat despre legislatia ce trebuie respectata la reproducerea muzicii in public, inainte de a apasa play la o petrecere, consultati un reprezentant O.R.D.A. (Oficiul Roman Drepturi de Autor) mai intai, pentru a evita situatii foarte neplacute.
Nu voi mai reveni in forum, va pricepeti voi mai bine.
Sa-ti traiasca fata si ma bucur ca asculta rock biggrin.gif
Acuma... serios vorbind, totusi.. nu stau la bloc ci la casa, dar tot reusesc sa-mi pun vecinii in cap cu 2 x 60w (pe incinte de 100 bucata), fara sa-i dau "in blana" (ca pesemne sursa la amp e mai slabuta si cam distorsioneaza oleaca atunci cand ma apropii de maxim).
Evident si alegerea genului muzical abordat conteaza (Quincey - "Bruce Lee MC" e una din piesele care isi fac treaba excelent, ajutata fiind de faptul ca frecventa basului profund se potriveste cu rezonanta naturala a incaperii; acum nu ma intelegeti gresit, functioneaza doar ca inlocuitor de batut in teava de calorifer atunci cand incep sa se certe tiganii de alaturi) tongue.gif
Cat despre O.R.D.A. .. ai mare dreptate in principiu, dar cred ca nu se vor sesiza in cazul de fata. cool.gif
spartan
Buna ziua! Ma bucur ca am gasit persoane cu experienta in sonorizari. Am si eu nevoie de niste sfaturi. Asigur sonorizarea la o biserica cu o sala de cam 7x16 m. ...deci cam 100 mp (la nivel de amator, recunosc) si ma cam omoara microfonia. Am un amplificator Sherwood, cred ca 2x100, 6boxe dispuse pe lateralele salii (pe doua canale, stanga-dreapta), incepand cam de la 5 m de la microfon si un mixer cu 6 intrari, cam antic, dar care inca merge. Boxele au fost modificate de mine si au difuzoare no name de 100W (asa scrie pe ele) Am facut o combinatie de conexiuni serie-paralel ca sa imi dea impedanta necesara si pot spune ca functioneaza. Pentru muzica, nu am probleme, se aude clar si suficient de puternic. Dar amplificarea vocii lasa de dorit pentru ca daca maresc volumul, imediat apare microfonia. Microfoane am incercat mai multe, acum am unul normal..se vrea profesional, cu mufa pe cablu, si unul tip conferinta, cu alimentare de la baterii, care merge cu acelasi cablu cu mufa de microfon. Astept sfaturi. Multumesc!
mister_rf
''Microfon normal'' nu spune mare lucru.
Daca este unul de ''solist vocal''-adica microfon cu capsula dinamica, atunci este OK.
Pentru alte tipuri de microfoane, cele simple cu ''electret''/''condensator'' clasice vei avea probleme la o astfel de sonorizare.
Ideal este ca incintele acustice sa fie de mica putere si dispersate in sala pentru ca microfonul sa nu fie pe directia de propagare a sunetului. Sensibilitatea si caracteristica de directivitate sunt elementele dupa care se face selectia microfoanelor in functie de aplicatii. Mai departe ca se vor monta pe cablu sau o sa fie wireless este o problema secundara si tine de comoditatea si conditiile locale. Pentru minimizarea microfoniei ai nevoie de un microfon unidirectional cu caracteristica ''supercardioida'' sau de unul dinamic cu sensibilitate redusa.

Un exemplu MX184- microfon de tip condensator
http://www.shure.com/stellent/groups/publi...5_specsheet.pdf

sau
http://www.shure.com/ProAudio/Products/Wir..._Beta54_content

Problema este ca un microfon dinamic ''hand-held'' (pentru a fi tinut cu mana) este mai simplu de gasit, pe cand o capsula dinamica ce se poate monta ca ''lavaliera'' este mai scumpa pentru acest tip de microfon fata de capsula clasica lavaliera de tip ''condensator''.

spartan

multumesc pt raspunsuri. O sa vad efectiv ce tip e microfonul pe care il am, o sa vad ce gasesc pe piata la un pret pe care mi-l pot permite si o sa revin pentru sfaturi daca o sa vreau sa cumpar ceva.
kawa25

Vad ca va pricepeti la boxe ,amplifuri,mixere,chestii d-astea,imi spuneti si mie o opinie la topicul meu "ce boxe am nevoie"
merci
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.