Temporizator

D.J. B.K.LY

Salutare tuturor! Problema e urmatoarea...am un control access care trebuie sa tina o usa deschisa un anumit timp. L-am programat si merge ok de la tastatura, adica din exterior. Dupa ce ii dai codul de acces strike-ul se deschide si ramane asa 5 secunde pentru ca asa am programat tastatura care defapt face tot. Beleaua e pe interior pentru ca acolo este doar un buton legat in serie cu tastatura si cu strike-ul in pozitia normal inchis. Cand apas butonul, taie alimentarea de la strike si simplu se deschide. Insa nu mi-l tine deschis 5 secunde. Pentru asta am cumparat de la conex un temporizator cu releu care speram sa tina releul 5 secunde dupa o scurta apasare a butonului, insa nu e asa. Cat tin apasat butonu temporizatorul functioneaza ca un semnalizator de masina. Cand nu mai am contact se opreste brusc si releul.... Orice idee e bine venita! Va multumesc!
mister_rf
Temporizare se poate face simplu cu un 555. Vezi montajele clasice de temporizator pentru lumina.
Totusi poate exista posibilitatea de a se modifica circuitul deja achizitionat in acest sens.
Detalii, fotografii, schema?

D.J. B.K.LY
QUOTE (mister_rf @ Jan 22 2008, 18:32) *
Temporizare se poate face simplu cu un 555. Vezi montajele clasice de temporizator pentru lumina.
Totusi poate exista posibilitatea de a se modifica circuitul deja achizitionat in acest sens.
Detalii, fotografii, schema?

Am cautat scheme si am gasit cateva foarte simple si foarte practice, insa cu acel 555. Ideea chiar asta era...sa modific cumva montajul pe care il am deja. Daca stiam ca nu o sa functioneze asa cum mi-am imaginat, mai bine cumparam un automat pentru iluminatul scarii ca tot pe la pretul ala se invarte, dar macar mergea. Am incercat sa postez schema dar nu am avut unde sa o scanez. Poate reusesc maine sa postez schema. Este vorba de un CD4541. De asemenea in schema mai este prezent un tranzistor ce comanda releul. Aici am incercat eu sa fac cateva modificari, adaugand un condensator intre baza si colectorul acestuia. Oarecum a mers si tine releul activat mai mult, pana se descarca condensatorul. Insa problema e ca circuitul e cam instabil si sensibil la zgomote(dupa cate am mai citit pe aici)deoarece dupa ce il deschid, nu se mai inchide(cu sau fara condensatorul adaugat de mine).
mister_rf
CD4541 se poate folosi ca timer programabil cu posibilitatea stabilirii duratei prin modificarea divizorului intern .
Uite o varianta posibila de modificare. Adaptarile trebuiesc facute in functie de prezenta sau absenta unor legaturi/componente la montajul achizitionat fata de schema propusa.

Daca acum la iesire ai impulsuri ce alterneaza ca stare si sistemul functioneaza ca ''un semnalizator'', asta inseamna ca modul de lucru este selectat pe pulsuri multiple la iesire.
Pentru a functiona cu temporizare si un singur impuls, trebuiesc facute o serie de modificari.
In primul rand la montajul initial se stabileste valoarea capacitatii conectata la pinul 2 pentru a obtine pulsuri ON/OFF cu pauza egala cu durata necesara, adica cele 4-5 secunde. Nu se modifica starea pinilor 12, 13.
Probabil ca trebuie marita capacitatea de 2-3 ori.
Dupa aceea se trece in regim de impuls unic, deci se pune la masa pinul 10.
Se conecteaza si pinii 5 si 9 la masa pentru a se obtine resetarea circuitului la aplicarea alimentarii si obtinerea in aceasta stare a unui nivel logic zero la iesire.
Comanda trebuie data la pinul 6. Acesta se conecteaza la masa printr-o rezistenta de 1-2K.
Un buton legat la plusul alimentarii aplica impulsul scurt de start.

Click pentru a vizualiza atașamentul

mister_rf
Se pare ca trebuie sa rectific schema deoarece logica de acum tine blocat tranzistorul de la iesire pe durata temporizarii si tu doresti ca acesta sa fie activ si abia la sfarsit sa se blocheze...
Deci pinul 9 se va conecta la nivel logic ''1''. Dupa reset iesirea ramane activa pana la numararea pulsurilor stabilite prin logica interna.
Pe aceasta durata releul este aclansat . Comanda se face prin resetarea circuitului.
Oricum este bine sa faci verificari pentru a sti care sunt diferentele dintre aceasta idee si modul cum a fost realizat practic montajul.
Click pentru a vizualiza atașamentul
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.