angus_young
14th October 2008, 20:15
- de unde iau si eu radiatoare Vogel si Noot ieftine ?
- la care radiatoare merita sa le pun robinet cu thermostat ? sa le pun la toate ? am 19 radiatoare , cred ca ma usuca rau de tot de bani !
mookie123
15th October 2008, 13:22
Este adevarat ca daca instalatia termica este construita pe modelul cu distributior (fiecare calorifer este "alimentat" separat de la dsitribuitor) nu mai este importanta amplasarea tur-retur (V , C , etc). si pot sa pun turul si returul unul langa altul?
DDuras
15th October 2008, 16:24
QUOTE (caldut @ Oct 12 2008, 19:57)

nu conteaza tipul de combustibil,ce are a face cu puterea radiatorului ?....este arhisuficient 1200,eu am tot atit la un dormitor de 14 mp,nu asa izolat precum al tau...si e ok.
Pai tocmai ca mie mi se pare mult prea mare de 600 x 1200 mm , respectiv 2200 w.
QUOTE (cipaul @ Oct 12 2008, 21:15)

Calculul caloriferelor trebuie sa iasa per total casa.
Daca ai centrala de 25 kW, nu poti pune toate caloriferele sa aiba sa zicem doar 6 kW, ca asa iese din calcul.
In rest puterea trebuie repartizata corect pe camere. De aici rezulta probabil caloriferul ala prea mare din dormitor, de fapt probabil toate sunt supradimensionate.
Daca nu e asa spune.
S-au calculat pe camere, nu per total casa. N-au facut cine stie ce corelari, caci am fost de fata: au luat volumul fiecarei camere,s-au uitat in tr-un tabel si gata. Si intr-adevar, toate sunt suprtadimensionate. Am dat doar un exemplu, cu un dormitor, ca sa nu le enumar pe toate.
M-ar interesa care din cele 2 variante, a lor sau a mea e mai aproape de adevar.
aiurelbn
15th October 2008, 21:42
Aproape sigur ca varianta ta este mai aproape de adevar. Probabil ca mesterii ti-au tras "din serva" un 70 W/mc ( ori 30 mc ai camerei tale = 2.100 W ), la care au mai adaugat de la ei, asa, ca sint baieti de treaba, inca 100 W = 2.200 W. Si mie mi se pare enorm, mai ales daca zici ca ai si o izolatie termica "super" ( sper ca asa si este, atit pe "orizontala", cit si pe "verticala" ). Sint tare curios cam ce era scris in tabelele din care zici ca s-au inspirat cind ti-au facut o astfel de propunere de necesar termic.
DDuras
16th October 2008, 18:53
Izolatia este de 10 expandat exterior, 5 extrudat placa (prin pod) , termopane Veka. Eu zic ca mai mult de atat ...
Din tabelele alea cred ca luau puterea caloriferelor lor (ca mi-au facut o oferta pe calorifere). Calculau cat ar veni puterea si vedeau apoi in tabel care din caloriferele lor e mai aproape.
Si eu zic ca sunt mult peste, dar cum risc sa fiu subiectiv ... Alte pareri ?
caldut
16th October 2008, 19:29
QUOTE (DDuras @ Oct 16 2008, 16:53)

Izolatia este de 10 expandat exterior, 5 extrudat placa (prin pod) , termopane Veka. Eu zic ca mai mult de atat ...
Din tabelele alea cred ca luau puterea caloriferelor lor (ca mi-au facut o oferta pe calorifere). Calculau cat ar veni puterea si vedeau apoi in tabel care din caloriferele lor e mai aproape.
Si eu zic ca sunt mult peste, dar cum risc sa fiu subiectiv ... Alte pareri ?
puterea aia e calculata pentru un regim termic de 90/70,mergind cu un tur mai mic,automat si puterea termica va scadea.....oricum cazanele cu gazeificare tre' sa aiba un retur de cel putin 60 grd,din conditii anticondens in cazan,deci un tur de 85-90 grd.tu tre' sa tii cont la dimensionarea caloriferelor de regimul termic adecvat cazanului tau.
hanako
17th October 2008, 07:19
zgomotul de apa curgand intr-un radiator port-prosop (banuiesc ca nu are importanta de care este) aveti idee cui s-ar datora? este singurul radiator caruia i se intampla... are cap termostatic, dar si celelalte au si ele sunt chiar quiet
zgomotul de care vorbesc este permanent.
caldut
17th October 2008, 07:28
QUOTE (hanako @ Oct 17 2008, 05:19)

zgomotul de apa curgand intr-un radiator port-prosop (banuiesc ca nu are importanta de care este) aveti idee cui s-ar datora? este singurul radiator caruia i se intampla... are cap termostatic, dar si celelalte au si ele sunt chiar quiet

trebuie aerisit ca lumea....de regula ac. calorifere sint montate mai sus fata de restul,se aduna aer acolo.....ptr. crono,chiar la toate caloriferele ai cap termostatic ? camera cu crono tre sa aiba caloriferul fara,nu poti controla temp. in ambient prin doi senzori odata,s-ar bate cap in cap.in rest,prima impresie despre centrala ?......a,poti opri centrala fara probleme,cu cond. sa nu coboare temp. pe timpul noptii sub 0 grd,dar la timpul asta,nu e cazul.
cipaul
17th October 2008, 07:43
QUOTE (hanako @ Oct 17 2008, 08:19)

Eu as scoate capul termostatic de pe radiatorul din baie. Adica l-as pune eventual pe alt calorifer.
Oricum nu cred ca ai gasit un radiator cu putere suficienta pt. baie.
Sigur e aer in radiatorul asta, cam suna si radiatorul meu anul trecut
.
Eu zic sa deschizi toti robineti termostatati la maxim si sa echilibrati caloriferele: umblati la robinetii de retur pana se incalzesc toate la aceeasi temperatura.
Totusi repede a primit gaz centrala voastra, cred ca sa speriat de soba pe lemne
hanako
17th October 2008, 07:46
caldutule, merge sa pun crono pe un hol mai mare, departe de calorifer si geam? am capete peste tot, din pacate.
zeus e super, deocamdata. am apa calda in cateva secunde, l-am setat astfel incat apa calda sa o folosesc 'as is' fara amestecare cu apa rece. mai am problema ata cu radiatoarele... imi recunosc ignoranta - habar nu am avut ca aceste capete termostatice nu au nici o legatura cu centrala si am fost pe punctul de a le opri pe toate aseara cand am plecat. banuiesc ca lui zeus nu i-ar fi placut...
acum parca m-am mai luminat, oprirea centralei trebuie sa o controlez prin crono si nu prin capetele termostatice. sincer, dac astiam, nici nu le mai luam. nu prea le mai vad rostul.
din capitolul 'ignoranta': ce se intampla cand umblu la robinetii de retur - acolo chiar nu imi inchipuiam ca trebuie sa umblu!
scheleton
17th October 2008, 07:54
QUOTE (hanako @ Oct 17 2008, 08:46)

..si nu prin capetele termostatice. sincer, dac astiam, nici nu le mai luam. nu prea le mai vad rostul.
Robinetii termostatici sunt singurii care pot face un reglaj local: 22 grd in sufragerie, 24 grd in baie, 18 grd in hol...
Zgomot in instalatiile de incalzire face ...aerul.
dg2008
17th October 2008, 16:49
As vrea sa-mi cumpar radiatoare de otel pentru o casa.
Imi trebuiesc in jur de 24 de bucati de diferite inaltimi si lungimi, marea lor majoritate fiind de 22.
Dar nu m-am hotarat la firma. Nu as vrea sa iau nici turcesti, dar nici sa ma arunc la superlux.
Ma gandeam sa aleg intre Ferroli sau DeLonghi. Ce-mi recomandati?
Multumesc!
scheleton
18th October 2008, 19:46
QUOTE (dg2008 @ Oct 17 2008, 17:49)

...aleg intre Ferroli sau DeLonghi. Ce-mi recomandati?..
DeLonghi. Insa sunt probleme cu stocurile..
Sau Vogel&Noot, Kermi, Radson, Brugman
IONUT_ONILL
22nd October 2008, 18:13
Va salut.
Ptr o hala as putea sa folosesc radiaotare auto ca s-o incalzesc ? in locul caloriferelor ptr casa ? Am impresia ca ar avea un randament muult mai mare.
Multumesc.
Doamne ajuta !
manead
27th October 2008, 10:48
Salut,
as dori sa stiu cam cum se calculeaza suprafata radianta? in functie de calorifere, suparafata?
mersi.
pRetoriaN_84
8th November 2008, 20:58
QUOTE (scheleton @ Oct 18 2008, 18:46)

DeLonghi. Insa sunt probleme cu stocurile..
Sau Vogel&Noot, Kermi, Radson, Brugman
radson sunt f scumpe, celelate nu stiu cum sunt ca si pret ca nu am vazut in nici un magazin.ar mai fi purmo care sunt in acelasi grup(Rettig) ca si Radson insa cu un raport calitate/pret mai bun.In zona mea mai sunt si Korado care si astea sunt radiatoare bune cu 10 ani garantie la fel ca si Radson sau Purmo si sunt la preturi mai mici
PUNKYFISH
25th November 2008, 19:45
Imi puteti recomanda un instalator bun in Bucuresti? Am 2 calorifere de aluminium montate acum 2 ani...niciodata nu au mers cum trebuie (nu se incalzesc suficient). Am tot dat vina pe presiune (stau la 10) dar anul asta situatia s-a agravat. Nu se mai incalzesc deloc- cred ca nu isi fac returul.. daca scot apa din ele se incalzesc imediat dar peste 30 de minute sunt reci din nou deci e clar ca undeva ceva nu merge... Apa intra dar nu iese.
Ceva recomandari?
tudor32
3rd December 2008, 11:59
Cum se "echilibreaza" caloriferele?
nemax
3rd December 2008, 12:25
QUOTE (PUNKYFISH @ Nov 25 2008, 18:45)

Imi puteti recomanda un instalator bun in Bucuresti? Am 2 calorifere de aluminium montate acum 2 ani...niciodata nu au mers cum trebuie (nu se incalzesc suficient). Am tot dat vina pe presiune (stau la 10) dar anul asta situatia s-a agravat. Nu se mai incalzesc deloc- cred ca nu isi fac returul.. daca scot apa din ele se incalzesc imediat dar peste 30 de minute sunt reci din nou deci e clar ca undeva ceva nu merge... Apa intra dar nu iese.
Ceva recomandari?
pune poze
tudor32
5th December 2008, 20:45
QUOTE (tudor32 @ Dec 3 2008, 11:59)

Cum se "echilibreaza" caloriferele?
gelunechifor
5th December 2008, 21:19
QUOTE (tudor32 @ Dec 5 2008, 20:45)

Despre ce instalatie e vorba si de ce trebuie echilibrate ???
QUOTE (PUNKYFISH @ Nov 25 2008, 19:45)

Ceva recomandari?
Banuiesc, ca ai o problema ca toti ce care stau la etajele superioare adica depuneri de piatra pe coloana de retur . In cazul asta trebuie sa vorbesti cu vecinii si sa vezi de la ce etaj in jos functioneaza corect cele 2 coloane si va trebui inlocuita coloana pina acolo sau chiar complet. E o situatie de care trebuie sa se ocupe asociatia de proprietari dupa lege.
E o situatie mai grea dar de obicei nu exista alternative.
tudor32
6th December 2008, 21:57
Am o instalatie normala, centrala termica de apartament la care sunt legate 5 calorifere si am tot citit ca este foarte important sa fie echilibrate caloriferele intre ele, probabil cata apa sa circule prin ele. De aceea dore-am lamuriri suplimentare (nu sunt in domeniu).
gelunechifor
7th December 2008, 10:01
QUOTE (tudor32 @ Dec 6 2008, 21:57)

Am o instalatie normala, centrala termica de apartament la care sunt legate 5 calorifere si am tot citit ca este foarte important sa fie echilibrate caloriferele intre ele, probabil cata apa sa circule prin ele. De aceea dore-am lamuriri suplimentare (nu sunt in domeniu).
Daca plecarea pina la penultimul calorifer este de 20 si ultimul calorifer este legat cu 16 atunci nu ai nevoie de echilibrarare, daca nu, se inchid toate caloriferele si se incepe echilibraraea termodinamica de la ultimul calorifer,care ramine deschis la maxim ,se merge catre c.t. deschizind robinetele intre o rotatie si cite este necesar, in functie de teava cu,care este alimentata si marimea caloriferului .
Ideea este sa asiguri debitul optim ptr fiecare calorifer in parte ptr. a beneficia de acelasi confort termic in fiecare camera independent de distanta fata de c.t.
tudor32
11th December 2008, 19:31
Am inteles.
Multumesc mult.
enemy2day
22nd December 2008, 08:10
salut,
ma voi muta la vara intr-o casa P+M, 100mp utili, izolatie f buna.
am deja (de la casa alor mei) niste calorifere de tabla noi (le-au cumparat si nu le-au mai folosit) dar si unele de fonta (din cele care au fost montate inante sa faca schimbarea cu astea noi).
intrebare: se pot combina intr-o instalatie cele 2 tipuri? care ar fi avantajele si care dezavantajele?
e mai indicat sa le "combin" in aceeasi camera? de exemplu: am un living de 27mp cu 2 ferestre si ma gandeam sa pun acolo 2 calorifere...sa fie unu de tabla si unu de fonta?
mentionez ca cele de fonta nu au fost in sistemul centralizat (radet) si au fost curatate cat se poate de bine in curte cu jet de apa...
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.