corneliu_89
16th January 2008, 20:56
am la bicicleta un kilometraj clasic: un calculator+ecran care se monteaza intr-un soclu pe ghidon, acel soclu duce 2 fire pana jos la senzorul care este atasat de partea fixa a bicicletei (de furca, undeva destul de aproape de axul rotii). senzorul fix este pus in dreptul unui magnet care este atasat de o spița. astefl, in miscare, cand magnetul trece pe langa acel senzor fix, kilometrajul de pe ghidon inregistreaza ca s'a parcurs o distanta de cutare cetimetri, corespunzatoare anvergurii rotii setate in prealabil
problema mea e ca in timpul reviziei de iarna a bicicletei, am reusit sa agat acel senzor fix (era detasat de furca) intre spite, nedandu-mi seama cand am miscat bicicleta, cele 2 fire au iesit din senzorul si acesta a cazut pe jos. nu am cum sa'i pun firele inapoi (erau ingropate in plastic), asa ca vreau sa fac alt senzor dar nu stiu cum/din ce materiale este facut, de'asta apelez la voi, poate cineva cunoaste. si ceva sfaturi daca aveti
cu lipitu' de furca nu'i problema, asta se rezolva repede, important e sa'l am si sa inregistreze trecerea magnetului
multumesc anticipat
Serv_Electronics
17th January 2008, 03:00
toate tipurile de vitezometre pentru bicicleta (cel putin toate care le-am vazut) folosesc relee reed.
Serv_Electronics
17th January 2008, 18:29
vezi ca trebuie orientat intr-un anume fel ca sa functioneze cand magnetul trece prin dreptul lui. Nu mai fac nici un desen acum, te joci tu cu el si vezi cum trebuie. Sa ai grija sa eviti indoirea terminalelor ca se poate sparge usor. Spor!
nelu97
3rd July 2009, 08:57
Denumirea corecta este "contact reed", nu releu reed. Releul reed este o bobina+contactul reed. Oricum, se poate recupera contactul de la un releu reed. Se gaseste la magazinele de electronica, contactul sau releul, dupa caz. Daca vrei, il poti recupera dintr-o alarma pentru deschiderea ferestrei, chinezeasca.
Vitezometrele de calitate au senzor Hall, cele ieftine au contact reed.
iata un exemplu:
..........................
exista o multime de magazine on-line, lista se gaseste si aici pe forum, dar e necesar un pic de efort sa facem o cautare