senzorul unui kilometraj de bicicleta cu fir

corneliu_89

am la bicicleta un kilometraj clasic: un calculator+ecran care se monteaza intr-un soclu pe ghidon, acel soclu duce 2 fire pana jos la senzorul care este atasat de partea fixa a bicicletei (de furca, undeva destul de aproape de axul rotii). senzorul fix este pus in dreptul unui magnet care este atasat de o spița. astefl, in miscare, cand magnetul trece pe langa acel senzor fix, kilometrajul de pe ghidon inregistreaza ca s'a parcurs o distanta de cutare cetimetri, corespunzatoare anvergurii rotii setate in prealabil

problema mea e ca in timpul reviziei de iarna a bicicletei, am reusit sa agat acel senzor fix (era detasat de furca) intre spite, nedandu-mi seama cand am miscat bicicleta, cele 2 fire au iesit din senzorul si acesta a cazut pe jos. nu am cum sa'i pun firele inapoi (erau ingropate in plastic), asa ca vreau sa fac alt senzor dar nu stiu cum/din ce materiale este facut, de'asta apelez la voi, poate cineva cunoaste. si ceva sfaturi daca aveti

cu lipitu' de furca nu'i problema, asta se rezolva repede, important e sa'l am si sa inregistreze trecerea magnetului

multumesc anticipat
mister_rf
Senzorul respectiv este probabil unul de tip senzor cu efect Hall
teorie aici
http://users.utcluj.ro/~mbirlea/a/06a.htm
http://www.electronica-azi.ro/articol.php?id_ar=1246

cateva exemple
si descriere
http://www.gogoboard.org/cocoon/gogosite/d...ors.xsp?lang=en

paulvanorton
QUOTE (corneliu_89 @ Jan 16 2008, 20:56) *
acel soclu duce 2 fire pana jos la senzorul care...

daca sunt 2 fire in tresa e hall.
daca sunt 2 fara tresa posibil sa fie releu reed.
Serv_Electronics
toate tipurile de vitezometre pentru bicicleta (cel putin toate care le-am vazut) folosesc relee reed.
corneliu_89
multumesc tuturor pentru raspunsuri, cand am cautat pe net despre ele am descoperit urmatorul releu reed:

Click pentru a vizualiza atașamentul

m'am uitat mai atent pe capetele firelor mele, si mai erau niste resturi de sticla pe lamele care arata exact ca in figura, iar capsula de plastic in care era introdus initial (si care se lipea de furca) avea exact acea forma cilindrica

am gasit tot pe net si niste magazine de unde il pot achizitiona, si costa cativa lei. zilele acestea ma duc pe la ele

multumesc inca o data tuturor
Serv_Electronics
vezi ca trebuie orientat intr-un anume fel ca sa functioneze cand magnetul trece prin dreptul lui. Nu mai fac nici un desen acum, te joci tu cu el si vezi cum trebuie. Sa ai grija sa eviti indoirea terminalelor ca se poate sparge usor. Spor!
jerri_andrei
asta e sigur eu l-am desfacut pe al meu si asta e...si mie mi s-a spart releul de unde ai cumparat?

nelu97
Denumirea corecta este "contact reed", nu releu reed. Releul reed este o bobina+contactul reed. Oricum, se poate recupera contactul de la un releu reed. Se gaseste la magazinele de electronica, contactul sau releul, dupa caz. Daca vrei, il poti recupera dintr-o alarma pentru deschiderea ferestrei, chinezeasca.

Vitezometrele de calitate au senzor Hall, cele ieftine au contact reed.
iata un exemplu:

..........................
exista o multime de magazine on-line, lista se gaseste si aici pe forum, dar e necesar un pic de efort sa facem o cautare
Reclama
Am vazut aici ca au CASCO cu 5% mai ieftin. Pentru Renault e oferta in principal! Pare OK... uitati-va si voi!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.