Citind articolul asta si comentariile de acolo am realizat ca suntem ceea ce meritam. Intr-o firma cu aprox. 2 mii de angajati le este interzis acestora sa isi organizeze un sindicat. Fabrica aduna oameni din intreaga zona, un salariu de 550 de lei acolo inseamna un venit sigur si bun.
Care e rolul sindicatului?
Sa vegheze cat de cat ca angajatii sa nu fie abuzati intr-un fel oarecare de patronat.
Ce au patit cei ce au fost sa inscrie sindicatul la judecatorie?
,,Ne-au luat legitimațiile, după care ne-au condus afară, dând consemn gardienilor să nu ne mai permită accesul nici măcar în parcare, pentru ca să nu-i mai putem contacta pe sindicaliști. Mai mult, i-au contactat și pe ceilalți 17 membri de sindicat, care au fost înregistrați la Tribunal, amenințându-i că îi dă afară dacă nu fac cerere de retragere din sindicat."
Ce au patit cei ce au mai incercat organizarea oamenilor?
,,Silviu Bota nu e singurul lider de sindicat dat afara din Delphi............si eu,in calitate de lider la Sindicatlui Liber Ineu am patzit la fel in toamna anului 2006.Din pacate sutzinera mea si sindicatlui afost prea plapanda ca sa razbim si ne-am suspendat activitatea dupa ce am pierdut procesul de reabilitare intentat impotriva firmei.
Daca vor sa razbeasca au nevoie de sprijin serios.....la Delphi se fabrica nu doar cablaje ci si motive intemeiate de desfacere a contractelor de munca(mai ales ale angajatzilor care au curajul sa gandeasca,sa vada si sa vorbeasca raspicat despre ce se intampla acolo.
Firma asta seamana cu o plantatzie de bumbac din america secolului 19 .........."
Treaba e in coada de peste, zic io. Inchiderea sau ma rog, retragerea investitiei de catre multinationala din Ineu ar lasa 2 mii de oameni someri. Sanse de alt job in zona=>zero=>Spania, Italia sau relocarea intr-o zona mai atractiva gen Arad sau Timisoara, chit ca chiria este imposibila. O alta sansa ar fi agricultura de supravietuire, pe 1-2 ha de pamant.
Pe de alta parte, exista niste legi, exista niste acorduri cu investitorul care, fara sa le cunosc, banuiesc ca aveau niste specificatii clare privind respectarea legislatiei si a oamenilor.
sau nu!?