buncar
5th January 2008, 18:04
Salut.Doresc sa construiesc un amplificator(distribuitor)pentru minim 2 perechi de casti stereo.Cunosc electronica elementara, am mai facut montaje si asi dori sa-mi construiesc singur acest amplificator.Ii rog pe cei care dispun de o astfel de schema sa o posteze daca doresc.Practic am o iesire stereo de casca de pe un mixer si doresc sa pot asculta concomitent la 2 perechi de casti minim.Daca nu aveti o astfel de schema poate aveti vreo alta solutie practica.Multumesc celor care prezinta un minim de interes necesitatii mele.
mister_rf
6th January 2008, 01:03
Acum ai schimbat povestea...
Ce impedanta au castile?
In mod normal se pot folosi cele doua perechi de casti legate la acel amplificator dar vor fi inseriate cu rezistente.
Fiecare separat cu rezistentele calculate in functie de impedanta castilor.
Empiric la un amplificator de 25W pe 4 ohmi ai o excursie de tensiune la iesire de maxim 10V. Pentru casti de 32 ohmi este suficient un semnal de maxim 2-3V. Asta inseamna 300mW ca semnal. Pentru a limita puterea aplicata se pot inseria de exemplu rezistente de cateva sute de ohmi, adica de la 150 la 270 ohmi pe fiecare canal.
Ai nevoie deci de 4 rezistente de 150-270 ohmi si problema este rezolvata.
Nu se vor influenta prin conectarea sau deconectarea lor.
Totusi pentru ca amplificatorul sa functioneze cat mai corect probabil ca la iesire trebuie sa-i asiguram o sarcina cat mai aproape de valoarea nominala, daca nu cei 4ohmi/25-30W macar 10-22ohmi/10-16W, adica in practica gasim rezistente de 9.1ohmi /16W .
buncar
6th January 2008, 01:14
Multumesc mister_rf, nu am schimbat intentionat povestea dar m-am gandit sa folosesc acest amplificator.Multumesc pentru sfat, mai am o singura nelamurire...cum ii asigur o sarcina cat mai apropiata de valoarea nominala?....pun in paralel cu iesirile cate o rezistenta de 9.1ohmi /16W?