Probleme dif PDA Hp

Serv_Electronics

Vreau sa repar un PDA Hp ipaq... si nu-i mai functioneaza difuzorul. A mai umblat cineva la el, nu sunt primul care-l lucreaza; am ajuns la concluzia ca amplificatorul difuzorului este ars. Inlocuirea lui pe placa de baza este un lucru aproape imposibil asa ca m-am gandit la montarea unui amplificator care sa preia semnalul din casti (mentionez ca pe mufa de casti am semnal audio). Zis si facut. Am montat un amplificator dar nu merge corect. Fiind un pda care are si GSM, la conectarea in retea si in momentul convorbirii apar acele "bazaieli". Am inteles ca sunt unele integrate amplificatoare care nu "bazzaie". Cine ma poate ajuta? De ecranat am incercat in toate felurile dar nu am scapat.
Deci as avea nevoie sa folosesc un integrat care :
- sa functioneze la minim 3.6v
- Sa nu fie influentat de telefoane gsm
- Ideal ar fi sa aiba putine componente externe.
Mentionez ca dispun de ceva spatiu in carcasa pda-ului pentru montarea unui amplificator aux.
Varianta cu legarea difuzorului direct pe iesirea castilor nu ma incanta prea tare pt ca se aude incet. Cred ca ar merge un amplif de 1w acolo.

Va multumesc pt timpul acordat!
mister_rf
La 3 V puterea obtinuta este mica.
Circuite care functioneaza la tensiuni mici: TBA820, TDA2822, TPA722, KA2209
Pentru o putere mai mare este preferabil a se folosi doua sectiuni in punte.

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/tpa721.pdf
http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1464.pdf
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf...UNG/KA2209.html

Pentru minimizarea interferentelor este necesara utilizarea cablajului ca plan de masa cu decuplarea alimentarii la pinii circuitului, cu filtre de radiofrecventa de tip LC la intrari si alimentari. Posibil a se reduce din interferente prin micsoararea impedantei de la intrare. In caz extrem se poate realiza ecranarea circuitului prin acoperirea cu o tabla de Cu ce ce cositoreste in mai multe locuri la planul de masa. Traseele de conectare sa fie cat mai mici.
Capacitatile de filtrare la pini trebuie sa fie fara terminale, preferabil SMD-uri.
Pentru exemplificare un cablaj cu o suprafata mare a planului de masa:

paulvanorton
QUOTE (Serv_Electronics @ Dec 5 2007, 01:41) *
Deci as avea nevoie sa folosesc un integrat care :
- sa functioneze la minim 3.6v
- Sa nu fie influentat de telefoane gsm
- Ideal ar fi sa aiba putine componente externe.
Mentionez ca dispun de ceva spatiu in carcasa pda-ului pentru montarea unui amplificator aux.
Varianta cu legarea difuzorului direct pe iesirea castilor nu ma incanta prea tare pt ca se aude incet. Cred ca ar merge un amplif de 1w acolo.

Va multumesc pt timpul acordat!

inainte de modificari asigurate ca nu e de vina mufa casti a aparatului(am un pad HP la care dupa ce scoti castile trebuie sa mai insisti putin altfel nu comuta difuzorul).eventual curata mufa cu alcool izo.mufa nu foloseste un contact"mecanic" insa murdaria care ajunge usor acolo poate crea probleme
apoi daca....recupereaza un etaj final dintr-un:telefon(modele mai vechi)mp3 player,cd portabil,radio(chinezariile alea cu "scan si reset";unele folosesc CI ca final audio altele tranzistoare)
Mr_Devil83
Pe cat facem pariu ca acelasi etaj final de audio alimenteaza atat difuzorul cat si castile? Eu sunt convins ca nu e defect finalul ci mufa e posibil sa nu mai faca contactele bine.
Serv_Electronics
QUOTE (paulvanorton @ Dec 5 2007, 10:51) *
inainte de modificari asigurate ca nu e de vina mufa casti a aparatului(am un pad HP la care dupa ce scoti castile trebuie sa mai insisti putin altfel nu comuta difuzorul).eventual curata mufa cu alcool izo.mufa nu foloseste un contact"mecanic" insa murdaria care ajunge usor acolo poate crea probleme
apoi daca....recupereaza un etaj final dintr-un:telefon(modele mai vechi)mp3 player,cd portabil,radio(chinezariile alea cu "scan si reset";unele folosesc CI ca final audio altele tranzistoare)

Mufa e ok, am si curatat-o, chestia cu contactul o stiam sad.gif

Amplificatorul care l-am incercat (chiar TDA2822) eu chiar si cu intrarea scurtcircuitata, tot bazzaie in apropierea unui telefon. sad.gif( realizarea unui cablaj cu structura de masa si table lipite peste ..etc duce la dimensiuni mari..si nu o sa incapa. Totusi ce amplificatoare folosesc telefoanele? ecranarea completa este aproape imposibila, sunt anumite amplificatoare din anumite clase (am impresia ca C) care nu sunt influentate? sad.gif
Am impresia ca cele cu tranzistoare MOS in partea finala merg.

Multumesc
Mr_Devil83
QUOTE (Serv_Electronics @ Dec 5 2007, 14:03) *
Mufa e ok, am si curatat-o, chestia cu contactul o stiam sad.gif

Amplificatorul care l-am incercat (chiar TDA2822) eu chiar si cu intrarea scurtcircuitata, tot bazzaie in apropierea unui telefon. sad.gif( realizarea unui cablaj cu structura de masa si table lipite peste ..etc duce la dimensiuni mari..si nu o sa incapa. Totusi ce amplificatoare folosesc telefoanele? ecranarea completa este aproape imposibila, sunt anumite amplificatoare din anumite clase (am impresia ca C) care nu sunt influentate? sad.gif
Am impresia ca cele cu tranzistoare MOS in partea finala merg.

Multumesc

... sunt diferente intre clasele de amplificatoare.
Ia uita-te tu frumos ce amplificator are ipod-ul ala si verifica bobinele/rezistentele de acolo, presimt eu ca te-a mancat sa bagi pistolul de lipit si ai rupt un terminal de la o rezistenta/bobina/condensator smd pentru ca un final care livreaza probabil 150mw si alimentat la vreo 4v e cam imposibil sa se fi stricat. Bazaielile alea cred ca le poti inlatura cu filtre la intrare si reactii negative mari, filtre lc pe traseul de alimentare si iesirea amplificatorului, cabluri scurte si foarte bine ecranate sau traseul de semnal la intrarea amplificatorului sa fie gandit ca si un circuit de rejectie a frecventelor la care lucreaza un gsm.
Serv_Electronics

Ai obs vreo diferenta intre ipod si ipaq? tu poate crezi ca sunt vreun carpaci care nu a auzit de statii de lipit si nu are decat un letcon incalzit in foc. smile.gif) Pda-ul (ca despre el era vorba) asa l-am luat de la cineva; carpacii au umblat inainte sa-l desfac eu si au stricat amplificatorul audio. Nu este primul in care umblu si nu este prima data cand desfac asa ceva.

Spuneai ca: "Bazaielile alea cred ca le poti inlatura cu filtre la intrare si reactii negative mari, filtre lc pe traseul de alimentare si iesirea amplificatorului, cabluri scurte si....."
Tocmai am precizat ca, am pus intrarea de semnal la MASA, si tot se aud sunete in difuzor.

Ca sa fiu si on topic: (tot pe un forum gasite)

1. Amplificatoare audio in clasa A:
Dezavantaje:
- randament scazut;
Avantaje:
- probabilitatea de aparitie redusa a distorsiunilor de racordare indiferent de nivelul semnalului de atac a circuitului de amplificare (cu conditia ca acesta sa nu depaseasca sensibilitatea nominala a circuitului);
- distorsiunii armonice si de intermodulatie scazute;

2. Amplificatoare audio in clasa AB;
Dezavantaj:
- randament relativ scazut;
- probabilitate mare de aparitie a distorisuniilor de intermodulatie la puteri mari daca nu se iau masuri suplimentare in ceea ce priveste diminuarea riscului de aparitie a acestora;
Avantaje:
- aceasta clasa de polarizare asigura cele mai bune performante in ceea ce priveste raportul randament/THD amplificator.
- obtinerea cu usurinta a unor viteze mari de crestere a tensiunii pe iesirea amplificatorului in comparatie cu celelalte tipuri de clase de polarizare (acest aspect depinde foarte mult si de topologia circuitului de amplificare).

3. Amplificatoare audio in clasa B:
Dezavantaj:
- aparitia la nivel mici modulate pe impedanta de iesire a distosiuniilor de racordare si armonice;
Avantaje:
- randament ridicat;
- putere disipata redusa a etajului final;
- la puteri mari se obtine un raport putere modulata/THD foarte bun.
- excursie mare a tensiunii de iesire sau altfel spus factorul de utilizare a tensiunii de alimentare ridicat - depinde foarte mult de valoarea rezistentelor din emitoarele tranzistoarelor finale.

4. Amplificatoare audio in clasa C, H si G:
Dezvantaje:
- probabilitatea de aparitie a distorsiuniilor armonice de valori ridicate la excursii mari a tensiunii la iesirea amplificatorului;
- necesita un control riguros in ceea ce priveste comutarea pe cea de a doua pereche a tensiuniilor de alim. a amplificatorul ceea ce denota din punct de vedere a procesului de productie o analiza si o sortare mai elaboroasa.
Avantaje:
- randament ridicat;

5. Amplificatoare audio in clasa D:
Dezavantaje:
- raspuns la frecvente inalte slab;
- distosiunii de intermodulatie ridicate;
Avantaje:
- randament ridicat;
- putere disipata redusa de etajul final.
..............
Edited by mister_rf
Va rog sa ramanem ON TOPIC si sa sa ne respectam reciproc in timpul discutiilor.

Serv_Electronics
QUOTE (Mr_Devil83 @ Dec 5 2007, 13:50) *
Pe cat facem pariu ca acelasi etaj final de audio alimenteaza atat difuzorul cat si castile? Eu sunt convins ca nu e defect finalul ci mufa e posibil sa nu mai faca contactele bine.

Te tine sa pariem 100 ron? cu tine as paria orice!
baldovica
incearca un LM4890, pe care il poti recupera chiar dintr-un tel mobil (noika 6230)
costa 8 ron, si cred ca il poti monta(cu fire-lite) chiar in locul finalului original
paulvanorton

QUOTE (Serv_Electronics @ Dec 5 2007, 15:10) *
Te tine sa pariem 100 ron? cu tine as paria orice!

amana putin pariul.
am verificat la mine cum sta treaba
daca mufa este scoasa in mod normal(repede)nu merge difuzorul intern
daca este scoasa incet acesta "cupleaza"
si eu am curatat si rascuratat mufa tot cam la fel face...dar merge(inca)
verifica cu atentie ce este in jurul mufei
eventual asculta cu o casca conectata direct pe terminalele mufei mama
Serv_Electronics
Mufa am verificat-o de multe ori, curatat-o si masurat-o cu aparat de masura. e ok. iar de sesizat, pda-ul sesizeaza cand introduc jack-ul pt k are o mica intarziere. (dupa ce conectez castile, cam dupa 1 sec apare semnalul audio pe casti).

Multumesc baldovica pt integrat. mai ramane sa-l caut la magazin, ca la mine nu l-am gasit.
O sa mai caut defectul pe placa de baza a pda-ului desi nu cred ca o sa am ce gasi. Nu sunt adeptul modificarilor in aparate, la solutia asta am ajuns dupa 2 zile de cautari..

Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.