Alegere limbaj
Pagini: 1, 2

add2005

Sunt student si se pare ca ar cam trebui sa ma angajez. Se stie ca pentru un student ii foarte greu de gasit loc de munca avand in vedere ca nu am mai lucrat la o companie. Desigur cel mai indicat domeniu pt mine ar fi programarea. Am experienta in foarte multe limbaje, dar cele mai multe proiecte personale de ale mele sunt realizate in delphi. Am ales delphi pentru ca toate aplicatiile construite cu acest limbaj sunt usor de portat. Cu alte cuvinte nu am nevoie de N dll-uri de pus langa aplicatie. C# pare mai mult pt incepatori, foarte multe treburi gata facute si foarte multe deseuri(dll-urile de la .net framework) de luat dupa aplicatie, iar moda Visual C++ pare a fi pe terminate.

Daca ii careva care lucreaza la companii importante de softuri in special din industria jocurilor, il rog sa dea niste pareri.
Daca nu ati inteles ce am vrut sa zic va rog intrebati. Am postat acest topic in fuga.
andrei_0
In general cele mai multe joburi sunt pe Java si C#, urmate de C++ (nu neaparat Visual) si VB. Delphi nu se cere asa mult. Daca vrei sa lucrezi in domeniul jocurilor, atunci orienteaza-te spre C++ sau spre Java ME (jocuri pt telefoane mobile). Daca esti bun nu e greu sa te angajezi, chiar ca student, desi nu stiu care e situatia in Bistrita.

add2005
QUOTE (andrei_0 @ Dec 2 2007, 20:36) *
In general cele mai multe joburi sunt pe Java si C#, urmate de C++ (nu neaparat Visual) si VB. Delphi nu se cere asa mult. Daca vrei sa lucrezi in domeniul jocurilor, atunci orienteaza-te spre C++ sau spre Java ME (jocuri pt telefoane mobile). Daca esti bun nu e greu sa te angajezi, chiar ca student, desi nu stiu care e situatia in Bistrita.

Bistrita iese automat din discutie smile.gif aici mai mult de 3-4 milioane nu primesti, si iti ocupa tot timpul.
Dar poate pt Cluj. Avand in vedere ca sunt student acolo smile.gif. Avand in vedere ca viata la cluj ii scumpa, un salar minim ar fi de cam 8 mil. Ii greu sa demonstrezi ca esti bun, avand in vedere ca nu ai mai fost angajat. Ma descurc cu toate limbajele. Am invatat in decursul anilor tehnica, iar limbajul nu prea conteaza. Ma gandeam sa-mi fac un fel de portofoliu.

Alta idee ar fi PHP si MySQL. La categoria asta s-ar putea lucra de acasa, daca as gasi undeva sa lucru la nivel de proiect cu termen limita. In conditiile astea as accepta un salar mai mic.

Raman la ideea ca java devine puturos.
Fratello_2007
Votez JAVA.

Nu stiu de ce ti se pare tie puturos.
Poolul tau cuprinde foarte putine limbaje, iar "altul" aici poate insemna orice mai putin cele 3 limbaje.
Deci "altul" va avea mult mai multe puncte.
OriginalCopy
unde raman C, Python, Ruby, assembly, C++ ? De ce pui "VC++" ca limbaj de programare ? huh. De ce nu incerci sa pui framework-uri ca: MFC, WxWidgets, Qt, Gtk ?

OpenGl e cross-platform, DirectX nu e. <-- da stiu, dar depinde de orientarea fiecarei firme, nu ?
Fratello_2007
Ai dreptate OriginalCopy.
add2005
QUOTE (OriginalCopy @ Dec 2 2007, 22:29) *
unde raman C, Python, Ruby, assembly, C++ ? De ce pui "VC++" ca limbaj de programare ? huh. De ce nu incerci sa pui framework-uri ca: MFC, WxWidgets, Qt, Gtk ?

OpenGl e cross-platform, DirectX nu e. <-- da stiu, dar depinde de orientarea fiecarei firme, nu ?

Imi cer scuze pentru confuzie. Am facut acest poll in fuga. Si am pus cele mai importante optiuni pt un loc de munca. Si m-am referit doar la IDE-uri importante.
Cross-platform iese din discutie, de aceea nu am pus Java.

Sa presupunem ca sunt doar aceste 3 optiuni(Delphi/VC++/V#) si vreau sa fac un portofoliu. Trebuie sa tin cont de cererea pietei sa am mai multe sanse.
Am nevoie de niste sfaturi de la persoane care lucreaza la companii cu renume, sa stiu si eu incotro sa ma indrept.

Dupa parerea mea, cel mai puternic IDE ii delphi. Trebuie sa tinem cont de RAD/portabilitate/libertate in cod. Pacat ca nu prea stie lumea de el.

gtk
interesant... zici ca ai experienta in mai multe limbaje, dar te multumesti cu 8 mil sau mai putin(php&shit)... mai zici ca c# ar fi pt. incepatori iar cross-platform iese din discutie, desi "trebuie sa tinem cont de .../portabilitate/..." .. iar limbajul "nu conteaza"... phoa.. smile.gif
rolleyes.gif
OriginalCopy
subscriu la cele spuse de gtk :-)
PixulMeu

Delphi, Visual C++, Visual C# NU sunt limbaje de programare !
Sunt IDE / Medii integrate pentru dezvoltare.

Cel mai tare e limbajul de ansamblare.
shiva
Cumpara, nene, ziarul Piata si vezi acolo care sunt limbajele de programare cerute de firmele de software ....Oricum, cu C/C++ nu dai gres niciodata, pentru ca e un limbaj foarte folosit iar programatori buni nu se prea gasesc ...
Ca sa-ti negociezi un salar cat mai bun, sfatul meu e sa-ti faci un portofoliu cu proeicte interesante facute de tine...
Happy coding!
andrei_0
QUOTE (add2005 @ Dec 2 2007, 23:47) *
Dupa parerea mea, cel mai puternic IDE ii delphi. Trebuie sa tinem cont de RAD/portabilitate/libertate in cod. Pacat ca nu prea stie lumea de el.

IDE-ul nu e cel mai important lucru, RAD nu mai e la moda (presupun ca stii ca RAD nu inseamna sa faci drag&drop la butoane pe o fereastra), Delphi nu e prea portabil (pe ce platforme ruleaza?). Nu inseamna ca Delphi e o alegere gresita, desi in ultima vreme tot mai multa lume foloseste platfoma .NET in detrimentul VCL. Daca vrei sa alegi un limbaj/tehnologie astfel incat sa iti gasesti un job cat mai usor, faptul ca un limbaj ti se pare "puturos" sau ca buildul necesita multe dll-uri sunt irelevante, angajatorul sau clientii acestuia au alte motive sa aleaga respectivul limbaj. Cea mai buna sursa de informare este dupa cum spunea si shiva, ziarul local si site-urile de joburi. Sfatul meu e sa nu-ti fie frica sa mergi la interviu, sa incerci sa te angajezi la o firma serioasa chiar pe un salariu mai mic (evita firmele de apartament). Poate mai important decat un limbaj anume este sa stii OOP. Design Patterns impresioneaza orice angajator si daca nu ai experienta un portofoliu iti este foarte util.
ciuly
QUOTE (PixulMeu @ Dec 3 2007, 00:23) *
Delphi,[...] NU sunt limbaje de programare !
[...]

QUOTE ("delphi help")
Delphi is a high-level, compiled, strongly typed language that supports structured and object-oriented design.

in traducere librea, de la versiunea 7, delphi este limbaj.

spunea cineva de portabilitatea. astia de la borland au fost foarte inspirati cand au creat kylix. dar au fost foarte prost inspirati cand au renuntat la el.
dar, vine lazarus cu fpc din urma.
delphi ca si limbaj nu e asa de mort precum vor unii sa creada. http://dn.codegear.com/article/36620
si nici accesibilitatea (pretul) nu mai e o asa mare problema de cand cu versiunile turbo.

dar asa cum a mentionat cineva mai sus, nici eu nu recomand delphi ca si linie de atac pentru piata locala de joburi. adevarul e ca nu prea se cere. poti sa stai la "panda" cu lunile pina sa prinzi un job serios, si aia fie pentru ca firma a "pierdut" un om, fie a luat un proiect nou, dar si in acest caz va trebui sa iei in considerare ca dupa ce proiectul e terminat, vei fi redistribuit la alte platforme; sau, devii "calator" si schimbi firmele dupa cum schimba ele proiectele smile.gif
deci daca nu ai o pasiune puternica pentru delphi, reorienteaza-te catre altceva.
add2005
Well.... am precizat ca am scris in graba... si am precizat ca VC and co sunt IDE-uri... prea multe raspunsuri inutile... am asteptat un raspuns de la cineva cu experienta in domeniul firmelor... nu de la persoane care se dau in vant sa-mi explice mie ca alea nu-s limbaje sau sa ma uit in Piata... pur si simplu inutil...

Multumesc Ciuly de sfat. Am observat ca Delphi are cerere mare in partea de vest a europei. Mai putin pe la noi.

Deci ramane Visual C++ sau Visual C#. In cel mai rau caz PHP/ASP and Co.
ciuly
sa stii ca sugestia shivei privid "piata" este cea mai buna pentur problema gasirii unui job. ziarele locale si site-urile de joburi care ofera cautare regionala sunt cele mai bune si "la zi" locuri unde poti vedea pulsul pietei in materie de joburi.
doar nu crezi ca vine nu stiu care angajat sa iti spuna ca "la firma x lucram cu a, b si c" doar ca sa afli mai tarziu ca ... "momentan nu facem angajari".
exista 2 tendiinte in materie de "a lucra" in IT:
- sa te angajezi pentru firma ( => te axezi pe cariera, mai degraba pe linie de conducere decat pe linie tehnica)
- sa te angajezi pentru munca ( => te axezi sau nu pe cariera, iar daca o faci, este mai degraba pe linie tehnica decat de conducere)

daca esti incepator, recomand sa te orientezi dupa firme, si sa lucrezi ce se lucreaza acolo in detrimentul a ceea ce iti place (daca va fi cazul). astfel iti vei face o experienta, vei primi un salar decent si nu vei ajunge sa muncesti mult pe nimic (adica sa fi exploatat).
poti evident sa mergi si pe varianta de "nu ma intereseaza firma, dar vreau neaprat sa lucrez cutare", dar atunci risit sa ajungi intr-o firma de apartament iar pentru un salar decent va trebui sa muncesti mult si bine.
riscuris sunt in ambele cazuri. tus tii cat ai de gand sa risti. tu stii ce iti place si ce vrei sa faci. si mai mult, tu stii ce nu vrei sa faci si eventual unde nu vrei sa lucrezi.

nu te lua dupa "angajeaza-te la firma x ca nustiucine castiga nu stiu cat". tu nu esti nustiucine si in mod cert nu vei castiga cat el. salariul uni individ intr-o firma nu este un indicativ suficient de corect pentru nivelul salarial general in acea firma.

si inca ceva: daca acuma, in dec 2007, se cere preponderent de ex java, nu inseamna ca peste 3 luni se va cere preponderent tot java. nu sta nimeni sa monitorizeze piata de joburi it ca sa iti poata raspunde punctual la intrebarea ta intiala.
deci mai citeste o data ce a scris shiva ca zice bine ce zice.
Fratello_2007
Pai daca nimic de aici nu te-a multumit atunci de ce te-ar multumi un raspuns scris de un user X ?
Experienta in domeniu nu are cu nimic de a face cu "cate de cautate sunt limbajele x si y".
andrei_0
daca acuma, in dec 2007, se cere preponderent de ex java, nu inseamna ca peste 3 luni se va cere preponderent tot java
... dar este foarte probabil sa se ceara smile.gif
PixulMeu
QUOTE (ciuly @ Dec 3 2007, 11:14) *
in traducere librea, de la versiunea 7, delphi este limbaj.

spunea cineva de portabilitatea. astia de la borland au fost foarte inspirati cand au creat kylix. dar au fost foarte prost inspirati cand au renuntat la el.
dar, vine lazarus cu fpc din urma.
delphi ca si limbaj nu e asa de mort precum vor unii sa creada. http://dn.codegear.com/article/36620
si nici accesibilitatea (pretul) nu mai e o asa mare problema de cand cu versiunile turbo.

dar asa cum a mentionat cineva mai sus, nici eu nu recomand delphi ca si linie de atac pentru piata locala de joburi. adevarul e ca nu prea se cere. poti sa stai la "panda" cu lunile pina sa prinzi un job serios, si aia fie pentru ca firma a "pierdut" un om, fie a luat un proiect nou, dar si in acest caz va trebui sa iei in considerare ca dupa ce proiectul e terminat, vei fi redistribuit la alte platforme; sau, devii "calator" si schimbi firmele dupa cum schimba ele proiectele smile.gif
deci daca nu ai o pasiune puternica pentru delphi, reorienteaza-te catre altceva.

Offf ... Adica pana la ver. 6 nu a fost , dar de la ver. 7 e limbaj. HA ! Permite-mi sa rad. Adica pana la versiunea 6 era doar Marie, iar de la versiunea 7 e o Marie cu o pălărie.

Miscarea realizata de Borland este una de marketing in primul rand.
ciuly
nu inteleg ce nu intelegi. de la versiunea 7, delphi a devenit limbaj, printre alteel din cauza diverselor chestii borland specific. limbajul in sine e object pascal, si pina la versiunea 6, limbajul lui delphi a fost object pascal, de la 7 a devenit limbajul delphi, o extensie a limbajului object pascal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Delphi_(programming_language)
Borland used the name "Object Pascal" for the programming language in the first versions of Borland Delphi, but later renamed it to the "Delphi programming language". However, compilers that claim to be Object Pascal compatible are often trying to be compatible with Delphi source code.

chestia nu este nici pe departe una de marketing ci a fost o mutare mai mult sau mai putin necesara, tocmai pentru ca intre timp au aparut alte compilatoare object pascal care mergeau dupa standard, iar cei de la borland evident ca au deviat de la standard delungul timpului, deci era nevoie de o modificare care sa sublinieze ca nu mai este vorba despre object pascal (standard) ci de un object pascal modificat, iar acesta este delphi.
(am incercat acuma sa caut articolul pe CG dar fara success. si nici timp n-am sa rasfoiesc tot muzeu. pe moment va trebui sa te (va) multumesti(iti) cu wiki.)
tudor_turcu
"Statisticile" de moment nu sunt foarte relevante cand e vorba sa alegi o cariera pe termen lung - daca acum 8 ani erau foarte folosite prin firmele de la noi C++ (VC++), VB6 sau Delphi, iar Java era in crestere rapida, iar la ora actuala poate domina Java, C#, PHP si pe alocuri C++, iar Delphi sau VB6 apar mult mai rar in proiecte, ce o sa fie peste alti 8 ani e greu de spus...

Mai important decat limbajul e sa-ti alegi un domeniu de aplicatii (care sa aiba cat de cat cautare, dar care sa iti placa si tie), fie ca sunt aplicatii desktop sau web de gestiune, web portals, games, aplicatii mobile, embedded etc., dupa care sa devii familar temeinic macar cu un limbaj+framework+database server (cat de cat folosite, nu obscure), iar job-uri vei gasi destule in orice oras mai mare..
gtk
mie topicul asta mi se pare foarte stupid... de la php+mysql cu salarii de "sub 8 milioane"(cu care s-ar multumi initiatorul topicului) la programare c++ windows cu ceva engine grafic, saltul e ENORM! iar sa afirmi ca ai experienta in multe limbaje de programare, iar "limbajul nu coteaza" mi se pare ca e vorba de inconstienta si prostie, nu doar de un incepator care pretinde ca ar fi ceea ce nu are cum sa fie...
add2005
QUOTE (gtk @ Dec 4 2007, 23:59) *
mie topicul asta mi se pare foarte stupid... de la php+mysql cu salarii de "sub 8 milioane"(cu care s-ar multumi initiatorul topicului) la programare c++ windows cu ceva engine grafic, saltul e ENORM! iar sa afirmi ca ai experienta in multe limbaje de programare, iar "limbajul nu coteaza" mi se pare ca e vorba de inconstienta si prostie, nu doar de un incepator care pretinde ca ar fi ceea ce nu are cum sa fie...

LOL.....
Nu vreau sa te jignesc, dar si mie mi se pare ca esti in plus printre moderatori... oricum se vede ca nu ai inteles... Sa zicem ca ma jucam cu comandere de windows acu 6-7 ani... ca am participat la 4-5 concursuri nationale, iar de la 3 am venit cu premii sau mentiuni... sa zicem ca aveam nevoie de un sfat ce tinea de gandirea conduceriilor de la firmele din romania. sa zicem ca aveam nevoie de o singura parerea, si aceea de la cineva care a lucrat la o firma in acelasi domeniu. Sa zicem ca am primit sfatul de la cineva de pe forum, si ca nu am nevoie de atacuri de la asa zisi moderatori(GTK).

Multumesc. O zi placuta.
ciuly
indiferent cui te adresezi, cati ani ai si ce ai realizat in viata ta sau a altora, regulamentul iti interzice sa jignesti sub orice forma, voalat sau direct, si iti mai interzice sa instigi la flame. iar daca tu ai impresia ca dupa ce ai scris tu, un om oarecare pe un forum tace malc, te inseli amarnic. daca ar fi altcineva decat un moderator sau un user care stie mersul lucrurilor, mai mult ca sigur ca acuma s-ar lasa cu flame ceea ce ar duce frumusel la suspendari si alte treburi urate.

asa ca pe viitor te rog sa masori de doua ori si sa tai o data inainte sa postezi ceva "la nervi".
considera asta avertismentul public.

sa incheiem discutia asta. continuati/am pe PM/h2h daca careva mai are chef (eu unul nu).
OriginalCopy
moderatorii nu sunt altceva decat utilizatori normali cu responsabilitati aditionale :-)

Deci nu ii judecati prea dur, sunt tot oameni. cateodata stiu mai multe, alteori nu, totusi nu am vazut moderatori prosti sau ignoranti aici. ne modereaza forumul excelent, deci "echipa" e bine asa cum e.

bafta :-)
gtk
QUOTE (add2005 @ Dec 5 2007, 22:36) *
LOL.....
Nu vreau sa te jignesc, dar si mie mi se pare ca esti in plus printre moderatori... oricum se vede ca nu ai inteles... Sa zicem ca ma jucam cu comandere de windows acu 6-7 ani... ca am participat la 4-5 concursuri nationale, iar de la 3 am venit cu premii sau mentiuni... sa zicem ca aveam nevoie de un sfat ce tinea de gandirea conduceriilor de la firmele din romania. sa zicem ca aveam nevoie de o singura parerea, si aceea de la cineva care a lucrat la o firma in acelasi domeniu. Sa zicem ca am primit sfatul de la cineva de pe forum, si ca nu am nevoie de atacuri de la asa zisi moderatori(GTK).

Multumesc. O zi placuta.

io am inteles cam asa: ca ai o varsta frageda(cereai undeva sfaturi cu privere la contractele cu minori... ai trecut la 18?), ca te-ai jucat nitel cu opengl, ca ai "experienta intr-o multime de limbaje" si ca nu conteaza limbajul(probabil ai windows api la degetul mic, sau cel putin cam asta se intelege), ca .net e o porcarie pt. incepatori, ca java e o alta porcarie pt. incepatori care consuma prea multe resurse si cumva e naspa ca e cross platform(ca "iese din discutie"), ca nu stii care e mai cautat (de parca ar fi greu de cautat prin anunturi) si ca ai fi dispus lucrezi pe mai nimic la ceva varzareala de scripting web! got the picture? ceva macane! wink.gif
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.