Problema punere functiune preamplificator

dancristianit

Am construit montajul din schema de mai jos. Ce se intampla? Il alimentez iar daca rezistorul de 1Kohm prin care e alimentat microfonul condensator este conectat doar baraie, imediat ce ii decuplez alimentarea pentru cateva sec 2-3 montajul functioneaza ca si cum s-ar descarca un condensator dupa care nu se mai aude nimic. Ce gresesc?
miron1947
Din ce il alimentati?Sursa este bine filtrata?

Mr_Devil83
Pai daca analizam putin chiar se descarca un condensator, cel de 10uf. Incearca sa maresti rezistenta prin care e alimentat microfonul la vreo 10 - 20kohmi si rezistenta dintre baza lui t1 si divizorul rezistiv din emiterul lui t2, undeva pe la 150 -220kohmi.
dancristianit
Sursa e de 12 v filtrata si stabilizata. Am incercat cu baterie si tot asa face. O sa incerc sa maresc rezistentele din baza si divizor si va anunt cea iesit.
aeon
eu as zice ca e o problema cu microfonul

cu microfonul scos de tot cum face? ar trebui sa se auda un mic fasait in gol si atunci cand pui degetul pe intrare sa baraie puternic
dancristianit
QUOTE (aeon @ Nov 13 2007, 12:45) *
eu as zice ca e o problema cu microfonul

cu microfonul scos de tot cum face? ar trebui sa se auda un mic fasait in gol si atunci cand pui degetul pe intrare sa baraie puternic

Exact asa face fara microfon. SI am schimbat vreo trei microfoane care toate merg pe calculator.
aeon
eu un preamplif simplu
verifica inca odata piesele, schimba condensatorii, schimba tranzistorii (poti pune orice tranzistor NPN, nu neaparat ce zice in schema, bc107, bc171, etc.)

la o adica nu ai nevoie de toata gramada aia de piese, un simplu montaj darlington e suficient

dancristianit
QUOTE (aeon @ Nov 13 2007, 15:49) *
eu un preamplif simplu
verifica inca odata piesele, schimba condensatorii, schimba tranzistorii (poti pune orice tranzistor NPN, nu neaparat ce zice in schema, bc107, bc171, etc.)

la o adica nu ai nevoie de toata gramada aia de piese, un simplu montaj darlington e suficient

Acum schimb rezistentele. revin imediat...
dancristianit
QUOTE (Mr_Devil83 @ Nov 13 2007, 04:03) *
Pai daca analizam putin chiar se descarca un condensator, cel de 10uf. Incearca sa maresti rezistenta prin care e alimentat microfonul la vreo 10 - 20kohmi si rezistenta dintre baza lui t1 si divizorul rezistiv din emiterul lui t2, undeva pe la 150 -220kohmi.

Am marit rezistenta atat cea din divizor cat si cea care alimenteaza microfonul. Dupa ce am schimbato pe cea din divizor cu un 220K la cea de la microfon am ajuns la aceasi valoare ca sa nu fie foarte mare zgomotul de fond si nu cred ca mai ajunge suficienta tensiune pe microfon. Ce ziceti nu e prea mare? Nar trebui sa mearga teoretic cu valorile din schema? Ma enerveaza la culme un pic de montaj si nici asta nu mere mama lui inca.
istratei

o schema probata de mine
dancristianit
QUOTE (istratei @ Nov 13 2007, 19:20) *
o schema probata de mine

Da numai ca eu construiesc un intercom si am 10 cablaje facute deja pt schema mea. Din prostia mea am facut cablajle inainte de a verifica functionalitatea schemei. Sper sai dau de cap cumva.
mister_rf
Condensatorul de 10uF l-ai schimbat? Este montat corect ca polaritate?
Iar valoarea acestuia este cam mare si se poate reduce pana la 0.1- 0,47uF.
Rezistenta de polarizare a microfonului nu trebuie crescuta prea mult, 10-15K este o valoare maxima.
bit 61
Daca te uiti atent la schema pusa de @istratei o sa vezi ca o poti realiza pe cablajele tale fara prea multe modificari.
Mr_Devil83
Schema aia functioneaza asa cum e data in desen. Ce nu pot eu intelege e de ce ii bazaie lui cu 10K la polarizarea etajului de intrare.

Merg pe ideea ca initiatorul topicului nu are mai deloc experienta cu preamplificatoarele de audio:

Posibile cauze:

Lipituri proaste
Cablaj executat prost, traseu de masa subtire si lipituri reci la masa, a rezistentei din emitorul lui t1 si condensatotul din bucla de reactie.
Tranzistori defecti, scurt intre baza si emiterul primului tranzistor.
Alimentarea nefiltrata a microfonului, care multumita rezistentei de 1- 10K intre V+ si intrarea amplificatorului e posibil sa introduca zgomot.
Alta idee nu mai am, ma indoiesc ca ar oscila montajul, asta pentru ca am facut asa ceva intr-o gramada de versiuni si au functionat fara probleme.

Intrebare: AMPLIFICARE DE LA MONTAJ AI? ca sa stim si noi daca iti oscileaza sau pur si simplu ai montat tu tranzistorii aiurea.
SuperDuper
Cred ca oscileaza. Pune un condensator de 10-30pF intre baza si colectorul primului tranzistor - se poate pune pe spatele tuturor cablajalor.
dancristianit
Intre timp mi-am mancat toti nevi si a ajuns undeva la cosul de gunoi si am luato de la 0 si am facut un montaj nou. Am schimbat fata de schema de baza rezistenta de 1k in 10k si merge. Dupa ce am mai facut unul l-am luat pe cel vechi sa vad ce avea totusi. Am masurat fiecare componenta toate sunt ok dar nu merge. De lipit era lipit ok pt ca il facusem pe o placa de test. Mai mult am pus aceleasi componente pe alt cablaj si tot degeaba. Ala cred ca nu a vrut sa mearga din start naiba sal duca. Ma bucur ca functioneaza schema ca aveam o groaza de cablaje facute pt schema asta.

Va multumesc tuturor pentru ajutor!!!
miron1947
QUOTE (dancristianit @ Nov 14 2007, 09:59) *
Am masurat fiecare componenta toate sunt ok dar nu merge.

Cred ca unul dintre condensatori este defect,verificatii pe rand,intr-un montaj care functioneaza.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.