Am nevoie de un circuit

centpayl

Salut,
Dacă știe cineva să mă ajute cu o problemă.Problema este urmatoarea :

Să se proiecteze un circuit digital care afișează pe o celulă cu 7 segmente câți de 1 sunt în codul binar aplicat la intrare. Codul binar este pe 4 biți .

worthy.gif Mulțumesc anticipat. worthy.gif
mister_rf
Probabil sunt mai multe posibilitati de realizare.
O idee este sa se foloseasca un registru de deplasare care va incarca cuvantul dat paralel. Cu ajutorul unui semnal de ceas acest cuvant este transferat la iesire. Acolo folosesti un circuit ''SI'' intre semnalul de ceas si iesirea de semnal. Impulsurile obtinute sunt proportionale cu numarul de biti aflati pe ''1'' din cuvantul incarcat. Aceste impulsuri se pot numara si se decodifica/afiseaza pe 7 segmente.

SuperDuper
Nu am intels eu bine poate, dar numararea a "cati de 1" insemna ca poate avea 4 valori discrete: 0, 1, 2 sau 3 de "1". Cred ca se poate utiliza un circuit cu porti sau-exclusiv care sa selecteze o iesire din cele 4 posibile.
em2006
QUOTE (centpayl @ Nov 10 2007, 12:30) *
Să se proiecteze un circuit digital care afișează pe o celulă cu 7 segmente câți de 1 sunt în codul binar aplicat la intrare. Codul binar este pe 4 biți .

Cred ca se poate face si fara circuite secventiale (registru, numarator), apeland la circuite combinationale, intrucat starea iesirilor e determinata strict de starea intrarilor.
Propun a se implementa un CLC cu 4 intrari (pentru cei 4 biti de analizat) si 7 iesiri (cele 7 segmente ale afisorului), complexitatea nefiind atat de mare.

QUOTE (SuperDuper @ Nov 10 2007, 16:55) *
...dar numararea a "cati de 1" insemna ca poate avea 4 valori discrete: 0, 1, 2 sau 3 de "1".

Cele 16 Valori posibile de la intrare sunt intre 0000 si 1111 (in binar).
"Cati de 1" insemna ca poate avea 5 valori discrete: 0, 1, 2, 3 sau 4 de "1".
*De exemplu, 0000 contine 0 de "1", iar 1111 contine 4 de "1", cele 5 caractere afisate posibile fiind 0,1,2,3,4.

CLC-ul se poate face in mai multe feluri, de exemplu cu porti, PLA, PROM, etc.

O alta idee ar fi cu un decodificator (DMUX) 1 la 16, care are cele 4 intrari si 16 iesiri, pentru fiecare din cele 16 stari posibile ale intrarilor, existand semnal la o sindura iesire. In continuare se face un codificator pentru cele 7 segmente ale afisorului, cu porti sau chiar cu diode.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.