Fac strainii deosebirea intre Romani si Romi?
Pagini: 1, 2, 3, 4

sabin velcea

Aceasta reprezinta o intrebare care ma preocupa demult. Nu imi este foarte clar daca strainii disting in mod real tziganii de romani. Poate, persoanele de pe forum cu mai multa experienta decit mine, prin Europa indeosebi, pot da o lamurire precisa intrebarii. Nu ma intereseaza ce ati auzit din povestirile altora. Doresc, daca se poate, un raspuns din partea fiecaruia bazat numai si numai pe experienta sa concreta.

De exemplu:
Intr-o zi, stind la masa cu un cetatean strain din vestul Europei (aflat in prima sa zi pe teritoriul Romanesc), undeva intr-o cofetarie din Bucuresti, am vazut un copil rom (sub 8 ani) care s-a apropiat de mine si de altii asezati la masa vecina cerind discret bani sau prajituri. I-am dat una din prajiturile neincepute iar altcineva vreo 20 000 lei. Strainul a intrebat ce este cu el, de ce umbla pe la mese. I-am spus ca este tzigan (pentru mine era evident dupa fata si modul cum era imbracat) si ca ei obisnuiesc uneori sa ceara.
Strainul mi-a replicat: Si de unde stii ca este tigan, cum faci deosebirea?
Din intrebarea sa am tras o concluzie clara!

Poate si altii din forum au trecut prin intimplari in urma carora pot da un raspuns la intrebarea din titlu.

olteanul
Aberanta intrebare te framanta si pe tine.
Nu-mi pasa daa strainii stiu sa faca o diferentiere.
Tigani (sau romi cum le zici tu) sunt in toata lumea nu doar in romania.
Infractori deasemenea sunt peste tot in lume, nu doar in romania.

khd
QUOTE (olteanul @ Nov 3 2007, 20:47) *
Aberanta intrebare te framanta si pe tine.
Nu-mi pasa daa strainii stiu sa faca o diferentiere.
Tigani (sau romi cum le zici tu) sunt in toata lumea nu doar in romania.
Infractori deasemenea sunt peste tot in lume, nu doar in romania.

off
peste tot in lume exista legi si oameni ai legi ce le aplica
In romania legea si aplicarea sa lasa enooo..............................oooooorm de mult de dorit (am pus puncte puncte fiindca trebuia sa umplu 10 pagini cu oooo)

on
Europa cu ajutorul dat de statul roman (as zice - retardul stat roman - cu un viitor total incert) a reusit ca populatia romaneasca sa fie asimilata-n gandire, fapta, imagine de catre etnia tiganeasca, pana si numele noastru romania a fost tiganeste furat de tigani prin cuvantul rrom care de fapt nu are nici cea mai mica legatura cu tigania (stie si un copil din grupa mica de la gradinita - copil roman ca cel tigan abia invata furtul din buzunare, dupa care exerseaza furtul de identitati nationale)
Concluzie: europa ne stie de tigani
sabin velcea
Din iunie 2006 pina in prezent Romanii din Italia au comis 76 de omoruri
Sursa BBC: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7073873.stm

Ar putea cunoaste si autoritatile romane care este numele acestor 76 morti si ale autorilor faptelor.
Daca citim articolul BBC nu este greu sa deducem ca cei 1000 conationali pe luna cit pretinde autorul ca ajung in Italia multiplicat cu aproximativ 18 luni dau 18 000 mii romani care au comis 76 omoruri adica la fiecare 240 este unul care omoara pe cineva in Italia!!!

Italy crackdown on foreign crime
By Christian Fraser
BBC News, Rome

Italian police at crime scene
Italian police have been offered help by Romanian counterparts
The Italian government has given local authorities the power to expel European Union citizens who pose a threat to public security.

The move is in response to a sharp rise in crime - particularly violent crime - blamed by many on foreign nationals.

In the latest case, a Roman woman was found in a coma after reportedly being raped, beaten and left in a ditch.

The new powers are in force immediately but parliament must vote within 60 days for them to remain in effect.

For weeks now Prime Minister Romano Prodi and his cabinet have been looking at ways to deal with the problem.

There has been outcry over a series of crimes attributed to immigrants, mostly Romanian.

In the case of the 47-year-old Roman woman, her stolen handbag was found in the possession of a 25-year-old Romanian who has now been charged with attempted murder and robbery.

Romania's response

Since Romania's accession to the EU this year, the authorities say that over 1,000 Romanian immigrants have arrived in Italy each month.

Since June last year 76 murders have been committed by Romanians.

The mayor of Rome, Walter Veltroni, says that 75% of arrests for murder, rape and robbery in his city this year can be attributed to Romanians.

Mr Prodi believes Italy is not alone in facing this new wave of crime and he has called on Europe's home office ministers to meet and find a solution.

The Romanian prime minister has responded by sending police liaison officers to major Italian cities to help.

It remains to be seen what the reaction in Brussels will be to this new Italian legislation and whether it will stand the test of European law.

This week a UK high court judge refused the British government's request to expel the EU national who murdered head teacher Phillip Lawrence in 1995.

And he emphasised that his decision was mainly based on existing EU legislation.
ILoveMyBunny
parca am mai spus,de mine s-au mirat in italia pentru ca-s saten si am tenul alb,chiar nu ma credeau ca-s roman.
dracon
QUOTE (sabin velcea @ Nov 3 2007, 20:40) *
Aceasta reprezinta o intrebare care ma preocupa demult. Nu imi este foarte clar daca strainii disting in mod real tziganii de romani. [...]

Da, se face deosebire intre romani si tigani.
Iata, de pilda, ce gandesc englezii (cu umorul caracteritic) despre chestia asta:

It is wrong to tar romanians and gypsies with the same brush.. we must use two brushes and big ones at that! rolleyes.gif

to tar with the same brush = to regard as
having the same unfavorable qualities as
another whose shortcomings are known
_fanatik_gamer_
Unii ne privesc normal,altii ca pe niste violatori,criminali,hoti.Ne-au stricat imaginea tiganii.Cativa ani vom fi cunoscuti in toata Europa datorita acestor fapte.

bogdy68
QUOTE (dracon @ Nov 3 2007, 23:03) *
Da, se face deosebire intre romani si tigani.
Iata, de pilda, ce gandesc englezii (cu umorul caracteritic) despre chestia asta:

It is wrong to tar romanians and gypsies with the same brush.. we must use two brushes and big ones at that! rolleyes.gif

baga si subtitrarea...
dracon
Cre'ca s-ar putea traduce cam asa:

E gresit sa-i bagi in aceeasi oala (ca sa se manjeasca cu smoala) pe romani si pe tigani.. trebe sa folosim doua oale, si inca d'alea mari, pentru asta! rolleyes.gif
Pollux

QUOTE (sabin velcea @ Nov 3 2007, 20:40) *

Aceasta reprezinta o intrebare care ma preocupa demult. Nu imi este foarte clar daca strainii disting in mod real tziganii de romani. Poate, persoanele de pe forum cu mai multa experienta decit mine, prin Europa indeosebi, pot da o lamurire precisa intrebarii. Nu ma intereseaza ce ati auzit din povestirile altora. Doresc, daca se poate, un raspuns din partea fiecaruia bazat numai si numai pe experienta sa concreta.

De exemplu:
Intr-o zi, stind la masa cu un cetatean strain din vestul Europei (aflat in prima sa zi pe teritoriul Romanesc), undeva intr-o cofetarie din Bucuresti, am vazut un copil rom (sub 8 ani) care s-a apropiat de mine si de altii asezati la masa vecina cerind discret bani sau prajituri. I-am dat una din prajiturile neincepute iar altcineva vreo 20 000 lei. Strainul a intrebat ce este cu el, de ce umbla pe la mese. I-am spus ca este tzigan (pentru mine era evident dupa fata si modul cum era imbracat) si ca ei obisnuiesc uneori sa ceara.
Strainul mi-a replicat: Si de unde stii ca este tigan, cum faci deosebirea?
Din intrebarea sa am tras o concluzie clara!

Poate si altii din forum au trecut prin intimplari in urma carora pot da un raspuns la intrebarea din titlu.

strainul te-a intrebat foarte bine. yes.gif
cum ai facut deosebirea? faptul ca era prost imbracat il face automat tigan? huh.gif crezi ca numai tiganii sunt saraci, romanii nu pot fi saraci lipiti? lol.gif
bogdy68
QUOTE (dracon @ Nov 3 2007, 23:11) *
Cre'ca s-ar putea traduce cam asa:

E gresit sa-i bagi in aceeasi oala (ca sa se manjeasca cu smoala) pe romani si pe tigani.. trebe sa folosim doua oale, si inca d'alea mari, pentru asta! rolleyes.gif

pai tiganii sunt deja ca smoala... biggrin.gif
ILoveMyBunny
QUOTE (dracon @ Nov 3 2007, 23:03) *

Mai ,Lidia Vianu de softpedia,se intelege si context,oricum adevarat graiesti laugh.gif
Pollux
QUOTE (bogdy68 @ Nov 3 2007, 23:21) *
cumetre, este si greu sa deosebesti 99,9% dintre tigani...sunt maronii si put... wink.gif

logica ta l-ar face pana si pe motanul13 invidios. yes.gif
bogdy68
QUOTE (Pollux @ Nov 3 2007, 23:24) *
logica ta l-ar face pana si pe motanul13 invidios. yes.gif

pai vezi... wink.gif logica ta : tiganii sunt mai muncitori decat japonezii si mai curati decat o rufa abia spalata..
maria73
Hai sa nu exageram: cand ziarele din Italia "urlau" despre ingerul roman care a salvat vieti la metrou, va mai amintiti sper, nimeni nu a zis ca ar fi fost romanca sau tiganca. Ne-am simtit bine cu totii. Well, exportam si ingeri si demoni. Tot romani de-ai nostri sunt.
Una dintre problemele flagrante sunt ale guvernului italian este ca a permis ca o cumunitate sa se instaleze intr-o tabarape teriroriul lor. Dupa cate stiti, sotul victimei chiar spune ca a cerut autoritatilor sa se mute ori tabara de acolo, ori sa faca o statie de autobuz mai aproape de cartierul italienilor. Statul italian a tolerat ca o comunitate de romi sa traiasca intr-o tabara insalubra, ati vazut foto???, fara sa ii ia la puricat si sa ii intrebe de acte, bani de supravietuire etc.
De ce statul italian a permis asta? Sunt niste legi care permit libera circulatie in UE, dar nu permit sa iti faci case unde vrea muschiul tau verde, la umbra oricarui copac din UE. Italienii au tacut. De ce? De ce nu au luat masuri de la inceput, de la instalarea ilegala a acelor oameni acolo?
Hai sa nu o mai dam cotita pe rasisme de doi lei. Si italienii au partea lor de vina.
Care ar fi partea romanilor de vina? Au lasat cumva sa plece "infractori" peste granita? NU! Posibili infractori? Dar cine ne da dreptul sa judecam ca unul e mai predisupus la infractiuni decat altul?
So?
the_angel
QUOTE (bogdy68 @ Nov 4 2007, 00:21) *
cumetre, este si greu sa deosebesti 99,9% dintre tigani...sunt maronii si put... wink.gif

esti rasist omule? gandeste-te ca sunt semenii tai. daca noi nu ne ajutam intre noi cine sa o faca. strainii? si ei sunt tot romani. problema e ca ei sunt dati la o parte, nu sunt lasati sa se integreze in societate!! pt ca exista oameni ca tine cu idei preconcepute!! off, de s-ar mai intoarce TEPES o data!!!!!!
cardinal
nu prea fac, mai ales cand strainii (italienii) sunt si ei tuciurii.

pentru ei, toti sunt romani, indiferent de etnie, sau regiune.

acum mai nou, la intrarea in state, nu se uita numai la passportul canadian, ci se mai uita si la tara de nastere si la fata omului smile.gif
anyway, toata tevatura asta are substrat economic si politic.
cristi7
QUOTE (the_angel @ Nov 4 2007, 00:30) *
esti rasist omule? gandeste-te ca sunt semenii tai. daca noi nu ne ajutam intre noi cine sa o faca. strainii? si ei sunt tot romani. problema e ca ei sunt dati la o parte, nu sunt lasati sa se integreze in societate!!
Se dau singuri la o parte, sunt lenesi, nu muncesc, prefera sa fure si traiesc in mizerie.Treaiesc dintrun ajutor social majoritatea sau din alocatiile copiilor si ameninta ca se apuca de furat daca le ia cineva ajutorul ala...
pt ca exista oameni ca tine cu idei preconcepute!!
Daca cineva are idei preconcepute la adresa lor ei sunt principalii vinovati.
off, de s-ar mai intoarce TEPES o data!!!!!!
I'ar trage pe toti tiganii in tzeapa!!

Aaa si nu is rasist, spun doar adevarul asa cum e el.
akajohn
esti rasist omule? gandeste-te ca sunt semenii tai. daca noi nu ne ajutam intre noi cine sa o faca. strainii? si ei sunt tot romani. problema e ca ei sunt dati la o parte, nu sunt lasati sa se integreze in societate!! pt ca exista oameni ca tine cu idei preconcepute!! off, de s-ar mai intoarce TEPES o data!!!!!!

Traiesti o mare dilema interioara amice sau esti extrem de glumet... ne lamurim noi mai incolo...

revenind la tigani as dori doar sa va reamintesc ca in urma cu 20 de ani erau obligati sa munceasca si sa mearga la munca... Regimul comunist obliga cetatenii sai sa munceasca undeva si daca nu faceai asta erai pasibil de puscarie... Deasemenea scoala era obligatorie... Va intreb acum, a ajutat asta la ceva? Erau tiganii mai buni si mai educati? Din punctul meu de vedere as investi rapid in lagare si puscarii si le-as umple repede de tot... cred ca de fapt asta e problema, lipsa unei justitii potente si a unei politii vigilente... Apropos, de ce nu se intampla in Germania acelasi lucru? Oare pentru ca un politist german nu accepta sa fie corupt si isi face treaba si la ei justitia nu judeca stramb? Intre noi fie vorba, ce se intampla in Italia este urmare a slabiciunilor sistemului lor si nu era cazul sa se ajunga asa de departe pentru ca daca bagau rapid in puscarie vreo 1000 de negriciosi era liniste si pace rapid ca nici tiganii nostrii nu sunt asa de prosti incat sa nu priceapa ca e periculos sa te pui cu o justitie organizata...

per total sunt convins ca strainii nu fac nici o diferenta intre roman si rom (recte tigan).. de fapt nu ii intereseaza...
bogdy68

OMULE, SUNT REALIST.. wink.gif da, sunt semenii mei doar ca fac parte din aceiasi specie..in rest, 99% se apropie de ''neanderthalieni''..eu nu am cum/vreau
sa ajut niste indivizi care fura, jefuiesc, omoara, cersesc, violeaza......care au facut/fac prapad in europa si notiunea de ''roman'' este asociata cu scarba de alte popoare.
sunt dati la o parte???????aici aberezi sincer..nu isi duc copii la scoala ci la cersit, au locuri ''rezervate'' in universitati, au dreptul de a folosi sapunul dar au sila de el..
ia cugeta: daca s-ar mai intoarce TEPES, pe care i-ar trage in teapa? pe cei ca mine , cu idei preconcepute sau pe cei care fura, violeaza, jefuiesc etc??asta deca stii cine a fost Tepes si nu confunzi numele cu vreun manelist.. biggrin.gif (strig eu in locul tau: pentru TEPES DE LA BARBULESTI, FARA NUMAR, FARA NUMAR, FARA NUMAR !!!GIEEE...)
the_angel
QUOTE (cristi7 @ Nov 4 2007, 01:57) *
Aaa si nu is rasist, spun doar adevarul asa cum e el.

adevarul inseamna ceea ce crede majoriatea mellow.gif ?nu stiam!!!sau ce vrei sa spui prin asta ca numai tiganii se trag de la munca. ca orice padure sunt si uscaturi. si chiar multe. asta nu inseamna ca tiganii"este" lenesi, inculti, si put. si stiu multi romani (nu de etnie rroma) care se duc "afara" si fac tara asta de ras. problema e ca in romania termenul de "tigan" are o notiune aparte. in loc sa li se acorde ajutor toata lumea ii arata cu degetul... uhuh.gif
bogdy68
QUOTE (the_angel @ Nov 4 2007, 01:21) *
adevarul inseamna ceea ce crede majoriatea mellow.gif ?nu stiam!!!sau ce vrei sa spui prin asta ca numai tiganii se trag de la munca. ca orice padure sunt si uscaturi. si chiar multe. asta nu inseamna ca tiganii"este" lenesi, inculti, si put. si stiu multi romani (nu de etnie rroma) care se duc "afara" si fac tara asta de ras. problema e ca in romania termenul de "tigan" are o notiune aparte. in loc sa li se acorde ajutor toata lumea ii arata cu degetul... uhuh.gif

1-mai intai de toate trebuie sa te ajuti singur..apoi sa te ajute altul.
2-multi tigani sunt asa de culti si muncitori incat sunt cautati de microsoft...poate nu stiai, dar codul sursa din vista a fost scris de un tigan roman cu i.q.-ul 143...
3-da, ii acorzi ajutor , iti sparleste portofelul si apoi toata lumea il arata cu degetul( ca sa-l vezi pe unde a fugit..)

4-deja incepi sa intri in penibil...nu te ineca ca tiganul la mal.. wink.gif
the_angel
QUOTE (bogdy68 @ Nov 4 2007, 02:07) *
sunt dati la o parte???????aici aberezi sincer..nu isi duc copii la scoala ci la cersit, au locuri ''rezervate'' in universitati, au dreptul de a folosi sapunul dar au sila de el..
ia cugeta: daca s-ar mai intoarce TEPES, pe care i-ar trage in teapa? pe cei ca mine , cu idei preconcepute sau pe cei care fura, violeaza, jefuiesc etc??
nu ma refeream la faptul ca au locuri destinate romilor, asta inseamna o alta dovada de discriminare, parerea mea ci l-a faptul ca statul roman nu ii trateaza pe toti la fel. se comporta precum o mama vitrega. cu unii "muma cu altii ciuma"

daca s-ar mai intoarce TEPES, pe care i-ar trage in teapa? pe cei ca mine , cu idei preconcepute sau pe cei care fura, violeaza, jefuiesc etc??asta deca stii cine a fost Tepes si nu confunzi numele cu vreun manelist.. biggrin.gif (strig eu in locul tau: pentru TEPES DE LA BARBULESTI, FARA NUMAR, FARA NUMAR, FARA NUMAR !!!GIEEE...)
rusinica dry.gif
ecotech
QUOTE (bogdy68 @ Nov 4 2007, 01:32) *
1-mai intai de toate trebuie sa te ajuti singur..apoi sa te ajute altul.
2-multi tigani sunt asa de culti si muncitori incat sunt cautati de microsoft...poate nu stiai, dar codul sursa din vista a fost scris de un tigan roman cu i.q.-ul 143...
3-da, ii acorzi ajutor , iti sparleste portofelul si apoi toata lumea il arata cu degetul( ca sa-l vezi pe unde a fugit..)

4-deja incepi sa intri in penibil...nu te ineca ca tiganul la mal.. wink.gif

1. De obicei nu vor sa fie ajutati decat pe moment si doar daca exista un avantaj financiar imediat

2. "Tigani muncitori"...da, foarte rar. Mai mult ca exceptia care sfinteste regula. Cat despre cel care, zici tu, a scris codul sursa de la Vista...dom'le, ai tu habar cum se scrie un sistem de operare? In nici un caz de un om, e munca a mii de oameni.

3. Daca ai facut greseala sa il lasi sa se apropie, normal ca ramai fara portofel biggrin.gif

Ca sa fim un pic si on-topic, am patit nu odata in ultimii 5 ani, ca sa fiu refuzat de diverse firme din spatiul UE, cu care doream o colaborare intr-un domeniu sau altul, pe motiv ca sunt roman. Clar, nu mi-a zis nici una in fata! Dar cand toata negocierea decurge ok, si le pica fata doar cand ajungem la acte si la livrare...tragi singur o concluzie. Degeaba am incercat sa le explic diferenta, stigma a ramas. Pentru ei, vina este colectiva si pe undeva au dreptate. Tara este responsabila de cetatenii ei, indiferent de etnie. Nu exista "nu stim sa ii controlam". Nu vrem eventual. Nu ne deranjam. Ei trag doar concluzia: asa sunt ei, ii evitam.
the_angel
inca ceva nu pledez in numele lor. nu am facut si nici nu i sa fac asa ceva. problema e ca sunt toti bagati in aceiasi oala. sunt unii care , au "calitatile" enumerate mai sus. dar nu toti
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3, 4
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.