Ce sistem de VOT UNINOMINAL DORITI?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23

Basarab

23 Octombrie 2007
Palatele se bat pe sistemul de vot: SUA contra Europa

Basescu va convoca referendum pentru votul uninominal de tip american, nu european, varianta sustinuta de Tariceanu.

Referendumul pentru votul uninominal, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, pe 25 noiembrie, a trecut ieri de la amenintare la promisiune.

In ciuda anuntului public facut de liberali ca guvernul este gata sa-si asume, saptamana aceasta, raspunderea pentru modificarea Legii electorale, presedintele Traian Basescu a garantat ca „va fi referendum”.

Anuntul a fost facut intr-un „moment de bucurie personala”, dupa spusele sefului statului, la lansarea candidatilor PD pentru alegerile europene. Pana la inchiderea editiei, Administratia Prezidentiala nu a confirmat insa si semnarea decretului de convocare a consultarii populare.

Uninominal in doua tururi, nu sistem mixt

„Nimeni nu ma poate pacali pe mine si nici pe romani. Va asigur ca va fi referendum. Nu vad de ce, cu ocazia alegerilor europarlamentare, romanii nu se vor pronunta si asupra votului uninominal”, a spus Basescu in uralele PD-istilor. Fara a uita sa reia toate promisiunile facute de politicieni in favoarea acestui proiect, Basescu a adus ca argument faptul ca „suntem in luna octombrie, si acest lucru nu s-a intamplat”.

Chiar daca se afla la o reuniune politica a unui partid, presedintele si-a pus din nou planurile pe masa. „Va garantez ca le voi propune romanilor o varianta de vot uninominal fara compromisuri”, a spus el, fara a mentiona ce tip de sistem electoral se va regasi, eventual, pe buletinul de vot. Potrivit propriilor declaratii mai vechi, Basescu se va opri insa, cel mai probabil, la varianta „uninominalului in doua tururi, ca la primari”, si nu la sistemul mixt, cu compensare, cuprins in proiectul de lege din parlament.

„Cei care cred ca legea se va scrie cum vor ei sunt in eroare”

Mai mult, daca se ajunge la consultarea populara, Basescu asigura ca parlamentul va trebui sa conceapa legea in varianta impusa de la Cotroceni. „Unii spun: „Si ce daca va fi referendum”. Cei care gandesc ca legea se va scrie tot cum vor ei sunt intr-o mare eroare”, a avertizat seful statului, cu argumentul sau preferat: va veni din nou vremea „intoarcerii la popor”.

„Castigatorul ia totul” sau mixt cu compensatie

Presedintele Traian Basescu vrea o lege apropiata de cea din SUA, bazata pe principiul „castigatorul ia totul”. Concret, vor intra in parlament doar candidatii care castiga intr-un colegiu uninominal. Sistemul, intalnit in Europa si sprijinit de guvernul Tariceanu, elaborat de Asociatia Pro Democratia, prevede ca jumatate din locurile din parlament vor fi ocupate de castigatorii in colegiile uninominale, iar jumatate vor fi distribuite in functie de rezultatul la nivel national al fiecarui partid.

Din practica folosita in strainatate, a reiesit ca sistemul propus de Basescu avantajeaza formarea unui sistem bipolar, in timp ce sistemul sustinut de Tariceanu avantajeaza partidele medii. In cazul in care Basescu va organiza un referendum si acesta va fi valid, forma concreta a legii va fi stabilita tot de parlament. (Romulus Georgescu)

http://www.evz.ro/articleprint.php?artid=327800

Basarab
CE INTREBARE HOATA PROPUNE IN REFERENDUM.

"Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, in baza unui scrutin majoritar in doua tururi?"

1. TOTI

2. circumscriptii uninominale

3. scrutin majoritar

4. in doua tururi

DACA NU INTELEG EU, ce sa intelega Nea ION?!

radumiki
io votai american, ca aia traiesc bine... wink.gif
Basarab
DAR LA EI PRESEDINTELE E ALES ALTFEL- nu direct- Ca in Romania.
ThunderRa
Traiesc mai bine americanii ca elvetienii? Sau ca cei din tarile nord-europene? Pe bune ... Si la americani candidatii vin de la alegeri in cadrul partidului, care la randul lor sunt foarte serioase. Imi inchipui cum ar fi la noi, daca Base si-a pus fufa din membru PNL in sef PD ...
Voi vedeti ceva bun in reducerea clasei politice la 2 partide? Asta ar fi rezultatul sistemului de vot american ...
radumiki
QUOTE (Basarab @ Oct 23 2007, 23:16) *
DAR LA EI PRESEDINTELE E ALES ALTFEL- nu direct- Ca in Romania.

asa e, dar cine conduce guvernul la ei? B)
fac pariu ca base la momentul actual ar dori ca tot sistemul electoral american sa fie adoptat de romani. la scorul pe care-l are si la valoarea ,,contracandidatilor" sai, e normal... sleep.gifB)
dragospas
De maine intram intr-o noua faza a democratiei romanesti...o democratie inteleasa de alde motanul,zoro &co....
De pe 25 oct. incepem campania electorala pentru europarlamentare ...si se va implica activ si presedintele jucator si neutru (si mediator) alaturi de un partid impotriva celorlalte partide...

In acest mod basescu calca cu bocancii de matelot peste o democratie pe care cu pretul a 17 ani incercam sa o cladim pe modelul celei europeane...
Inca o victorie a "unora" care s-au intors cu fata catre popor ca sa-l scuipe intre ochi si sa hahahaie gretos a mitocanie,demagogie si ipocrizie...

romaximusro
QUOTE (ThunderRa @ Oct 23 2007, 23:18) *
Traiesc mai bine americanii ca elvetienii? Sau ca cei din tarile nord-europene? Pe bune ... Si la americani candidatii vin de la alegeri in cadrul partidului, care la randul lor sunt foarte serioase. Imi inchipui cum ar fi la noi, daca Base si-a pus fufa din membru PNL in sef PD ...
Voi vedeti ceva bun in reducerea clasei politice la 2 partide? Asta ar fi rezultatul sistemului de vot american ...

poate-mi spui si mie ce aduc in plus partide ca prm, udmr,pc, pin si alte de genul. Te vaicaresti de parca o politica romaneasca cu putine partide ar fi sfarsitul romaniei. Lasa asa, decat mult si prost, mai bine mai putin si cu rost. Si oricum chestia asta e minora pe langa faptul ca vom scapa de excelentul parlament pe care il avem acu, care duduie de competenta, unde toti sunt care mai alb si mai imaculat si unde toti si-ar da viata pentru pulosul de rand wink.gif
Delano
Intrebare : Ce persoane credeti ca vor fi puse pe liste la votul uninominal?
romaximusro

alea care vor putea atrage voturi. Adica tot ce vedem acuma pe sticla. Cu deosebirea ca daca in urmatorii 4 ani nu fac ce au promis ca fac, s-au dovedit a fi corupti, ca dorm in parlament & shit, am posibilitatea sa nu il votez. Si cred (si sper) ca tot mai multi romani vor lua aminte la ce le-a promis x-ulescu si daca nu face sa il taxeze
ThunderRa
QUOTE (Delano @ Oct 23 2007, 23:40) *
Intrebare : Ce persoane credeti ca vor fi puse pe liste la votul uninominal?

smile.gif vom alege intre un baron psd, un spagar liberal, un oligofren pd si un nebun prm. Cred ca am sa votez cu UDMR ...
Delano
QUOTE (romaximusro @ Oct 23 2007, 23:43) *
alea care vor putea atrage voturi. Adica tot ce vedem acuma pe sticla. Cu deosebirea ca daca in urmatorii 4 ani nu fac ce au promis ca fac, s-au dovedit a fi corupti, ca dorm in parlament & shit, am posibilitatea sa nu il votez. Si cred (si sper) ca tot mai multi romani vor lua aminte la ce le-a promis x-ulescu si daca nu face sa il taxeze

Aici te contrazic : un exemplu bun este Basescu, care uninominal ales primar al Bucurestiului, a promis ca va face, va drege, etc. Urmarea ? A fost ales presedinte!
romaximusro
pai da, ca l-a votat o tara care a vazut in el o oferta mai buna decat statul-monolit al psd-ului in general si al lui nastase/mitrea/hrebenciuc/iliescu in particular. Pe cand (in mod normal) parlamentarul ala la incheierea mandatului, tot la comunitatea din care a plecat revine dupa voturi , nu? smile.gif sa vedem care e boul de pune botul la promisiuni pentru comunitatea locala(si nu numai) de 2 ori, desi vede ca prima data nu a facut nimic
Delano
QUOTE (romaximusro @ Oct 23 2007, 23:48) *
pai da, ca l-a votat o tara care a vazut in el o oferta mai buna decat statul-monolit al psd-ului in general si al lui nastase/mitrea/hrebenciuc/iliescu in particular.

Mai erau si alte oferte in afara de PSD si Alianta DA nu? De ce nu le-ai ales pe alea?
Incearca sa intelegi ca nu felul in care sunt alesi parlamentarii si presedintele determina calitatea acestora.
romaximusro
dupa parerea mea determina. una e sa te doara in calcai de alegator, ca oricum la urmatoarele alegeri daca nu misti in front si votezi cum zice partidu, prinzi un loc bunicel pe lista si alta e sa te treaca sudorile ca la sfarsitul celor 4 ani o sa trebuiasca sa dai tu singur socoteala pentru activitatea pe care ai avut-o in parlament, pentru promisiunile facute inainte de alegere etc. Oare care da sanse mai mari sa avem un parlamentar care nu mai doarme asa de mult in parlament, care mai propune o lege necesara pt cei care l-au votat, care se zbate?
sarac.lipit
se va schimba modificarea... 4 ani e mult iar ne'votarea celor 'bad' îi atinge drept în cot.
dragospas
QUOTE (romaximusro @ Oct 23 2007, 23:48) *
sa vedem care e boul de pune botul la promisiuni pentru comunitatea locala(si nu numai) de 2 ori, desi vede ca prima data nu a facut nimic

Romania este un mare staul...asa ca pentru un litru de ulei si un kil de zahar...sau o "kila" de tuica...
AndreeaCristina
Varianta cu niciunul de ce nu exista? biggrin.gif
maradona13
Votul uninominal e cea mai mare prostie. Mai multi candidati, mai multe campanii electorale, mai multi bani cheltuiti pe spinarea noastra death.gif
AndreeaCristina
Problema e ca experianta a demonstrat ca pentru tarile cu sistem parlamentar, votul uninominal e de cele mai multe ori un dezastru. Dar deh, prostii aia care au renuntat la asa o minune cereasca, nu? huh.gif
Delano
QUOTE (romaximusro @ Oct 23 2007, 23:55) *
Oare care da sanse mai mari sa avem un parlamentar care nu mai doarme asa de mult in parlament, care mai propune o lege necesara pt cei care l-au votat, care se zbate?

Sansele vor tinde, ca si pana acum, spre ZERO. biggrin.gif
romaximusro
QUOTE (maradona13 @ Oct 24 2007, 09:13) *
Votul uninominal e cea mai mare prostie. Mai multi candidati, mai multe campanii electorale, mai multi bani cheltuiti pe spinarea noastra death.gif

intr-adevar prostie. cum sa avem pretentia de la ei sa ii punem unul si unul? Cat despre candidati, irelevant atata timp cat numarul de parlamentari tot ala ramane. Desi nu ar strica ca odata cu uninominalul sa scada si numarul de parlamentari.

QUOTE (AndreeaCristina @ Oct 24 2007, 09:19) *
Problema e ca experianta a demonstrat ca pentru tarile cu sistem parlamentar, votul uninominal e de cele mai multe ori un dezastru. Dar deh, prostii aia care au renuntat la asa o minune cereasca, nu? huh.gif

intr-adevar. America mi se pare ca are vot uninominal. Asa e ca o duce taaaaaare prost. Sa vina in romania sa ia experienta de tara cu vot pe liste, eu zic .. ce dracu, deschidem granitele pentru americani, sa vina sa traiasca la noi si eventual sa poata vota pe liste. sleep.gif
AndreeaCristina
QUOTE (romaximusro @ Oct 24 2007, 09:30) *
intr-adevar. America mi se pare ca are vot uninominal. Asa e ca o duce taaaaaare prost. Sa vina in romania sa ia experienta de tara cu vot pe liste, eu zic .. ce dracu, deschidem granitele pentru americani, sa vina sa traiasca la noi si eventual sa poata vota pe liste. sleep.gif

Pueril. Compari America cu Romania ? Ti-as recomanda o lecturare a celor doua constitutii, mai ales a Romaniei, si putina teorie despre sistemele electorale si formele de guvernare.

Sau continuam sa ne contrazicem ca pustii. Good day.
romaximusro
pai da compar. unde ajunge o tara in care parlamentarul da socoteala, nu partidul in fata electoratului, cu o tara ca a noastra, unde timp de 17 ani am tot beneficiat de binefacerile votului pe liste. Si din cate se vede, i-am depasit de mult pe americani laugh.gif
AndreeaCristina
QUOTE (romaximusro @ Oct 24 2007, 10:15) *
pai da compar. unde ajunge o tara in care parlamentarul da socoteala, nu partidul in fata electoratului, cu o tara ca a noastra, unde timp de 17 ani am tot beneficiat de binefacerile votului pe liste. Si din cate se vede, i-am depasit de mult pe americani laugh.gif

Dragul meu, scuza-ma dar nu stii sa ceri socoteala. wink.gif

Cum nu stii prea bine nici legile. Tu ca cetatean poti cere socoteala celui care te reprezinta din partea circumscriptiei tale, nu te duci si dai cu pietre in geam la partid. Cu un anumit numar de semnaturi, nu mai stiu acum cate exact, se poate propune retragerea din functie a inculpatului. Dar deh...societatea civila doarme. cool.gif
Reclama
Am verificat si e pe bune! La job.ro se dau super premii: 8 Sony Vaio, 8 HTC-uri cu Windows si GPS si 16 iPod-uri Nano de 8Gb.
Si culmea, daca le spui si prietenilor tai ai sanse mai mari de castig
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.