Curmal din seminte
Pagini: 1, 2

gabicen

Buna ziua,

Acum vreo 20 ani am pus o samanta de curmal intr-un ghiveci (din curmalele vandute pe piatza).
Curmalul a crescut si, acum, "locuieste" intr-un ghiveci de 30 litri, langa fereastra. Il ud zilnic si periodic ii administrez ingrasaminte.

Problema: creste "incet" - acum are 5 frunze si fiecare frunza urmatoare creste si se deschide total cam dupa 3 luni.
Apoi cele m-ai vechi se usuca si contribuie la tulpina lemnoasa.
Are o tulpina lemnoasa de 10 cm diametru si 20 cm inaltime din care se dezvolta cele 5 frunze actuale.

Este normal?
Cum sa fac sa-i imbogatesc numarul de frunze....

Multumesc anticipat,
Gabriel

jay333
Eu am pe acasa un palmier (cred ca e tot curmal). L-a plantat soacra-mea acu' vreo 15-17 ani si acum a ajuns la niste dimensiuni destul de impresionante pentru sufrageria noastra. Cu crengile legate i-ar trebui inca o data inaltimea camerei iar daca l-as lasa nelegat mi-ar ocupa jumatate de camera. Nu stiu insa cat de mare e in comparatie cu unul crescut in aer liber. In principiu are cam acelasi ritm de crestere ca al tau. Si nu il ud in fiecare zi; nici nu cred ca e recomandat.
BTW, ma bate gandul sa il vand. Se cam chinuie, saracul, la noi acasa. Are nevoie de mult mai mult spatiu.

mesterila
nu vreti sa puneti si niste poze? nu de alta dar m-ati facut putin curios: palmier dupa 15 ani si curmale dupa 20 smile.gif
merci
jay333
QUOTE (mesterila @ Oct 30 2007, 12:17) *
nu vreti sa puneti si niste poze? nu de alta dar m-ati facut putin curios: palmier dupa 15 ani si curmale dupa 20 smile.gif
merci

Probabil maine daca nu uit. Sunt curios cam cat as lua pe el.
jay333
Dupa cum am promis.
Valentina30
QUOTE (jay333 @ Nov 6 2007, 08:11) *
Dupa cum am promis.

E absolut supeeeerb!..
Intr-adevar e cam chinuit acolo ca se cam cocoseaza cand ajunge la tavan... Ceva mai mult spatiu pe inaltime i-ar prinde bine...
Sincer nu stiu cat valoreaza (financiar vorbind) dar stiu ca e absolut minunat sa ai asa ceva in casa. smile.gif

jay333
Se cocoseaza pentru ca e legat. Nu pot sa-l las liber deoarece inca folosesc acea jumatate de sufragerie pe care ar ocupa-o.
Si mie imi place "buruiana" asta insa, din pacate, este prea chinuit (inclusiv de catre copil laugh.gif ). Si mi-ar parea rau sa-l pierd dupa ce a atins dimensiunile si varsta asta.

Africanul
Poti vorbi cu vecinul de deasupra, sa te lase sa faci o gaura in podeaua lui...
silvia71

Anul trecut,cam in iulie,am pus in ghiveci niste samburi de curmal.Dupa ceva timp au rasarit niste "plantute" cam de 2 cm,drepte si subtiri.Surpriza!Motanul face ghiveciul praf,iar eu replantez micile "plantute".Dar,prin pamantul cazut, mai gasesc un sambure proaspat incoltit.Il replantez si pe el.Acum ceea ce am eu in chiveci e o ciudatenie mare;ceea ce consideram eu ca fiind un "muguras" pt. tulpina,s-a dovedit a fi de fapt radacina...care dupa replantare a crescut...in sus....Totodata la 3 cm de radacina devenita "aeriana" a crescut si ceea ce cred eu este viitorul meu "Palm".Ciudatenia cea mare vine acum;planta arata ca un carcel de vita de vie, aplatizat ca o panglica rasucita si imbarligata rau de tot.La fel,(cu toate ca acesta nu a suferit nici un accident)din cealalta samanta a crescut tot o panglica rasucita ca un carcel.Poate ca gresesc,dar eu nu imi inchipuiam ca asa sa se dezvolte palmierii(curmali).De la altii am auzit ca planta creste dreapta si inalta,iar apoi incet incet se transforma in tulpina.
Habar nu am cum "rasucelile" astea ale mele(acum sunt late de cam 1.5 si lungi de 20 cm) vor mai putea sta vreo data drepte...
A mai auzit careva de "fenomenul" cu pricina smile.gif ?
jay333

Cresc ca o frunza lunga si dupa un timp sau la o anumita dimensiune se despica. In timp frunzele (ramificate) se usuca, le tai si baza frunzelor va ramane si va constitui tulpina.

Africanule, m-am gandit la varianta asta; ba chiar am vorbit cu vecinul. Vrea insa o chirie prea mare si nu merita.
silvia71
QUOTE (jay333 @ Nov 6 2007, 15:47) *
Cresc ca o frunza lunga si dupa un timp sau la o anumita dimensiune se despica. In timp frunzele (ramificate) se usuca, le tai si baza frunzelor va ramane si va constitui tulpina.

Ok,asa stiam si eu.Asa ma asteptam sa se intample si cu al meu "Palm".Ideea este daca aceasta frunza lunga care acum e imbarligata si atarna din ghiveci,se va mai putea ridica sa formeze o tulpina,care sa creasca,asa cum e normal,ca orice planta...in sus...
jay333
QUOTE (silvia71 @ Nov 6 2007, 16:05) *
Ok,asa stiam si eu.Asa ma asteptam sa se intample si cu al meu "Palm".Ideea este daca aceasta frunza lunga care acum e imbarligata si atarna din ghiveci,se va mai putea ridica sa formeze o tulpina,care sa creasca,asa cum e normal,ca orice planta...in sus...

Poate isi revine la urmatoarele frunze. Lasa-l sa cresca cum o vrea.
crista-up
QUOTE (jay333 @ Nov 6 2007, 16:32) *
Poate isi revine la urmatoarele frunze. Lasa-l sa cresca cum o vrea.

deci ....lasa-ma sa ma exprim photo.gif w00t.gif w00t.gif w00t.gif w00t.gif w00t.gif w00t.gif
cam asa ash face...si mai bine ca nu auzi ce imi iese pe gura
e superb..eu numa ce am plantat niste samburei...deci sunt in perioada de asteptare, dar al tau este dea dreptul o minunatie...felicitari
sebulbus
Heh, eu am unul plantat de mine de cand eram copil, si vara trecuta am mai bagat o tura, si am umplut toti prietenii de pui.

Se face asa: se iau semintele, se zgarie usor coaja cu un cutit, si se pun 3-4 zile in apa calduta la incoltit, apa care nu se schimba, desi la un moment dat va incepe sa puta.

Dupa vreo 4 zile se scot semintele, se muta in tavi pe vreo 4cm de amestec nisip cu pamant fertil, se acopera cu inca 1-2cm si se uda cu apa in care au incoltit.
Udate cam la 3-4 zile si tinute undeva cu ceva caldura si lumina destula in maxim 12 zile lastarii ajung aproape de frunza despicata.
Cand sunt un pic mai maricei se replanteaza. Suporta destul de bine operatia, doar stagneaza cresterea o scurta vreme.
jay333
QUOTE (sebulbus @ Nov 7 2007, 00:40) *
Heh, eu am unul plantat de mine de cand eram copil, si vara trecuta am mai bagat o tura, si am umplut toti prietenii de pui.

Se face asa: se iau semintele, se zgarie usor coaja cu un cutit, si se pun 3-4 zile in apa calduta la incoltit, apa care nu se schimba, desi la un moment dat va incepe sa puta.

Dupa vreo 4 zile se scot semintele, se muta in tavi pe vreo 4cm de amestec nisip cu pamant fertil, se acopera cu inca 1-2cm si se uda cu apa in care au incoltit.
Udate cam la 3-4 zile si tinute undeva cu ceva caldura si lumina destula in maxim 12 zile lastarii ajung aproape de frunza despicata.
Cand sunt un pic mai maricei se replanteaza. Suporta destul de bine operatia, doar stagneaza cresterea o scurta vreme.

Poze, vrem poze.
Complicata operatie. Soacra-mea a pus pur si simplu samburii in pamant (amestecat cu ceva nisip) si au iesit. Dar nu au ritmul de crestere de care spui tu.
sebulbus
Pai zgariatul si germinatul in apa se fac tocmai ca sa rasara mai repede.
Poze au sa vina maine.. acum e cam bezna, plus oboseala.
fly_
fructe a facut fu'n curmal? sau doar asa frunze? smile.gif
jay333
QUOTE (fly_ @ Nov 11 2007, 18:10) *
fructe a facut fu'n curmal? sau doar asa frunze? smile.gif

Va face si fructe probabil atunci cand eu voi avea vreo 70 de ani (daca-i prind). laugh.gif

Niste informatii despre curmali (http://www.gradina-online.ro/CURMAL_Phoenix_dactylifera_A3635.html):
CURMAL - Phoenix dactylifera
Curmalul este un palmier, cunoscut si apreciat inca din antichitate, fiind privit de catre vechii egipteni ca un simbol al fertilitatii, reprezentat pe monezi si pe monumentele cartaginezilor, fiind cultivat in principal pentru fructele sale cu un bogat continut de zahar. Fructele de curmal contin importante cantitati de fier si potasiu.

Curmalul are un trunchi brun care se termina in varf cu un smoc de frunze rigide, lungi, de culoare verde–inchis, in forma de pana, frunze care, pe masura ce planta se dezvolta, se usuca incepand de la baza tulpinei. Resturile de frunze uscate pe care le gasim pe baza tulpinei curmalului au aspect de spini.

CURMAL - Phoenix dactyliferaLa curmal, florile sunt mici si grupate in inflorescente de mari dimensiuni iar fructul este comestibil.Pentru tara noastra, conditiile pedoclimatice o recomanda ca planta de interior.

Curmalul nu cere conditii deosebite, este iubitor de caldura, nu este prea pretentios la lumina (iubeste lumina, dar se adapteaza perfect si in spatii mai putin luminate ). Curmalul nu suporta curentii de aer.

Vara, curmalul poate fi scos afara sau pe balcon, necesitand udare din abundenta, fara ca apa sa stagneze pe mugurul central pentru ca ar provoca putrezirea plantei ; substratul trebuie fertilizat cu substante nutritive de 2-3 ori/luna.

Iarna se tine la interior, in spatii mai racoroase 0-12 gr.C si pentru ca planta intra intr-un usor repaus, stagneaza cresterea acesteia; Curmalul se uda foarte rar si trebuie redusa cantitatea de apa deoarece planta suporta mai degraba uscaciunea, decat udarea in exces pentru ca aceasta provoaca putrezirea radacinilor.

Indiferent de anotimp este necesara pulverizarea apei pe frunze.

Substratul care trebuie sa dreneze foarte bine apa, trebuie sa fie in amestec din pamant de gradina, turba olandeza si nisip grosier, in proportii egale, anual reimprospatandu-se pamantul prin indepartarea, cu mare grija, a unui strat de 5-6 cm. de la suprafata si adaugarea de pamant proaspat afanat.

Transplantarea curmalului in vase mai mari se va face primavara, in lunile martie-aprilie, odata la 2-3 ani si atunci cand radacinile ocupa in intregime ghiveciul, fara a se indeparta pamantul din jurul radacinii

Cresterea curmalului este greoaie, dezvoltand 2–4 frunze/anual in perioada aprilie–octombrie.

Curmalul - Phoenix dactylifera se inmulteste primavara, prin seminte (samburi de la curmale). Pentru pentru a stimula germinatia si a incoltii, samburii au nevoie de umezeala si caldura, tinandu-se 24 ore in apa calduta – cca. 35 grade C.

Initial frunzele arata ca niste tepuse de 25 cm lungime, 1 cm latime, ascutite la varf si abia dupa 5–6 ani apar frunzele in forma de pana.
jay333
De duminica i-am adus prieteni curmalului nostru.Click pentru a vizualiza atașamentul Gradina de pe balcon am mutat-o in casa deoarece se pare ca a venit frigul.
Valentina30
bine ai facut jay, ca le-ai adus in casa... chiar a venit frigul. smile.gif
Vad ca ai cateva plantute frumoase, chiar daca iarna cu zilele ei scurte si cu frigul ei rau si-a pus amprenta pe cateva: cum ar fi dieffenbachia, dracena, aloe, 2 amarillisi(?), anthurium... Poza e neclara asa ca nu sunt sigura ca ce mai vad eu acolo ar fi un ghivecel cu ceva citrice, un spathiphyllum, si un Pelargonium odoratissimum...
Sa le treci cu bine de iarna si sa te bucuri de ele!
jay333
Nu e de vina doar frigul. Cand le-am bagat la caldurica, le-am mai "aranjat" putin. Aloe a fost tunsa destul de serios, aveam doua fire de bambus inalte pana la tavan pe care le-am scurtat (are destui pui si mai am alte fire in alt ghiveci), ceva crini de nu-stiu-care i-am despartit. Nu sunt pasionat de flori; doar imi plac cele pe care le am si le intretin asa cum ma pricep. Cel mai mult imi place yuca (?) pe care am primit-o acum vreo 3 ani de la cineva si care era doar jumatate din cat este acum. Ar trebui probabil "scurtata" dar mi-e mila.
Citricele din plan sunt crescute din samburi de pomelo pusi in ghiveciul palmierului. Le-a priit vara pe balcon.

Multumesc de urari.
Valentina30
Bambusul, cum ii spui tu si cum este in general numit (lucky bamboo) este dracena pe care am observat-o eu in poza ta. Este de fapt dracena sanderiana... se intretine foarte usoor: ii place lumina filtrata a soarelui si udare periodica.
Yuca trebuie tunsa cu siguranta, dar depinde de tine cand te decizi sa o "operezi" smile.gif .
Cand tunzi pelargonium odoratissimum, si ai de dat un lastar, sunt doritoare... iti ofer la schimb altceva din albumul meu. smile.gif
scuze de off-topic smile.gif
jay333
QUOTE (Valentina30 @ Nov 21 2007, 12:47) *
Cand tunzi pelargonium odoratissimum, si ai de dat un lastar, sunt doritoare... iti ofer la schimb altceva din albumul meu. smile.gif
scuze de off-topic smile.gif

Cu cea mai mare placere daca-mi si spui care e. biggrin.gif Scuza-mi ignoranta, te rog, dar nu sunt foarte pasionat de flori, mai bine zis de denumirile lor.
Valentina30
este vorba de muscata cu frunze crete parfumate, din fata ghiveciului cu anthurium (anthurium = planta cu flori rosii sub forma de spata smile.gif ).
Multumesc mult pentru generozitate. smile.gif sa-mi spui ce iti pot oferi la schimb din albumul meu. ( http://s59.photobucket.com/albums/g284/Aricicamica/Flori 2007/ )
Si totusi esti pasionat de flori, chiar daca nu cunosti denumirile stiintifice... se vede ca iti plac dupa grija pe care le-op porti. smile.gif
Felicitari inca o data pentru plantele tale. smile.gif
Poate ne iarta moderatorii pentru off-topic. wink.gif smile.gif
silvester11
[quote name='gabicen' date='Oct 16 2007, 20:16' post='3524715']
Buna ziua,

Acum vreo 20 ani am pus o samanta de curmal intr-un ghiveci (din curmalele vandute pe piatza).
Curmalul a crescut si, acum, "locuieste" intr-un ghiveci de 30 litri, langa fereastra. Il ud zilnic si periodic ii administrez ingrasaminte.

am plantat si eu dintr-o punga de curmale cumparate de la magazin niste samburi in pamant. vre-o 6. nu a iesit decat 1, curios, nu stiu de ce numai el. acum se chinuie sa creasca .are vreo 5 cm prima frunza. sa mentionez ca am plecat in vacanta si a ramas fara apa si a trebuit sa-l retez de la suprafata pamantului din ghiveci. acum nu stiu care e mai norocos dintre noi - el ca a supravietuit sau eu inconstientu care l-a lasat fara apa si inca il mai are!

[quote name='gabicen' date='Oct 16 2007, 20:16' post='3524715']
Buna ziua,

am plantat si eu dintr-o punga de curmale cumparate de la magazin niste samburi in pamant. vre-o 6. nu a iesit decat 1, curios, nu stiu de ce numai el. acum se chinuie sa creasca .are vreo 5 cm prima frunza. sa mentionez ca am plecat in vacanta si a ramas fara apa si a trebuit sa-l retez de la suprafata pamantului din ghiveci. acum nu stiu care e mai norocos dintre noi - el ca a supravietuit sau eu inconstientu care l-a lasat fara apa si inca il mai are!
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.