Cum ați schimba ”sistemul”?
Pagini: 1, 2

Andreas1

Sistemul e foarte prost conceput.
Parerea mea e ca la liceu ar trebui facute STRICT materii de specialitate+limba engleza,franceza,romana si matematica.
Sunt la liceu economic. Fac 33 de ore pe saptamana. Specialitati sunt 16, adica mai putin de jumatate.
Dihorul Razboinic
As scrie pe toate usile: nu este obligatoriu sa ai 10 la toate materiile, dar merita sa incerci. smile.gif

zimzi
sistemul nu are nimic. doar elevii sunt violenti. am vizionat un clip pe protv si am fost socat mellow.gif
60 de mascati sa fie prezenti in fiecare scoala/liceu avand la ei lanturi, spray-uri si arme cu cauciuc.

...asta as face daca as fi ministrul educatiei. biggrin.gif
multumesc.
zimzi
QUOTE (Dihorul Razboinic @ Dec 25 2007, 22:31) *
1990-2007 : 14 000 000 de romani ucisi. Sa oprim razboiul, sa oprim genocidul impotriva copiilor, sa oprim avorturile! sad.gif

de unde pana unde? huh.gif
flaviand
Probabil e numarul de avorturi din ultimii 17 ani. Ma rog, fiecare cu ale lui.

In ce priveste sistemul de invatamant, da, trebuie schimbate multe:

Trebuie profesori mai buni care sa-si dea interesul si sa puna mai multa pasiune in ceea ce fac.
Trebuie guvernanti care sa faca oprograma mai usoara, bazata mai mult pe practica si care sa dea bani scolilor pentru laboratoarele de practica si salarii decente profesorilor ca sa ii motiveze pe acestia.
Trebuie copii mai civilizati, mai putin rasfatati, care sa respecte profesorii si sa incerce sa invete cat pot de la acestia si sa inteleaga uneori ca si ei sunt oameni cu problemele si nevoile lor.
Trebuie parinti mai responsabili care sa nu mai permita copiilor obraznicii la adresa profesorilor, rasfat si bani la discretie fara nici un minim control asupra situatiei si comportamentului odraslei la scoala.
bolo
Prima schimbare care ar trebui facuta ar aceea de a nu mai schimba in fiecare an tipuri de admitere,programe scolare,manuale,metode de evaluare etc.Trebuie o reforma serioasa incepand cu clasa I si terminand cu studiile postuniversitare,un plan pe termen lung.Bineinteles ca nu are cine sa il faca caci avem politicieni de toata jena.
mitzacutzsiah
eu am o mica problema......nu imi place mai nimica la liceu....adica nici.o materie:|:|:| si cunosc ff multi colegi carora la fel ca mine,nu le place nimica la scoala shi abia asteapta ziua de maine si nu a u habar la ce sa dea la facultate:|:| ...cum pot sa imi descopar vocatia?? .

toate materiile nu mi se par interesante shi,cum probabil toti o sa imi dea dreptate,

MULTE INFORMATII SUNT INUTILE SII ESTE PREA MULTA TEORIE SI PREA PUTINA PRACTICA:|...

Allexander
Pai ia gandeste-te ce ai raspuns la intrebarea : " Tu ce vrei sa te faci cand o sa fii mare ?" E imposibil sa nu fi fost intrebat! smile.gif
Poate ti-ai ales profilul gresit cu toate ca diferente mari intre profile nu exista doar daca facem o comparatie intre un profil real cu e matematica-informatica, contabilitate cu un profil uman

¬¬¬¬

S-au schimbat multe in fiecare an insa fara rezultate! Ar trebui " Inlocuit " sistemul asta
Free4all
Eu as fi multumit dak dupa ce se da examenul de capacitate sau tezele alea unice sa existe mai multe profile dar kre sa fie numai cu obiectele care ne trebuiesc...eu de ex sunt la stiinte-sociale dar fac mate,bio,romana lit si nu am nevoie de ele sleep.gif
Ivanna

QUOTE (Free4all @ May 2 2008, 10:55) *
Eu as fi multumit dak dupa ce se da examenul de capacitate sau tezele alea unice sa existe mai multe profile dar kre sa fie numai cu obiectele care ne trebuiesc...eu de ex sunt la stiinte-sociale dar fac mate,bio,romana lit si nu am nevoie de ele sleep.gif

De unde ai tu habar la 15,16, 17 ani ce "obiecte " iti trebuiesc? Daca ai impresia ca nu-ti place o materie, sau daca ai note mici la o materie ,nu inseamna ca nu t-o trebe mai tarziu, sau ca n-ai putea avea si tu cunsotinte decente la materia respectiva.
nostradamus_1
QUOTE (mitzacutzsiah @ May 1 2008, 20:18) *
eu am o mica problema......nu imi place mai nimica la liceu....adica nici.o materie:|:|:| si cunosc ff multi colegi carora la fel ca mine,nu le place nimica la scoala shi abia asteapta ziua de maine si nu a u habar la ce sa dea la facultate:|:| ...cum pot sa imi descopar vocatia?? .

toate materiile nu mi se par interesante shi,cum probabil toti o sa imi dea dreptate,

MULTE INFORMATII SUNT INUTILE SII ESTE PREA MULTA TEORIE SI PREA PUTINA PRACTICA:|...

Corect spus....ar trebuie schimbat ceva in sistemul nostru de invatamanat , sa fie mai atractive lectiile, sa fie prezentate interactiv de exemplu: lectiile de pe http://www.intuitext.ro/ si un videoproiector la fiecare clasa nu ar seca ministerul de bani , mai mult studiu individual ,mai multe proiecte colective ,mai multe dezbateri pe diferite teme care ar dezvolta capacitatile oratorii,schimburi de experienta si nu in ultimul rand trebuie schimbata MENTALITATEA profesorilor.

p.s. cine este impotriva sistemului intotdeauna castiga wink.gif
Nenea Zap
Un videoproiector la fiecare clasa? laugh.gif 2000$ * 30 de clase hop 60 000 $ pe liceu !!! Or la cate licee sunt in lipsa de fonduri , sau utilate foarte prost, crezi ca ar scoate 60 000$ pentru proiectoare? roll2.gif
nostradamus_1
QUOTE (Nenea Zap @ May 2 2008, 13:53) *
Un videoproiector la fiecare clasa? laugh.gif 2000$ * 30 de clase hop 60 000 $ pe liceu !!! Or la cate licee sunt in lipsa de fonduri , sau utilate foarte prost, crezi ca ar scoate 60 000$ pentru proiectoare? roll2.gif

cam exagerat 2000$ biggrin.gif , cred ca cu o 1000$ gasesti videoproiectoare destul de bune ...minus reduceri(la cantitati mari) si se ajunge la mai putin...crezi ca e mult dar ce zici ca pentru summit-ul Nato sa cheltuit 26 milioane euro...si cu ce folos ?
aiptek
QUOTE (nostradamus_1 @ May 2 2008, 16:44) *
cam exagerat 2000$ biggrin.gif , cred ca cu o 1000$ gasesti videoproiectoare destul de bune ...minus reduceri(la cantitati mari) si se ajunge la mai putin...crezi ca e mult dar ce zici ca pentru summit-ul Nato sa cheltuit 26 milioane euro...si cu ce folos ?

iti zic eu ca nu e exagerat.O stiu din propria experienta.La orice videoprector, trebuie si un calculator, gandestete si la asta smile.gif
mwlambo
La mine in scoala s-a luat un PC cu toate 'optiunile'( laugh.gif ) cu 80 de milioane. Ma rugase o profesoara sa il instalez... cand am auzit ca pe hartie s-a dat 80 de milioane pe un PIV de acu 4 generatii....

Cum naiba sa se modernizeze scolile cand sunt bani, dar conducerea + alea de la contabilitate si de la secretariat umbla cu masini de minim 15 mii de euroi? Cel putin in scoala la mine se fura cu o nesimtire mai rara chiar si in Romania; bani pentru gardieni triplu de cat ar trebui(50 de ron/an), bani obliagatoriu pentru protocoale(10 ron), preturi duble sau triple la niste rahaturi de poze de sfarsit de liceu, intr-un timp luau taxa pentru internet si claselor care faceau o ora la 2 saptamani info in laborator.
Sunt cate 9 sau 10 clase de fiecare an, plus 4 clase de gimnaziu si fiecare clasa are 30 de elevi; dupa un calcul simplu se poate vedea cati bani se fura...
Cand nu erau bani, era rau, toata lumea sa plangea, acum ca sunt bani, tot rau, toata lumea fura; ce naiba?

Sistemul de invatamant romanesc trebuie 100% schimbat, nu modificat, daca tot carpim nu facem nimic, mai mult inrautatim situatia. Daca nu suntem in stare sa concepem un sistem original compatibil cu cele din UE, macar sa copiem unul.
mady_elena
buna....as vrea sa stiu si eu despre profilul chimie biologie......am intrat la acest profil si mi se pare cam greu dupa disciplina chimie....
SR-71_
QUOTE (Dida @ Sep 24 2007, 17:15) *
Sunt de acord că trebuie predate și învățate toate materiile (până și desen, muzică etc.) până la liceu (adica primară + gimnaziu) pentru a ne forma o cultură generală. Mă gândesc totuși ce bine ar fi ca apoi, la liceu, fiecare să-și aleagă profilul și să opteze pentru materiile pe care îl interesează mai departe (mă rog, asta ar presupune și ca fiecare să se gândească la viitor, când unii văd numai distracții acu...)

De exemplu de ce fac eu istorie în liceu, religie sau chimie? (am pus aleatoriu, istoria și chimie că nu-mi plac deloc biggrin.gif). Fac în gimnaziu cât să am habar de câte ceva.

Știu că ideea mea ar presupune predarea materiei de liceu în clasele de gimnaziu, dar ar fi mai indicat. Poate mai greu...
Elevii s-ar pregăti mai intens și mai bine pe ce au de mers mai departe. Ar avea mai multe ore de fizică - 6 de ex. (cei care vor să meargă la politehnică sau știu eu...) decât să aibă 2-3 + religie + sport + filozofie.

De ce să fac în liceu (în care se presupune că ar trebui să mă hotărăsc + pregătesc pentru pasul următor - facultatea) istorie și chimie care nu-mi plac, am și prof aiurea la chimie care nu ne scoate din 5 când timpul pierdut cu ele (da! e pierdut!) pot face încă 2 laboratoare de info?

Am 4 ore de română anul ăsta. Profa zice că oricum suntem în urmă cu materia, tre să ne pregătim și pentru bac, să mai venim și sâmbăta pt. ceva pregătire. Cea de mate și ea va mai face sâmbăta. La engleză am 2 ore, tot nu ajung pt cei cu oral la bac. Dar noi tre să facem religie, geogr., istorie, chimie...

iti formezi o cultura generala , chiar daca nu-ti place un obiect sau altul. cu cinci-ul ala tras de par la istorie , cu ala iti formezi o cultura generala. vrei specializare , urmezi cursuri universitare si gata .
adrian_eftimie
QUOTE (flaviand @ Mar 19 2008, 15:05) *
Trebuie parinti mai responsabili care sa nu mai permita copiilor obraznicii la adresa profesorilor, rasfat si bani la discretie fara nici un minim control asupra situatiei si comportamentului odraslei la scoala.

asta e una dntre cele mai mari probleme ale invatamantului romanesc, pacat ca e foarte greu de rezolvat
shadowgign2
QUOTE (adrian_eftimie @ Jun 29 2008, 11:34) *
asta e una dntre cele mai mari probleme ale invatamantului romanesc, pacat ca e foarte greu de rezolvat

gresit. problema este alta. mentalitatea, educatia, spiritul civic al oamenilor. aici atingem punctul fierbinte. aveam de'a face cu oameni fara studii superioare, poate fara liceu, altii au terminat doa 8 clase etc. aici vorbim de peste 70% din populatie. adevarul este ca stam foarte prost la acest capitol. indobitocire, indoctrinare etc. si hai sa fim sinceri. in mare parte Romania detine extrem de multi prosti. peste 60-70%. citeam undeva unde spunea ca mai bine de 50% traiesc la tara
adrian_eftimie
QUOTE (shadowgign2 @ Jun 29 2008, 16:55) *
gresit. problema este alta. mentalitatea, educatia, spiritul civic al oamenilor. aici atingem punctul fierbinte. aveam de'a face cu oameni fara studii superioare, poate fara liceu, altii au terminat doa 8 clase etc. aici vorbim de peste 70% din populatie. adevarul este ca stam foarte prost la acest capitol. indobitocire, indoctrinare etc. si hai sa fim sinceri. in mare parte Romania detine extrem de multi prosti. peste 60-70%. citeam undeva unde spunea ca mai bine de 50% traiesc la tara

pai si eu ce-am zis?
underground2009
Sistemul ar trebui schimbat radical, desfiintand scoala si fondandu-se mai multe cluburi si discoteci. Poate s se si predea ceva acolo, daca tin neaparat.
Navigatorul
i'ași da foc

îmi cer scuze dacă am fost cam dur dar tocmai am citit topicul acesta http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=422434
Aetana
QUOTE (Ivanna @ Sep 24 2007, 19:10) *
Eu sunt de parere ca e absurda impartirea pe profile la liceu. Eu nu cred ca la 14 ani esti suficient de matur, te cunosti suficient de bine si ai avut destul timp sa-ti descoperi talentele. Practic la noi din cauza acestor profile stupide s-a cam facut urmatoparea impartire: copiii cu note bune la capacitate( sau ce doamne se ma da acuma in a 8-a) dau la profil real, iar ceilalti cu note slabe dau la uman. Sa nu-mi sariti acuma toti in cap, stiu si eu ca exista exceptii insa in marea majoritate a cazurilor cam asa se intampla. Apoi se trezesc ca la matematica nu inteleg nimic si trec prin liceu ca gasca prin apa. Plus ca sunt cazuri cand unul de la uman are poate talent la matematica/fizica/chimie da nu l-a descoperit inca.

aia care se vad cu note mari incep deja sa fie snobi si asa raman pana la terminarea liceului. Sistemul de invatamant este pur si simplu la pamant,acum se insista in draci pe niste chestii de teorie care nu-ti sunt de niciun folos pt obtinerea rezultatelor la olimpiade.Un simplu exemplu am, si e,zic eu ,extrem de elocvent.Am dat vara asta bacul,eu la germana(ma pregateam pt farmacie) in unul din colegiile de centru de la mine din oras,specializat pe filologie(mai bine zis ca tine de real e varza)...asa o fosta colega din generala in cel mai tare liceu din oras la mate info bilongva engleaza(iar asa cea mai tare rupe tot)...eh ma pomenesc cu a mea colega cu vreo 3-4 saptamani ca ma intrebaba nu stiu ce substanta la chimie,ii zic ca nu stiu da zic sa-i dau repede un google sa vad ce gasesc(era nu stiu ce dervat dintr-o proteina n-aveam eu treaba cu asta), ii dau pagina de wiki si ii zic sa se uite jos ca ii da si structura tot,vad ca dupa un timp nu raspunde si intreb daca a folosit...aici ma trezesc cu raspunsul:"nu ca ce imi dadusi tu nu avea asa ceva"...va rog sa ma credeti ca mi-a venit sa mor,fata nu fusese in stare sa foloseasca searchul sa isi gaseasca substanta,sunt si acum marcata de treaba asta,asta in condtitiile in care era una din primele pe clasa
asadar uitati dragii mei ce te invata sistemul romanesc,nu sa te descurci in cele mai banale situatii(desi o ora de folosire a searchului mi s-ar parea penibila) dar pur si simplu indoctrineaza,limiteaza,bate niste cuie in cap,inchide ochi astupa urechi si continui asa pana maine dimineata.Eu sunt de acord cu liceul pe module,cu mai multe tipuri de bac, in fucntie de preocuparile fiecaruia
RaduG
Avand o oarecare informatie despre sistemele de invatamant de mare eficienta din afara, dupa parerea mea ar trebui schimbate foarte multe lucruri:

- Incepand cu ciclul gimnazial sa se poata alege o oarecare specializare, insa celelalte materii sa nu fie neglijate. Ar trebui sa se faca doar de cultura generala, fara detalii neinteresante pentru cel care si-a ales un anume profil. Pana la urma cultura generala este extrem de importanta si in permanenta dezvoltare.
- Excluderea materiilor inutile din programa scolara in institutii de invatamand nespecifice, gen: pictura, lucru manual, educatie civica si muzica. Cine vrea pictura sa se duca la liceu de arte plastice si asa mai departe. Poate un elev nu are inclinatii spre astfel de arte si nu trebuie sa fie sanctionat pentru asta. Eventual sa se faca optionale.
- Numarul maxim de elevi dintr-o clasa sa fie drastic redus. Cu cat sunt mai putini cu atat profesorul poate explica mai bine si e mai liniste.
- La intrarea in scoala sa se dea un test prin care sa se diferentieze cei buni de cei mai slabi. Pe scurt, sa se formeze clase cu elevi de aproximativ acelasi nivel.
- Sa se conceapa un program mai lejer. Este criminal sa stai la scoala pana la 7-8 seara. Prea multe ore intr-o zi.
- Profesorii sa fie CAPABILI.
- La nerespectarea conduitei unei scoli elevul sa fie sanctionat, nu ca acum...
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.