Lumina infrarosie

gansteru
Nu am stiust unde sa pun topicu asta asa ca lam pus aici si sper sa nu se supere nimeni.
Am o intrebare : E bine sau nu ca o camera foto sa vada lumina infrarosie? ... spre exemplu led-ul de la telecomanda
Kunzite
Lumea e plina de lumina infrarosie smile.gif
Stai linistit, n-are nimic.
nrlarry
QUOTE(Kunzite @ Sep 21 2007, 19:23) *
Lumea e plina de lumina infrarosie smile.gif
Stai linistit, n-are nimic.
Unii chiar pozeaza cu filtru IR... biggrin.gif Descopera o... noua lume!

Keep photo.gif!
brbarossa
Cred ca se confunda lumina IR cu becul de culoare rosie. Cand apesi butonul de la telecomanda becul se aprinde un pic, lucru vizibil si cu ochiul liber. Incearca sa faci poza la raza de lumina care iese din zona respectiva sa vedem daca poti fara filtru special. biggrin.gif
Kunzite
"Becul" ala nu emite si in spectrul IR? smile.gif
Filtrul IR fotografic (denumire improprie) se foloseste pentru a bloca (mai mult sau mai putin eficient) spectrul vizibil. Deci fara acesta lumina vizibila va avea o pondere mult mai mare decat cea IR.
Acum, unele aparate sunt mai sensibile la IR decat altele. Motivul e prezenta (sau absenta, in unele cazuri smile.gif ) in fata senzorului a unui filtru IR (care de data asta face ceea ce sugereaza si numele: filtreaza radiatiile din spectrul IR). Pasionatii de fotografii IR merg pana la a scoate acel filtru de pe aparate, in masura in care acest lucru e posibil. Dar daca o faci risti sa ai probleme maricele cand folosesti aparatul in mod "normal".
Sper ca e clar din modul in care m-am exprimat ca pentru senzor nu conteaza daca e IR sau lumina vizibila (rezultatul va fi, desigur, diferit). De fapt si ochiul uman e sensibil intr-o oarecare masura la IR; nu va sfatuiesc insa sa va uitati printr-un filtru IR (fotografic) la soare sau la alte surse IR puternice, puteti suferi afectiuni ireversibile ale retinei chiar fara a va da seama.
ralcr
"becul" ala se numeste de fapt LED sau dioda electroluminiscenta.
Kunzite
Se stie asta smile.gif (de altfel termenul led e pomenit si-n primul post)
ralcr
n-am observat da oricum am vazut ca tu l-ai pus intre ghilimele smile.gif
imi e greu sa cred ca brbarossa stie ce vorbeste din moment ce spune de becuri in loc de lampa cu incandescenta tongue.gif, si ca ledul nu s-ar vedea fara filtru desi in primul post nu spune ca e cu filtru
Kunzite
Pai daca e sa stam sa-i puricam postul:
- e led, nu bec - dupa cum ai observat
- led-ul lumineaza in spectrul IR + rosu (near-IR), d-aia se vede
- raza de lumina de care zice se vede intr-un mediu plin de particule care sa o reflecte (praf, ceata)
- fara filtru special poza pe intuneric si gata smile.gif
Dar pun astea pe seama unui post scris oarecum in graba si a neatentiei (doar nu postam aici in ideea ca cineva ne va analiza posturile in halul asta)
brbarossa
Ok, intrati cat vreti in DEX si dati denumiri exacte.
Ideea e ca vreau sa vad si eu o poza a razei IR fara un filtru atasat.
Kunzite
Brbarossa, stiai ca ochiul uman aproape ca poate percepe si o parte din spectrul IR? smile.gif Ca lumina rosie, si surse puternice.
Asta ca fapt divers.
ralcr
tu fara ce filtru vrei sa vezi? ala de pe senzor sau ala de pe obiectiv? ca nu sunt sigur ce ai inteles pana acum.
Kunzite
Eu cred ca zice ca fara filtrul IR fotografic (a se vedea posturile mele anterioare) in conditii normale influenta luminii IR asupra expunerii va fi nesemnificativa in comparatie cu a spectrului vizibil. Asta in special din cauza filtrului IR din fata senzorului.
Ei, am tradus bine? smile.gif
gansteru
Salutare.
Nu am mai trecut de ceva timp pe thread-ul asta si vad ca ati incins o discutie pe tema asta ... si ca sa lamuresc si sa nu mai stati sa puricati la posturi .....
Camera folosita este un Fujifilm S5700 fara nici un fel de filtre atasate anterior camerei ... (daca are ea deja nu stiu ... eu nu prea cred)
Lumina din imagine este LED-ul de la telecomanda televizorului .... care cu ochiul liber nu se vede desi m-am chinuit oleaca sa vad ceva ..... nimic
Am atasat si un foarte scurt filmulet ca sa vedeti mai clar despre ce e vorba ... (scuze ca l-am spart in trei dar decat asa mergea atasat)
Multumesc.
gansteru
In poza de mai jos (nu se vede prea bine ... dar totusi) am surprins lumina de la laserul mouseului care la fel ... cu ochiul liber nu o vad ...

gansteru
Wow ..... ce liniste sinistra sa facut aici.
bogdy68
iradiere cu infrarosii... laugh.gif
ARC
Nu e nici o pb cu camera...e o caracteristica a senzorilor CCD, sunt sensibili si la IR. De aceea mai toate camerele cu CCD au un filtru direct pe senzor care sa mai elimine aceasta problema desi nu e complet eliminata, dupa cum vezi. La Sony F828 senzorul era mobil si se putea ridica pentru a filma si fotografia in IR. Este normal ca orice sursa de IR sa apara in filme sau fotografii. Din cate imi aduc aminte culoarea reprezentata e un fel de mov spalacit si apare si atunci cand pozezi o tigara cu timp lung de expunere (tigara arde la o temp mai joasa si emite in IR comparabil cu ce emite in spectrul vizibil, ponderea aia mai mare de care zicea kunzite).

- led-ul lumineaza in spectrul IR + rosu (near-IR), d-aia se vede

Hmm, sunt leduri IR si leduri sa le zicem normale care lumineaza in spectrul vizibil...Cele care lucreaza in IR din cate stiu eu nu mai emit si in spectrul vizibil tocmai pentru ca sunt necesare unor aplicatii in care sa fie invizibile ochiului uman. Cele care lucreaza in spectrul vizibil or fi emitand ele si in IR o parte, nu stiu sigur...stiu sigur insa ca emisia in spectrul vizibil este mult mai puternica si cea in IR, daca exista devine nesemnificativa...
Kunzite
ARC, ma refeream la acele led-uri ale telecomenzilor IR a caror lumina poate fi vazuta cu ochiul liber. Chiar nu cred ca palpairea aceea slaba poate transmite un semnal wink.gif
ARC
Cred ca vorbim despre acelasi lucru dar nu ne intelegem. O telecomanda are de obicei un sigur led in partea frontala care este un led IR si nu emite lumina vizibila insa emite semnalul. Totusi anumite telecomenzi mai vechi aveau un al doilea led pozitionat de obicei pe partea de deasupra, de culoare rosie care nu avea decat rolul de martor al functionarii si eventual sa-ti dai seama cand s-au dus bateriile. Al doilea le dnu are legatura cu spectrul IR. Repet, nu stiu de telecomenzi la care ledul IR sa se aprinda si in spectrul vizibil.
gansteru
Cum sa iti faci un filtru infrarosu

Nu stiu daca unii din voi stiau de asta dar uitati-va cat de ingeniosi sunt unii oameni
Indata ce pun mana pe materia prima imi fac unu doar de curiozitate.
ralcr
cred ca are o calitate jalnica. iti trebuie filmul respectiv si-l tii cu mana in fata obiectivului.
SuperDuper
Tin sa specific ca intr-adevar LED-urile frontale de la telecomenizi emit numai in IR (eu personal am vreo 10 telecomenzi in casa si nu vad la nici una LED-ul aprins cand o folosesc). Cu camera mea foto Fuji S6000FD se poate capta imaginea acelor LED-uri IR fara probleme (se vede si pe afisajul LCD in timp real).
In natura nu o sa vedeti usor o sursa de IR atat de puternica - poate daca sunteti in prezenta unor focuri de tabara sau turnatorii ceva, filtrul de taiere IR fiind suficient pt o astfel de camera P&S. Am informatii ca la Fuji S2 nu se "vede" IR-ul de la telecomanda de unde denota un filtru de taiere IR mai performant.
Fotografierea in IR sau UV este o pasiune exploatata de numerosi posesori de camere digitale (cele pe film sunt insensibile la IR).
catutza46
.
Kunzite
SuperDuper, eu sunt in stare sa vad ceva la telecomanda vechiului meu TV Samsung. Sa nu generalizam smile.gif
O sursa IR foarte puternica e soarele. Nu-l priviti printr-un filtru IR, chiar daca vi se pare ca nu trece mare lucru prin el!
Desigur, aparatele foto sunt mai putin sensibile, in principal datorita filtrului anti-IR incorporat (n-o sa explic inca o data care-i diferenta; cititi mai sus). De aceea pot necesita expuneri de zeci de secunde.
Semper Pri
SuperDuper: Informaşia ta despre S2Pro este certitudine pentru mine. happy.gif

Kunzite: Pe S2Pro intr-o zi de vara cu soare (9.000-10.000°K) ai nevoie de cel puşin 5-7 secunde.
Kunzite
K10D-ul are probabil un filtru IR si mai puternic. Nu cred c-am afirmat contrariul... smile.gif
catutza46
k10-le distinge putin mai slab lumina infrarosie a ledului de la telecomanda fata de canonul a95 pe care il am (imaginea este la fel cu cea din primul post).
sarpeco
QUOTE (catutza46 @ Nov 20 2007, 21:48) *
k10-le distinge putin mai slab lumina infrarosie a ledului de la telecomanda fata de canonul a95 pe care il am (imaginea este la fel cu cea din primul post).

K10D are un filtru IR foarte puternic; aici am gasit ceva comparatii interesante legate de fotografia in infrarosu. K100D merge mult mai bine pentru IR; pe timp cu soare poate expune chiar la timpi scurti, de 1/15-1/30s. Desigur, sint si dezavantaje ale unui filtru IR slab.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.