wyruss
20th September 2007, 16:01
am nevoie de scheme de surse 30 Amperi si minim 12 v cc
mister_rf
21st September 2007, 00:17
O schema simpla foloseste un transformator, redresor, filtrare si un element de stabilizare.
Exemplu:

Totusi daca cauti o sursa trebuie sa te hotarasti care este tensiunea la iesire, una este sa cauti o schema pentru 12V/30A si alta pentru 100V/30A...
Mr_Devil83
21st September 2007, 04:59
Threadul asta e la mijto ?
Mr_Rf ai calculat cam ce putere se disipa in energie termica pe tranzistorii aia si cam ce randament are sursa aia?
eu am luat-o sumar si daca alimentarea e de 24v pe condensatorul ala de filtraj presupun ca o sa avem undeva la 34v, poate 30 in sarcina. Pe tranzistori avem o cadere de 30 - 12v = 18v, iar la 30 de amperi consumul sarcinii avem 540w disipati pe tranzistorii aia. Aia vine vreo 90 de w pe tranzistor. Tip2955 rezista la asemenea efort? Da, stiu ca pe rezistentele alea de 0,1ohmi o sa am vreo 3v cadere de tensiune dar oricum schema aia pare gandita de un copil care acum studiaza stabilizatoarele de tensiune.
12v la 30 de amperi se fac folosind sursa in comutatie sau foarte simplu bobinand un transormator pentru vreo 8 9 v si atasandu-i un condensator de filtraj enorm. Nu cred ca are nevoie de de stabilizare pentru amplificatorul pe care vrea incepatorul nostru in electronica sa-l faca.
wyruss daca chiar vrei sa faci un amplificator audio de putere care sa mai si functioneze iti recomand sa te uiti la ceva cu tranzistoare si nu la amplificatoare integrate, puse in bridge, ba chiar cu sursa ridicatoare de tensiune in comutatie adica amplificatoarele de putere auto din seria tda. Alea is gandite expre pentru tensiune de alimentare mica si bateria de masina e o sursa de pe care se pot absorbi intensitati de curent f mari.
mister_rf
21st September 2007, 08:07
Am plecat de la intrebarea: ''surse de 30 A si ''minim'' 12V si de aici pana la a obtine o cerinta corecta mai este o cale lunga de parcurs. Un ajutor poate fi dat stiind care este scopul final, iar a propune ''solutii concrete'' acum pare o actiune aproape inutila. Prima etapa necesara este stabilirea clara a obiectivului propus si in functie de acesta si de experienta userului se poate propune o rezolvare.
Iar schema respectiva (care circula pe net) este doar un exemplu ce contine componentele necesare unei surse liniare simple, care pica pe ideea intrebarii: ''minim 12V''...
\
PS: cine este Mr_Rf?
em2006
21st September 2007, 17:20
Sursa asta e inca in functiune, din 1995, alimenteaza un transceiver.
Am proiectat-o pt 22A dar merge si la 30A, e supradinmensionata:
http://www.emil.matei.ro/sts.php
Desigur, in zilele noastre ar fi de preferat o sursa in comutatie, pierderile de putere pe sursa liniara sunt foarte mari,
dar se pot micsora, daca cititi atent specificatiile.
Cred ca mister rf a recomandat o sursa liniara avand in vedere experienta userului.
Recomandarea e in ton cu solicitarea.
Mr_Devil83
22nd September 2007, 08:47
mister_rf mi-am permis sa iti prescurtez nick-ul
, sper sa nu fie cu suparare.
Conceptul meu a fost ca sursa are un randament foarte mic iar tranzistorii aia 6 sunt impinsi spre limita, la cea mai mica greseala putand sa ia foc. Eventual s-ar mai putea adauga vreo 4 5 tranzistori in schema pentru a mai "usura" sarcina celor 6 dar nu cred ca 7812-le ala va putea ataca corect vreo 10 11 tranzistori.
Oricum cred ca wyrus vrea alimentare pentru vreo 3 4 tda-uri ca altfel nu vad la ce ar putea folosi curentul ala si in cazul asta nu are nevoie de stabilizare, o filtrare cu niste capacitati foarte marii ii va fi suficient.
Nu ii recomand nici constructia unui transformator de unul singur pentru ca la curentii aia nu e de joaca si daca topicul se intituleaza "Am nevoie de scheme de...." e clar ca nu are experienta aproape deloc cu electronica si mai ales cu partile de putere.
wyruss
22nd September 2007, 17:56
Nu am experinta in electronica deloc ,ce vreau eu este o sursa de curent continuu
ca sa alimentez diverse dispozitive (scheme simple) ,pe care incerc sa le realizez
si sa le alimentez cu o sursa de curent reglabila sau nu , si nu trebuie sa scoata
12 V si 30 Am fix ,poate sa scoata 15 v si 10 Am sau 20 V si 20 Am sau 10 v si 5 Am
am dat aceste valori neexacte ca sa nu va dau multe batai de cap .
SAu valoarea fixa 20 V 15 Am .
mister_rf
22nd September 2007, 18:16
Pentru alimentarea unor montaje cu o tensiune variabila nu este nevoie de un curent asa de mare.
In mod normal 2-3A este suficient.
De aceea iti recomand o sursa de tensiune variabila
http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html
http://www.niqro.lx.ro/alimentator.htm
http://www.niqro.lx.ro/LM317.htm
wyruss
23rd September 2007, 18:37
Sursa vreau sa o folosesc si la acest experiment ,deci minim 15 Amperi ,m-am uitat
pe acele saite-uri si n-am gasit mai mult de 3 amperi....
pvc_hidroplasto
13th July 2009, 14:15
domnilor am o mare rugaminte la voi:
-am nevoie de un alimentator care sa imi suporte o plaja de tensiuni de la 11 volti pana la 50 volti si sa imi scoata 13,5 volti.
este pentru un generator cu flux axial
PS dau o naveta de bere
Cu stima Ionut Petraru
D3an
13th July 2009, 15:30
dupa umila mea parere...nici eu nu sunt foare maestru dar multi de pe acest forum nu stiu ce inseamna 30 de amperi...CC.
singura ta varianta pentru a obtine acest curent ar fi o sursa in comutatie.
poti si cu o sursa liniara dar cum zicea cineva cu un traf de aparat de sudura..dar totusi 30 A e mult pentru orice montaj.
spor la realizat sursa dar atentie mare la asemenea curent...nu e de joaca . vezi ce folosesti in redresare.
pvc_hidroplasto
nu cred ca ai formulat prea curent enuntul
"am nevoie de un alimentator care sa imi suporte o plaja de tensiuni de la 11 volti pana la 50 volti si sa imi scoata 13,5 volti"
pai daca tensiunea e variavila: 11-50 v ....ce`i 13,5 banuiesc ca ar trebui sa fie amperi ....sau ma insel ??
da ce vrei sa alimentezi? ceva ozn ?
dupa umila mea parere...nici eu nu sunt foare maestru dar multi de pe acest forum nu stiu ce inseamna 30 de amperi...CC.
singura ta varianta pentru a obtine acest curent ar fi o sursa in comutatie.
poti si cu o sursa liniara dar cum zicea cineva cu un traf de aparat de sudura..dar totusi 30 A e mult pentru orice montaj.
spor la realizat sursa dar atentie mare la asemenea curent...nu e de joaca . vezi ce folosesti in redresare.
theMisuser
13th July 2009, 17:29
Probabil de la 11 la 50Amp si 13.5Volt.
Yeah, comutatie toata ziua 
E la un pas de un aparat de sudura mic. Care se mai gaseste.. cateva milioane si te-ai scos. (totusi, in gol astea scot ceva mult mai mult decat in sarcina - zeci si chiar in jur de 100Volt)
pvc_hidroplasto
13th July 2009, 21:04
generatorul pe care l-am facut in functie de turatia pe care o are produce de la 12 pana la 50 volti si aproximativ 20 de amperi.
mie imi trebuie indiferent de turatie sa imi scoata exact 13.4 volti si sa suporte un consum maxim de 30 amperi
marin.p
14th July 2009, 01:42
Daca generatorul pe care l-ai faut este asemanator cu cel din schema Click pentru a vizualiza atașamentul,tensiunea de iesire la bornele consumatorului R se poate regla cu ajutorul bobinei de excitate F1,F2 cu conditia ca puterea motorului care antreneaza generatorul sa fie mai mare 400W (13,4 x30 + pierderile).
cspot
15th July 2009, 08:27
Problema e ca o sa ai niste consumatori care nu au idee despre cat curent produci asa ca vor trebui calibrati la nivelul minim . 12 V *20 A =240 W desi ocazional produci chiar si 50 * 20A = 1000 W.
Ai nevoie de un sistem care sa regleze consumul in functie de productie . De vreme ce nu consumi decat atunci cand ai nevoie , surplusul trebuie stocat . Ceea ce poti sa faci este sa reglezi curentul de incarcare pe un acumulator in functie de tensiunea de intrare .
Sa zicem ca ai un acumulator de 12 V care se incarca la tensiunea de 13.5-14.2 V cu o intensitate maxima de 3A . Detectand tensiunea de intrare se incarca acumulatorul cu 1A atunci cand generatorul produce 12 V si cu 3 A atunci cand aceasta produce 50 V . Adica un fel de charger cu intensitate variabila de incarcare .
Nu stiu exact ce fel de acumulatori ar trebui sa folosesti ca sa suporte un asemenea regim de lucru . De asemenea nu vad unde ai putea stoca aproape 1 KW . Ai nevoie de baterii de acumulatori .
theMisuser
15th July 2009, 08:49
CITAT (pvc_hidroplasto @ 13th July 2009, 22:04)

generatorul pe care l-am facut in functie de turatia pe care o are produce de la 12 pana la 50 volti si aproximativ 20 de amperi.
mie imi trebuie indiferent de turatie sa imi scoata exact 13.4 volti si sa suporte un consum maxim de 30 amperi
Faza e ca din 12V cu 20A nu ies 13.4V cu 30A. De undeva tre' sa vii cu diferenta..
Cam de cata energie vorbim in medie ?
(medie pe zi, saptamana, luna eventual an)
Ca ma gandesc daca nu cumva in functie de conditiile locale, ai iesi mai bine pompand apa si inmagazinand energia (potentiala) in ea.
aeon
15th July 2009, 11:36
ar trebui sa te hotarasti
vrei o sursa de tensiune reglabila 5-20 V, maxim 30A sau o sursa de curent constant, 30A, 10A, etc.
e o mare diferenta, nu exista 12V, 30A FIX
ori ai 12v si cosumatorul ia curent cat are nevoie, pana la maximul suportat de sursa (unde ar trebui sa existe protectie, altfel sursa face bum), ori consumatorul are nevoie de curent constant 30A si atunci sursa variaza automat tensiunea asa incat consumatorul sa aiba cei 30A necesari (situatia asta nu prea e intalnita totusi, iar la 30A curent constant ar trebui dulap de sursa).
eu banuiesc ca ai nevoie de o banala sursa reglabila de curent ceva mai mare
30A e o valoare mare, chiar si 10A e multicel
pentru o sursa obisnuita, curent maxim 30A, poti folosi schema lui mister_rf cu un transformator nitel mai mic decat unul de sudura (cred ca iesi mai ieftin sa cumperi direct un aparat de sudura si sa-i modifici putin transformatorul)
ori cauti niste scheme de surse in comutatie, mai reduci ceva din dimensiuni si pierderi (implicit caldura, ca la 30A si tensiune minima o sursa clasica o sa fie un veritabil radiator electric)
mai simplu iesi cu un transfomator (mare) cu prize la tensiunile dorite: 3V, 5V, 9V, 12V, etc...
2 punti redresoare de 20A in paralal sau 4 diode de 50A, un condensator sanatos de >4700 microF, conectori sanatosi (cu suruburi) si gata
nu ai stabilizare dar ni complicatii cu scheme electronice, caldura sau pierderi mari de putere
ps. nu vine nimeni cu propunerea de a folosi o sursa de computer?
din aia de 1000W, ar trebui sa scoata pe ramura de 12V peste 50A, nu?
concomitent ai avea si pe ramura de 5v inca vreo 70-80A, asa de rezerva
cspot
15th July 2009, 15:32
Deci omu a precizat care sunt datele problemei . Are un generator care produce de la 12 la 50 V cu un maxim de 20 A .
CITAT
30A e o valoare mare, chiar si 10A e multicel
Ce inseamna valoare mare , si ce intelegi prin multicel ?
Eu cand ma gandesc la 30A 12V pentru un generator de curent am impresia ca e o valoare mica . Nu stiu de ce ...
aeon
16th July 2009, 09:43
la 30A 12V vad un transformator cu sarma cat creionul de groasa sau banda de cupru daca vrei sa sustii acest curent timp indelungat si sa nu ia foc, contacte sanatoase si cabluri serioase
adica o huiduma
sau acumulatori cu plumb
si pentru un generator, 30A cred ca e o valoare mare; bineinteles, unul de calitate ar trebui sa mearga ok, dar unul tip chinezism ieftin pe care scrie 30A
imi vine greu sa cred ca poate sustine aceasta valoare macar cateva ore
pentru aplicatii sa zicem "obisnuite" in electronica de zi cu zi, 10A consider ca e destul
mister_rf
16th July 2009, 09:54
'pvc_hidroplasto' are un generator si doreste sa incarce acumulatori.
De aici disponibilitatea unui curent mare si a tensiunii de ''13.4V'' la iesire.
Asta inseamna un charger care sa accepte o gama de tensiuni la intrare si sa suporte curentul maxim.
Solutii sunt, dar alegerea /adaptarea tebuie sa tina cont si de posibilitatile tehnice si de frecventa semnalului de intrare si la un curent asa mai mare o sa fie ceva de lucru pentru optimizarea montajului.
Ca o prima idee cred ca se poate folosi si o schema cu redresare controlata cu tiristor/triac sau cu MOSFET-uri.
aeon
16th July 2009, 11:09
thread-ul acesta a fost deschis de @Wyruss
care dorea CITAT
am nevoie de scheme de surse 30 Amperi si minim 12 v cc
@pvc_hidroplasto a venit cu alta cerere
cred ca apar confuzii...
mister_rf
16th July 2009, 11:54
O cerere este din 2007 alta este din 2009.
Cred ca o discutie trebuie raportata la prezent si cata vreme acum nu comunici cu 'Wyruss'...
pvc_hidroplasto
25th July 2009, 14:24
Atunci Domnilor daca se poate sugerati-mi voi un montaj electronic poate ca 30 amperi e exagerat dar cam asa pot debita generatoarele eoliene iar al meu in jur de 20 amperi. Problema ca un controller de incarcare nu e de ajuns acesta iti comuta pe un consumator in momentul cand se depaseste o anumita tensiune iar cum tensiunea e variabila datorita turatiei variabile, va comuta intruna. De aceea am nevoie de un astfel de stabilizator.
Va multumesc.
Cu Stima
Ionut Petraru
scheme am mai gasit as avea doua variante una cu tranzistori tip BD250 si una cu mosfeturi dar cea cu mosfeturi imi cam complica existenta ( e complicata) dezavantajul la cea cu tranzistori e ca pierd mult din putere. Daca generatorul meu are 800W mai pierd 100 pe stabilizator
mister_rf
25th July 2009, 16:37
Sunt o multime de scheme de ''controler''.
Unele comuta intre incarcare si sarcina pentru protectia generatorului, dar se pot gasi si variante care sa faca incarcarea cu pierderi minime.
In acest scop se folosesc tranzistoarele MOSFET, schemele clasice cu BD-uri vor functiona in regim liniar deci se va pierde oricum si ceva putere.
In loc sa inventam noi o schema de la zero cel mai bine ne putem inspira din schemele gasite de tine, la care se pot aduce eventual modificari.
SuperDuper
25th July 2009, 17:23
In primul rand ai abordat problema gresit.
La generatoare nu se regleza curentul de iesire, ci cel de excitatie, care este de 20-50 de ori mai mic... Nici la alternatoarele auto nu se face reglarea curentului de iesire ci releul "regulator de tensiune" actioneaza asupra curentului de excitatie. Un releu auto este posibil sa fie utilizabil in cazul tau (cu minime modificari eventual).
Important este tipul alternatorului (generatorului) folosit (nu cred ca ai dinam in anul 2009) in instalatia ta.
PS: Tensiunea necesara acumulatoarelor cu Pb de "12V", in regim de incarcare, este 14.4V.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.