ervin8571
18th September 2007, 10:16
hai sa ne gandim ce ar putea insemna vulgaritatea in muzica, si nu ma refer aici la textele melodiilor. Luam o melodie care suna a manea si o facem manea, chiar daca ea nu are nimic in comun in afara de un ritm. Marea majoritate a manelistilor si o mare parte a muzicantilor, nu fac diferenta intre muzica de sorginte orientala si cea de origine balcanica; o melodie frumoasa din bosnia are foarte mari sanse sa devina o manea jenanata, vulgara, prin orchestrarea de o maniera salbatica, cu basi si tobe bubuitoare etc. Sau o melodie greceasca, devine o manea de prost gust, un kitsch care nu mai are multe in comun cu originalul. Sau o melodie din folclorul sarbo-croat se transforma intr-o manea. O cauza importanta este orchestratia care este facuta sa impresioneze si foloseste sunete nespecifice sau fortate; acest fenomen se intampla si inaite de '89, in muzica de mahala, unde, datorita ritmurilor orgilor electronice care erau in plin progres, melodiile se transformau in altceva. Alterandu-se filonul original si rezultatul este deranjant. Ma contrazice cineva?
Getuta
30th November 2007, 13:44
Nu, ai dreptate, exact asa e fenomenul..maneaua de fapt nici nu exista, ea reprezinta o piesa luata din zona balcanica sau cea orientala si tiganita cu versuri si interpretare pana nu se mai poate!
cr1s71_13
8th December 2007, 23:15
QUOTE (Getuta @ Nov 30 2007, 13:44)

Nu, ai dreptate, exact asa e fenomenul..maneaua de fapt nici nu exista, ea reprezinta o piesa luata din zona balcanica sau cea orientala si tiganita cu versuri si interpretare pana nu se mai poate!
nu v-o place voua manelele da la urma urmei este cel mai ascultat gen de muzica din Romania !! nu ai cum sa contesti asta
nu poti zice k maneaua e vulgara ... ca mai exista muzica aia de strada ce o fi ea ... care e mult mai vulgara ca maneaua
acu si voi ... va plangeti ca muzica e vulgara ... de parca voi nu vorbiti vulgar ... sa fim seriosi ...
black~angel
11th December 2007, 21:00
maneaua e total alta muzica decat ce concepe majoritatea,muzica asta de r---t cantata de țigani nu e manea,e muzica lor traditionala stricata si comerciala
Ana Dragoi
3rd January 2008, 11:00
Din pacate este mult prea raspandit la noi
si raman uimita cand imi vad o groaza de colegi cum cu placere asculta in pauze,la telefoanele de milioane,noile "hituri".Jeez! Si se vor a fi elevi destepti,culti,educati...
Chiar nu vad vulgaritatea? Mizeria asta tiganeasca? Ce dracu le place la manele?
Jur ca nu am ascultat niciodata ,nu ascult si cu atat mai putin nu voi incerca sa ascult asa ceva.Nu pot,nu ma simt in stare,nu suport asa ceva.Si ce imi displace atat de tare e tocmai vulgaritatea si kitch-ul grosolan.
KodrutZ
3rd January 2008, 15:02
QUOTE (Ana Dragoi @ Jan 3 2008, 11:00)

Din pacate este mult prea raspandit la noi

si raman uimita cand imi vad o groaza de colegi cum cu placere asculta in pauze,la telefoanele de milioane,noile "hituri".Jeez! Si se vor a fi elevi destepti,culti,educati...
Chiar nu vad vulgaritatea? Mizeria asta tiganeasca? Ce dracu le place la manele?
Jur ca nu am ascultat niciodata ,nu ascult si cu atat mai putin nu voi incerca sa ascult asa ceva.Nu pot,nu ma simt in stare,nu suport asa ceva.Si ce imi displace atat de tare e tocmai vulgaritatea si kitch-ul grosolan.
Desi sint clar anti-tiganizare, anti-manele, trebuie sa tinem cont de un lucru - muzica tiganeasca e super OK. Vorbesc aici de Gabi Lunca, Romica Puceanu, 10 Prajini, samd. Guta cap-de-maimuta si cei asemenea lui sint de toata jena, iar cei care ii asculta la telefoane de x milioane (eventual luate in rate dintr-un salariu de 4 milioane...), o specie de sub-oameni pe care eu nu ii consider a face parte din natiunea romana.
P.S. Adi copchilu' minune chiar are voce!
P.S. 2 85% din timpul in care ascult muzica, se aude metal, iar 12%, genuri conexe. 2% ii rezerv pentru nebunii temporare gen Pussycat Dolls sau Parazitii, niciodata manele. 1% ramin pentru Gabi Lunca, Gica Petrescu, Romica Puceanu si altele similare...
Ana Dragoi
3rd January 2008, 17:56
Desigur,tot respectul pentru "traditionala" muzica tiganeasca sau lautareasca.Chiar in decembrie,la noi la liceu au venit cei de la 10 Prajini si desi sunt chiar tigani,canta foarte bine si e o chestie culturala sa zic asa...nu mor dupa ea,dar am respect,admiratie si apreciere.
Dar..aici in topic eu zic ca e vorba de manele.Nici nu mai incap lautarii..treaba lor.Aici ne referim la vulgaritatea afisata de toate lichelele astea de borfasi,tigani inculti,parveniti,marlani
badboyallyn
5th January 2008, 01:01
Beeba
16th January 2008, 20:07
manea= vulgaritate, tiganie, incultura, prostie.......
Asa scrie in dictionar.
Ana Dragoi
16th January 2008, 20:21
QUOTE (Beeba @ Jan 16 2008, 20:07)

manea= vulgaritate, tiganie, incultura, prostie.......
Asa scrie in dictionar.

Pe bune? In doom-u' asta nou?
Tare!
GreuHip
17th January 2008, 15:53
se cunoaste faptul ca evoultia acestui gen de muzica a luat o intorsatura urata in ultimii ani: cred ca sub 10% din manelele aparute ar merita sa fie ascultate iar in jur de 1% poate ar merita sa dai si bani pentru a-ti cumpara CD-ul
unul din factorii ce au condus la procentele date de mine mai sus, adica la o scadere asa de mare a maneleor din punct de vedere calitativ este introducerea vulgaritatii. o vulgaritate urata si misogina pe care nu stiu daca o putem gasi in alte genuri de muzica
de mentionat ca aceasta este doar parerea mea si cred ca in cazul altor persoane procentele pot avea valori diferite fata de cele presupuse de mine
si vreau sa mai adaug
acest topic se afla in aria Manele&Manelisti nu in aria antimanelisti
se presupune ca aici ar trebui sa posteze cei ce asculta manele si nu inteleg de ce posteaza persoane frustrate, care nici macar nu ating subiectul topicului
badboyallyn
17th January 2008, 20:43
pai la cate albume scot astia inseamna mult si 1% ala..
Champy0n
20th January 2008, 09:49
QUOTE (cr1s71_13 @ Dec 8 2007, 23:15)

nu v-o place voua manelele da la urma urmei este cel mai ascultat gen de muzica din Romania !! nu ai cum sa contesti asta
nu poti zice k maneaua e vulgara ... ca mai exista muzica aia de strada ce o fi ea ... care e mult mai vulgara ca maneaua
acu si voi ... va plangeti ca muzica e vulgara ... de parca voi nu vorbiti vulgar ... sa fim seriosi ...
Oi fi tu cam prost in exprimare si nu prea prietenos cu gramatica, insa cred ca o sa-ti dau dreptate la ideea cu vulgarismul general...E manifestat peste tot, insa totusi..maneaua...
add2005
21st January 2008, 00:16
QUOTE (Champy0n @ Jan 20 2008, 09:49)

Oi fi tu cam prost in exprimare si nu prea prietenos cu gramatica, insa cred ca o sa-ti dau dreptate la ideea cu vulgarismul general...E manifestat peste tot, insa totusi..maneaua...

Hai sa facem o comparatie... Maneaua si rockul actual... Decat nespalat cu, caciula vara pe cap, mai bine manelist cu chef de petrecere tot timpul.
Majoritatea celor care critica maneaua in general, ii alcatuita din astfel, da, de rockeri.
Ca si fapt divers: Rockerii is deobicei izolati, asculta prostii made in danemarca si norvegia.
Sunt un mare fan al rockului perioadei 60-90, dar mare parte din ce o aparut incepand cu anii 90 is prostii sataniste, ceea ce caracterizeaza pe multi.
Maneaua este un fenomen, la fel si "rockul". Decat izolat mai bine distrat.
maryus75
21st January 2008, 00:30
[quote name='cr1s71_13' date='Dec 8 2007, 23:15' post='3762804']
[/quote hahaha
maryus75
21st January 2008, 00:34
QUOTE (add2005 @ Jan 21 2008, 00:16)

Hai sa facem o comparatie... Maneaua si rockul actual... Decat nespalat cu, caciula vara pe cap, mai bine manelist cu chef de petrecere tot timpul.
Majoritatea celor care critica maneaua in general, ii alcatuita din astfel, da, de rockeri.
Ca si fapt divers: Rockerii is deobicei izolati, asculta prostii made in danemarca si norvegia.
Sunt un mare fan al rockului perioadei 60-90, dar mare parte din ce o aparut incepand cu anii 90 is prostii sataniste, ceea ce caracterizeaza pe multi.
Maneaua este un fenomen, la fel si "rockul". Decat izolat mai bine distrat.
ce prostii poti sa scoti din tine!!!
exista intr-adevar si formatii rock sataniste,dar foarte putine si care nu au un cuvint de spus in cultura rock(caci este o cultura spre deosebire de manele)si salbaticii pe care ii vezi tu cu caciula in cap vara nu sint rockeri,vor sa para si ei interesanti ca tiganii nespalati dar plini de ghiuluri si care se plimba in mertan.
C.F.S.
21st January 2008, 00:37
Problema e ca se da foarte multa importanta manelistilor. Eu unul ii ignor complet, eventual le-as da cate o flegma in ochi ocazional... Dar ma abtin. Ce dreq va f grija ce canta/asculta altii atat timp cat sunteti convinsi ca voi sunteti "peste" ca si cultura, intelect, inteligenta, etc....????????????
gio_bari
3rd February 2008, 15:56
ziceti de manele ca sunt bun...nu va ganditi la cretinii de la parazitii care injura ca birjarii....sau roakerii aia imputiti care isi dau cu capu de pereti ...drogatii...macar manelele au o linie melodica...un ritm....in schimb parazitii si marylyn manson =)) NO COMMENT
badboyallyn
3rd February 2008, 20:06
..dar tu ai incercat sa asculti o melodie parazitii si sa intelegi si mesajul de dincolo de injuraturile alea?
AndyM
3rd February 2008, 20:08
Mie nu imi place nici hip-hopul, nici rockul prea mult, dar manelele le urasc. Manelistii se dau ei prea mari si tari, ca sunt cine stie ce sunt, ca au bani, etc.
Si stii care e faza?
Manelistii se dau mari si tari in parcare, dar mai mari in parcare sunt oamnenii simpli. sa nu mai continui....
Altaris
3rd February 2008, 20:53
QUOTE (gio_bari @ Feb 3 2008, 15:56)

ziceti de manele ca sunt bun...nu va ganditi la cretinii de la parazitii care injura ca birjarii....sau roakerii aia imputiti care isi dau cu capu de pereti ...drogatii...macar manelele au o linie melodica...un ritm....in schimb parazitii si marylyn manson =)) NO COMMENT
Ce imi place cand cineva sustine manele
.
Parazitii injura ca birjarii? Pai oare pe cine injura ei ca birjarii? Tie nu ti-a venit cateodata sa injuri pe primarul/prim-ministrul/guvernul care promite si...doar promite? Injura ei ce injura, dar macar spun lucruri adevarate despre lumea in care traim, intr-un mod mai...interesant.
Manelele au o linie melodica? Pai normal daca sunt copiate dupa melodii ale altor artisti care au muncit. Acum sunt si eu de acord ca maneaua este muzica de petrecere ca totusi un iron maiden la o petrecere parca nu prea merge...Insa decat manele prefer house-ul.
Afla si tu ca oricare melodie rock intrecere maneaua la orice capitol: instrumental, voce, mesajul trimis. Ai mai vazut tu manea in care sa fie prezent mai mult de un acordeon? Si acordeonul asta in cazuri extreme ca in rest... Rockul? Rockul este muzica de ascultat nu de dansat. Rockerii dau din cap, si nu cu el de pereti datorita ritmului melodiei, asa cum fac si manelistii din maini, din buric si din fund si cum or mai da ei. Acum imi place ca l-ai amintit pe marylin manson...ala e un nimic intre ceilalti artistii de rock.
gio_bari
4th February 2008, 13:49
QUOTE (Altaris @ Feb 3 2008, 20:53)

Ce imi place cand cineva sustine manele

.
Parazitii injura ca birjarii? Pai oare pe cine injura ei ca birjarii? Tie nu ti-a venit cateodata sa injuri pe primarul/prim-ministrul/guvernul care promite si...doar promite? Injura ei ce injura, dar macar spun lucruri adevarate despre lumea in care traim, intr-un mod mai...interesant.
Muzica este un mod in care iti manifesti sentimentele.Pentru mine nu exista decat doua tipuri de muzica:mai vesela si mai lenta.Ce crezi ca parazitii is veseli?Sunt doar niste simpli derbedei si drogati,pe scurt rime de la niste derbedei.
gio_bari
4th February 2008, 13:55
1. Oricate necazuri ar trage la mine
Peste toate trec daca te am pe tine
Tu,tu esti viata mea
daaaaaaa
Langa tine uit necazurile toate
Tu imi dai putere sa merg mai departe
Tu,cu iubirea ta
Ref: Cata fericire mi-aduci tu iubire
N-am nevoie de nimic cand am dragostea ta
Nu vreau de la tine decat o privire
Cata iubirea ai adus in inima mea
2.Ma intreb iubire cum faci tu sa fie
Fiecare zi motiv de bucurie
Tu,tu esti viata mea
Si-i asa frumoasa viata langa tine
Dar mi-e teama ca-i sa uiti de mine
Nu,nu as suporta
Ref:.............
Prïma strofa:D
Denisa si Salam -cata fericire
Intr-o tara de cacat, totu-i pe dos
Privesti in sus - totu' merge-n jos
Fuge glontzu' din pistol ca ma-ta din alimentara
Cand cu un salariu nu mai cumperi o zi de mare, la vara
Am auzit ca-un specimen
A blocat-o pe ma-sa-n lift si se crede Eminem (vrem)
Totzi bulangii sa dispara
Sa nu mai vina sa stea cu rectu' spart la soare-n tzara
N-am reusit (inca) nici o femeie s-o conving sau s-o oblig
Printr-un contract la o mu*e-n leasing
Ideal ar fi sa reusesc intr-un final
Cheloo, Ombladon, 2001 - avort verbal!
In discoteci inca se consuma substantze interzise
Chiar daca se fac razii cu usile inchise
Au declarat ca strada e a lor, n-a fost pe bune
Politia mimeaza actiunile nocturne
Adevarat regretabil, acum invata
Primul meu vers care sa-ti foloseasca-n viata
Nu conduc pe nimeni, dar sunt un lider
Si imi place sa cred ca sunt un om liber
Prefer prea putin sa fiu cum ne vrei tu
E ca si cum ai fuma drogurile cu filtru
Totu-ncepe sa mearga bine,
Cand incepi sa gandesti pentru tine
Trag o linie, si-mi zic ca ar fi de cacat
Sa renuntz la stilu meu de viatza necontrolat
Aud mereu ca pielea mea nu face 2 cafele
Raspunsu' meu e:
Pisa-te pe priza, fa-ti analizele!
Legalizati prostitutia, legalizati crima si prima, legalizati heroina
Pune taxe maxime pe cultura
Si-o sa dam la buci cu ciorapu' flaushat pe p*la
Ce frumos suna!
Mi-e rusine de mine (cand..)
Baga-mi-as mana-n p*la fac filozofie-n rïme!
Parazitii-avort verbal
vaiii doamneeee.....ce exprimare...
cel putin maneaua asta are adresare cuiva,persoanei iubite
in schimb parazitii,parlamentarilor care oricum ii doare-n ..... de ce zic drogatii aia
Ana Dragoi
4th February 2008, 14:28
Altaris
4th February 2008, 15:25
Ar fi un lucru de admirat faptul ca Parazitii au curajul sa spuna adevarul in fata intregii natiuni. In versurile lor se reflecta realitatea. Tu cum ai vrea sa iti manifesti nervi asupra unei astfel de conduceri? Eu nu zic nimic de modul in care este condusa tara, pentru ca nu prea ma intereseaza momentan.
Acum eu totusi nu inteleg ce ai tu cu rockerii, si chiar as vrea sa iti exprimi opinia in legatura cu ei.
Acum sa comparam versurile unei manele cu a unui hip-hop respectiv rock
Incepem cu o manea pe care din pacate am auzit-o chiar de revelion.
Bine bine foarte bine
Bine bine foarte bine
se lipesc banii de mine
ca am super glue la mine
de la Bucuresti pana la Timisoara
s-a dat zvon in toata tara
stie Romania toata Romania
ca de la mine pleaca smecheria
baterie baterie baterie foc foc
toate sticlele sa ramana fara dop
fiindaca vreau sa beau sa beau
ca am bani de unde sa dau
bine bine foarte bine
se lipesc banii de mine
se lipesc banii de mine
saracii dusmanii mei
sa aiba lipici si ei
dau cu super glue pe ei
bine bine foarte bine
se lipesc banii de mine
se lipesc banii de mine
saracii dusmanii mei
sa aiba lipici si ei
dau cu aracet pe ei
de la bucuresti pana la constanta
din italia in franta
si din spania in america
toata lumea este a mea
bateri baterie baterie foc foc
toate sticlele sa ramana fara dop
fiindaca vreau sa beau sa beau
ca am bani de unde sa dau
bine bine foarte bine
se lipesc banii de mine
se lipesc banii de mine
saracii dusmanii mei
sa aiba lipici si ei
dau cu super glue pe ei
bine bine foarte bine
se lipesc banii de mine
se lipesc banii de mine
saracii dusmanii mei
sa aiba lipici si ei
dau cu aracet pe eï
Acum o intrebare gio_bari. Fiind manelist, poti sa imi explici te rog frumos ce treaba are "baterie" aia in contextul versurilor.
Acum un hip-hop.
E o tara in care nimic nu e ceea ce pare
Te provoc sa recunosti adevarata valoare
E vorba de putere advertising si manipulare
Faptele, nu vorbele te fac sa fii mare
Cheloo:
Am putea sa ridicam milioane de statui
Putem sa ridicam statuie oricui
Asta e statul nimenui
Scoatem cui pe cui pana ramane fara fier
Alergam in cerc si visele pier
Te provoc sa gandesti
Ai grija pe cine iubesti
Vezi pe cine respecti
Pe cine crezi
Pe cine vrei sa urmezi
Visezi, bani verzi fara sa lucrezi
Nu poti sa culegi fara sa plantezi
E timpul sa ne redescoperim identitatile
Nimeni nu vrea sa ne recunoasca calitatile
Caci,cultivam prostia, intretinem misteria
Si uitam nume si limba
Cand fugim din ROMANIA
Mentalitatile tre'sa se schimbe
Schimbati imaginea
Hai sa fim lucizi intoarceti pagina
Istoria arunca umbre lungi si le masoara
Iar prezentul ne striveste daca vrem calea usoara
Mesajul e pus si spus in 3 cuvinte
ALEGE UN SIMBOL SA TE REPREZINTE
refren:x2
Ombladon:
Arata-mi steaua ta ce straluceste dintre toate
Mai mult decat aurul de 24 de carate
Ai grija ce alegi cand arati cu degetul
Multi au bani si faima dar le lipseste respectul... NU ?
Nu disconsidera valorile reale
Doar ele raman modele in secolele urmatoare
Orice analfabet cumpara diplome
Nu-i purta stima'n cel mai fericit caz e prost cu diploma
Bani sunt simple hartii ce zboara repede
In timp ce faptele mari raman pastrate in suflete
Sunt generatii intregi din care poti sa alegi
Sunt poate mii de personaje care au lasat ceva in spate
E vorba de-o tara de decenii si genii
De romani ce n-au pierit dealungul vremii
Ridicati pe postamente inalte persoane neinsemnate
Nu va lasati orbiti de vorbe cï de fapte
Doar adevarul...doar adevarul.
Si acum una rock.
He's gone, he is dead
His remains upon the hearse ahead
As silently we wander though the mist
He's free
This is the end
Your journey's over, night descends
Below... Into the abyss
Farewell, my friend, you will be missed
Lower the flags
A good man has passed
He has reached the last of frontiers
Lower the flags
Down to half-mast
For again the world has taken a turn for the worse
He's done, he is dead
Six feet of earth upon his head
Now lay your wreaths
Upon the one who lies beneath
Although you're gone
In memories you shall live on
Asleep... In peace now rest
The weight of the world is off your chest
Lower the flags
A good man has passed
He has reached the last of frontiers
Lower the flags
Down to half-mast
For again the world has taken a turn for the worse
That morning light I'll always remember
And these August nights: cold as December.
Prin ce se diferentiaza versurile ultimei melodii, in afara de limba? Prin intelesul versurilor si profunzimea lor...
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.